Σύνοδος Κορυφής: Δεύτερος γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων - Γεφυρώνει τις διαφορές η πρόταση Μισέλ
Μετά το χθεσινό «θρίλερ» 14ωρων διαπραγματεύσεων, οι οποίες δεν απέδωσαν καρπούς, με την Ολλανδία πρωτίστως και την Αυστρία να εμμένουν στη σκληρή τους στάση, οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση και να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Πρόταση Σαρλ Μισέλ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέθεσε νέα πρόταση σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις λεγόμενες «τέσσερις φειδωλές» χώρες - Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία Ο Σαρλ Μισέλ προτείνει το ποσό των επιχορηγήσεων να μειωθεί από 500 σε 450 δισ. ευρώ χωρίς, ωστόσο, να επηρεαστεί το συνολικό ποσό των 750 δισ. Ο επιμερισμός παραμένει στο 70%- 30% στα έτη 21-22 στα έτη 21-22 και 23-36, αλλά χρησιμοποιώντας το έτος 2020 για τον υπολογισμό του 30% και όχι το 2022 όπως ήταν στην αρχική πρόταση - κάτι που συμφέρει τις χώρες του Νότου.
Ταυτόχρονα – και προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις του Μαρκ Ρούτε, που ζητά να μπορεί κάθε χώρα να απορρίπτει με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη, τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης»: αν μια χώρα διαφωνεί με την εκταμίευση ενός ποσού σε κάποια άλλη θα μπορεί να ζητήσει μέσα σε τρία 24ωρα να τεθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Ecofin. H πρότασή του προβλέπει και την αύξηση κατά 100 εκ.ευρώ ετησίως των ποσών των επιστροφών που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Άγνωστο παραμένει αν οι προτάσεις αυτές θα λειάνουν το έδαφος για μια συμφωνία, αλλά η ελπίδα είναι να δώσουν νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις που κόλλησαν χθες, καθώς ορισμένοι ηγέτες προσπαθούσαν να στείλουν μήνυμα στους ψηφοφόρους τους ότι διαπραγματεύονται σκληρά για το συμφέρον τους.
Κυβερνητικές πηγές - Δύσκολη διαπραγμάτευση
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση.
Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πηγές, φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες.
Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων.
Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του να επιμερισμού 70-30, όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.
Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.
Κατά τη διάρκεια του δίωρου διαλείμματος χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνομίλησε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε αλλά και με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, όπως ενημέρωσε μέσω twitter ο εκπρόσωπος του κ. Μισέλ.
Σήμερα Σάββατο, οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με την Ολλανδία να διατηρεί τη σκληρή της στάση. Η Γαλλία ωστόσο επιδιώκει να ασκήσει πίεση λέγοντας ότι είναι κατά του να συνεχιστούν τα rebates.
Ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι παρότι δύσκολο, δεν είναι απίθανη μια συμφωνία μέχρι την Κυριακή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.