Πλούσιος ο «πάγκος» του Μητσοτάκη ενόψει ανασχηματισμού – Αυτά είναι τα ομόματα που παίζουν για την επόμενη κυβέρνηση
Πληθώρα «γαλάζιων» βουλευτών, που θεωρούν ότι έχουν τα φόντα να συμπεριληφθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει μετά τις «διορθωτικές κινήσεις» του πρωθυπουργού και των οποίων τα ονόματα παίζουν εδώ και καιρό στα σχετικά ρεπορτάζ, βρίσκονται εν αναμονή των τελικών αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, έστω κι αν τελικώς οι αντίστοιχες ανακοινώσεις δεν θα έρθουν τόσο σύντομα όσο αρχικά είχε διαφανεί, μετά τα όσα διημείφθησαν επί ισραηλινού εδάφους.
Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι, πέραν της αυξημένης εκπροσώπησης των γυναικών στην κυβέρνηση, όπως έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, το δικό τους στίγμα θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν γενικότερα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.∆. που θα εισέλθουν στην κυβερνητική εξίσωση και κατά βάση θα προωθηθούν σε θέσεις υφυπουργών και, ως επί το πλείστον, σε ορισμένα πόστα που σήμερα κατέχουν μέλη της λεγόμενης «ομάδας τεχνοκρατών». «Ο Κυριάκος ξέρει πολύ καλά ότι, έναν χρόνο μετά τις κάλπες κι ενώ η χώρα είναι αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, χρειάζεται ένα κράμα επιλογών που θα εξασφαλίζει αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα, καθώς και διατήρηση των ισορροπιών», τονίζει στα «Π» ένας από τους μόνο δύο-τρεις συνεργάτες του πρωθυπουργού που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις σκέψεις και τους σχεδιασμούς του.
ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ
Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί έμφαση κυρίως στην παλαιότερη φρουρά, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει σε βουλευτές που διανύουν τη δεύτερη ή και την τρίτη θητεία τους (από το 2012 και μετά, δηλαδή) και σε ένα δεύτερο επίπεδο στους νεοεκλεγέντες που μέχρι στιγμής έχουν ξεχωρίσει. Κομβικό ρόλο θα παίξει το σύστημα αξιολόγησης της κοινοβουλευτικής δράσης που είχε καθιερώσει η ηγεσία της κυβέρνησης και όλο αυτόν τον καιρό αποτελούσε πυξίδα για τα πεπραγμένα των μελών της πλειοψηφίας. Τα κορυφαία ονόματα που παίζουν εσχάτως προς αξιοποίηση για θώκους υπουργών είναι αυτά των Θοδωρή Ρουσόπουλου και Όλγας Κεφαλογιάννη, που, εκτός των άλλων, παραπέμπουν και στον παραδοσιακό «καραμανλικό» πυρήνα.
Μεγαλύτερο ερώτημα, φυσικά, συνιστά η δεύτερη, η οποία, ως γνωστόν, είχε αρνηθεί πριν από έναν χρόνο την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του τουρισμού, καθώς έδειξε ανοικτά την προτίμησή της είτε στο υπουργείο Πολιτισμού είτε στην προοπτική της τοποθέτησής της ως επικεφαλής σε ένα υπερυπουργείο υπό την ομπρέλα του οποίου θα συνυπάρχουν και οι δύο αυτοί τομείς. Μένει να φανεί αν το χάσμα που δημιουργήθηκε στις σχέσεις της Κρητικιάς με τον πρωθυπουργό εκείνη την περίοδο είναι πλέον δυνατό να γεφυρωθεί, γεγονός που θα διευκολύνει την παρουσία της στην κυβέρνηση. Στα υπ’ όψιν του Μαξίμου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο επιτυχημένος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πρώην υπουργός, Σταύρος Καλαφάτης, ο συντοπίτης του στην Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, ο Σίμος Κεδίκογλου από την Εύβοια, ο πρώην υπουργός Γιώργος Καρασμάνης από την Πέλλα και οι πρώην υφυπουργοί Μανούσος Βολουδάκης από τα Χανιά και Κώστας Καραγκούνης από την Αιτωλοακαρνανία. Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του στενού συνεργάτη και προσωπικού φίλου του Κυριάκου Μητσοτάκη Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος επίσης εκλέγεται στην Αιτωλοακαρνανία. Παράλληλα, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αναζητηθεί λύση για την παράδοση ενός χαρτοφυλακίου με σημειολογική σημασία για την περιοχή σε Θρακιώτη βουλευτή. Οι γνωρίζοντες, πάντως, επιμένουν ότι θα πρόκειται για έκπληξη μεγατόνων αν αυτός θα είναι τελικά ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, όπως αφήνουν να διαρρέει κάποιοι. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι το Μαξίμου θα κοιτάξει σε άλλες κατευθύνσεις.
