Σε επαγρύπνηση παραμένουν κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις παρά την αλλαγή στάσης που φαίνεται ότι αποφάσισε η Τουρκία στο Αιγαίο.

Όπως έγινε εχθές γνωστό, μονάδες του τουρκικού Στόλου, οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες είχαν βγει εκτός των ναυστάθμων τους (ιδιαίτερα του Ακσάζ) κινήθηκαν προς τις βάσεις τους, δείγμα ότι υπάρχει αποκλιμάκωση, παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν συνέχισε και εχθές την ρητορική των προκλήσεων και των απειλών, λέγοντας μάλιστα "βγείτε στο πεδίο, διαφορετικά ξεκινήστε διαπραγμάτευση".

Σύμφωνα με πηγές του militaire.gr η εικόνα που μεταφέρεται είναι αυτή μιας σταδιακής αποκλιμάκωσης και μερικής απόσυρσης του στόλου, προφανώς έπειτα από κάποιου είδους συνεννόηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρώτοι οι Τούρκοι απομάκρυναν δύο πολεμικά πλοία για να ακολουθήσει ανάλογη κίνηση με ισάριθμη απόσυρση πλοίων από τον ελληνικό στόλο.

Η τάση αποκλιμάκωσης επιβεβαιώνεται και από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που κάνουν λόγο για τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο, οι εξελίξεις παρακολουθούνται προσεκτικά και σε πραγματικό χρόνο, από τη στιγμή άλλωστε που η NAVTEX 977/20 με την οποία έχει δεσμευθεί συγκεκριμένη περιοχή στο τριεθνές σημείο Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου (σε απόσταση περίπου 100 ναυτικών μιλίων από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλορίζου) λήγει στις 2 Αυγούστου και τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο οι Ένοπλες Δυνάμεις

Την ώρα, πάντως, που κάποια από τα τουρκικά πολεμικά πλοία αποχωρούν προς τους ναυστάθμους τους, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας παραμένουν στις θέσεις και όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές δεν πρόκειται να μετακινηθούν έως και τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η παράνομη NAVTEX της Τουρκίας.

Μάλιστα, οι λέξεις «ετοιμότητα» και «επιφυλακή» είναι αυτές που χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων από την ημέρα που δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX, με την οποία δεσμεύεται η περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου, στο μοναδικό σημείο όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π» εκτός από τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται και δυνάμεις του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής, αν και δεν υπάγονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Την ίδια ώρα, στα υπόγεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου Πελάγους και ιδιαίτερα η περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, παρακολουθείται εξονυχιστικά από πλειάδα μέσων.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το μεγαλύτερο βάρος έχει πέσει στο Πολεμικό Ναυτικό καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το σύνολο του διαθέσιμου στόλου, μέχρι το τέλος της εβδομάδας τουλάχιστον, είχε βγει από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και βρισκόταν σε θέσεις κλειδιά στο Αιγαίο Πέλαγος, είτε σε νησιά σε καίριες γεωγραφικές θέσεις κυρίως νότια και ανατολικά, με τις θέσεις ανάπτυξης των δυνάμεων να εντοπίζονται κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία. Οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού μάλιστα, ενισχύθηκαν από δύο πλοία τα οποία απουσίαζαν σε διεθνείς αποστολές και έλαβαν εντολή να επιστρέψουν στα χωρικά μας ύδατα, υπό «εθνικό καπέλο» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά άνθρωπος με γνώση της κατάστασης, ενώ σχετική εντολή έλαβε και πλοίο το οποίο θα λάμβανε θέση ανοιχτά της Κύπρου. Την κατάσταση επιβλέπουν επί 24ώρου βάσης όχι μόνο μονάδες επιφάνειας, ενώ ανακλήθηκαν όλες οι προγραμματισμένες άδειες του προσωπικού.

Η κατάσταση επιφυλακής ισχύει στο ακέραιο και για την Πολεμική Αεροπορία, με τη μοναδική διαφορά να είναι ότι οι πιλότοι των ελληνικών μαχητικών βρίσκονται σταθερά στην ίδια κατάσταση από τη στιγμή που αντιμετωπίζουν καθημερινά τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Το σημείο διαφοροποίησης ωστόσο είναι ότι σε μοίρες και σμηναρχίες μάχης τηρούνται ετοιμότητες τριών και πέντε λεπτών με το βάρος να έχει μεταφερθεί στα νησιά του Αιγαίου, από τη στιγμή μάλιστα που παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα των τουρκικών αεροσκαφών.

Αμερικανικά και Γαλλικά πλοία στην περιοχή

Στην παραπάνω κατάσταση έρχεται να προστεθεί και μια σημαντική παράμετρος: Μια γαλλική φρεγάτα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο και πλέει στα ανοιχτά της Λάρνακας, ενώ τη διώρυγα του Σουέζ πέρασε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» προκειμένου να βρεθεί στην Κρήτη. Συνοδεύεται από 12 αμερικανικά πολεμικά πλοία.

Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από 12 αμερικανικά πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Στην άσκηση θα πάρουν μέρος τέσσερα ζεύγη F- 16 που θα απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Σούδας καθώς και 4 αεροσκάφη F – 18 από το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ.

