Απάντηση Βαρβιτσιώτη στην Τουρκία μέσω των Παραπολιτικών: Η Ελλάδα δεν θα κάνει πίσω στις προκλήσεις της Άγκυρας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα
«Η ελληνική πλευρά μετά το διάβημα προς την Τουρκία ξεκινά κύκλο ενημερώσεων προς τον ΟΗΕ και την ΕΕ» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως «η Αθήνα δεν θα αφήσει χωρίς απάντηση την πρόκληση της Τουρκίας» και πως «δεν θα κάνει πίσω στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».
Παράλληλα σημείωσε πως η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία στις προκλήσεις της Τουρκίας.
Σε ότι αφορά την οριοθέτηση ζωνών με άλλες χώρες όπως την Ιταλία, ανέφερε ότι «οι συζητήσεις με την συγκεκριμένη χώρα είναι αρκετά ώριμες».
Αναφορικά με τα χρήματα που θα δοθούν από το ταμείο ανάκαμψης της Κομισιόν στην Ελλάδα, διευκρίνισε πως «θα διατεθούν στον άξονα να αντιμετωπιστούν θέματα κοινωνικής συνοχής από τον κοροναϊό, και σε κλάδους, όπως ο τουρισμός που επλήγησαν από την πανδημία».
Την ίδια στιγμή εκτίμησε πως θα υπάρχει εποπτεία για το εάν τα χρήματα χρησιμοποιούνται στους στόχους που έχουν μπει
Εν κατακλείδι, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως «η ενίσχυση της απασχόλησης και το πλαίσιο προστασίας των θέσεων εργασίας ήταν ελληνική πατέντα που υιοθέτησαν και άλλες χώρες».
Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ήρθε μετά την σημερινή προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία χαρακτήριζε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και εντός των συντεταγμένων που έχει καταθέσει η Τουρκία στον ΟΗΕ, τις περιοχές για τις οποίες η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) κατέθεσε αιτήσεις για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας στις 30 Μαΐου.
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, απαντώντας στη χθεσινή δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια δήλωσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτό τον τομέα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα».
«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαμί Ακσόι, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, «οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις της Τουρκίας πραγματοποιούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα της».
Υπενθυμίζεται ότι σε σημερινό δημοσιέυμα της «Καθημερινής» αποκαλύφθηκε ο χάρτης των 24 οικοπέδων που έχει οριοθετήσει η Τουρκία από τις ακτές της μέχρι το σημείο που, με βάση το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την Τρίπολη τον περασμένο Δεκέμβριο, εφάπτονται τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας και Λιβύης.
Ο «ψευδοχάρτης» αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας και αποτελεί την ουσιαστική απεικόνιση των τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως η υφαλοκρηπίδα, καθώς κάποια από τα οικόπεδα βρίσκονται έξι ναυτικά μίλια και ανατολικά από τη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την ανατολική Κρήτη.
Επιπλέον η TPAO σύμφωνα με την εφημερίδα«Ελεύθερος Τύπος» καταθέτει αιτήματα για να λάβει άδειες ερευνών πετρελαίου στις περιoχές R18, R19, S18, S19 (σ.σ. ανατολικά της Καρπάθου μέχρι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), S16, S17 (σ.σ. περιοχή ανάμεσα στην Κάρπαθο και Κρήτη μέχρι τα 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T18, T19, U18, U19 (σε απόσταση 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T16, T17, U16, U17 (ανατολικά της Κρήτης) και V18, V19.
Αυστηρό μήνυμα Δένδια σε Άγκυρα
Μήνυμα στην Άγκυρα ότι «οι παράνομες ενέργειες δεν παράγουν ένομα αποτελέσματα και αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», έστειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας τις νέες τουρκικές προκλήσεις με σειρά αιτήσεων για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας : «Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με την προσπάθεια κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε: «Απέναντι στο αίτημα της τουρκικής εταιρείας για να αποκτήσει πρόσβαση και δικαιώματα ερευνών σε οικόπεδα τα οποία θεωρεί ότι ανήκουν μέσα στην τουρκική κυριαρχία το υπουργειο Εξωτερικών έκανε διάβημα προς την Τουρκία και βεβαίως αρχίζει ένα κύκλο ενημερώσεων σε όλα τα επίπεδα. Καταρχάς με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια βεβαίως με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και όλους τους υπόλοιπους παίκτες της περιοχής. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτή την τουρκική προκλητικότητα να πηγαίνει αναπάντητη και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχτούμε ότι τα χωρικά ύδατα της χώρας και τα μόνα δικαιώματα τα οποία έχουν μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος, η Κάσος, η Κάρπαθος ή η Κρήτη είναι δικαιώματα που εκτείνονται μόνο στα 6 μίλια από τις ακτές τους».
