Κουμουτσάκος στα Παραπολιτικά 90,1: Μητσοτάκης και Μακρόν θα θέσουν νέες βάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης δηλαδή εκείνων που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως «έχει δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση του Έβρου», ενώ πρόσθεσε ότι «έχουν μειωθεί έως και 90% οι αφίξεις μεταναστών».
Αναφορικά με τις αιτήσεις ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «υπάρχουν πλέον γρήγορες αποφάσεις για το ποιοι είναι παράνομοι και ποιοι έχουν δικαίωμα ασύλου».
Την ίδια στιγμή, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «αυτοί που έχουν άσυλο δεν μπορούν να μείνουν στις δομές για τους αιτούντες άσυλο».
Ακόμη ανέφερε πως «όσοι φεύγουν από τις δομές αναζητούν εργασία κάτι που είναι δύσκολο λόγω της πανδημίας».
Για τη στάση του Ερντογάν έκανε λόγο για «συνεχή διολίσθηση του Τούρκου προέδρου σε μια προκλητική ρητορική προς τη χώρα μας».
Παράλληλα κάλεσε την ΕΕ να αποφασίσει ποιες θα είναι οι σχέσεις της με ένα κράτος που προκαλεί και να προχωρήσει σε κυρώσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκαθάρισε ότι «θα υπάρξει απάντηση της Ελλάδας εάν οι Τούρκοι μπουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα».
Για τι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας, επισήμανε ότι «οι δύο χώρες είναι φιλικές εδώ και χρόνια».
Εν κατακλείδι, ο κ. Κουμουτσάκος εκτίμησε πως «Μητσοτάκης – Μακρόν θα προχωρήσουν σε μια στέρεη συμφωνία και θα θέσουν νέες βάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κουμουτσάκου στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε: «Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό μια αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης δηλαδή εκείνων που αποπειρώνται να περάσουν τα σύνορά μας και βεβαίως μια σοβαρή διακυβέρνηση δεδομένων και των συνθηκών που υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας –Ελλάδας αλλά και τελικά την απόπειρα της Τουρκίας να εκβιάσει την Ευρώπη για γεωπολιτικά οφέλη, οφείλει μια κυβέρνηση σοβαρή να ετοιμάζεται και για το δύσκολο σενάριο και αυτό το έχουμε κάνει. Ο Έβρος έχει ενισχυθεί και ενισχύεται συνέχεια, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσουμε στην κατασκευή του φράχτη πολύ σύντομα. Υπάρχει ενίσχυση με πτητικά μέσα δηλαδή drones παρακολουθούν την κατάσταση. Ενίσχυση με πλωτά μέσα λόγω του ποταμού, με έμψυχο δυναμικό και με άλλα μέσα όπως οχήματα κλπ. Έχουμε δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην ενίσχυση του Έβρου ακριβώς όπως οφείλουμε ότι δουλεύουμε στο σενάριο ότι η Τουρκία μπορεί να ξαναποπειραθεί να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη».
Αναφορικά με αιτήσεις ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου διευκρίνισε: «Οι αφίξεις έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 90% και αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικής, δεν είναι τύχης. Συνεπικουρεί και η πανδημία όμως η δραματική αυτή μείωση οφείλεται στην πολιτική που ακολουθούμε. Όπως από την αρχή είχαμε δεσμευτεί και θέλαμε να θεραπεύσουμε την αχίλλειο πτέρνα του συστήματος, και αυτές ήταν οι μακρότατες διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που ουσιαστικά κλείδωναν τον κόσμο στα νησιά, δημιουργούσαν αυτή την αφόρητη από ανθρωπιστικής απόψεως κατάσταση κι μια αδυναμία ελέγχου της κατάστασης από την ελληνική κυβέρνηση. Κάναμε ένα νέο νόμο που επιταχύνει τις διαδικασίες από 01/01 αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον γρήγορες και ταχείες αποφάσεις ώστε να ξέρουμε ποιοι είναι οι παράνομοι και ποιοι έχουνε δικαίωμα ασύλου και εδώ αρχίζει το επόμενο βήμα. Αυτοί που έχουν άσυλο δεν μπορούν να συνεχίζουν να μένουν στις δομές που είναι για τους αιτούντες άσυλο. Όσοι παίρνουν άσυλο ουσιαστικά κάνουν ένα βήμα για την επόμενη φάση της ζωής τους, δεν μπορούν να μένουν στις δομές».
