Στο Μέγαρο Μαξίμου κυοφορείτο από καιρό η ιδέα να «εγκαινιάσει» ο πρωθυπουργός την επανέναρξη της τουριστικής περιόδου καλώντας τους δημοσιογράφους του ξένου Τύπου σε κάποιο διεθνώς γνωστό νησί. Η Κέρκυρα και η Σαντορίνη είχαν πέσει στο τραπέζι, σε διευρυμένες συσκέψεις στις οποίες συμμετείχαν και τα υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις αρχές Ιουνίου, είπε ότι το ιδανικό σκηνικό θα ήταν να δοθεί συνέντευξη Τύπου με φόντο το παγκόσμια αναγνωρίσιμο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Θανάσης Νέζης έκανε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, η Κύρα Κάπη επιμελήθηκε το... σενάριο και τη σκηνοθεσία και ο Θανάσης Μπακόλας συντόνισε όλη την εκδήλωση. Ο πρωθυπουργός έδωσε το σήμα της επανεκκίνησης του τουρισμού και τα «Π» απευθύνθηκαν σε ανταποκριτές των διεθνών ΜΜΕ που ήταν εκεί για να καταγράψουν την άποψή τους.

Νεκταρία Σταμούλη Politico (Ε.Ε.)

Η Ελλάδα άνοιξε τη Δευτέρα τις πύλες της στον κόσμο, ένα βήμα που όλοι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και τουρίστες περίμεναν, αλλά και φοβούνται. Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να έρθουν, όπως κάθε χρόνο, για διακοπές στη χώρα μας. Το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ δύσκολο και πολύ διαφορετικό, όμως έρχεται και έπειτα από έναν πρωτόγνωρο χειμώνα με lockdown και πριν από μια χρονιά που, δυστυχώς, αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολη. Όλοι έχουν ανάγκη από διακοπές, ίσως και περισσότερο από προηγούμενες χρονιές. Όλοι, όμως, θέλουν να νιώσουν ασφαλείς πριν πάρουν απόφαση να μπουν στο αεροπλάνο. Η Ελλάδα έχει δεκάδες νησιά και νησάκια, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο των Αρχών στο να οργανώσουν όλη τη χώρα για το μεγάλο άνοιγμα που επιχειρείται.
Προς το παρόν, οι περισσότεροι τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν πώς θα κυλήσουν οι πρώτες εβδομάδες. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους αναγνώστες για κάθε είδους πληροφορία σχετικά με τους κανόνες που θέτει η Ελλάδα: ποιοι μπορούν να έρθουν, πότε θα γίνονται τεστ, τι θα γίνεται σε περίπτωση κρουσμάτων, πώς θα δουλεύουν τα ξενοδοχεία, οι επιχειρηματίες σέβονται τους κανόνες, η διασκέδαση, το καλοκαιρινό πάρτι θα υπάρχει;
Ο πρωθυπουργός από τη Σαντορίνη απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να προτιμήσουν την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, κάνοντας, όμως, ταυτόχρονα σαφές ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και πρωτόκολλα υγιεινής. Το σκηνικό που επελέγη για τη συνέντευξη Τύπου, με την Καλντέρα της Σαντορίνης, επανέφερε στο μυαλό όλων τη μοναδικότητα και την ομορφιά του ελληνικού καλοκαιριού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι επισήμανε πως στόχος του είναι να γίνει η Ελλάδα ο ασφαλέστερος και όχι ο κορυφαίος προορισμός.

Αμπντελ Μπαρακατ AlAhrAm (Αίγυπτος)

Η Επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού, το νησί της Σαντορίνης, δεν ήταν απλώς μια σύμπτωση, αλλά και μια στοχευμένη και επιτυχημένη επιλογή, για να ανακοινώσει την έναρξη της τουριστικής περιόδου και να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλωσορίσει τους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι και ότι θα θέσει την ασφάλεια και την υγεία τους στην κορυφή των προτεραιοτήτων. Το ότι συνόδευαν τον πρωθυπουργό δεκάδες ξένων ανταποκριτών από διάφορες διεθνείς εφημερίδες και από διάφορες χώρες του κόσμου είναι κάτι πολύ θετικό και θα μεταδώσει το στοχευμένο μήνυμα σε όλα τα μέρη της Γης.
Έτσι, η Ελλάδα άνοιξε τα αεροδρόμιά της σε αρκετές χώρες, έπειτα από ένα κλείσιμο που διήρκεσε περίπου τρεις μήνες, και από τις αρχές του επόμενου μήνα θα δέχεται πτήσεις από όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ επιτρέπει, επίσης, απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό προς διάφορα νησιά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Σαντορίνη, σημειώθηκε ότι οι πολίτες εκεί και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων περιμένουν τους τουρίστες με μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά έχουν κάποιον φόβο και άγχος, κάτι που είναι φυσιολογικό, όμως εκφράζω την ελπίδα μου ότι οι επόμενες μέρες θα επιστρέψει η Σαντορίνη όπως ήταν πριν από τον κοροναϊό. Αξίζει να είναι το πιο ελκυστικό τουριστικό νησί στην Ελλάδα, καθώς θεωρείται ένα από τα ομορφότερα νησιά του κόσμου.