«Αυτό που σχεδιάζουμε είναι να έχουμε απάντηση σε όλα τα επίπεδα και βασικά στο διπλωματικό επίπεδο. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η προκλητική στάση της Τουρκίας η οποία πολλές φορές θέλει να μας οδηγήσει σε έναν εκνευρισμό ώστε να αντιδράσουμε με πιο έντονο τρόπο απ’ ότι θα έπρεπε, είναι μια στάση η οποία πρέπει να απαντιέται με ψυχραιμία. ...Εμείς δεν κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση των οποιονδήποτε κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όταν και εφόσον προκληθούμε, αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει μέσα στα πλαίσια αυτής της τουρκικής προκλητικότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, απάντησε: «Με την Ιταλία οι συζητήσεις μας είναι αρκετά ώριμες. Έχουμε προχωρήσει στη συζήτηση με την ιταλική πλευρά με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Σε κάθε φάση που είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση είτε με την Ιταλία, είτε με την Αλβανία είτε με τη Λιβύη η απόλυτα μαξιμαλιστικές τάσεις οι οποίες επεκράτησαν στη δική μας διαπραγματευτική ομάδα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, δεν μας έχουν οδηγήσει στο να έχουμε φτάσει σε μια συμφωνία η οποία σήμερα θα μας κατοχύρωνε. Και αυτό δείχνει ότι όταν διαπραγματευόμαστε τα εθνικά μας θέματα θα πρέπει να δίνουμε στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, να υπάρχει ένα περιθώριο διαπραγμάτευσης και ευελιξίας διότι αν κινούμαστε με την άποψη ότι το μάξιμουμ των διεκδικήσεών μας μπορεί να είναι και το απόλυτα σωστό, χωρίς να υπάρχει ένα περιθώριο ώστε με τον άλλο πραγματικά να βρεις μια συμφωνία η οποία να ικανοποιεί πλήρως και τις δύο πλευρές, να είναι δηλαδή στα πλαίσια του win-win, δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε».
«Παρακολουθώντας τη διαπραγμάτευση με την Ιταλία μπορώ να σας πω ότι αλιευτικά δικαιώματα είχαν μπλοκάρει την υπογραφή αυτής της συμφωνίας εδώ και δεκαετίες. Νομίζω ότι τα αλιευτικά δικαιώματα τα οποία ούτως ή αλλιώς μέσα στα πλαίσια της ΕΕ τα έχουν όλοι σε όλες τις θάλασσες, εφόσον είμαστε πολίτες ενός ενιαίου συνόλου και μπορούμε να ακούμε δραστηριότητα σε κάθε σημείο της ΕΕ, νομίζω ότι ήταν μια υπερβολή από την ελληνική πλευρά που δεν μας οδήγησε στο παρελθόν να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία και βέβαια δεν υπήρξε και η ανάλογη σπουδή. Σήμερα εμείς έχουμε τη σπουδή, νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο συνομιλιών, μένει να δούμε τις επόμενες μέρες αν θα ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια σε ένα πνεύμα καλής συνεργασίας με την Ιταλία το οποίο προσπαθούμε να καλλιεργούμε καθημερινά», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σε ότι αφορά τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης της Κομισιόν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Η Ευρώπη έκανε ένα τεράστιο βήμα και σε ότι αφορά την Ελλάδα νομίζω φάνηκε εξαιρετικά γενναιόδωρη από την άποψη ότι η χώρα μας είναι από τις πλέον ωφελημένες από την πρόταση της Κομισιόν. Η αλήθεια είναι ότι ενώ η Ευρώπη είχε κολλήσει στη διαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με την πρόταση της Κομισιόν αυτό που φαίνεται είναι ότι ουσιαστικά ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά περίπου 75%. Πάμε από τι 1 δις 100 εκ. στο 1 τρις 850 δις που είναι μια τεράστια και γενναία αύξηση. Τα χρήματα θα διατεθούν με συγκεκριμένο στόχο, θα διατεθούν στον άξονα να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της κοινωνικής συνοχής που αφήνει αυτή η κρίση».
