Σκυλακάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Μέσα στο μήνα θα υπάρχει συμφωνία για τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης
«Μέσα στο μήνα θα υπάρχει συμφωνία για τα χρήματα από το ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν» εκτίμησε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος δημοσιονομικής πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως «η κυβέρνηση προετοιμάζει ήδη –πριν έρθει το πακέτο- το μοντέλο πάνω στο οποίο θα κινηθεί».
Ακόμη σημείωσε πως «η ζημιά στον τουρισμό έχει αρχίσει να καταγράφεται στα δημόσια έσοδα».
Παράλληλα ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «από την ύφεση πλήττονται κυρίως συγκεκριμένοι κλάδοι του ιδιωτικού τομέα».
«Επιπτώσεις από την πανδημία θα υπάρχουν και το 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπρόσθετα υπογράμμισε πως «στόχος είναι διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχεία».
«Προετοιμάζουμε την επανεκκίνηση και βοηθάμε με σύνεση επιχειρήσεις και εργαζόμενους», επισήμανε ο ίδιος.
Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως «είναι ένα διαφανές μέτρο και οι επιχειρήσεις έχουν ρευστότητα».
Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα μέτρα για το κρίσιμο επόμενο διάστημα μετά το τέλος της περιόδου του τουρισμού.
Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε πως «παραμένει ‘’ζωηρό’’ το ενδιαφέρον για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε: «Στην πολιτική διαχείριση των προσδοκιών είναι κάτι που πολύ καλά ξέρει να κάνει η κα Μέρκελ και ποτέ δεν είναι υπέρ της άποψης των υψηλών προσδοκιών, προτιμά συνήθως, ως προεδρία που είναι τώρα, να έχει χαμηλές προσδοκίες και καλύτερο αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι μέσα στο μήνα θα καταλήξουμε γιατί υπάρχει πραγματική πίεση σε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία να κλειδώσει αυτή η υπόθεση με έναν συμβιβασμό όπως συνήθως γίνεται στην Ευρώπη. Αυτό για εμάς παγιώνει κάτι που μετά την πρόταση της Κομισιόν ήταν πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητας εξέλιξη, δηλαδή ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πακέτο. Αν θα είναι λίγο μεγαλύτερο ή λίγο μικρότερο δεν παίζει τόσο ρόλο γιατί ρόλο θα παίξουν οι όροι, τα λεγόμενα conditionality’s γιατί το κλειδί σε αυτό το πακέτο είναι η απορρόφησή του και η αποτελεσματική του παρέμβαση στα οικονομικά πράγματα. Αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης διετίας- τριετίας».
«Γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να λειτουργούμε, και αυτή είναι και η κυβερνητική φιλοσοφία, σαν τα χρήματα να είναι ήδη εδώ ανεξαρτήτως του πότε θα αρχίσουν οι πρώτες εισπράξεις. Διότι προηγούνται πάρα πολλά πράγματα μέχρι να απορροφήσουμε και αυτά πρέπει να τα προωθούμε από τώρα. Για αυτό βλέπετε η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη, πολύ πριν την οριστικοποίηση του πακέτου, το οικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο θα στηριχτεί και μετά την οριστικοποίηση θα προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα προς όλες τις κατευθύνσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τη δημοσιονομική κατάσταση, ο υφυπουργός Οικονομικών, ανέφερε: «Η ζημιά από τον τουρισμό τώρα αρχίζει να καταγράφεται, δεν καταγράφηκε επί της ουσίας τον Ιούνιο για αυτό και όταν παρουσίαζα αυτή την καλή επίδοση του Ιουνίου είπα ότι αυτό δεν αίρει την πίεση που τώρα αρχίζει στα φορολογικά έσοδα από μια βαριά κρίση που αφορά τον τουρισμό. Δεν είναι δικής μας ευθύνης ως χώρα, έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό για να έχουμε τουρισμό φέτος αλλά πρέπει να έχεις και πελάτες για να έχεις τουρισμό. Θα δούμε πως θα πάει ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος. Η πορεία της πανδημίας παραμένει ανησυχητική παγκόσμια, τα νέα από το εμβόλιο είναι ενθαρρυντικά αλλά άμα δεν αρχίσει ο εμβολιασμός δεν έχουμε ακόμη τέλος της πανδημίας συνεπώς είμαστε ακόμη επί ξηρού ακμή σε ότι αφορά την τελική εξέλιξη του ΑΕΠ φέτος γιατί η πανδημία δεν έχει τελειώσει».
