Πλακιωτάκης στα Παραπολιτικά 90,1 για μήνυση Κουρτάκη σε Πολάκη: Τέτοιες υποθέσεις πρέπει να φτάνουν στο δικαστήριο
«Οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν έρευνες για τα αίτια της φωτιά στη Μόρια δήλωσε» στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.
Ο κ. Πλακιωτάκης έκανε λόγο για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στο νησί ενώ ζήτησε «να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία από την τοπική αυτοδιοίκηση».
Ακόμη σημείωσε πως «υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας και δημόσιας υγείας» ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν μόνιμες λύσεις όπως τα κλειστά κέντρα.
Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε πως «από τις αρχές του έτους έχει αποτραπεί η είσοδος σε 10 χιλιάδες άτομα ενώ είχε γίνει αποσυμφόρηση στη δομή».
Παράλληλα τόνισε ότι «όσοι πίστευαν ότι μετά την φωτιά κάποιοι θα φύγουν αυτό δεν θα γίνει».
Ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε πως «το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στην τουρκική προκλητικότητα».
Την ίδια στιγμή ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ατυχήματος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ότι αφορά την άρση ασυλία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη μετά την μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο εκδότης των Παραπολιτικών Γιάννης Κουρτάκης, δήλωσε πως «τέτοιες υποθέσεις πρέπει να φτάνουν στο δικαστήριο».
Εν κατακλείδι τόνισε πως «θα περιμέναμε από τον κ. Πολάκη να αποποιηθεί της ασυλίας του και να κριθεί στο δικαστήριο», ενώ έκανε για έλλειψη συντονισμού στο θέμα της ψηφοφορίας.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Πλακιωτάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
«Οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν αυτή τη στιγμή τα αίτια του συγκεκριμένου περιστατικού αλλά χωρίς καμιά αμφιβολία πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Αναμέναμε και αναμένουμε μεγαλύτερη συνεργασία από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το πρόβλημα αριθμητικά το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε περιοριστεί διότι και έχουν σφραγιστεί τα θαλάσσια σύνορα μας, αρκεί να σας πω ότι από την αρχή του έτους έχει αποτραπεί η είσοδος σε περίπου 10 χιλιαδες άτομα ενώ είχε προχωρήσει και η αποσυμφόρηση σε ικανοποιητικό βαθμό και στη Μόρια. Βεβαίως το πρόβλημα παραμένει η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι αυτή που επιθυμούσαμε, έστω και τώρα πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεργαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας.
«Το πρόβλημα είναι άμεσο και ανθρωπιστικό και πρόβλημα ασφαλείας αλλά και πρόβλημα δημόσιας υγείας. Όταν κάποιοι αντιδρούσαν στις κλειστές δομές και προσπάθησαν να αντισταθούν στη δημιουργία τους υπήρχαν και αρκετοί οι οποίοι το υποστήριζαν. Αν είχαν δημιουργηθεί αυτές οι δομές το πρόβλημα θα ήταν περισσότερο διαχειρίσιμο σήμερα και δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα. Κινούμαστε όμως ώστε να αντιμετωπιστεί τουλάχιστον σε προσωρινή βάση το θέμα της στέγασης, της διατροφής αλλά χρειαζόμαστε μόνιμες λύσεις και η μόνιμη λύση μπορεί να είναι μόνο τα κλειστά κέντρα τα οποία είναι αναγκαία και απαραίτητα και αυτό αποδείχτηκε και στην συγκεκριμένη περίπτωση», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Σε μια περιοχή όπως είναι η Λέσβος η οποία σήμερα μπορεί να μην έχει τόσες ροές στο παρελθόν όμως είχε άρα είναι ένα σημείο διέλευσης μεταναστών δεν μπορεί να μην υπάρχει ώστε μια κλειστή δομή η οποία θα διασφαλίζει και τη δημόσια ασφάλεια, και τη δημόσια υγεία προς όφελος και των μεταναστών αλλά βεβαίως και των κατοίκων άρα σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πρυτανεύσει η λογική», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ήταν «τυχαία» η φωτιά στο ΚΥΤ της Μόρια, ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε: «Αν κάποιοι ήλπιζαν ότι με το ξέσπασμα της φωτιάς θα οδηγηθούν εκτός Μυτιλήνης νομίζω η στάση της κυβέρνησης ήταν απόλυτη και ξεκάθαρη. Δεν θα φύγουν από τη Μυτιλήνη και βεβαίως πρέπει να αντιληφτούν όλοι αυτοί ότι είναι φιλοξενούμενοι σε αυτή τη χώρα και θα πρέπει να σέβονται και τους κανόνες και τη χώρα που τους φιλοξενεί. Σε κάθε όμως περίπτωση επειδή έχουμε το άμεσο θέμα που είναι η στέγαση, η σίτιση έχουμε ήδη δρομολογήσει τη μεταφορά των 400 περίπου ασυνόδευτων παιδιών σε δομές της Βορείου Ελλάδος, προχωράμε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης παραλλήλως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει όμως να βρεθεί μια μόνιμη λύση, και η μόνιμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με τη δημιουργία κλειστού τύπου κέντρα».
«Αυτό είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση που είναι στο τραπέζι για αυτό εμείς καλούμε τους φορείς της αυτοδιοίκησης να επιδείξουν την ανάλογη σοβαρότητα και ψυχραιμία. Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι στη Μυτιλήνη έχουν κουραστεί όλα αυτά τα χρόνια αλλά νομίζω ότι πρέπει να πρυτανεύσει η λογική για αυτό κρίνω έστω και τώρα να κάτσουμε στο τραπέζι να συμφωνήσουμε και για το χώρο και για τον αριθμό των μεταναστών που μπορεί να φιλοξενήσει η Λέσβος και από εκεί και πέρα να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες κινήσεις. Αυτό θα είναι προς όφελος και τις βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και βεβαίως της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και ασφάλεια των κατοίκων της Λέσβου», επισήμανε ο υπουργός.
Αναφορικά με τη στάση της Ευρώπης, σημείωσε: «Ήδη έχουν ανταποκριθεί, τουλάχιστον στο θέμα των ασυνοδευτων ανηλίκων έχουν ανταποκριθεί οι ευρωπαϊκές χώρες. Για πρώτη φορά είδαμε και την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ, θυμίζω τα επεισόδια στον Έβρο αλλά και την έμπρακτη στήριξη πολλών ευρωπαϊκών χωρών και στη χθεσινή σύνοδο των 7 στη Μεσογειακή Σύνοδο εξέφρασαν την έμπρακτη στήριξή τους στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Έχουμε δει μια αλλαγή κλίματος όσον αφορά τη στήριξη της Ελλάδος, σε κάθε όμως περίπτωση το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών πρέπει να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα όχι μόνο στα θέματα του μεταναστευτικού αλλά και στα θέματα τα ευρύτερα που απασχολούν την περιοχή μας όπως το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας».
Αναφορικά με την κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για μυστική διπλωματία και την τουρκική προκλητικότητα, δήλωσε: «Θα περίμενε κανείς από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ιδίως όταν μιλάει για εθνικά ζητήματα να επιδεικνύει μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα έχει ενημερωθεί από την διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού για όλα τα τεκταινόμενα στην τριμερή συνάντηση του Βερολίνου. Από την άλλη όσον αφορά το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας να επισημάνω ότι η Τουρκία είναι προφανές ότι διεκδικεί να παραμείνει ζωντανή η ένταση στο Αιγαίο με παράνομες διεκδικήσεις, με μονομερείς ενέργειες, με απειλές από την άλλη όμως ότι και να θέλει, ότι και να κάνει η Τουρκία βρίσκει μπροστά της την αποφασιστική στάση της Ελλάδος και αυτή εκδηλώνεται με αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, με διπλωματικές κινήσεις του πρωθυπουργού, με ενεργή διπλωματία από πλευράς της χώρας μας, με συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο και βεβαίως την έμπρακτη στήριξη πολλών ευρωπαϊκών κρατών, θα θέλαμε περισσότερες, στη στήριξη των δικαίων της Ελλάδος τα οποία βασίζονται πάντοτε στο δίκαιο της θάλασσας αλλά και στη διεθνή νομιμότητα».