«Θα πρέπει να στοχεύσουμε στους τομείς οι οποίοι εθίγησαν και επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού και τέτοιος είναι ο τομέας του τουρισμού. Σαφέστατα θα υπάρχει μια εποπτεία αν τα λεφτά τα οποία σου διαθέτουν τα χρησιμοποιείς στους στόχους τους οποίους έχεις βάλει και βέβαια οι στόχοι πρέπει να συμφωνούν με το συνολικό πλαίσιο των στόχων της ΕΕ και του πακέτου που διατίθεται. Δεν μπορείς να πάρεις χρήματα για να τα κάνεις έργα υποδομής τα οποία θα είναι ενεργοβόρα ενώ συζητάμε ότι πρέπει να πάμε σε μια μετάβαση σε μια πιο πράσινη Ευρώπη», υπογράμμισε.
Αναφορικά με την απορρόφηση των κονδυλίων, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε: «Παραδοσιακά η χώρα μας στην ολοκλήρωση κάθε προγραμματικής περιόδου μπορούσε και απορροφούσε τα κονδύλια τα οποία είχε στη διάθεσή της ενώ στην αρχή της κάθε περιόδου ήταν πάρα πολύ χαμηλή η απορρόφηση. Τώρα αυτό που πρέπει να κανουμε και είναι ο βασικός ρόλος της κυβέρνησης, είναι να μπορέσει εμπροστοβαρώς να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια δηλαδή στην αρχή της περιόδου. Για αυτό το λόγο υπάρχει η επέκταση των υφισταμένων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για το 2020-2021 στα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κονδύλια από τα συγκεκριμένα προγράμματα όταν τελικά συμφωνηθούν. Και το δεύτερο το οποίο υπάρχει είναι ο σχεδιασμός ο οποίος γίνεται και από την επιτροπή των Σοφών για τους τομείς με τους τρόπους τους οποίους θα μπορέσουν να διατεθούν αυτά τα κονδύλια και να πέσουν στην αγορά πιο γρήγορα, και βέβαια η συνολική προετοιμασία της κυβέρνησης προς αυτό το σκοπό».
«Το θέμα της ενίσχυσης της απασχόλησης, τα γνωστά 800αρια που πέσανε στην αγορά αυτή την περίοδο προς τους εργαζόμενους, και όλο το πλαίσιο προστασίας των θέσεων εργασίας ήταν ελληνική πατέντα την οποία υιοθέτησε στη συνέχεια σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών», επισήμανε.
Αναφορικά με το διαδικτυακό κύκλο συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημείωσε: «Η προεδρία μας ως βασικό θέμα έχει τα ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου και δημοκρατικοί θεσμοί σε περίοδο πανδημίας. Θεωρήσαμε ότι η καλύτερη επιλογή ήταν να φέρουμε τον κ. Τσίοδρα να δείξουμε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτή την πανδημία, πως την αντιμετώπισε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίαρχα με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και την υγεία των ανθρώπων ως δικαίωμα. Ήταν εξαιρετική η ανταπόκριση του κοινού στη διαδικτυακή αυτή συζήτηση, χιλιάδες άνθρωποι το παρακολούθησαν από όλο τον κόσμο. Αύριο θα έχουμε μια τέτοιου είδους συζήτηση με όλους τους θεσμούς του συμβουλίου της Ευρώπης και θα συνεχίσουμε ώστε στο τέλος αυτής της εξάμηνης προεδρίας να μπορέσουμε να βγάλουμε μια διακήρυξη η οποία θα αγκαλιαστεί και από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα είναι το πρώτο κείμενο που θα βγει σε παγκόσμια κλίμακα που θα αναφέρεται σε αυτό το θέμα. Δηλαδή πως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου μπορούν να είναι ισχυρά σε μια περίοδο περιορισμών πανδημίας».