«Οι άνθρωποι που φεύγουν από τη Μόρια με καθεστώς πρόσφυγα έρχονται σε αναζήτηση εργασίας, αυτό δεν είναι εύκολο στην παρούσα περίοδο της δυσκολίας της οικονομικής λόγω κορονοϊού. Υπάρχουν εργασίες που μπορούν να κάνουν που είναι αγροτικές ή άλλες, αυτό χρειάζεται ένα χρόνο και επίσης δομές υπνωτηρίου δηλαδή να μην κοιμούνται έξω. Αυτή είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχει μια επικοινωνία με το Δήμο Αθηναίων για να λυθεί αυτό, επίσης υπάρχει το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που είναι ένα πρόγραμμα σταδιακής ένταξης και πάντως μιας διαδικασίας να μην μένουν αυτοί οι άνθρωποι στο δρόμο , όλα αυτά θέλουν ένα χρόνο. Έχουμε λοιπόν ταχεία ρύθμιση των αιτήσεων ασύλου πολλούς ανθρώπους που όπως είχαμε δεσμευτεί ξέρουμε ότι πρέπει να φύγουν και ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να μείνουν . Είναι μια συνεχής πρόκληση το μεταναστευτικό, από το πρωί μέχρι το βράδυ δουλεύουμε για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τους ανθρώπους που πρέπει να φύγουν από τη χώρα, επισήμανε: «Αυτοί που πρέπει να φύγουν έχουν δύο χρόνους για να φύγουν από τη χώρα πρώτον, να τους πάρει πίσω η Τουρκία. Η Τουρκία λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και όλη η Μεσόγειος, με ευθύνη της Τουρκίας, η συνεργασία των τουρκικών αρχών είναι μηδαμινή, δεν γίνονται επιστροφές αυτή την περίοδο. Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε μεγάλο αριθμό ρυθμισμένων υποθέσεων επιστροφής. Το ένα πρόβλημα λοιπόν είναι η Τουρκία που δεν συνεργάζεται, το άλλο είναι ο ίδιος ο κορονοϊός ως πρόσθετο εμπόδιο αλλά και οι τρίτες χώρες καταγωγής που είναι δύσκολες στη συνεργασία. Που έχουνε κλείσει αεροδρόμια, έχουν κλείσει οι μετακινήσεις. Μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση καταφέραμε να φύγουν από τη χώρα στο διάστημα αυτό πολύ περισσότεροι από εκείνους που είχαμε δηλαδή περίπου τους τελευταίους μήνες φύγαν 2 χιλιάδες άνθρωποι από τη χώρα. Κάνουμε τις εθελούσιες επιστροφές που δούλεψαν μες τον κορονοϊό. Επίσης βοηθάει στη μείωση του αριθμού το γεγονός ότι με ιδιαίτερη φροντίδα κάνουμε την μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων. Κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια, η εργασία που κάνουμε είναι πολύ σκληρή και ήδη φέρνει αποτελέσματα».
