Κώστας Μπακογιάννης στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Τον Μεγάλο Περίπατο θα τον ολοκληρώσουμε όλοι μαζί
Στον έντονο δημόσιο διάλογο για τα έργα του Μεγάλου Περιπάτου στην πρωτεύουσα παρεμβαίνει, μιλώντας στα «Π», ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, δίνοντας τις δικές του απαντήσεις.
«Δεν ξύπνησα μια μέρα και είπα “ας αλλάξουμε την πόλη”. Είναι μια παρέμβαση που προέκυψε από μελέτη των επιστημόνων του ΕΜΠ και την είχε ανάγκη η πόλη, για να αποκτήσει ισορροπία στις μετακινήσεις όλων», τονίζει, μεταξύ άλλων, ενώ σχολιάζοντας τους πρόσφατους βανδαλισμούς του αστικού εξοπλισμού του συγκεκριμένου έργου, σημείωσε ότι το θέμα είναι «αυτοί που χειροκρότησαν την προσπάθεια».
Ο ίδιος μιλά για το εν εξελίξει πρόγραμμα έργων, προϋπολογισμού 264 εκατ. ευρώ, στην Αθήνα.
Έχετε αναφέρει ότι το σχέδιο για τον Μεγάλο Περίπατο υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν είχε υλοποιηθεί υπό το βάρος του πολιτικού κόστους. Εσείς είστε έτοιμος να το αναλάβετε;
Αυτό κάνω από την πρώτη ημέρα της προσωρινής εφαρμογής του. Και είναι απολύτως λογικό. Οταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα δοκιμάζεται ένα έργο και δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να βιώσει την καθημερινή εξέλιξή του, είναι αναμενόμενο να καταγράφονται πολλές και αντικρουόμενες απόψεις. Αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός της προσωρινής εφαρμογής του.
Να το δούμε, να το συζητήσουμε και να το ολοκληρώσουμε όλοι μαζί. Και ξέρετε κάτι; Δεν ξύπνησα μια μέρα και είπα «ας αλλάξουμε την πόλη».
Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα έργων προϋπολογισμού 264 εκατ. ευρώ για όλη την Αθήνα. Εχουμε βάλει ένα μεγάλο στοίχημα, ώστε να αλλάξουμε την εικόνα των πεζοδρομίων στις γειτονιές
Είναι μια παρέμβαση που προέκυψε από μελέτη των επιστημόνων του ΕΜΠ και την είχε ανάγκη η πόλη, για να αποκτήσει ισορροπία στις μετακινήσεις όλων. Και αυτό που σήμερα βιώνουμε δεν είναι το τελικό έργο, δεν είναι η τελική του μορφή.
Σήμερα έχουμε ένα περίγραμμα του έργου, είναι η οριοθέτησή του και επ’ αυτής συζητούμε.
Το νέο που φέρνει ο Μεγάλος Περίπατος δεν είναι μόνο το τελικό αποτέλεσμά του, αλλά και ο τρόπος που γίνεται. Για πρώτη φορά δοκιμάζουμε προσωρινά μια αστική παρέμβαση, ώστε να την κρίνουμε και να την αξιολογήσουμε όλοι.
Αυτό που δεν κάναμε ήταν να πάμε μια ημέρα, με μία ταμπέλα και μία μπουλντόζα και να ξεκινήσουμε να σκάβουμε, αιφνιδιάζοντας τους πολίτες. Αυτός ο τρόπος πέθανε και μαζί του πέθανε και η λογική της μακέτας και της κορδέλας.
Πώς φτάσατε στην επιλογή αυτού του τρόπου και ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Κάναμε αυτό που έπρεπε να γίνεται εδώ και πολλά χρόνια και γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Πριν κάνουμε μια τόσο σημαντική αλλαγή για τη ζωή στην πόλη, ακολουθήσαμε και ακολουθούμε συγκεκριμένα βήματα.
Πήραμε στα χέρια μας τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Την αποτυπώσαμε στη διαδρομή του Μεγάλου Περιπάτου και σήμερα βρισκόμαστε στη φάση της συζήτησης, όχι μεταξύ μας, αλλά με μια ομάδα επιστημόνων εγνωσμένου κύρους.
Αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι και χωροτάκτες συγκεντρώνουν καθημερινά όλα τα δεδομένα, τα καταγράφουν και τα αξιολογούν. Και εδώ έχω ηθικό χρέος να ευχαριστήσω τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, που υπερψήφισαν, όχι μόνο το έργο, αλλά και αυτόν τον νέο τρόπο εφαρμογής του. Δηλαδή, την προσωρινή εφαρμογή του, για να διαβουλευτούμε και να το συνεκτιμήσουμε με τους επιστήμονες, πέρα από την επιμέρους κριτική.
