Ειδικό δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο και... παρακράτος: Τα 7 νέα αδικήματα του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ –Στο κάδρο και ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης
Το ουσιαστικό βήμα για την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού ∆ικαιοσύνης, ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλου, στο Ειδικό ∆ικαστήριο για τη δράση ενός παραδικαστικού κυκλώματος έγινε. Η Ολομέλεια της Βουλής με 175 «ναι» ενέκρινε την πρόταση 30 βουλευτών της Νέας ∆ημοκρατίας για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του. Οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής, που προηγήθηκαν, «σκόνταψαν» σε επτά νέα αδικήματα, σύμφωνα με την πρόταση των 30 βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στα οποία επεκτείνεται πλέον η έρευνα για το «ΡασπούτινGate». Πρόκειται για τα αδικήματα της πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση κακουργήματος (Αρ. 186, παρ. 1 Π.Κ.), της εκβίασης (Αρ. 385, παρ. 1, περ. Γ ́ παλαιού Π.Κ.), της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου (Αρ. 159, παρ. 1 παλαιού Π.Κ.), της δωροληψίας υπαλλήλου (Αρ. 235 Π.Κ.), της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας (Αρ. 46, παρ. 1 σε συνδυασμό με Αρ. 239 Π.Κ.), της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος (Αρ. 46, παρ. 1 σε συνδυασμό με Π.Κ. 259 και Π.Κ. 259 αυτοτελώς) και της εγκληματικής οργάνωσης, περίπτωση συμμορίας (Αρ. 187, παρ. 3 Π.Κ., παλαιό Αρ. 187, παρ. 5). Στην ψηφοφορία συμμετείχαν μόνον οι βουλευτές της Νέας ∆ημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα απείχαν.
«ΒΕΛΗ» ΣΕ ΠΑΠΠΑ
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βου λής έδωσε «μάχη» προκειμένου να μη διευρυνθεί το κατηγορητήριο σε βάρος του. Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ωστόσο, προχώρησε και σε μία σημαντική παραδοχή. Παραδέχθηκε ότι απαίτησε χρήματα από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Και δεν ήταν μόνον αυτό, καθώς ο πρώην αναπληρωτής υπουργός όχι μόνον ομολό γησε την απαίτηση των χρημάτων από τον επιχειρηματία για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, αλλά έστρεψε και τα «βέλη» του προς την πλευρά του στενού τότε συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση. Κι αυτό καθώς ανέφερε πως η συνάντηση οργανώθηκε από τον τότε υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα και «αποκάλυψε» ότι ο κ. Παππάς τού εκμυστηρεύτηκε πως υπήρξε παρέμβαση από τον πρέσβη του Ισραήλ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ρα ντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οσον αφορά το περιεχόμενο της συζήτησης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης ανέφερε πως έγινε σε έντονο ύφος από την πλευρά του κ. Μιωνή.
Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως όταν εκείνος θέλησε να αποχωρήσει εκνευρισμένος από τη συνάντηση, «ο Νίκος Παππάς μου έκανε, στα κρυφά, νοήματα για να δείξω υπομονή και να παραμείνω». Ο κ. Παπαγγελόπουλος ισχυρίστηκε ότι «στη μήνυσή του ο κ. Μιωνής αναφέρει πως κατά τη συζήτηση, εγώ παρενέβην και του είπα να υπάρχει αναφορά στη συμφωνία που θα λέει: “και των εξόδων που έχει κάνει μέχρι τώρα και που έχει δημιουργήσει”. Την εύλογη απορία μου επι χειρεί να την εμφανίσει ως εκβιασμό. Ο κ. Μιωνής αναφέρθηκε στα δικά του δικαστικά έξοδα και εγώ εύλογα του απάντησα: “Εντάξει τα δικά σου έξοδα. Με τα έξοδα του άλλου, όμως, τι θα γίνει;”».
