Νίκος Χαρδαλιάς: Δεν τίθεται θέμα για νέο γενικό lockdown - Έρχονται αυστηροί έλεγχοι και κυρώσεις
Αυστηρούς ελέγχους και κυρώσεις το προσεχές διάστημα προαναγγέλλει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα για τον κοροναϊό. Ο κ. Χαρδαλιάς αποκλείει ένα νέο γενικό lockdown και επισημαίνει ότι το ποσοστό των εισαγόμενων κρουσμάτων παραμένει χαμηλό.
Η απόφαση σχετικά με τα πανηγύρια έχει προσωρινό χαρακτήρα; Εξετάζετε και άλλα μέτρα περιορισμού ή αναστολής των μαζικών εκδηλώσεων;
Το γεγονός ότι η απόφαση για τη διοργάνωση πανηγυριών και παρεμφερών δημόσιων εκδηλώσεων έχει ισχύ μέχρι τις 31 Ιουλίου δείχνει προφανώς ότι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων, καθώς αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Οσον αφορά περαιτέρω μέτρα για τις μαζικές εκδηλώσεις, όπως έχω πει πολλές φορές, παρακολουθούμε τα δεδομένα και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές. Τις επόμενες ημέρες οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και όπου χρειάζεται θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που προβλέπονται από τον νόμο.
Γιατί αποφασίσατε το άνοιγμα των συνόρων για επισκέπτες από τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, παρόλο που υπάρχουν καθημερινά πολλά κρούσματα κοροναϊού στις χώρες αυτές; Θα ακολουθήσει το άνοιγμα και για άλλα κράτη και, αν ναι, ποια;
Αρχικά να διευκρινίσω ότι όσον αφορά στις ΗΠΑ δεν έχει ληφθεί ακόμα η τελική απόφαση, καθώς περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά φορτία στη χώρα αυτή. Θα ήθελα, πάντως, να τονίσω ότι το άνοιγμα των συνόρων δεν αποτελεί μια μη αναστρέψιμη απόφαση, όπως αποδεικνύει η περίπτωση τόσο της Σερβίας όσο και της Σουηδίας, όπου η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε άμεση. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις στα άλλα κράτη και προσαρμόζουμε αντίστοιχα τον σχεδιασμό μας. Και αυτό ισχύει τόσο για το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων σε χώρες με έντονο ιικό φορτίο όσο και για το ενδεχόμενο ανοίγματος για άλλα κράτη, που παρουσιάζουν καλή επιδημιολογική εικόνα. Η δημόσια υγεία είναι πάνω και πέρα από κάθε άλλη προτεραιότητά μας.
Υπάρχει ενδεχόμενο για νέο γενικό lockdown, αν ανέβει ξανά απότομα η καμπύλη; Σε ποιον αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων θα χτυπήσει «καμπανάκι»;
Δεν τίθεται θέμα για γενικό lockdown και αυτό γιατί, όπως σας έχω ήδη αναφέρει, τους προηγούμενους μήνες εμπλουτίσαμε την εργαλειοθήκη μας με στοχευμένα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους. Οσον αφορά την ερώτησή σας για τον αριθμό των κρουσμάτων, πέρα από το νούμερο αυτό καθ’ αυτό, που φυσικά έχει σημασία, εξίσου σημαντικά είναι και τα χωροταξικά δεδομένα και χαρακτηριστικά κάθε κρούσματος, όπως το αν ανήκει σε γνωστό cluster. Γι’ αυτό και υπάρχουν περιπτώσεις που, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ίδιος, η αντιμετώπισή μας διαφέρει. Θα ήθελα, πάντως, να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι στόχος όλων μας πρέπει να είναι να μη χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μας να τηρούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών και να αποφεύγουμε κάθε είδους συγχρωτισμούς.
