Αυξημένη κινητικότητα παρουσίαζει η Αθήνα σε διπλωματικό επίπεδο, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παραβάσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρυπίδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κλιμάκωσε τις διπλωματικές επαφές εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, την οποία ζήτησε ο ίδιος,  μετά την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Παράλληλα με την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ η Αθήνα έχει στραμμένο το βλέμμα στην κρίσιμη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Βιέννη. Μάλιστα πριν από την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ προανήγγειλε μέσω twitter την έλευση στην Ελλάδα του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου USS Hershel «Woody» Williams, το οποίο ανήκει στον 6ο στόλο. 
 
 
 Διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου με τους κ.κ. Δένδια, Παναγιωτόπουλο και Φλώρο, για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του Αιγαίου, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ενημέρωση για τις εξελίξεις, αλλά και για την τακτική της χώρας, απέναντι στην Τουρκία, ενώ η Καγκελάριος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε ξανά για διάλογο, παρά τις συνεχείς προκλήσεις.

Μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου η ελληνική πλευρά να αξιολογήσει τα τελευταία δεδομένα και να υπάρξει ο καλύτερος συντονισμός για την αυριανή τηλεδιάσκεψη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Σαρλ Μισέλ ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ και τον ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα. Επί προσθέτως, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο, κατά τη συνομιλία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέρκελ-Ερντογάν

Νωρίτερα η κυρία Μέρκελ είχε μιλήσει τηλεφωνικά και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τουρκικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πως τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στη βάση του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου.

 Αναφορά στο ότι η λύση στη διένεξη της Τουρκίας με την Ελλάδα σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες στην Aνατολική Μεσόγειο μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τον διάλογο είχε κάνει και νωρίτερα την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP.

 Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν επιδιώκει οποιεσδήποτε «περιπέτειες» στην περιοχή ισχυριζόμενος πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα. Κάλεσε, μάλιστα, την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας. «Ο δρόμος προς μια λύση στην Aνατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης».

 «Μέχρι τώρα με την Ελλάδα, ψάχναμε λύσεις στα προβλήματά μας, πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  Δεν εποφθαλμιούμε κανέναν, αλλά δεν εκχωρούμε και σε καμία άλλη χώρα τα δικαιώματά μας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

 «Mε το Καστελόριζο που απέχει 2 χιλιόμετρα από τις ακτές μας και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας διεκδικούν θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας. Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί με το μυαλό και την κοινή λογική. Είναι αστείο και αβάσιμο βάσει του διεθνούς δικαίου ένα νησί 10 τερτ, χιλιομέτρων να διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. xλμ. Καλώ την Ελλάδα να σεβαστεί και τα δικαιώματα  της Τουρκίας.

Ο δρόμος της λύσης στην ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση. Αν συμπεριφερθούμε με κοινή λογική και ευσυνειδησία, θα μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων στη βάση του καζάν-καζάν (win-win)», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

  Μπαράζ επαφών από Δένδια

Συνεχίζει το μπαράζ επαφών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αντικείμενο την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ενόψει του αυριανού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο υπουργός συνομίλησε με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τόσο ενόψει του αυριανού έκτακτου ΣΕΥ όσο και του προσεχούς άτυπου συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Βερολίνο στις 27-28 Αυγούστου
Νωρίτερα ο ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Γερουσιαστή Μπόμπ Μενέντεζ τον οποίο ενημέρωσε για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιστρέφοντας από το Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών, όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχιου και τον ομόλογό του Ασκενάζι και πριν μεταβεί στη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και θα συμμετάσχει στο έκτακτο ΣΕΥ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχίζει το μπαράζ επαφών, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.