Με ανακρίβειες και με αγχωμένες επαναλήψεις από πολιτικές ατάκες άνευ ουσίας, αλλά κυρίως πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα ο Νίκος Παππάς επιχείρησε να υπερασπιστεί την θέση του μετά τις σοβαρές εις βάρος του αποκαλύψεις από το ηχητικό ντοκουμέντο που παρέδωσε στην Προανακριτική Επιτροπή ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή.

 Ο κ. Παππάς, που βρέθηκε στο τηλεοπτικό πάνελ της πρωινής εκπομπής της ΕΡΤ, μαζί με τον κ. Βορίδη, βρέθηκε αντιμέτωπος με τους ισχυρισμούς του, οι οποίοι αποδείχθηκαν αδύναμοι, καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, που γνωρίζει πολύ καλά ως δικηγόρος και τα νομικά επιχειρήματα της συγκεκριμένης αποκάλυψης αποδόμησε κάθε επιχείρημα που επιχείρησε να προτάξει ο κ. Παππάς.

 Εμφανώς σε δύσκολη θέση ο κ. Παππάς, αρχικά απέφυγε να δώσει απαντήσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις του ηχητικού ντοκουμέντου, στο οποίο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Μιωνή, αποκαλύπτεται ότι ο κ. Παππάς, γνώριζε για τη δράση παραδικαστικού κυκλώματος, για κάποιους που «βγάζουν πολλά λεφτά», ενώ ο ίδιος εμφανίζεται να ζητάει από τον κ. Μιωνή να πείσει τον κ. Παπασταύρου να «δώσει στοιχεία κατά της Μαρέβας», ενώ αναφέρει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει δική του ατζέντα και άλλη ατζέντα έχει το… μαγαζί.

 Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης τόνισε ότι το ηχητικό ντοκουμέντο του Παππά-Μιωνή, αναδεικνύει ένα παραδικαστικό-παρακρατικό κύκλωμα που στόχευε στην εξόντωση πολιτικών αντιπάλων, αλλά και επιχειρηματιών και εκδοτών που δεν ήταν φίλα προσκείμενη στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Παράλληλα ο κ. Βορίδης αναρωτήθηκε εάν ποτέ στην πολιτική ιστορία της χώρας έχει υπάρξει υπουργός υπεύθυνος για την διαφθορά για τον οποία τέσσερις εισαγγελείς να καταγγείλουν ότι εμπλέκεται σε χειραγώγηση υποθέσεων; Εχει υπάρξει ποτέ σύζυγος υπουργού η οποία να παίρνει και να δίνει εντολές στην αστυνομία για υπόθεσή της; Έχει υπάρξει υπουργός ο οποίος έχει συνομιλήσει με ισοβίτες καταδικασμένους για ναρκωτικά και τους έχει κανονίσει συναντήσεις με εισαγγελείς; Έχει υπάρξει άλλη περίπτωση στην οποία να υπάρχει υπουργός στον οποίο να του προσκομίζουν  κασέτες στις οποίες παραδέχεται ότι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης χρηματίζονται; Αυτή η πυκνότητα καταγγελλομένων πράξεων είναι πρωτοφανής.

Στην προσπάθειά του να αμυνθεί ο κ. Παππάς επιχείρησε να θυμηθεί ακόμη και υποθέσεις που ήδη έχουν μπει στο αρχείο, όπως η υπόθεση του κ. Παπασταύρου, ή περίπτωση του συζύγου της κ. Ράικου.

Ο κ. Παππάς επιχείρησε να παίξει το τελευταίο του χαρτί, ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κρύψει την πολύ άβολη και δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται. Επιχειρώντας να θολώσει το τοπίο των αποκαλύψεων, επιχείρησε να μειώσει την αξιοπιστία τόσο του κ. Μιωνή, όσο και των τεσσάρων εισαγγελέων που κατήγγειλαν για διαφορετικές υποθέσεις τον κ. Παπαγγελόπουλου για παρέμβαση, επιχείρησε να «ανασύρει από το αρχείο» την υπόθεση Παπασταύρου, ενώ κατέφυγε μέχρι και σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Όταν ο κ. Βορίδης «θύμισε» στον κ. Παππά ότι «από το ηχητικό φαίνεται ότι προκύπτει η παραδοχή από την πλευρά του ότι κάποιοι στην κυβέρνηση έπαιρναν πολλά λεφτά, είχαν την δική τους ατζέντα, ότι προκύπτει επίσης και μια προτροπή προς τον κ. Μιωνή προκειμένου να πει πράγματα εναντίον της συζύγου του πρωθυπουργού», ο κ. Παππάς αναγκάστηκε να μπει στην ουσία, επαναρχόμενος ωστόσο τακτικά στην υπόθεση του κ. Παπασταύρου, εκτιμώντας ότι όλα έχουν σχέση με την υπόθεση που συνεργάτη του κ. Σαμαρά, η οποία κατά την άποψη του εκκρεμεί, παρ’ ότι όπως παραδέχθηκε έχει μπει στο αρχείο.