Για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε: «Ο στάση Ερντογάν είναι μια συνεχής διολίσθηση προς μια επιθετική ρητορεία έναντι της χώρας, έναντι όλων των κρατών που ασπάζονται όπως η Ελλάδας τη βασική λογική που λεει «σεβασμός του διεθνούς δικαίου». Είναι μια ρητορεία δαιμονοποίησης του αντιπάλου αλλά και απομόνωσης του Ερντογάν από τη διεθνή κοινότητα. Αυτή τη στιγμή έχει μείνει μια Τουρκία που κραυγάζει στην Ανατολική Μεσόγειο και όλοι την αντιμετωπίζουνε ως ταραξία ή πιθανό ταραξία μιας πολύ ευαίσθητης περιοχής. Η Ελλάδα έχει μια ισχυρή διπλωματική στήριξη από τη Γαλλία, από την Αυστρία, θα έλεγα όλοι είναι προσεκτικοί και οι δηλώσεις όλες είναι δηλώσεις συμπαράστασης αλλά θέλουμε και περισσότερο και θέλουμε πιο σθεναρή και πιο στιβαρή στάση της ΕΕ και εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική προκλήσεων από την Τουρκία, αστάθειας και ανασφάλειας της περιοχής η ΕΕ πρέπει επιτέλους να αποφασίσει ποιες θα είναι οι σχέσεις της με ένα κράτους αυταρχικής διακυβέρνησης και εχθρικής διεθνούς συμπεριφοράς δηλαδή να προχωρήσει στις κυρώσεις. Αυτή είναι η στρατηγική της Ελλάδας, έχουμε βάλει τους όρους μας να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουμε συζητήσεις , κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε επιχειρησιακά και διπλωματικά και η υπόθεση εξελίσσεται».
Ερωτηθεις τι θα γίνει στην περίπτωση που η Τουρκία περάσει στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, απάντησε: «Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία δεν θα διαβεί το κατώφλι της λογικής, αν το κάνει θα είμαστε εκεί όπως ήμασταν το Μάρτιο. Αν διαβεί το κατώφλι της λογικής η Ελλάδα θα υπερασπιστεί απολύτως κάθε χιλιοστό της εθνικής της κυριαρχίας. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα περάσουν το κατώφλι της λογικής, δεν θα μπουν στο «φρενοκομείο» εάν επιλέξουν να μπουν στο ''φρενοκομείο'' θα βρουν απάντηση».
Για τις προτάσεις Μισέλ, ανέφερε: «Δεν μοιάζουν με τις προτάσεις Ερντογάν γιατί όταν ο τούρκος πρόεδρος μιλάει για περιφερειακή συμφωνία σίγουρα εξαιρεί την Κύπρο, πράγμα απαράδεκτο. Ο Μισέλ ως πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ όταν μιλάει για ευρωπαϊκή περιφερειακή συμφωνία δεν μπορεί παρά να μιλάει μια συμφωνία που θα έχει παρουσία και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι μέλος της ΕΕ. Επομένως μπορεί η επικεφαλίδα να ακούγεται ίδια αλλά το περιεχόμενο είναι τελείως διαφορετικό. Η Ελλάδα είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συζητήσει, είναι παράλογο να υπάρξει μια Μεσογειακή συμφωνία για όρια θαλάσσια χωρίς τη Κυπριακή Δημοκρατία παρούσα και ενεργώς συμμετέχουσα».
Για τις δηλώσεις Στόλτεμπεργκ, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι το ΝΑΤΟ έχει μια ειδική τεχνογνωσία για στρατιωτικά θέματα και θα ήταν ένα ενδιαφέρον φόρουμ αν με την τεχνογνωσία που κατέχει θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μηχανισμό που θα βοηθούσε με τεχνικό τρόπο την αποκλιμάκωση, όμως είναι ταυτόχρονα και ένας μηχανισμός ο οποίος έχει λειτουργήσει ως Πόντιος Πιλάτος για πάρα πολλά χρόνια στα ελληνοτουρκικά είναι λοιπόν δικαιολογημένη μια ελληνική καχυποψία. Αυτή την καχυποψία την γνωρίζει ο κ.Στολτεμπεργκ και θα έπρεπε να είναι διπλά προσεκτικός. Δεν ήτανε, έκανε κάποια ατυχείς δηλώσεις που δεν βοήθησαν αυτό που είχε στο μυαλό του θα δούμε πως θα εξελιχθεί».