Λιάνα Σπυροπούλου Bild (Γερμανία)

Ηλιοβασίλεμα, απέραντο γαλάζιο, φώτα, κάμερες. Και δημοσιότητα. Σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν ένας πρωθυπουργός ανοίγει την τουριστική σεζόν προσκαλώντας τα διεθνή ΜΜΕ να παραστούν, είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης. Μιας κατάστασης που, όπως είπε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σαντορίνη το περασμένο Σάββατο, ενέχει ρίσκο. Οι τουρίστες θα έρθουν. Λιγότεροι από ποτέ, αλλά θα έρθουν. Ιδιαίτερα οι Βορειοευρωπαίοι, που δεν μπορούν ούτε καν να διανοηθούν ότι θα περάσουν το καλοκαίρι τους στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας στην οποία ζουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Πριν καν ανακοινωθεί το «άνοιγμα» της χώρας, τα μηνύματα των Γερμανών αναγνωστών κάθε φορά που η εφημερίδα δημοσίευε ρεπορτάζ με τους πιθανούς (τότε) ασφαλείς προορισμούς, ήταν εκατοντάδες. «Πότε θα μπορέσουμε να έρθουμε; Θα πρέπει να κάνουμε τεστ; Πότε σταματάει η καραντίνα;». Το ίδιο και οι συνάδελφοι από το Βερολίνο: «Πες μας ότι θα μπορέσουμε να έρθουμε. Αν μείνουμε εδώ το καλοκαίρι, θα πεθάνουμε από μόνοι μας, χωρίς κοροναϊό».
Τι περιμένουν όλοι αυτοί να δουν; Εκτός από τα νησιά, το καλό φαγητό και τους φιλόξενους Έλληνες, κανόνες. Να τηρούνται. Παντού. Που σημαίνει ότι στο πρώτο στραβοπάτημα θα είναι έτοιμοι να «σταυρώσουν» τη χώρα με όση ευκολία την αποθέωσαν.
Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στα διεθνή πρωτοσέλιδα ως το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Τους τελευταίους μήνες η ανατροπή ήταν καθολική (και δικαίως), διαφημίζοντας τη χώρα ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα παγκοσμίως. Τα επόμενα πρωτοσέλιδα εξαρτώνται όπως πάντα από εμάς. Και αυτό οφείλουμε να μην το ξεχάσουμε, αναπαυόμενοι στις δάφνες μας.

Αθηνά Δημητρακοπούλου Sputnik (Ρωσία)

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι σίγουρα διαφορετικό. Μπορεί προς στιγμήν να παραμένει άγνωστο το πότε θα γίνουν οι πρώτες αφίξεις της σημαντικής τουριστικής «δεξαμενής» των Ρώσων επισκεπτών, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ζωντανό. Είναι, δε, εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουν όλοι οι επίδοξοι τουρίστες πώς θα ζήσουν φέτος την εμπειρία του περίφημου Greek Summer, να είναι ενημερωμένοι για τα πρωτόκολλα, τις διαδικασίες και τα ενδεχόμενα. Το Sputnik, άλλωστε, είναι ένα δίκτυο που μεταδίδει ειδήσεις σε πολλές γλώσσες του κόσμου. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα στη Σερβία αναμετέδωσε την ανταπόκριση από την Ελλάδα για το ότι άνοιξαν νωρίτερα τα σύνορα του Προμαχώνα και οι Σέρβοι επισκέπτες πέρασαν τελικά από το τελωνείο.
Οι λεπτομέρειες είναι πολλές και μια κοινή ομολογουμένως ανησυχία είναι το τι θα γίνει εάν παρατηρηθεί αναζωπύρωση των κρουσμάτων. Σε αυτό ακριβώς στάθηκα και εγώ στην ερώτησή μου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό με φόντο το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης και ο ίδιος αποσαφήνισε ότι είναι απίθανο το σενάριο του καθολικού lockdown εν μέσω της καλοκαιρινής σεζόν. Οι Έλληνες πολίτες έκαναν, εξάλλου, σημαντικές θυσίες στη μάχη εναντίον της εξάπλωσης του κοροναϊού και κατάφεραν να τον κρατήσουν έξω από την πόρτα τους. Και αυτή η συνεργασία και υπευθυνότητα που επέδειξαν έκαναν δυνατά σήμερα το άνοιγμα της Ελλάδας στους επισκέπτες της ως ενός ασφαλούς προορισμού και την ευκαιρία να κερδηθεί το κρίσιμο αυτό στοίχημα.