Ο κ. Παππάς ανέφερε, προφανώς μέσα στον πανικό του, ότι την σύζυγο του πρωθυπουργού, την κ. Μαρέβα, όπως και κάποιους άλλους τους «περιέφερε ο κ. Μιωνής ως ισχυρές γνωριμίες του. Και στη συγκεκριμένη συζήτηση που είδε το φως της δημοσιότητας ο κ. Μιωνής ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ καλοί αδελφικοί φίλοι, ο κ. Παπασταύρου με την σύζυγο του πρωθυπουργού και δεν υπάρχει περίπτωση να πει κακή κουβέντα γι’ αυτή. Ωστόσο, στην ερώτηση του κ. Βορίδη, πώς προέκυψε αυτή αναφορά στην κ. Μαρέβα Μητσοτάκη και ποιόν λόγο είχε ο κ. Μιωνή να πει «ο Παπασταύρου δεν θα έλεγε κακή κουβέντα γι’ αυτή», ο κ. Παππάς δεν κατάφερε να δώσει πειστική απάντηση.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια να στρέψει την συζήτηση σε άλλη κατεύθυνση και αποφεύγοντας απαντήσεις ουσίας, ο κ. Παππάς ότι το αντικείμενο του διαλόγου που δημοσιοποιήθηκε ήταν ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Σαμαράς. Ωστόσο, ο κ. Βορίδης και πάλι του θύμισε ότι μιλούσαν για τον κ. Παπαγγελόπουλο, για την ατζέντα του, για το «μαγαζί» και τα «πολλά λεφτά». «Αυτά είναι που καταγγέλλει ο κ. Μιωνής και τα υποστηρίζει μάλιστα και με το συγκεκριμένο υλικό».

Αναφορικά με την ατζέντα Παπαγγελόπουλου, ο κ. Παππάς, τόνισε ότι αυτή είναι η ερμηνεία που δίνει ο κ. Μιωνής, κι ότι ο ίδιος δεν μίλησε για ατζέντα Παπαγγελόπουλου. «Στο επίμαχο σημείο της συνομιλίας υπάρχουν και αποσιωπητικά και παρενθέσεις που λένε ότι είναι ακατάληπτα αυτά τα οποία διαμείβονται μεταξύ μας. Είναι προφανές ότι αναφέρομαι στις μπίζνες που έκανε από τότε και συνεχίζει να κάνει ο κ. Παπασταύρου με τον κ. Σαμαρά.

 Επιχειρώντας να δικαιολογήσει αν τέτοιου είδους συναντήσεις με επιχειρηματίες που ελέγχονταν μάλιστα, ήταν της αρμοδιότητάς του, καθώς εκείνη την εποχή ήταν το «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού ο κ. Παππάς, επιμένει στον ισχυρισμό του ότι «έκανα τις συναντήσεις και θα τις ξαναέκανα ακριβώς επειδή υπήρχε παρέμβαση από μια άλλη κυβέρνηση. Παρ’ ότι αμφισβητήθηκε αυτό από τον κ. Μιωνή, δυστυχώς γι’ αυτόν, πάτησε τα κορδόνια του, διότι έδωσε στην δημοσιότητα μια συνομιλία στην οποία επικαλείται το όνομα του ισραηλινού πρωθυπουργού επανειλημμένα. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει ξεκάθαρα εάν όλα αυτά τα γνώριζε ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός της χώρας, τονίζοντας «σας καλώ να μείνετε σ’ αυτή τη δήλωσή μου».

 Αναφορικά με την «ατζέντα Παπαγγελόπουλου» ο κ. Παππάς διευκρίνισε ότι «όλοι είχαμε την ατζέντα της κυβέρνησης και η ευθύνη κατά το Σύνταγμα είναι συλλογική. Την δική του ατζέντα ως επιχειρηματίας είχε ο κ. Μιωνής και ο κ. Παπασταύρου.

Για το «μαγαζί» που αναφέρει στην συνομιλία του ο κ. Παππάς, ξεκαθαρίζει ότι δεν αναφέρεται στο Μαξίμου, αλλά «μιλάω σε μια ιδιωτική συνομιλία για τα συμφέροντα της χώρας».

Όσο για τους ισχυρισμούς του περί «κοπτοραπτικής» στο ηχητικό ντοκουμέντο ο κ. Παππάς επέμεινε λέγοντας «Μα δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ αυτό», επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν σημεία με αποσιωπητικά.

 Όσον αφορά στην νομιμότητα του συγκεκριμένου υλικού ο κ. Βορίδης υπογράμμισε πως δικονομικά μπορεί να γίνει συζήτηση κάτω από ποιες περιπτώσεις μπορούν αυτά ή παρόμοια στοιχεία να αξιοποιηθούν.

«Για το συγκεκριμένο ηχητικό ντοκουμέντο είχε ζητηθεί η άδεια του κ. Παππά στην Προανακριτική Επιτροπή. Είχε ερωτηθεί εάν μπορεί να χρησιμοποιήσει η Επιτροπή ηχητικό υλικό σε περίπτωση που αυτό είναι διαθέσιμο και ο κ. Παππάς έδωσε την άδειά του. Το αν υπάρχει συναίνεση ή όχι, συμφωνία ή όχι, είναι συζητήσει που θα γίνει σε δικονομικό πλαίσιο».

Τέλος, για τις αποστάσεις που φάνηκε να πήρε ο κ. Παπαγγελόπουλος από τον κ. Παππά, μετά τις αποκαλύψεις του ηχητικού ντοκουμέντο, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι πρόκειται για μια «φήμη, η οποία δεν ισχύει».