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως «η Αθήνα δεν θα αφήσει χωρίς απάντηση την πρόκληση της Τουρκίας» και πως «δεν θα κάνει πίσω στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».
Παράλληλα σημείωσε πως η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία στις προκλήσεις της Τουρκίας.
Σε ότι αφορά την οριοθέτηση ζωνών με άλλες χώρες όπως την Ιταλία, ανέφερε ότι «οι συζητήσεις με την συγκεκριμένη χώρα είναι αρκετά ώριμες».
Αναφορικά με τα χρήματα που θα δοθούν από το ταμείο ανάκαμψης της Κομισιόν στην Ελλάδα, διευκρίνισε πως «θα διατεθούν στον άξονα να αντιμετωπιστούν θέματα κοινωνικής συνοχής από τον κοροναϊό, και σε κλάδους, όπως ο τουρισμός που επλήγησαν από την πανδημία».
Την ίδια στιγμή εκτίμησε πως θα υπάρχει εποπτεία για το εάν τα χρήματα χρησιμοποιούνται στους στόχους που έχουν μπει
Εν κατακλείδι, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως «η ενίσχυση της απασχόλησης και το πλαίσιο προστασίας των θέσεων εργασίας ήταν ελληνική πατέντα που υιοθέτησαν και άλλες χώρες».
Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ήρθε μετά την σημερινή προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία χαρακτήριζε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και εντός των συντεταγμένων που έχει καταθέσει η Τουρκία στον ΟΗΕ, τις περιοχές για τις οποίες η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) κατέθεσε αιτήσεις για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας στις 30 Μαΐου.
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, απαντώντας στη χθεσινή δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια δήλωσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτό τον τομέα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα».
«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαμί Ακσόι, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, «οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις της Τουρκίας πραγματοποιούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα της».
Υπενθυμίζεται ότι σε σημερινό δημοσιέυμα της «Καθημερινής» αποκαλύφθηκε ο χάρτης των 24 οικοπέδων που έχει οριοθετήσει η Τουρκία από τις ακτές της μέχρι το σημείο που, με βάση το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την Τρίπολη τον περασμένο Δεκέμβριο, εφάπτονται τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας και Λιβύης.
Ο «ψευδοχάρτης» αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας και αποτελεί την ουσιαστική απεικόνιση των τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως η υφαλοκρηπίδα, καθώς κάποια από τα οικόπεδα βρίσκονται έξι ναυτικά μίλια και ανατολικά από τη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την ανατολική Κρήτη.
Επιπλέον η TPAO σύμφωνα με την εφημερίδα«Ελεύθερος Τύπος» καταθέτει αιτήματα για να λάβει άδειες ερευνών πετρελαίου στις περιoχές R18, R19, S18, S19 (σ.σ. ανατολικά της Καρπάθου μέχρι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), S16, S17 (σ.σ. περιοχή ανάμεσα στην Κάρπαθο και Κρήτη μέχρι τα 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T18, T19, U18, U19 (σε απόσταση 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T16, T17, U16, U17 (ανατολικά της Κρήτης) και V18, V19.
Αυστηρό μήνυμα Δένδια σε Άγκυρα
Μήνυμα στην Άγκυρα ότι «οι παράνομες ενέργειες δεν παράγουν ένομα αποτελέσματα και αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», έστειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας τις νέες τουρκικές προκλήσεις με σειρά αιτήσεων για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας : «Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με την προσπάθεια κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε: «Απέναντι στο αίτημα της τουρκικής εταιρείας για να αποκτήσει πρόσβαση και δικαιώματα ερευνών σε οικόπεδα τα οποία θεωρεί ότι ανήκουν μέσα στην τουρκική κυριαρχία το υπουργειο Εξωτερικών έκανε διάβημα προς την Τουρκία και βεβαίως αρχίζει ένα κύκλο ενημερώσεων σε όλα τα επίπεδα. Καταρχάς με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια βεβαίως με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και όλους τους υπόλοιπους παίκτες της περιοχής. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτή την τουρκική προκλητικότητα να πηγαίνει αναπάντητη και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχτούμε ότι τα χωρικά ύδατα της χώρας και τα μόνα δικαιώματα τα οποία έχουν μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος, η Κάσος, η Κάρπαθος ή η Κρήτη είναι δικαιώματα που εκτείνονται μόνο στα 6 μίλια από τις ακτές τους».