Το επόμενο βήμα, τις επόμενες ημέρες, είναι η παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αλλά και των μελετών για τα μόνιμα έργα στα σημεία όπου έγιναν οι προσωρινές, ήπιες παρεμβάσεις του Μεγάλου Περιπάτου.
Είναι μια παρέμβαση που προέκυψε από μελέτη επιστημόνων του ΕΜΠ και την είχε ανάγκη η πόλη
Δεδομένου ότι πρόκειται για μια αστική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας, θεωρείτε ότι όλα έχουν γίνει σωστά ή υπάρχει περιθώριο για διορθωτικές κινήσεις;
Το έργο είναι δυναμικό. Η διαδικασία για την οποία σας μίλησα δεν είναι στατική. Οι επιστήμονες μελετούν διαρκώς όλα τα στοιχεία που ανακύπτουν από αυτήν την προσωρινή εφαρμογή του έργου. Βλέπουν όλους τους τρόπους και τα περιθώρια βελτίωσής του. Και να σας πω κάτι; Δεν έχει καμία αξία να σας πω εγώ ότι γίνονται τέλεια.
Το έργο κρίνεται κάθε μέρα, όχι από τους πολιτικούς, αλλά από τους πολίτες, για τους οποίους γίνεται, αλλά και από τους ειδικούς. Γίνεται μελετημένα, με σταθερά βήματα και επί στοιχείων.
Τις προηγούμενες ημέρες, το κέντρο έγινε και πάλι στόχος επιθέσεων και βανδαλισμού. Πώς και πόσο επιβαρύνουν το έργο τέτοια φαινόμενα;
Το πρόβλημα με αυτούς τους βανδαλισμούς δεν είναι τόσο αυτοί που τους προκάλεσαν - με την έννοια ότι δύσκολα αλλάζουν μυαλά. Είναι αυτοί που χειροκρότησαν την προσπάθεια καταστροφής του αστικού εξοπλισμού.
Και λέω «προσπάθεια», γιατί ο αστικός εξοπλισμός δεν καταστράφηκε. Μου δίνετε την ευκαιρία να πω και σε όσους έσπευσαν να χαρούν με τις μπογιές στις ζαρντινιέρες ότι όταν βάφεις μια κατασκευή με αντιγκράφιτι υλικό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πιάνει το σπρέι, αλλά ότι καθαρίζει πολύ εύκολα. Με την κριτική τους λένε, για παράδειγμα, ότι ένα αντισεισμικό κτίριο, την ώρα του σεισμού, δεν κουνιέται.
Όσον αφορά στις επιπτώσεις, αυτές μειώνουμε. Οι ζαρντινιέρες δεν καταστράφηκαν.
Βανδαλίστηκαν και καθαρίστηκαν αμέσως.
Υπάρχουν άλλα σχέδια για αστικές παρεμβάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας;
Επειδή τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στον Μεγάλο Περίπατο, δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει η καθημερινή παρουσία και η δουλειά του δήμου στις γειτονιές. Το αντίθετο. Αυτήν την ώρα που μιλάμε βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα έργων προϋπολογισμού 264 εκατ. ευρώ για όλη την Αθήνα.
Έχουμε βάλει ένα μεγάλο στοίχημα, ώστε να αλλάξουμε την εικόνα των πεζοδρομίων στις γειτονιές, και αυτό το έργο έχει ξεκινήσει με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ. Να εκσυγχρονιστούν και να επισκευαστούν οι δρόμοι στις γειτονιές, με προϋπολογισμό 42 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά τα έργα προστίθενται σε όσα κάνουμε καθημερινά σε κάθε γωνιά της πόλης. Οι Αθηναίοι βλέπουν πλέον ότι ο δήμος σαρώνει τους δημόσιους χώρους, πλένει τα πεζοδρόμια, πλένει τους δρόμους, περιποιείται το πράσινο, συντηρεί τον αστικό εξοπλισμό και τον ηλεκτροφωτισμό.
Σας λέω όλα αυτά που ήδη κάνουμε και στα οποία πρέπει να προστεθούν άλλες σημαντικές παρεμβάσεις που έχουμε δρομολογήσει. Αναφέρω ενδεικτικά αυτές στον Λυκαβηττό, στον Εθνικό Κήπο, αλλά και στον Λόφο του Στρέφη.
*Δημοσιεύθηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 11/7