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Στο «κάδρο» των ερευνών ωστόσο έχουν μπει και άλλα πρόσωπα, όπως ο εκδότης της εφημερίδας «∆ημοκρατία», Γιάννης Φιλιππάκης, ο συνεργάτης του, δημοσιογράφος Αλέξανδρος Τάρκας, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου κι άλλοι, που είναι βέβαιο ότι θα περάσουν το κατώφλι της Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς φέρονται να είχαν συμμετοχή και άμεση συνέργεια στις πράξεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού ∆ικαιοσύνης, ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλου. Σε κάθε περίπτω ση, οι εξελίξεις το προσεχές διάστημα στο «μέτωπο» του «ΡασπούτινGate» αναμένονται καταιγιστικές.
Αναφορικά με τον κ. Φιλιππάκη, πάντως, υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση των καταγγελιών του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για τη συνάντηση με Παπαγγελόπουλο Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου και τις παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού για λογαριασμό του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, ο πανικός φαίνεται να οδηγεί σε παγίδες και αυτοδιαψεύσεις.Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Φιλιππάκης στο έγγραφο που κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή, παρουσιάζοντας το χρονολόγιο της αντιδικίας και των συναντήσεων με αφορμή τη διαμάχη με την πλευρά Μιωνή, αναφέρεται σε μια συνάντηση παρουσία του Νίκου Παππά. Πρόκειται για συνάντηση που έγινε στο γραφείο του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στις 15/5/2018 (όπου μετείχαν επίσης ο ίδιος, ο κ. Παπαγγελόπουλος, εκπρόσωπος του κ. Μιωνή, καθώς και τρίτος «εγγυητής»), μετά την υπογραφή του συμφωνητικού (18/3/18), με σκοπό την τήρηση των δεσμεύσεών του! Στο συγκεκριμένο έγγραφο αποκαλύπτει επίσης ότι είχε γίνει και μια συνάντηση στο Μαξίμου έπειτα από πρόσκληση του κ. Παππά, στις 24/11/15.
Εδώ όμως τα πράγματα αρχίζουν και μπερδεύουν... Και αυτό διότι ο κ. Φιλιππάκης στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 26/2/2020, δηλαδή μετά τις αποκαλύψεις Μιωνή, αναφέρεται σε μία συνάντηση στο Μαξίμου που έγινε, ύστερα από πρό σκληση του Ν. Παππά, στις αρχές Μαΐου του 2016. Επίσης, περιγράφει άλλη μία συνάντηση και πάλι στο γραφείο του Νίκου Παππά, που έγινε το 2018 και οδήγησε στην υπογραφή του συμφωνητικού. Αρα μια συνάντηση που προφανώς έγινε πριν από τις 18/3/18.
Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος στη δήλωσή του στις 26/2/20 αναφέρει: «Πριν 4 χρόνια (δηλαδή, το 2016) με παρακάλεσε ο Παππάς να συναντηθούμε στο γραφείο του με τον Μιωνή» και συνέχισε λέγοντας ότι «τον Φιλιππάκη τον είχα γνωρίσει πρόσφατα». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «πριν 2 χρόνια (δηλαδή, το 2018) πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση, όπου συμμετείχαν Παππάς, ο ίδιος, ο Φιλιππάκης, εκπρόσωπος του κ. Μιωνή και άλλοι...».