«Αυτό που σχεδιάζουμε είναι να έχουμε απάντηση σε όλα τα επίπεδα και βασικά στο διπλωματικό επίπεδο. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η προκλητική στάση της Τουρκίας η οποία πολλές φορές θέλει να μας οδηγήσει σε έναν εκνευρισμό ώστε να αντιδράσουμε με πιο έντονο τρόπο απ’ ότι θα έπρεπε, είναι μια στάση η οποία πρέπει να απαντιέται με ψυχραιμία. ...Εμείς δεν κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση των οποιονδήποτε κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όταν και εφόσον προκληθούμε, αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει μέσα στα πλαίσια αυτής της τουρκικής προκλητικότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, απάντησε: «Με την Ιταλία οι συζητήσεις μας είναι αρκετά ώριμες. Έχουμε προχωρήσει στη συζήτηση με την ιταλική πλευρά με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Σε κάθε φάση που είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση είτε με την Ιταλία, είτε με την Αλβανία είτε με τη Λιβύη η απόλυτα μαξιμαλιστικές τάσεις οι οποίες επεκράτησαν στη δική μας διαπραγματευτική ομάδα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, δεν μας έχουν οδηγήσει στο να έχουμε φτάσει σε μια συμφωνία η οποία σήμερα θα μας κατοχύρωνε. Και αυτό δείχνει ότι όταν διαπραγματευόμαστε τα εθνικά μας θέματα θα πρέπει να δίνουμε στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, να υπάρχει ένα περιθώριο διαπραγμάτευσης και ευελιξίας διότι αν κινούμαστε με την άποψη ότι το μάξιμουμ των διεκδικήσεών μας μπορεί να είναι και το απόλυτα σωστό, χωρίς να υπάρχει ένα περιθώριο ώστε με τον άλλο πραγματικά να βρεις μια συμφωνία η οποία να ικανοποιεί πλήρως και τις δύο πλευρές, να είναι δηλαδή στα πλαίσια του win-win, δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε».
«Παρακολουθώντας τη διαπραγμάτευση με την Ιταλία μπορώ να σας πω ότι αλιευτικά δικαιώματα είχαν μπλοκάρει την υπογραφή αυτής της συμφωνίας εδώ και δεκαετίες. Νομίζω ότι τα αλιευτικά δικαιώματα τα οποία ούτως ή αλλιώς μέσα στα πλαίσια της ΕΕ τα έχουν όλοι σε όλες τις θάλασσες, εφόσον είμαστε πολίτες ενός ενιαίου συνόλου και μπορούμε να ακούμε δραστηριότητα σε κάθε σημείο της ΕΕ, νομίζω ότι ήταν μια υπερβολή από την ελληνική πλευρά που δεν μας οδήγησε στο παρελθόν να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία και βέβαια δεν υπήρξε και η ανάλογη σπουδή. Σήμερα εμείς έχουμε τη σπουδή, νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο συνομιλιών, μένει να δούμε τις επόμενες μέρες αν θα ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια σε ένα πνεύμα καλής συνεργασίας με την Ιταλία το οποίο προσπαθούμε να καλλιεργούμε καθημερινά», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σε ότι αφορά τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης της Κομισιόν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Η Ευρώπη έκανε ένα τεράστιο βήμα και σε ότι αφορά την Ελλάδα νομίζω φάνηκε εξαιρετικά γενναιόδωρη από την άποψη ότι η χώρα μας είναι από τις πλέον ωφελημένες από την πρόταση της Κομισιόν. Η αλήθεια είναι ότι ενώ η Ευρώπη είχε κολλήσει στη διαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με την πρόταση της Κομισιόν αυτό που φαίνεται είναι ότι ουσιαστικά ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά περίπου 75%. Πάμε από τι 1 δις 100 εκ. στο 1 τρις 850 δις που είναι μια τεράστια και γενναία αύξηση. Τα χρήματα θα διατεθούν με συγκεκριμένο στόχο, θα διατεθούν στον άξονα να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της κοινωνικής συνοχής που αφήνει αυτή η κρίση».