Το βλέμμα στο τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis - Τουρκικό… σκωτσέζικο ντους

Την στιγμή που υπήρξαν ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο με αποχώρηση μερικών από τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον με μήνυμα της στο Twitter, έκανε λόγο για έναρξη σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis και συνέχιζε προσθέτοντας ότι η «Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον χάρτη που δείχνει σε πραγματικό χρόνο που βρίσκονται τα πλοία το Oruc Reis φαινόταν ακόμα αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας.



Πάντως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον διέγραψε το επίμαχο tweet με το οποίο έκανε λόγο για έναρξη των σεισμικών ερευνών από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και το αντικατέστησε με άλλο που ανέφερε την αναγγελία της έρευνας από τις 21 Ιουλίου.

Το νέο tweet από την τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ

«Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis ανήγγειλε τη σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου 2020, στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το νέο tweet που έχει δημοσιεύσει στον λογαριασμό της η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που οι κινήσεις της Άγκυρας θυμίζουν σκωτσέζικο ντους, αφού τη μια προκαλούν και την επόμενη κάνουν λόγο για «διάλογο» και επιχειρούν να αποκλιμακώσουν την ένταση που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν εκ νέου αργότερα.

Πιθανώς με όλα τα παραπάνω ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να ελέγξει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας, καθώς και να προκαλέσει εκνευρισμό στη χώρα μας.

Εμπρηστικός Ερντογάν: Ή ελάτε στο πεδίο και πληρώστε τίμημα ή ξεκινήστε διαπραγματεύσεις

«Ή βγείτε στο πεδίο ή αν δεν έχετε τέτοιον σκοπό, αρχίστε το συντομότερο διαπραγματεύσεις» διεμήνυσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα στο έδαφος, στη θάλασσα, στους φυσικούς πόρους κανενός, όμως, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να απλώσει χέρι, στα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τις τελευταίες ημέρες «οι χώρες που κάνουν θόρυβο, ξέρουμε ότι ο σκοπός τους δεν είναι η Αγία Σοφία ή η Ανατολική Μεσόγειος, αλλά η ύπαρξη του τουρκικού λαού και των μουσουλμάνων σε αυτή την γεωγραφία».

«Όσοι έχουν ρητορική και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν συνάδει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και με την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα, αν λαμβάνεται υπόψη το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις», διεμήνυσε.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Άγκυρα απογοήτευσε όσους περίμεναν να υποκύψει, λέγοντας ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και των φίλων της σε γη, θάλασσα και αέρα.

Απάντηση από την Αθήνα: Ναι στον διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς προκλήσεων

Ανοιχτή στο διάλογο δήλωσε η Αθήνα, απαντώντας στις νέες εμπρηστικές δηλώσεις τ0υ Ερντογάν, αλλά όχι υπό το καθεστώς των συνεχών προκλήσεων από την Άγκυρα και όχι σε αυτό το κρεσέντο προκλητικότητας του Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την ερχόμενη εβδομάδα έχει συναντήσεις με τις ομολόγους του από την Ισπανία και τη Βουλγαρία και θα θέσει για μια ακόμη φορά το θέμα της Αγίας Σοφίας και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Αποκλιμάκωση και… νέες προκλήσεις

Το απόγευμα του Σαββάτου στρατιωτικές πηγές έκαναν λόγο για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του νοτιανατολικου Αιγαίου, μετά την αποχώρηση μεγάλη μερίδας τουρκικών πολεμικών πλοίων που βρίσκονταν στην περιοχή τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Μάλιστα, λίγο μετά την ανάρτηση περί «έναρξης ερευνών από το Oruc Reis», η οποία εν τέλει αντικαταστάθηκε με μια σειρά από παραληρηματικές αναρτήσεις η πρεσβεία -μεταξύ άλλων- επιτίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο και κάνει… μαθήματα διεθνούς δικαίου λέγοντας πως ανάλογες «διαμάχες» υπάρχουν σε άλλες χώρες και αναφέρει π.χ. Βρετανία και Γαλλία, Ρουμανία και Ουκρανία, Λιβύη και Μάλτα, Τυνησία και Ιταλία, Νικαράγουα και Κολομβία, και επαναλαμβάνει στις ήδη χιλιοειπωμένες από το ΥΠΕΞ θέσεις της Τουρκίας: πως το Καστελόριζο είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και πιο κοντά στις ακτές της Τουρκίας!

«Αν τα νησιά απέχουν πολύ από την ηπειρωτική χώρα τους ή από νομικής άποψης βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής ανάμεσα σε ηπειρωτικές περιοχές, μπορούν να αγνοηθούν στην οριοθέτηση ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά τους ύδατα».

«Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επίδραση στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων αν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή αν υπάρχουν άλλες ειδικές ή σχετικές περιστάσεις» συνεχίζει.

Κατά την άποψη της τουρκικής πρεσβείας, «είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί της Ελλάδας και της Κύπρου που στο στοχεύουν στο να περιορίσουν την Τουρκία σε μια στενή περιοχή θαλασσίων περιοχών, παρά το γεγονός πως η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο».

«Το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να »κόψει» την Τουρκία από τη Μεσόγειο, δεδομένου του μεγέθους του και της εγγύτητάς του με την Τουρκία» σημειώνεται άλλο tweet που λέει πόσο απέχει το Καστελόριζο από την Ελλάδα και πόσο από την Τουρκία συνοδεύεται επίσης από… χάρτη.

Τέλος, έχοντας πάρει γραμμή από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, φυσικά, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον καταλήγει στο… μπαράζ tweets γράφοντας: «Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς της για το Καστελόριζο»…