Για τα 36 δις ταμειακά διαθέσιμα, δήλωσε: «Είναι μια περίοδος στην οποία η χώρα προσωρινά γίνεται φτωχότερη, και η πορεία του ΑΕΠ γίνεται χειρότερη σε σχέση με αυτή που είχαμε προγραμματίσει. Επειδή είναι πολυ μεγάλο το μέγεθος της ύφεσης και πλήττει μονοσήμαντα έναν τομέα της οικονομίας, τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα συγκεκριμένες κατηγορίες του ιδιωτικού τομέα, είναι ανάγκη να ασκούμε πολιτική ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται. Η συνολική εικόνα συνεπώς πρέπει να είναι δημοσιονομικής πειθαρχίας και πρέπει να τηρούμε τη δημοσιονομική πειθαρχία και τώρα και του χρόνου και στη συνέχεια ταυτόχρονα ενισχύοντας εκεί που χρειάζεται να ενισχύσουμε».
«Το ''μαξιλάρ'' δεν είναι το σημαντικό στην υπόθεση μας, το σημαντικό είναι η εμπιστοσύνη. Χωρίς εμπιστοσύνη το μαξιλάρι θα εξανεμιστεί εντός μηνών, με εμπιστοσύνη θα κρατήσουμε αξιόλογα ταμειακά διαθέσιμα και θα είμαστε σε θέση να βοηθάμε την οικονομία και την κοινωνία και να προχωρήσουμε στην επανεκκίνηση . Η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί, το γεγονός ότι τα ομόλογά μας παραμένουν σε καλή κατάσταση και αυτό πρέπει να διατηρήσουμε διότι επιπτώσεις από την πανδημία θα έχουμε και του χρόνου, δεν θα είναι το 2020 μόνο οι επιπτώσεις. Οπότε θα πρέπει να διατηρούμε τη δημοσιονομική πειθαρχία σε όλες τις άλλες πλην covid δαπάνες, να προετοιμάζουμε την επανεκκίνηση και να επενδύουμε στην επανεκκίνηση, και να βοηθάμε ταυτόχρονα με σύνεση και εξατομικευμένα επιχειρήσεις και ανθρώπους», σημειώσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν περιθώρια για νέα οικονομικά μέτρα, ο υφυπουργός απάντησε: «Έχουμε ακόμη τα μέτρα για τα οποία δεσμευτήκαμε και τα οποία δεν έχουν εφαρμοστεί όπως είναι η τρίτη φάση της επιστρεπτέας. Τώρα ολοκληρώνεται η δεύτερη και είναι η πρώτη φορά που οι επιχειρήσεις βλέπουν με τόση ταχύτητα τόση τόσα χρήματα και με τόση διαφάνεια γιατί είναι ένα απολύτως διαφανές μέτρο, στηρίζεται σε αλγόριθμους αποκλειστικά, και οι επιχειρήσεις για πρώτη φορά με τέτοια ταχύτητα βλέπουν τη δυνατότητα να έχουν ρευστότητα με πολύ χαμηλά επιτόκια για να μπορέσουν να κρατήσουν τους ανθρώπους στη δουλειά, να μπορέσουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις ανοιχτές. Θα βελτιωθεί και ο ρυθμός σε σχέση με τα τραπεζικά εργαλεία και όταν θα φτάσουμε στον Σεπτέμβριο, που θα έχουμε δει πως θα έχει πάει ο τουρισμός και θα έχουν ξεκαθαρίσει και τα άλλα δύο, το πακέτο και οι στόχοι θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε αξιολόγηση και επάνοδο με όποια επιπλέον μέτρα χρειαστούν. Αλλά μεγάλο κομμάτι των μέτρων είναι ήδη σε εξέλιξη και αυτά που απομένουν κατά κύριο λόγο θα πρέπει να αφορούν τον κόσμο της εργασίας για το κρίσιμο επόμενο διάστημα από τον Οκτώβριο που θα τελειώσει ο τουρισμός μέχρι τον επόμενο Απρίλιο που ελπίζουμε να έχει τελειώσει η πανδημία και να αρχίσει μια καινούργια καλύτερη περίοδος για την ελληνική οικονομία».