Αναφορικά με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογράμμισε: «Έπρεπε να έχουμε φροντίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και να έχουν γίνει βήματα έστω και μικρά, αυτά που επέτρεπε η οικονομία της χώρας. Έστω και αν πιέζαμε κι άλλο οι Ένοπλες Δυνάμεις έπρεπε να είχαν στηριχτεί. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια, στην περιοχή που βρίσκεται και με τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, να είναι ελλειμματική ως προς τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων».
Αναφορικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, τόνισε: «Το «Ελλάς–Γαλλία συμμαχία» πιστεύω ότι έχει δημιουργήσει μια βαθειά κουλτούρα φιλίας και αλληλοϋποστήριξης των δύο λαών. Και πάλι πολλά χρόνια μετά το τότε συνθηματικό «Ελλάς- Γαλλία συμμαχία» παίρνει και πάλι υπόσταση αυτές τις δύσκολες μέρες για τη χώρα. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει με τον πρόεδρο Μακρόν σε μια στέρεη συνολική αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε και την ασφάλεια για την άμυνα της χώρας».
Αναφερόμενος στα παράνομα τζαμιά, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε: «Τα παράνομα τζαμιά τα παρακολουθούν αυτοί που πρέπει να τα παρακολουθούν, δεν υπάρχει τίποτα ξέμπαρκο και εν πάση περιπτώσει αυτό πρέπει να μας βάλει σε μια λογική του πως θα ελεγχθεί αυτό και πως θα δημιουργηθούν συνθήκες, όχι να τους κάνουμε πιο ριζοσπάστες κάποιους που μπορεί να είναι δηλαδή να υπάρχει ένας χώρος θρησκείας και ταυτόχρονα να μην είναι διασπαρμένοι σε όλη την Αττική διάφορα αυθορμήτως λειτουργούντα τζαμιά ή τέτοιοι άλλοι χώροι. Έχουμε απόλυτη συνείδηση του προβλήματος».
Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως «έχει δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση του Έβρου», ενώ πρόσθεσε ότι «έχουν μειωθεί έως και 90% οι αφίξεις μεταναστών».
Αναφορικά με τις αιτήσεις ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «υπάρχουν πλέον γρήγορες αποφάσεις για το ποιοι είναι παράνομοι και ποιοι έχουν δικαίωμα ασύλου».
Την ίδια στιγμή, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «αυτοί που έχουν άσυλο δεν μπορούν να μείνουν στις δομές για τους αιτούντες άσυλο».
Ακόμη ανέφερε πως «όσοι φεύγουν από τις δομές αναζητούν εργασία κάτι που είναι δύσκολο λόγω της πανδημίας».
Για τη στάση του Ερντογάν έκανε λόγο για «συνεχή διολίσθηση του Τούρκου προέδρου σε μια προκλητική ρητορική προς τη χώρα μας».
Παράλληλα κάλεσε την ΕΕ να αποφασίσει ποιες θα είναι οι σχέσεις της με ένα κράτος που προκαλεί και να προχωρήσει σε κυρώσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκαθάρισε ότι «θα υπάρξει απάντηση της Ελλάδας εάν οι Τούρκοι μπουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα».
Για τι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας, επισήμανε ότι «οι δύο χώρες είναι φιλικές εδώ και χρόνια».