Εδώ προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα: Πότε, τελικά, έγινε η συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων; Πριν από την υπογραφή του συμφωνητικού, όπως λέει ο Παπαγγελόπουλος και ο Φιλιππάκης του... Φεβρουαρίου ή μετά το συμφωνητικό, όπως λέει ο Φιλιππάκης του... Μαρτίου; Γιατί δεν περιγράφονται στο έγγραφο που έστειλε στην Επιτροπή οι συναντήσεις του 2016 και του 2018, τις οποίες επιβεβαιώνει ο Παπαγγελόπουλος και ο Φιλιππάκης του... Φεβρουαρίου; Το ξέχασε ή το μετάνιωσε; Πότε έγινε, τελικά, η συνάντηση στο Μαξίμου και ποιοι συμμετείχαν; Συμμετείχε ο Παππάς σε κοινή σύσκεψη και, αν ναι, πότε; Το 2015, το 2016 ή το 2018; Γιατί ο Φιλιππάκης σήμερα αυτοδιαψεύδεται; Ποιον προσπαθεί να καλύψει, τι και ποιον φοβάται; Μήπως διαψεύδει τον Παπαγγελόπουλο; Γιατί ο κ. Φιλιππάκης κάνει αναφορά στη συνάντηση τον Μάιο του 2018 και ενώ είχε υπογραφεί το συμφωνητικό; Γιατί να συμμετέχει σε αυτήν τη συνάντηση ο κ. Παππάς, αφού είχαν ήδη ρυθμιστεί οι διαφορές άρα είχε επιτευχθεί ο σκοπός της πρόσκλησής του από τον Παππά και μά λιστα εγγυόταν τη συμφωνία τρίτο πρόσωπο;
Το πιο κρίσιμο όμως στοιχείο που προκύπτει από το χρονολόγιο που έδωσε ο κ. Φιλιππάκης στην Επιτροπή αφορά τον ισχυρισμό Μιωνή ότι στη συνάντηση που έγινε το 2016 στο Μαξίμου ο κ. Παπαγγελόπουλος του ζήτησε να δώσει και χρήματα για τα έξοδα του κ. Φιλιππάκη, τα οποία σε επόμενη συνάντηση καθορίστηκαν στο ποσό των 350.000 ευρώ.
Οπως προκύπτει από το χρονολόγιο του κ. Φιλιππάκη, η πρώτη συνάντηση έγινε το 2015 στο Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα από προτροπή του κ. Παππά, με σκοπό τον συμβιβασμό με τον κ. Μιωνή.
Οπως όμως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Φιλιππάκης στο υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή, η εταιρεία του είχε δικαιωθεί, καθώς ο κ. Μιωνής είχε καταδικαστεί τον ∆εκέμβριο του 2014 να πληρώσει δι καστικές δαπάνες για την απόρριψη της προσφυγής του για «παραβίαση της συμφωνίας σιωπής», τις οποίες μάλιστα και κατέβαλε. Αρα, για ποιον λόγο έγινε η συνάντηση για συμβιβασμό, αφού η πλευρά Φιλιππάκη είχε δικαιωθεί; Και κυρίως έστω αν είναι αληθές ότι η συνάντηση έγινε το 2015 και όχι το 2016, που παραδέχθηκε και ο κ. Παπαγγελόπουλος δημοσίως για ποιον λόγο ζητήθηκαν από τον κ. Μιωνή έξοδα που είχε κάνει ο κ. Φιλιππάκης, αφού το δικαστήριο είχε καταδικάσει τον κ. Μιωνή στην καταβολή δικαστικής δαπάνης; Προφανώς κάτι δεν κολλάει σε όλη αυτή την ιστορία.
Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που ενώ ο Νίκος Παππάς κατέθετε στην Επιτροπή πως οι ρυθμίσεις του roadmap Μιωνή Φιλιππάκη είναι απαράδεκτες και πρέπει να κληθούν αυτοί που το υπέγραψαν να εξετασθούν, διότι αναφέρονται σε πράξεις της ελληνικής ∆ικαιοσύνης, με το έγγραφό του, που κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή, ο Γιάννης Φιλιππάκης αποκάλυψε τον πραγματικό ρόλο του τέως υπουργού και του ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο Γιάννης Φιλιππάκης αποκάλυψε πως στις 15/5/2018, δηλαδή δύο μήνες μετά την υπογραφή του συμφωνητικού roadmap (19/3/2018) που αναφερόταν σε πράξεις αρχειοθέτησης κακουργημάτων, έγινε συνάντηση στο γραφείο του Νίκου Παππά παρουσία του ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλου κι εκπροσώπου του επιχειρηματία Μιωνή, με θέμα «τήρηση των εκατέρωθεν δεσμεύσεων του συμβιβασμού».