«Άρα από τη μια έχουμε τη στήριξη πολλών ευρωπαϊκών κρατών από την άλλη όμως υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος πιθανού ατυχήματος. Θα πρέπει να αποτρέψουμε την τουρκική προκλητικότητα και ο μοναδικός τρόπος να το επιτύχουμε αυτό, αν και εφόσον δεν αποσύρει το Ορουτς Ρέις και το στόλο της από το Αιγαίο, είναι μονόδρομος η επιβολή κυρώσεων. Μόνο τότε θα μπορέσει η Τουρκία να αναστείλει ή να ακυρώσει τους όποιους σχεδιασμούς όσον αφορά την αυξημένη προκλητικότητα στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου», διευρκρίνισε ο ίδιος.
Αναφορικά με τη χθεσινή ψηφοφορία για την άρση ασυλίας κ. Πολάκη μετά την μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο εκδότης των Παραπολιτικών κ. Κουρτάκης, υπογράμμισε: «Σε περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμησης είναι προφανές ότι οι αποφάσεις είναι καλό να φτάνουν και να κρίνονται στο δικαστήριο. Θα αναμέναμε από τον κ. Πολάκη να αποποιηθεί της ασυλίας του και να κριθεί η υπόθεση στο δικαστήριο».
Στην ερώτηση γιατί ο ίδιος δεν πήγε να ψηφίσει, ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε: «Είναι προφανές κι χωρίς δικαιολογίες ότι υπήρχε έλλειψη συντονισμού στο θέμα της ψηφοφορίας. Εγώ προσωπικά δεν ήμουν στη Βουλή, ήμουν στο υπουργείο σε προγραμματισμένες δραστηριότητες. Αν σήμερα γινόταν η συγκεκριμένη ψηφοφορία το αποτέλεσμα θα ήταν συντριπτικά υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Πολάκη. Είναι προφανές ότι υπήρχε έλλειμμα συντονισμού, θα παίξει και η διερεύνηση του συγκεκριμένου ζητήματος, σε κάθε όμως περίπτωση πιστεύω ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα πρέπει να κριθεί και πρέπει να κρίνονται τέτοιου είδους υποθέσεις και να φτάνουν στα δικαστήρια και βεβαίως ο κ. Πολάκης θα έπρεπε να παραιτηθεί της ασυλίας του και η υπόθεση να κριθεί στο δικαστήριο».
Ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός για ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, πάνω από 400 εκ.€ που σε πολύ σημαντικό βαθμό θα ενισχύσει σε επιχειρησιακά μέσα αλλά και συστήματα το Λιμενικό Σώμα ενώ επίσης για την επόμενη προγραμματική περίοδο το ύψος του εξοπλιστικού προγράμματος θα υπερβεί τα 800 εκατομμύρια. Καταλαβαίνετε ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων μας από τη μια αλλά και οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας όσον αφορά τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων απαιτούν αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα από πλευράς του Λιμενικού Σώματος . Άρα είμαστε σε μια φάση συνεχούς ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος».
«Σε κάθε περίπτωση πέρα από τα δημόσια συγχαρητήρια και ευχαριστώ στους άνδρες και τις γυναίκες μας πιστεύω κάποια στιγμή εφόσον το επιτρέψουν και οι δημοσιονομικές δύσκολες συνθήκες της χώρας θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι όπως και όλα τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας να επιβραβευτούν. Καταλαβαίνουμε όμως ότι οι δημοσιονομικές συνθήκες αυτή την ώρα δεν το επιτρέπουν σε κάθε όμως περίπτωση τους αξίζει τουλάχιστον ένα δημόσιο ευχαριστώ από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο κ. Πλακιωτάκης έκανε λόγο για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στο νησί ενώ ζήτησε «να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία από την τοπική αυτοδιοίκηση».