Εν κατακλείδι, ο κ. Κουμουτσάκος εκτίμησε πως «Μητσοτάκης – Μακρόν θα προχωρήσουν σε μια στέρεη συμφωνία και θα θέσουν νέες βάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κουμουτσάκου στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε: «Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό μια αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης δηλαδή εκείνων που αποπειρώνται να περάσουν τα σύνορά μας και βεβαίως μια σοβαρή διακυβέρνηση δεδομένων και των συνθηκών που υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας –Ελλάδας αλλά και τελικά την απόπειρα της Τουρκίας να εκβιάσει την Ευρώπη για γεωπολιτικά οφέλη, οφείλει μια κυβέρνηση σοβαρή να ετοιμάζεται και για το δύσκολο σενάριο και αυτό το έχουμε κάνει. Ο Έβρος έχει ενισχυθεί και ενισχύεται συνέχεια, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσουμε στην κατασκευή του φράχτη πολύ σύντομα. Υπάρχει ενίσχυση με πτητικά μέσα δηλαδή drones παρακολουθούν την κατάσταση. Ενίσχυση με πλωτά μέσα λόγω του ποταμού, με έμψυχο δυναμικό και με άλλα μέσα όπως οχήματα κλπ. Έχουμε δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην ενίσχυση του Έβρου ακριβώς όπως οφείλουμε ότι δουλεύουμε στο σενάριο ότι η Τουρκία μπορεί να ξαναποπειραθεί να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη».
Αναφορικά με αιτήσεις ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου διευκρίνισε: «Οι αφίξεις έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 90% και αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικής, δεν είναι τύχης. Συνεπικουρεί και η πανδημία όμως η δραματική αυτή μείωση οφείλεται στην πολιτική που ακολουθούμε. Όπως από την αρχή είχαμε δεσμευτεί και θέλαμε να θεραπεύσουμε την αχίλλειο πτέρνα του συστήματος, και αυτές ήταν οι μακρότατες διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που ουσιαστικά κλείδωναν τον κόσμο στα νησιά, δημιουργούσαν αυτή την αφόρητη από ανθρωπιστικής απόψεως κατάσταση κι μια αδυναμία ελέγχου της κατάστασης από την ελληνική κυβέρνηση. Κάναμε ένα νέο νόμο που επιταχύνει τις διαδικασίες από 01/01 αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον γρήγορες και ταχείες αποφάσεις ώστε να ξέρουμε ποιοι είναι οι παράνομοι και ποιοι έχουνε δικαίωμα ασύλου και εδώ αρχίζει το επόμενο βήμα. Αυτοί που έχουν άσυλο δεν μπορούν να συνεχίζουν να μένουν στις δομές που είναι για τους αιτούντες άσυλο. Όσοι παίρνουν άσυλο ουσιαστικά κάνουν ένα βήμα για την επόμενη φάση της ζωής τους, δεν μπορούν να μένουν στις δομές».
«Οι άνθρωποι που φεύγουν από τη Μόρια με καθεστώς πρόσφυγα έρχονται σε αναζήτηση εργασίας, αυτό δεν είναι εύκολο στην παρούσα περίοδο της δυσκολίας της οικονομικής λόγω κορονοϊού. Υπάρχουν εργασίες που μπορούν να κάνουν που είναι αγροτικές ή άλλες, αυτό χρειάζεται ένα χρόνο και επίσης δομές υπνωτηρίου δηλαδή να μην κοιμούνται έξω. Αυτή είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχει μια επικοινωνία με το Δήμο Αθηναίων για να λυθεί αυτό, επίσης υπάρχει το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που είναι ένα πρόγραμμα σταδιακής ένταξης και πάντως μιας διαδικασίας να μην μένουν αυτοί οι άνθρωποι στο δρόμο , όλα αυτά θέλουν ένα χρόνο. Έχουμε λοιπόν ταχεία ρύθμιση των αιτήσεων ασύλου πολλούς ανθρώπους που όπως είχαμε δεσμευτεί ξέρουμε ότι πρέπει να φύγουν και ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να μείνουν . Είναι μια συνεχής πρόκληση το μεταναστευτικό, από το πρωί μέχρι το βράδυ δουλεύουμε για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τους ανθρώπους που πρέπει να φύγουν από τη χώρα, επισήμανε: «Αυτοί που πρέπει να φύγουν έχουν δύο χρόνους για να φύγουν από τη χώρα πρώτον, να τους πάρει πίσω η Τουρκία. Η Τουρκία λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και όλη η Μεσόγειος, με ευθύνη της Τουρκίας, η συνεργασία των τουρκικών αρχών είναι μηδαμινή, δεν γίνονται επιστροφές αυτή την περίοδο. Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε μεγάλο αριθμό ρυθμισμένων υποθέσεων επιστροφής. Το ένα πρόβλημα λοιπόν είναι η Τουρκία που δεν συνεργάζεται, το άλλο είναι ο ίδιος ο κορονοϊός ως πρόσθετο εμπόδιο αλλά και οι τρίτες χώρες καταγωγής που είναι δύσκολες στη συνεργασία. Που έχουνε κλείσει αεροδρόμια, έχουν κλείσει οι μετακινήσεις. Μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση καταφέραμε να φύγουν από τη χώρα στο διάστημα αυτό πολύ περισσότεροι από εκείνους που είχαμε δηλαδή περίπου τους τελευταίους μήνες φύγαν 2 χιλιάδες άνθρωποι από τη χώρα. Κάνουμε τις εθελούσιες επιστροφές που δούλεψαν μες τον κορονοϊό. Επίσης βοηθάει στη μείωση του αριθμού το γεγονός ότι με ιδιαίτερη φροντίδα κάνουμε την μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων. Κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια, η εργασία που κάνουμε είναι πολύ σκληρή και ήδη φέρνει αποτελέσματα».
Για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε: «Ο στάση Ερντογάν είναι μια συνεχής διολίσθηση προς μια επιθετική ρητορεία έναντι της χώρας, έναντι όλων των κρατών που ασπάζονται όπως η Ελλάδας τη βασική λογική που λεει «σεβασμός του διεθνούς δικαίου». Είναι μια ρητορεία δαιμονοποίησης του αντιπάλου αλλά και απομόνωσης του Ερντογάν από τη διεθνή κοινότητα. Αυτή τη στιγμή έχει μείνει μια Τουρκία που κραυγάζει στην Ανατολική Μεσόγειο και όλοι την αντιμετωπίζουνε ως ταραξία ή πιθανό ταραξία μιας πολύ ευαίσθητης περιοχής. Η Ελλάδα έχει μια ισχυρή διπλωματική στήριξη από τη Γαλλία, από την Αυστρία, θα έλεγα όλοι είναι προσεκτικοί και οι δηλώσεις όλες είναι δηλώσεις συμπαράστασης αλλά θέλουμε και περισσότερο και θέλουμε πιο σθεναρή και πιο στιβαρή στάση της ΕΕ και εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική προκλήσεων από την Τουρκία, αστάθειας και ανασφάλειας της περιοχής η ΕΕ πρέπει επιτέλους να αποφασίσει ποιες θα είναι οι σχέσεις της με ένα κράτους αυταρχικής διακυβέρνησης και εχθρικής διεθνούς συμπεριφοράς δηλαδή να προχωρήσει στις κυρώσεις. Αυτή είναι η στρατηγική της Ελλάδας, έχουμε βάλει τους όρους μας να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουμε συζητήσεις , κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε επιχειρησιακά και διπλωματικά και η υπόθεση εξελίσσεται».
Ερωτηθεις τι θα γίνει στην περίπτωση που η Τουρκία περάσει στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, απάντησε: «Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία δεν θα διαβεί το κατώφλι της λογικής, αν το κάνει θα είμαστε εκεί όπως ήμασταν το Μάρτιο. Αν διαβεί το κατώφλι της λογικής η Ελλάδα θα υπερασπιστεί απολύτως κάθε χιλιοστό της εθνικής της κυριαρχίας. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα περάσουν το κατώφλι της λογικής, δεν θα μπουν στο «φρενοκομείο» εάν επιλέξουν να μπουν στο ''φρενοκομείο'' θα βρουν απάντηση».