Σε ποιες περιοχές της χώρας εντοπίζετε μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον κοροναϊό;
Τελικά, το άνοιγμα του τουρισμού προκάλεσε προβλήματα τα οποία δεν είχατε υπολογίσει; Η αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης μιας περιοχής είναι αρκετά σύνθετη διαδικασία. Για να μη δημιουργηθούν, λοιπόν, εσφαλμένες εντυπώσεις και στιγματιστούν άδικα κάποιες περιοχές, θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω στην ερώτησή σας. Οσον αφορά το άνοιγμα του τουρισμού, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει ανεξέλεγκτα απρόοπτα. Το ποσοστό των εισαγόμενων κρουσμάτων παραμένει χαμηλό. Ακόμα και στην περίπτωση του Προμαχώνα, αυτό που μας προβλημάτισε δεν ήταν το ποσοστό αυτό καθ’ αυτό, αλλά το γεγονός ότι τα θετικά τεστ ήταν τετραπλάσια σε σχέση με το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Γι’ αυτό και αποφασίστηκε ότι όσοι περνούν τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ μέχρι και 72 ώρες πριν.
Φτάσαμε στα μέσα του καλοκαιριού χωρίς να έχει εκδηλωθεί κάποια πολύ μεγάλη πυρκαγιά. Είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει ένα πιθανό πύρινο μέτωπο μέσα στον Αύγουστο;
Κάθε ημέρα έχουμε κατά μέσο όρο 40 δασικές πυρκαγιές και πολλές υπό δύσκολες συνθήκες. Το γεγονός ότι η κατάσταση δεν ξέφυγε οφείλεται στα ακαριαία αντανακλαστικά των μηχανισμών μας, στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των στελεχών μας και σε όλους εκείνους που δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους για να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή και περιουσία, αλλά και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας.
Πώς απαντάτε στις κατηγορίες για αιφνιδιαστικές προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων;
Οι προσλήψεις μετακλητών στις οποίες αναφέρεστε αφορούν εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και αποσκοπούν στην ταχύτερη ολοκλήρωση και προετοιμασία των μόνιμων δομών του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, ώστε να είναι άμεσα σε θέση να εκπληρώσει την αποστολή του, που δεν είναι άλλη από τη θωράκιση της χώρας και την ολιστική διαχείριση κάθε έκτακτης ανάγκης.
Γιατί προτεραιότητά μας είναι οι Ελληνες πολίτες, οι οποίοι πρέπει να νιώθουν και να είναι ασφαλείς. Και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με γραφειοκρατικές διαδικασίες στελέχωσης του μηχανισμού, με κίνδυνο να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Στην Πολιτική Προστασία φέρνουμε τους καλύτερους για μόνο τρία χρόνια, ώστε να προετοιμάσουν με τον πλέον επιστημονικό και επιχειρησιακά άρτιο τρόπο τις μόνιμες δομές του νέου εθνικού μηχανισμού της χώρας. Το μόνο μας μέλημα είναι να είμαστε αποτελεσματικοί και να δημιουργήσουμε την πλέον οργανωμένη και επιχειρησιακά ικανή δομή για τη διαχείριση των κινδύνων που μπορεί η πατρίδα μας να αντιμετωπίσει στο μέλλον.
Γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από φθηνούς λαϊκισμούς και οι Ελληνες πολίτες πρέπει, επιτέλους, να είναι ασφαλείς. Αυτή είναι η παρακαταθήκη που επιβάλλεται να αφήσουμε στην πατρίδα και στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας. Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα ευθύνης.
Γιατί επανήλθε το εβδομαδιαίο briefing και τι σηματοδοτεί η κίνηση αυτή;
Η ελληνική κυβέρνηση, σταθμίζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αποφάσισε να επανέλθει σε εβδομαδιαία βάση η ενημέρωση των πολιτών για επιχειρησιακά θέματα που αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας. Ετσι ώστε να γνωρίζουμε όλοι μας ακριβώς ποια είναι η κατάσταση και τι μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της.