Ακόμη σημείωσε πως «υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας και δημόσιας υγείας» ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν μόνιμες λύσεις όπως τα κλειστά κέντρα.
Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε πως «από τις αρχές του έτους έχει αποτραπεί η είσοδος σε 10 χιλιάδες άτομα ενώ είχε γίνει αποσυμφόρηση στη δομή».
Παράλληλα τόνισε ότι «όσοι πίστευαν ότι μετά την φωτιά κάποιοι θα φύγουν αυτό δεν θα γίνει».
Ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε πως «το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στην τουρκική προκλητικότητα».
Την ίδια στιγμή ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ατυχήματος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ότι αφορά την άρση ασυλία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη μετά την μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο εκδότης των Παραπολιτικών Γιάννης Κουρτάκης, δήλωσε πως «τέτοιες υποθέσεις πρέπει να φτάνουν στο δικαστήριο».
Εν κατακλείδι τόνισε πως «θα περιμέναμε από τον κ. Πολάκη να αποποιηθεί της ασυλίας του και να κριθεί στο δικαστήριο», ενώ έκανε για έλλειψη συντονισμού στο θέμα της ψηφοφορίας.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Πλακιωτάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
«Οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν αυτή τη στιγμή τα αίτια του συγκεκριμένου περιστατικού αλλά χωρίς καμιά αμφιβολία πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Αναμέναμε και αναμένουμε μεγαλύτερη συνεργασία από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το πρόβλημα αριθμητικά το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε περιοριστεί διότι και έχουν σφραγιστεί τα θαλάσσια σύνορα μας, αρκεί να σας πω ότι από την αρχή του έτους έχει αποτραπεί η είσοδος σε περίπου 10 χιλιαδες άτομα ενώ είχε προχωρήσει και η αποσυμφόρηση σε ικανοποιητικό βαθμό και στη Μόρια. Βεβαίως το πρόβλημα παραμένει η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι αυτή που επιθυμούσαμε, έστω και τώρα πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεργαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας.
«Το πρόβλημα είναι άμεσο και ανθρωπιστικό και πρόβλημα ασφαλείας αλλά και πρόβλημα δημόσιας υγείας. Όταν κάποιοι αντιδρούσαν στις κλειστές δομές και προσπάθησαν να αντισταθούν στη δημιουργία τους υπήρχαν και αρκετοί οι οποίοι το υποστήριζαν. Αν είχαν δημιουργηθεί αυτές οι δομές το πρόβλημα θα ήταν περισσότερο διαχειρίσιμο σήμερα και δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα. Κινούμαστε όμως ώστε να αντιμετωπιστεί τουλάχιστον σε προσωρινή βάση το θέμα της στέγασης, της διατροφής αλλά χρειαζόμαστε μόνιμες λύσεις και η μόνιμη λύση μπορεί να είναι μόνο τα κλειστά κέντρα τα οποία είναι αναγκαία και απαραίτητα και αυτό αποδείχτηκε και στην συγκεκριμένη περίπτωση», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Σε μια περιοχή όπως είναι η Λέσβος η οποία σήμερα μπορεί να μην έχει τόσες ροές στο παρελθόν όμως είχε άρα είναι ένα σημείο διέλευσης μεταναστών δεν μπορεί να μην υπάρχει ώστε μια κλειστή δομή η οποία θα διασφαλίζει και τη δημόσια ασφάλεια, και τη δημόσια υγεία προς όφελος και των μεταναστών αλλά βεβαίως και των κατοίκων άρα σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πρυτανεύσει η λογική», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ήταν «τυχαία» η φωτιά στο ΚΥΤ της Μόρια, ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε: «Αν κάποιοι ήλπιζαν ότι με το ξέσπασμα της φωτιάς θα οδηγηθούν εκτός Μυτιλήνης νομίζω η στάση της κυβέρνησης ήταν απόλυτη και ξεκάθαρη. Δεν θα φύγουν από τη Μυτιλήνη και βεβαίως πρέπει να αντιληφτούν όλοι αυτοί ότι είναι φιλοξενούμενοι σε αυτή τη χώρα και θα πρέπει να σέβονται και τους κανόνες και τη χώρα που τους φιλοξενεί. Σε κάθε όμως περίπτωση επειδή έχουμε το άμεσο θέμα που είναι η στέγαση, η σίτιση έχουμε ήδη δρομολογήσει τη μεταφορά των 400 περίπου ασυνόδευτων παιδιών σε δομές της Βορείου Ελλάδος, προχωράμε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης παραλλήλως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει όμως να βρεθεί μια μόνιμη λύση, και η μόνιμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με τη δημιουργία κλειστού τύπου κέντρα».