Για τις προτάσεις Μισέλ, ανέφερε: «Δεν μοιάζουν με τις προτάσεις Ερντογάν γιατί όταν ο τούρκος πρόεδρος μιλάει για περιφερειακή συμφωνία σίγουρα εξαιρεί την Κύπρο, πράγμα απαράδεκτο. Ο Μισέλ ως πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ όταν μιλάει για ευρωπαϊκή περιφερειακή συμφωνία δεν μπορεί παρά να μιλάει μια συμφωνία που θα έχει παρουσία και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι μέλος της ΕΕ. Επομένως μπορεί η επικεφαλίδα να ακούγεται ίδια αλλά το περιεχόμενο είναι τελείως διαφορετικό. Η Ελλάδα είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συζητήσει, είναι παράλογο να υπάρξει μια Μεσογειακή συμφωνία για όρια θαλάσσια χωρίς τη Κυπριακή Δημοκρατία παρούσα και ενεργώς συμμετέχουσα».
Για τις δηλώσεις Στόλτεμπεργκ, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι το ΝΑΤΟ έχει μια ειδική τεχνογνωσία για στρατιωτικά θέματα και θα ήταν ένα ενδιαφέρον φόρουμ αν με την τεχνογνωσία που κατέχει θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μηχανισμό που θα βοηθούσε με τεχνικό τρόπο την αποκλιμάκωση, όμως είναι ταυτόχρονα και ένας μηχανισμός ο οποίος έχει λειτουργήσει ως Πόντιος Πιλάτος για πάρα πολλά χρόνια στα ελληνοτουρκικά είναι λοιπόν δικαιολογημένη μια ελληνική καχυποψία. Αυτή την καχυποψία την γνωρίζει ο κ.Στολτεμπεργκ και θα έπρεπε να είναι διπλά προσεκτικός. Δεν ήτανε, έκανε κάποια ατυχείς δηλώσεις που δεν βοήθησαν αυτό που είχε στο μυαλό του θα δούμε πως θα εξελιχθεί».
Αναφορικά με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογράμμισε: «Έπρεπε να έχουμε φροντίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και να έχουν γίνει βήματα έστω και μικρά, αυτά που επέτρεπε η οικονομία της χώρας. Έστω και αν πιέζαμε κι άλλο οι Ένοπλες Δυνάμεις έπρεπε να είχαν στηριχτεί. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια, στην περιοχή που βρίσκεται και με τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, να είναι ελλειμματική ως προς τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων».
Αναφορικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, τόνισε: «Το «Ελλάς–Γαλλία συμμαχία» πιστεύω ότι έχει δημιουργήσει μια βαθειά κουλτούρα φιλίας και αλληλοϋποστήριξης των δύο λαών. Και πάλι πολλά χρόνια μετά το τότε συνθηματικό «Ελλάς- Γαλλία συμμαχία» παίρνει και πάλι υπόσταση αυτές τις δύσκολες μέρες για τη χώρα. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει με τον πρόεδρο Μακρόν σε μια στέρεη συνολική αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε και την ασφάλεια για την άμυνα της χώρας».
Αναφερόμενος στα παράνομα τζαμιά, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε: «Τα παράνομα τζαμιά τα παρακολουθούν αυτοί που πρέπει να τα παρακολουθούν, δεν υπάρχει τίποτα ξέμπαρκο και εν πάση περιπτώσει αυτό πρέπει να μας βάλει σε μια λογική του πως θα ελεγχθεί αυτό και πως θα δημιουργηθούν συνθήκες, όχι να τους κάνουμε πιο ριζοσπάστες κάποιους που μπορεί να είναι δηλαδή να υπάρχει ένας χώρος θρησκείας και ταυτόχρονα να μην είναι διασπαρμένοι σε όλη την Αττική διάφορα αυθορμήτως λειτουργούντα τζαμιά ή τέτοιοι άλλοι χώροι. Έχουμε απόλυτη συνείδηση του προβλήματος».