Σημαντικές πιθανότητες επιλογής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει όπως προαναφέρθηκε και μια ομάδα στελεχών που αναδείχθηκαν επί Σαμαρά, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις εσωκομματικές τους αναφορές. Πρόκειται για περιπτώσεις όπως του Βασίλη Οικονόμου από την Ανατολική Αττική, του Θάνου Πλεύρη από την Α’ Αθήνας, του Ανδρέα Κατσανιώτη από την Αχαΐα (σ.σ.: φέρεται να παίζει και ο Ιάσων Φωτήλας από την ίδια περιφέρεια), του Κώστα Κατσαφάδου από τον Πειραιά, του ∆ιονύση Σταμενίτη από την Πέλλα, του Γιάννη Παππά από τα Δωδεκάνησα, του ∆ημήτρη Βαρτζόπουλου από τη Β’ Θεσσαλονίκης, του Στέφανου Γκίκα από την Κέρκυρα (για υφυπουργός Άμυνας, λόγω πρότερης θητείας του στο Πολεμικό Ναυτικό) και του Χρήστου Κέλλα από τη Λάρισα.
ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΡΗΔΕΣ
Μεγάλο κομμάτι των υπολογισμών του πρωθυπουργικού επιτελείου σχετικά με τις διορθωτικές κινήσεις που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά τις κυρίες που θα συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Περίοπτη θέση στη σχετική λίστα κατέχει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, Ζωή Ράπτη, της Α’ Αθήνας, η οποία, πάντως, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Προανακριτικής για τον ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλο, της οποίας είναι μέλος, δεν μπορεί να αναλάβει κάποιο χαρτοφυλάκιο. Το ίδιο ισχύει, βεβαίως, και για τον Θάνο Πλεύρη και τον Κώστα Καραγκούνη, ενώ δεν λείπουν κι εκείνοι που διαμηνύουν πως η καθυστέρηση του ανασχηματισμού οφείλεται, εκτός των άλλων, και στο γεγονός ότι στα πλάνα του πρωθυπουργού συγκαταλέγονται πιθανώς και τα εν λόγω στελέχη, όπως και οι νεοεκλεγέντες ∆ημήτρης Μαρκόπουλος, Γιώργος Κώτσηρας και Κωνσταντίνος Κυρανάκης από τη Β’ Πειραιά, τη ∆υτική Αττική και τον Νότιο Τομέα, αντίστοιχα, που ακούγονται από ορισμένες πλευρές για πόστα υφυπουργών. Μια περίπτωση που φαίνεται να βρίσκεται στο μικροσκόπιο είναι αυτή της νεοεκλεγείσας Άννας Ευθυμίου από τη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που δεν αποκλείουν ολική επαναφορά ενόψει και της ανάγκης ενίσχυσης των γυναικείων παρουσιών της βουλευτού Μαγνησίας και πρώην υφυπουργού Ζέττας Μακρή. Ιδιαίτερα ισχυρή, τέλος, φαντάζει η αξιοποίηση του βουλευτή Επικρατείας, Χρήστου Ταραντίλη, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού από τα χρόνια που προηγήθηκαν της εκλογικής νίκης της Ν.∆., καθώς στην Πειραιώς τού είχε ανατεθεί ο τομέας του Στρατηγικού Σχεδιασμού. ∆υνατές «υποψηφιότητες» μεταξύ των νεοεκλεγέντων θεωρούνται και αυτές του διεθνολόγου Άγγελου Συρίγου από την Α’ Αθήνας και του διαπρεπούς καρδιολόγου Χριστόδουλου Στεφανάδη από τη Σάμο.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 20 Ιουνίου