Και εδώ έρχεται το πιο κρίσιμο ερώτημα από όλα: ∆ηλαδή, οι κ. Παππάς και Παπαγγελόπουλος θα εγγυόνταν την αρχειοθέτηση υπόθεσης για εγκληματική οργάνωση ως προς τη λίστα Λαγκάρντ; Μήπως αυτή είναι η πιο αδιάψευστη παραδοχή ότι οι κ. Παππάς και Παπαγγελόπουλος από κοινού παρουσιάστηκαν και συμμετείχαν ως εγγυητές της πορείας ανοικτών ποινικών υποθέσεων;
ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ, Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΑΚΗ
Η συζήτηση στη Βουλή πριν από τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας δεν είχε μόνο τις παλινωδίες του κ. Παπαγγελόπουλου, αλλά και τις... αποκαλύψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Ειδικότερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, κατά τη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλο, αποκάλυψε την ιδιότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, ομολογώντας ότι πρόκειται για δύο πρώην υπαλλήλους της Novartis. «Υποπτεύομαι ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι μεσαία και κορυφαία, πρώην και εν ενεργεία, στελέχη της Novartis», ανέφερε. Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει τέτοια αναφορά και πιθανότατα ούτε και η τελευταία. Είναι γνωστά άλλωστε τα όσα είχε πει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης.
«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της εταιρείας που τους έπιασαν για παράνομο πλουτισμό και “κελάηδησαν”», είχε πει χαρακτηριστικά, ενώ είχε αποδώσει την ενημέρωσή του, μάλιστα, στο γεγονός πως είναι γιατρός και τα ήξερε αυτά από χρόνια. Αυτή άλλωστε η αναφορά του, αλλά και εκείνες που αφορούσαν την προαναγγελία διώξεων σε βάρος στελεχών της Νέας ∆ημοκρατίας προκάλεσαν και την εξαίρεσή του από μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά και την κλήση του να καταθέσει ως μάρτυρας. Η κατάθεσή του άρχισε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου. Η κατάθεση του κ. Πολάκη πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο κλίμα, με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας να μη μιλάει για την «ταμπακιέρα», δηλαδή για το εάν όντως εξυφάνθη μία σκευωρία προκειμένου να ασκηθούν διώξεις σε βάρος δέκα πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να προτιμά να κάνει «παιχνίδια» για τη θέση όπου θα καθόταν. Κι αυτό διότι αντί να καθίσει στη θέση που είθισται να κάθονται οι μάρτυρες και στην οποία σε άλλες επιτροπές κάθεται ο εκάστοτε υπουργός, επέλεξε τις θέσεις των μελών της μειοψηφίας, λέγοντας μάλιστα: «Σήμερα δεν νιώθω ότι είμαι μάρτυρας σε μια σκευωρία που έστησε ο Παπαγγελόπουλος, αλλά μέλος-κατήγορος μιας επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis».
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 23 Μαΐου
«ΒΕΛΗ» ΣΕ ΠΑΠΠΑ
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βου λής έδωσε «μάχη» προκειμένου να μη διευρυνθεί το κατηγορητήριο σε βάρος του. Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ωστόσο, προχώρησε και σε μία σημαντική παραδοχή. Παραδέχθηκε ότι απαίτησε χρήματα από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Και δεν ήταν μόνον αυτό, καθώς ο πρώην αναπληρωτής υπουργός όχι μόνον ομολό γησε την απαίτηση των χρημάτων από τον επιχειρηματία για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, αλλά έστρεψε και τα «βέλη» του προς την πλευρά του στενού τότε συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση. Κι αυτό καθώς ανέφερε πως η συνάντηση οργανώθηκε από τον τότε υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα και «αποκάλυψε» ότι ο κ. Παππάς τού εκμυστηρεύτηκε πως υπήρξε παρέμβαση από τον πρέσβη του Ισραήλ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ρα ντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου.
175«ναι» στην Ολομέλεια ενέκριναν την πρόταση 30 βουλευτών της Ν.∆. και η έρευνα για το «ΡασπούτινGate» επεκτείνεται
Οσον αφορά το περιεχόμενο της συζήτησης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης ανέφερε πως έγινε σε έντονο ύφος από την πλευρά του κ. Μιωνή.
Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως όταν εκείνος θέλησε να αποχωρήσει εκνευρισμένος από τη συνάντηση, «ο Νίκος Παππάς μου έκανε, στα κρυφά, νοήματα για να δείξω υπομονή και να παραμείνω». Ο κ. Παπαγγελόπουλος ισχυρίστηκε ότι «στη μήνυσή του ο κ. Μιωνής αναφέρει πως κατά τη συζήτηση, εγώ παρενέβην και του είπα να υπάρχει αναφορά στη συμφωνία που θα λέει: “και των εξόδων που έχει κάνει μέχρι τώρα και που έχει δημιουργήσει”. Την εύλογη απορία μου επι χειρεί να την εμφανίσει ως εκβιασμό. Ο κ. Μιωνής αναφέρθηκε στα δικά του δικαστικά έξοδα και εγώ εύλογα του απάντησα: “Εντάξει τα δικά σου έξοδα. Με τα έξοδα του άλλου, όμως, τι θα γίνει;”».
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Στο «κάδρο» των ερευνών ωστόσο έχουν μπει και άλλα πρόσωπα, όπως ο εκδότης της εφημερίδας «∆ημοκρατία», Γιάννης Φιλιππάκης, ο συνεργάτης του, δημοσιογράφος Αλέξανδρος Τάρκας, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου κι άλλοι, που είναι βέβαιο ότι θα περάσουν το κατώφλι της Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς φέρονται να είχαν συμμετοχή και άμεση συνέργεια στις πράξεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού ∆ικαιοσύνης, ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλου. Σε κάθε περίπτω ση, οι εξελίξεις το προσεχές διάστημα στο «μέτωπο» του «ΡασπούτινGate» αναμένονται καταιγιστικές.
Η παραδοχή για τα χρήματα, τα «βέλη» σε Παππά και τα πολλά ερωτήματα στο έγγραφο που κατέθεσε ο εκδότης στην Προανακριτική
Αναφορικά με τον κ. Φιλιππάκη, πάντως, υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση των καταγγελιών του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για τη συνάντηση με Παπαγγελόπουλο Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου και τις παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού για λογαριασμό του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, ο πανικός φαίνεται να οδηγεί σε παγίδες και αυτοδιαψεύσεις.Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Φιλιππάκης στο έγγραφο που κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή, παρουσιάζοντας το χρονολόγιο της αντιδικίας και των συναντήσεων με αφορμή τη διαμάχη με την πλευρά Μιωνή, αναφέρεται σε μια συνάντηση παρουσία του Νίκου Παππά. Πρόκειται για συνάντηση που έγινε στο γραφείο του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στις 15/5/2018 (όπου μετείχαν επίσης ο ίδιος, ο κ. Παπαγγελόπουλος, εκπρόσωπος του κ. Μιωνή, καθώς και τρίτος «εγγυητής»), μετά την υπογραφή του συμφωνητικού (18/3/18), με σκοπό την τήρηση των δεσμεύσεών του! Στο συγκεκριμένο έγγραφο αποκαλύπτει επίσης ότι είχε γίνει και μια συνάντηση στο Μαξίμου έπειτα από πρόσκληση του κ. Παππά, στις 24/11/15.
Εδώ όμως τα πράγματα αρχίζουν και μπερδεύουν... Και αυτό διότι ο κ. Φιλιππάκης στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 26/2/2020, δηλαδή μετά τις αποκαλύψεις Μιωνή, αναφέρεται σε μία συνάντηση στο Μαξίμου που έγινε, ύστερα από πρό σκληση του Ν. Παππά, στις αρχές Μαΐου του 2016. Επίσης, περιγράφει άλλη μία συνάντηση και πάλι στο γραφείο του Νίκου Παππά, που έγινε το 2018 και οδήγησε στην υπογραφή του συμφωνητικού. Αρα μια συνάντηση που προφανώς έγινε πριν από τις 18/3/18.
Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος στη δήλωσή του στις 26/2/20 αναφέρει: «Πριν 4 χρόνια (δηλαδή, το 2016) με παρακάλεσε ο Παππάς να συναντηθούμε στο γραφείο του με τον Μιωνή» και συνέχισε λέγοντας ότι «τον Φιλιππάκη τον είχα γνωρίσει πρόσφατα». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «πριν 2 χρόνια (δηλαδή, το 2018) πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση, όπου συμμετείχαν Παππάς, ο ίδιος, ο Φιλιππάκης, εκπρόσωπος του κ. Μιωνή και άλλοι...».