«Αυτό είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση που είναι στο τραπέζι για αυτό εμείς καλούμε τους φορείς της αυτοδιοίκησης να επιδείξουν την ανάλογη σοβαρότητα και ψυχραιμία. Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι στη Μυτιλήνη έχουν κουραστεί όλα αυτά τα χρόνια αλλά νομίζω ότι πρέπει να πρυτανεύσει η λογική για αυτό κρίνω έστω και τώρα να κάτσουμε στο τραπέζι να συμφωνήσουμε και για το χώρο και για τον αριθμό των μεταναστών που μπορεί να φιλοξενήσει η Λέσβος και από εκεί και πέρα να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες κινήσεις. Αυτό θα είναι προς όφελος και τις βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και βεβαίως της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και ασφάλεια των κατοίκων της Λέσβου», επισήμανε ο υπουργός.
Αναφορικά με τη στάση της Ευρώπης, σημείωσε: «Ήδη έχουν ανταποκριθεί, τουλάχιστον στο θέμα των ασυνοδευτων ανηλίκων έχουν ανταποκριθεί οι ευρωπαϊκές χώρες. Για πρώτη φορά είδαμε και την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ, θυμίζω τα επεισόδια στον Έβρο αλλά και την έμπρακτη στήριξη πολλών ευρωπαϊκών χωρών και στη χθεσινή σύνοδο των 7 στη Μεσογειακή Σύνοδο εξέφρασαν την έμπρακτη στήριξή τους στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Έχουμε δει μια αλλαγή κλίματος όσον αφορά τη στήριξη της Ελλάδος, σε κάθε όμως περίπτωση το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών πρέπει να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα όχι μόνο στα θέματα του μεταναστευτικού αλλά και στα θέματα τα ευρύτερα που απασχολούν την περιοχή μας όπως το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας».
Αναφορικά με την κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για μυστική διπλωματία και την τουρκική προκλητικότητα, δήλωσε: «Θα περίμενε κανείς από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ιδίως όταν μιλάει για εθνικά ζητήματα να επιδεικνύει μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα έχει ενημερωθεί από την διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού για όλα τα τεκταινόμενα στην τριμερή συνάντηση του Βερολίνου. Από την άλλη όσον αφορά το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας να επισημάνω ότι η Τουρκία είναι προφανές ότι διεκδικεί να παραμείνει ζωντανή η ένταση στο Αιγαίο με παράνομες διεκδικήσεις, με μονομερείς ενέργειες, με απειλές από την άλλη όμως ότι και να θέλει, ότι και να κάνει η Τουρκία βρίσκει μπροστά της την αποφασιστική στάση της Ελλάδος και αυτή εκδηλώνεται με αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, με διπλωματικές κινήσεις του πρωθυπουργού, με ενεργή διπλωματία από πλευράς της χώρας μας, με συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο και βεβαίως την έμπρακτη στήριξη πολλών ευρωπαϊκών κρατών, θα θέλαμε περισσότερες, στη στήριξη των δικαίων της Ελλάδος τα οποία βασίζονται πάντοτε στο δίκαιο της θάλασσας αλλά και στη διεθνή νομιμότητα».