«Θα πρέπει να στοχεύσουμε στους τομείς οι οποίοι εθίγησαν και επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού και τέτοιος είναι ο τομέας του τουρισμού. Σαφέστατα θα υπάρχει μια εποπτεία αν τα λεφτά τα οποία σου διαθέτουν τα χρησιμοποιείς στους στόχους τους οποίους έχεις βάλει και βέβαια οι στόχοι πρέπει να συμφωνούν με το συνολικό πλαίσιο των στόχων της ΕΕ και του πακέτου που διατίθεται. Δεν μπορείς να πάρεις χρήματα για να τα κάνεις έργα υποδομής τα οποία θα είναι ενεργοβόρα ενώ συζητάμε ότι πρέπει να πάμε σε μια μετάβαση σε μια πιο πράσινη Ευρώπη», υπογράμμισε.
Αναφορικά με την απορρόφηση των κονδυλίων, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε: «Παραδοσιακά η χώρα μας στην ολοκλήρωση κάθε προγραμματικής περιόδου μπορούσε και απορροφούσε τα κονδύλια τα οποία είχε στη διάθεσή της ενώ στην αρχή της κάθε περιόδου ήταν πάρα πολύ χαμηλή η απορρόφηση. Τώρα αυτό που πρέπει να κανουμε και είναι ο βασικός ρόλος της κυβέρνησης, είναι να μπορέσει εμπροστοβαρώς να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια δηλαδή στην αρχή της περιόδου. Για αυτό το λόγο υπάρχει η επέκταση των υφισταμένων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για το 2020-2021 στα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κονδύλια από τα συγκεκριμένα προγράμματα όταν τελικά συμφωνηθούν. Και το δεύτερο το οποίο υπάρχει είναι ο σχεδιασμός ο οποίος γίνεται και από την επιτροπή των Σοφών για τους τομείς με τους τρόπους τους οποίους θα μπορέσουν να διατεθούν αυτά τα κονδύλια και να πέσουν στην αγορά πιο γρήγορα, και βέβαια η συνολική προετοιμασία της κυβέρνησης προς αυτό το σκοπό».
«Το θέμα της ενίσχυσης της απασχόλησης, τα γνωστά 800αρια που πέσανε στην αγορά αυτή την περίοδο προς τους εργαζόμενους, και όλο το πλαίσιο προστασίας των θέσεων εργασίας ήταν ελληνική πατέντα την οποία υιοθέτησε στη συνέχεια σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών», επισήμανε.
Αναφορικά με το διαδικτυακό κύκλο συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημείωσε: «Η προεδρία μας ως βασικό θέμα έχει τα ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου και δημοκρατικοί θεσμοί σε περίοδο πανδημίας. Θεωρήσαμε ότι η καλύτερη επιλογή ήταν να φέρουμε τον κ. Τσίοδρα να δείξουμε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτή την πανδημία, πως την αντιμετώπισε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίαρχα με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και την υγεία των ανθρώπων ως δικαίωμα. Ήταν εξαιρετική η ανταπόκριση του κοινού στη διαδικτυακή αυτή συζήτηση, χιλιάδες άνθρωποι το παρακολούθησαν από όλο τον κόσμο. Αύριο θα έχουμε μια τέτοιου είδους συζήτηση με όλους τους θεσμούς του συμβουλίου της Ευρώπης και θα συνεχίσουμε ώστε στο τέλος αυτής της εξάμηνης προεδρίας να μπορέσουμε να βγάλουμε μια διακήρυξη η οποία θα αγκαλιαστεί και από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα είναι το πρώτο κείμενο που θα βγει σε παγκόσμια κλίμακα που θα αναφέρεται σε αυτό το θέμα. Δηλαδή πως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου μπορούν να είναι ισχυρά σε μια περίοδο περιορισμών πανδημίας».