350.000ευρώ για τα έξοδα του Γιάννη Φιλιππάκη ζήτησε ο «Μίμης» σύμφωνα με ισχυρισμούς του Σάμπυ Μιωνή
Εδώ προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα: Πότε, τελικά, έγινε η συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων; Πριν από την υπογραφή του συμφωνητικού, όπως λέει ο Παπαγγελόπουλος και ο Φιλιππάκης του... Φεβρουαρίου ή μετά το συμφωνητικό, όπως λέει ο Φιλιππάκης του... Μαρτίου; Γιατί δεν περιγράφονται στο έγγραφο που έστειλε στην Επιτροπή οι συναντήσεις του 2016 και του 2018, τις οποίες επιβεβαιώνει ο Παπαγγελόπουλος και ο Φιλιππάκης του... Φεβρουαρίου; Το ξέχασε ή το μετάνιωσε; Πότε έγινε, τελικά, η συνάντηση στο Μαξίμου και ποιοι συμμετείχαν; Συμμετείχε ο Παππάς σε κοινή σύσκεψη και, αν ναι, πότε; Το 2015, το 2016 ή το 2018; Γιατί ο Φιλιππάκης σήμερα αυτοδιαψεύδεται; Ποιον προσπαθεί να καλύψει, τι και ποιον φοβάται; Μήπως διαψεύδει τον Παπαγγελόπουλο; Γιατί ο κ. Φιλιππάκης κάνει αναφορά στη συνάντηση τον Μάιο του 2018 και ενώ είχε υπογραφεί το συμφωνητικό; Γιατί να συμμετέχει σε αυτήν τη συνάντηση ο κ. Παππάς, αφού είχαν ήδη ρυθμιστεί οι διαφορές άρα είχε επιτευχθεί ο σκοπός της πρόσκλησής του από τον Παππά και μά λιστα εγγυόταν τη συμφωνία τρίτο πρόσωπο;
Το πιο κρίσιμο όμως στοιχείο που προκύπτει από το χρονολόγιο που έδωσε ο κ. Φιλιππάκης στην Επιτροπή αφορά τον ισχυρισμό Μιωνή ότι στη συνάντηση που έγινε το 2016 στο Μαξίμου ο κ. Παπαγγελόπουλος του ζήτησε να δώσει και χρήματα για τα έξοδα του κ. Φιλιππάκη, τα οποία σε επόμενη συνάντηση καθορίστηκαν στο ποσό των 350.000 ευρώ.
Οπως προκύπτει από το χρονολόγιο του κ. Φιλιππάκη, η πρώτη συνάντηση έγινε το 2015 στο Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα από προτροπή του κ. Παππά, με σκοπό τον συμβιβασμό με τον κ. Μιωνή.
Οπως όμως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Φιλιππάκης στο υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή, η εταιρεία του είχε δικαιωθεί, καθώς ο κ. Μιωνής είχε καταδικαστεί τον ∆εκέμβριο του 2014 να πληρώσει δι καστικές δαπάνες για την απόρριψη της προσφυγής του για «παραβίαση της συμφωνίας σιωπής», τις οποίες μάλιστα και κατέβαλε. Αρα, για ποιον λόγο έγινε η συνάντηση για συμβιβασμό, αφού η πλευρά Φιλιππάκη είχε δικαιωθεί; Και κυρίως έστω αν είναι αληθές ότι η συνάντηση έγινε το 2015 και όχι το 2016, που παραδέχθηκε και ο κ. Παπαγγελόπουλος δημοσίως για ποιον λόγο ζητήθηκαν από τον κ. Μιωνή έξοδα που είχε κάνει ο κ. Φιλιππάκης, αφού το δικαστήριο είχε καταδικάσει τον κ. Μιωνή στην καταβολή δικαστικής δαπάνης; Προφανώς κάτι δεν κολλάει σε όλη αυτή την ιστορία.
Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που ενώ ο Νίκος Παππάς κατέθετε στην Επιτροπή πως οι ρυθμίσεις του roadmap Μιωνή Φιλιππάκη είναι απαράδεκτες και πρέπει να κληθούν αυτοί που το υπέγραψαν να εξετασθούν, διότι αναφέρονται σε πράξεις της ελληνικής ∆ικαιοσύνης, με το έγγραφό του, που κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή, ο Γιάννης Φιλιππάκης αποκάλυψε τον πραγματικό ρόλο του τέως υπουργού και του ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο Γιάννης Φιλιππάκης αποκάλυψε πως στις 15/5/2018, δηλαδή δύο μήνες μετά την υπογραφή του συμφωνητικού roadmap (19/3/2018) που αναφερόταν σε πράξεις αρχειοθέτησης κακουργημάτων, έγινε συνάντηση στο γραφείο του Νίκου Παππά παρουσία του ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλου κι εκπροσώπου του επιχειρηματία Μιωνή, με θέμα «τήρηση των εκατέρωθεν δεσμεύσεων του συμβιβασμού».
Και εδώ έρχεται το πιο κρίσιμο ερώτημα από όλα: ∆ηλαδή, οι κ. Παππάς και Παπαγγελόπουλος θα εγγυόνταν την αρχειοθέτηση υπόθεσης για εγκληματική οργάνωση ως προς τη λίστα Λαγκάρντ; Μήπως αυτή είναι η πιο αδιάψευστη παραδοχή ότι οι κ. Παππάς και Παπαγγελόπουλος από κοινού παρουσιάστηκαν και συμμετείχαν ως εγγυητές της πορείας ανοικτών ποινικών υποθέσεων;
ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ, Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΑΚΗ
Η συζήτηση στη Βουλή πριν από τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας δεν είχε μόνο τις παλινωδίες του κ. Παπαγγελόπουλου, αλλά και τις... αποκαλύψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Ειδικότερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, κατά τη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλο, αποκάλυψε την ιδιότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, ομολογώντας ότι πρόκειται για δύο πρώην υπαλλήλους της Novartis. «Υποπτεύομαι ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι μεσαία και κορυφαία, πρώην και εν ενεργεία, στελέχη της Novartis», ανέφερε. Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει τέτοια αναφορά και πιθανότατα ούτε και η τελευταία. Είναι γνωστά άλλωστε τα όσα είχε πει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης.
Η αποκάλυψη του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππα, για δύο πρώην και εν ενεργεία υπαλλήλους της Novartis
«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της εταιρείας που τους έπιασαν για παράνομο πλουτισμό και “κελάηδησαν”», είχε πει χαρακτηριστικά, ενώ είχε αποδώσει την ενημέρωσή του, μάλιστα, στο γεγονός πως είναι γιατρός και τα ήξερε αυτά από χρόνια. Αυτή άλλωστε η αναφορά του, αλλά και εκείνες που αφορούσαν την προαναγγελία διώξεων σε βάρος στελεχών της Νέας ∆ημοκρατίας προκάλεσαν και την εξαίρεσή του από μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά και την κλήση του να καταθέσει ως μάρτυρας. Η κατάθεσή του άρχισε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου. Η κατάθεση του κ. Πολάκη πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο κλίμα, με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας να μη μιλάει για την «ταμπακιέρα», δηλαδή για το εάν όντως εξυφάνθη μία σκευωρία προκειμένου να ασκηθούν διώξεις σε βάρος δέκα πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να προτιμά να κάνει «παιχνίδια» για τη θέση όπου θα καθόταν. Κι αυτό διότι αντί να καθίσει στη θέση που είθισται να κάθονται οι μάρτυρες και στην οποία σε άλλες επιτροπές κάθεται ο εκάστοτε υπουργός, επέλεξε τις θέσεις των μελών της μειοψηφίας, λέγοντας μάλιστα: «Σήμερα δεν νιώθω ότι είμαι μάρτυρας σε μια σκευωρία που έστησε ο Παπαγγελόπουλος, αλλά μέλος-κατήγορος μιας επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis».
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 23 Μαΐου