«Άρα από τη μια έχουμε τη στήριξη πολλών ευρωπαϊκών κρατών από την άλλη όμως υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος πιθανού ατυχήματος. Θα πρέπει να αποτρέψουμε την τουρκική προκλητικότητα και ο μοναδικός τρόπος να το επιτύχουμε αυτό, αν και εφόσον δεν αποσύρει το Ορουτς Ρέις και το στόλο της από το Αιγαίο, είναι μονόδρομος η επιβολή κυρώσεων. Μόνο τότε θα μπορέσει η Τουρκία να αναστείλει ή να ακυρώσει τους όποιους σχεδιασμούς όσον αφορά την αυξημένη προκλητικότητα στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου», διευρκρίνισε ο ίδιος.
Αναφορικά με τη χθεσινή ψηφοφορία για την άρση ασυλίας κ. Πολάκη μετά την μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο εκδότης των Παραπολιτικών κ. Κουρτάκης, υπογράμμισε: «Σε περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμησης είναι προφανές ότι οι αποφάσεις είναι καλό να φτάνουν και να κρίνονται στο δικαστήριο. Θα αναμέναμε από τον κ. Πολάκη να αποποιηθεί της ασυλίας του και να κριθεί η υπόθεση στο δικαστήριο».
Στην ερώτηση γιατί ο ίδιος δεν πήγε να ψηφίσει, ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε: «Είναι προφανές κι χωρίς δικαιολογίες ότι υπήρχε έλλειψη συντονισμού στο θέμα της ψηφοφορίας. Εγώ προσωπικά δεν ήμουν στη Βουλή, ήμουν στο υπουργείο σε προγραμματισμένες δραστηριότητες. Αν σήμερα γινόταν η συγκεκριμένη ψηφοφορία το αποτέλεσμα θα ήταν συντριπτικά υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Πολάκη. Είναι προφανές ότι υπήρχε έλλειμμα συντονισμού, θα παίξει και η διερεύνηση του συγκεκριμένου ζητήματος, σε κάθε όμως περίπτωση πιστεύω ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα πρέπει να κριθεί και πρέπει να κρίνονται τέτοιου είδους υποθέσεις και να φτάνουν στα δικαστήρια και βεβαίως ο κ. Πολάκης θα έπρεπε να παραιτηθεί της ασυλίας του και η υπόθεση να κριθεί στο δικαστήριο».
Ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός για ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, πάνω από 400 εκ.€ που σε πολύ σημαντικό βαθμό θα ενισχύσει σε επιχειρησιακά μέσα αλλά και συστήματα το Λιμενικό Σώμα ενώ επίσης για την επόμενη προγραμματική περίοδο το ύψος του εξοπλιστικού προγράμματος θα υπερβεί τα 800 εκατομμύρια. Καταλαβαίνετε ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων μας από τη μια αλλά και οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας όσον αφορά τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων απαιτούν αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα από πλευράς του Λιμενικού Σώματος . Άρα είμαστε σε μια φάση συνεχούς ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος».
«Σε κάθε περίπτωση πέρα από τα δημόσια συγχαρητήρια και ευχαριστώ στους άνδρες και τις γυναίκες μας πιστεύω κάποια στιγμή εφόσον το επιτρέψουν και οι δημοσιονομικές δύσκολες συνθήκες της χώρας θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι όπως και όλα τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας να επιβραβευτούν. Καταλαβαίνουμε όμως ότι οι δημοσιονομικές συνθήκες αυτή την ώρα δεν το επιτρέπουν σε κάθε όμως περίπτωση τους αξίζει τουλάχιστον ένα δημόσιο ευχαριστώ από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε ο ίδιος.