Για τις ιδιωτικές επενδύσεις, δήλωσε: «Ήδη έχουμε ένα πολύ ζωηρό ενδιαφέρον για ιδιωτικές επενδύσεις που έμεινε αμείωτο παρά τον κορονοϊό και για μένα αυτό είναι κλειδί για την επόμενη φάση».
Αναφορικά με το προσχέδιο της επιτροπής Σοφών, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε: «Πιστεύω ότι έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά, είναι μια δουλειά στρατηγικού χαρακτήρα, δεν είναι το στόχος της να περιλαμβάνει εξαντλητικά μέτρα πολιτικής, βάζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν τα μέτρα πολιτικής. Η κυβέρνηση αξιοποιώντας και το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, και πήγε πολύ καλά σαν πρώτο κύκλο, θα ακούσει και τους κοινωνικούς εταίρους και θα έρθει ταυτόχρονα με ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που ξεκινά από το έργο αυτής της επιτροπής αλλά είναι και ανάγκη σε σχέση με το μεγάλο πακέτο. Με πρόσθετα εργαλεία για να επιταχύνουμε την απορρόφηση και να έχουμε χρήματα και από την Ευρώπη με πολύ ταχύτερους ρυθμούς, και με ενθάρρυνση με κάθε τρόπο των ιδιωτικών επενδύσεων για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας γιατί το κλειδί στην επόμενη φάση είναι να μην περάσουμε μια νέα μακρά περίοδο ανεργίας. Αυτό είναι ο καταλύτης για να μπορέσει η οικονομία να επανέλθει με ταχύτητα στην προηγούμενη κατάσταση αναπτυξιακής επιτάχυνσης».
Για τις μικρές επιχειρήσεις, διευκρίνισε ότι «το τραπεζικό σύστημα δεν έχει τα εργαλεία και τους ανθρώπους για να αξιολογήσει».
«Δεκάδες χιλιάδες νέες επιχειρήσεις δηλαδή που δεν ήταν πελάτες τους οι οποίες τώρα έχουν ανάγκη, και αυτό το λύνουμε και πιστεύω με ικανοποιητικό τρόπο μέσα από την επιστρεπτέα. Δυστυχώς πρέπει να πω ότι υπάρχουν ακόμη επιχειρήσεις που μπορούν να την πάρουν και δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο ευνοϊκή είναι. Ότι είναι κεφάλαιο πενταετές με περίοδο χάριτος μέχρι τέλος του ’21, με 1% επιτόκιο και με μόνη δέσμευση ότι δεν θα μειώσουν θέσεις εργασίας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Αυτά είναι εξαιρετικά ευνοϊκοί όροι, τα χρήματα είναι σημαντικά. έχουν πάει πολλές επιχειρήσεις αλλά εμείς θέλουμε να πάνε όλες όσες έχουν ανάγκη, ειδικά αυτές που έχουν σοβαρή μείωση τζίρου και θα δουν πολλά χρήματα στο ταμείο τους, και έχουμε για αυτό και την τρίτη φάση που θα περιλάβει και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έτσι ώστε να έχουμε και τις τουριστικές επιχειρήσεις που είχανε μείωση οπότε να μεταφέρουμε χρήμα στην αγορά άμεσα. Είναι άλλο 1 δις αυτό που έρχεται στην τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή και θέλω να το δουν οι επιχειρήσεις με προσοχή. Όλα μαζί τα εργαλεία έχουν μεταφέρει κάποια ρευστότητα και αυτό το βλέπουμε και στις θέσεις εργασίας που έχουν διατηρηθεί. Το θέμα είναι να κρατηθούμε όρθιοι για τους επόμενους μήνες μέχρι να αρχίσει η ανάκαμψη αυτή είναι η δύσκολη γέφυρα μπροστά μας», επισήμανε ο ίδιος.