Γκερντ Χελερ HandelSblatt (Γερμανία)

Αν αναζητάς ένα μέρος για να παρουσιάσεις την Ελλάδα ως τουριστική χώρα η Σαντορίνη είναι φυσικά το ιδανικό σημείο! Έχει τα πάντα: Μια Ιστορία που πάει πίσω 4.000 χρόνια, ένα φοβερό τοπίο, μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ξενοδοχεία και ένα από τα πιο εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα στον κόσμο. Ο πρωθυπουργός είναι ο ιδανικός πρεσβευτής για να παρουσιάσει την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. Στην ομιλία του και στη συνέντευξη Τύπου έδειξε γνώση και αυτοπεποίθηση και όχι έναν κενό περιεχομένου διαφημιστικό λόγο. Η αποφασιστική και επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης με τον κοροναϊό δεν έχει περάσει απαρατήρητη στη Γερμανία. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν περάσει δύσκολες περιόδους τα τελευταία δέκα χρόνια, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στα ΜΜΕ των δύο χωρών τουλάχιστον σε κάποια ΜΜΕ. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε το βάρος της Ιστορίας, τα σημάδια που άφησε η γερμανική κατοχή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά πάντοτε πίστευα ότι υπάρχουν ισχυροί δεσμοί που συνδέουν τους λαούς μας. Ακόμα και τα χρόνια της πρόσφατης κρίσης, οι Γερμανοί τουρίστες δεν σταμάτησαν να έρχονται στην Ελλάδα και οι Έλληνες πάντοτε τους υποδέχονταν με ζεστή και ειλικρινή φιλοξενία. Έχω πολλούς φίλους πίσω στη Γερμανία που έρχονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο για τις διακοπές τους. Πολλοί από αυτούς όχι μόνον έχουν ερωτευτεί τη χώρα σας, αλλά έχουν αναπτύξει συναισθήματα αγάπης για τους Έλληνες. Βρίσκουν εδώ αυτό που ο Έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε στην ομιλία του στη Σαντορίνη τόσο επιδέξια, όταν αποκάλεσε το ελληνικό καλοκαίρι «μια κατάσταση του μυαλού: ένα αίσθημα ευτυχίας, ελευθερίας και ηρεμίας». Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε όλοι αυτές τις δύσκολες στιγμές!

Σπύρος Σιδερης IBNA (Βαλκανία)

Το «άνοιγμα» του τουρισμού για το 2020, με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη από τον Έλληνα πρωθυπουργό, σηματοδοτεί την αισιοδοξία και την επιστροφή στην «κανονικότητα» έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, γεμάτη περιορισμούς και αβεβαιότητα για το φετινό καλοκαίρι.
Το στοίχημα είναι δύσκολο και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των μετακινήσεων και του «ανοίγματος» της τουριστικής περιόδου. Αν δεν προσπαθήσεις, όμως, ποτέ δεν θα μάθεις τι μπορείς να καταφέρεις.
Τα Βαλκάνια, μια περιοχή με 50.000.000 κατοίκους περίπου, με εύκολη οδική πρόσβαση στην Ελλάδα, αλλά υποτιμημένα από τις περισσότερες ελληνικές κυβερνήσεις, αυτή την περίοδο έχουν ως πρώτο τουριστικό προορισμό την Ελλάδα.
Παρότι πολλοί στην Ελλάδα πιστεύουν ότι οι κάτοικοι των βαλκανικών χωρών είναι χαμηλού εισοδήματος, αυτό δεν είναι ακριβές, καθώς υπάρχει μια ελίτ που ξοδεύει αρκετά χρήματα κάνοντας διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς και φέτος με τους πολλούς προορισμούς θα μπορούσε η Ελλάδα να γίνει πόλος έλξης και γι’ αυτούς.
Όμως, και οι υπόλοιποι που έρχονται στην Ελλάδα από την περιοχή των Βαλκανίων ξοδεύουν αρκετά περισσότερα χρήματα από τα all inclusive κάποιων Βορειοευρωπαίων. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα είναι ή μπορεί να γίνει προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, λόγω της εύκολης οδικής πρόσβασης.
Η Ελλάδα και το Bialo More (η Λευκή Θάλασσα, όπως ονομάζεται το Αιγαίο στα σλαβικά) είναι ο αγαπημένος προορισμός των Βαλκάνιων.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 20 Ιουνίου