Μητσοτάκης-ΔΕΘ: Τι είπε για Oruc Reis - εξοπλιστικά-κοροναϊό-φοροελαφρύνσεις-πλειστηριασμούς- στρατιωτική θητεία και παιδεία
Με κύριο στόχο να δοθούν απαντήσεις στις αγωνίες των πολιτών για τις επιπτώσεις από την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη εφ όλης της ύλης από την Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής του πολιτικής για τους επόμενους μήνες εξειδικεύοντας περεταίρω τα μέτρα ανακούφισης, αλλά και το «πακέτο» της άμυνας, που εξήγγειλε χθες, αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, αλλά και της καθημερινότητας.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε και σήμερα τα βασικά στοιχεία ενός προγράμματος «γέφυρα» για επιστροφή στην κανονικότητα, με βασικό αναπτυξιακό εργαλείο τη μείωση φόρων και εισφορών, αλλά και την περαιτέρω αμυντική θωράκιση της χώρας σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις από τη μεταρρυθμιστική πορεία στην οικονομία.
Ενισχυμένο πακέτο στήριξης
Με αναφορές στα οικονομικά, στη φορολογία, στις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και στα εθνικά θέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την συνέντευξή Τύπου από τη Θεσσαλονίκη.
«Ερχόμαστε και να στηρίξουμε την μεσαία τάξη και να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας», τόνισε ο Κυριάκος Μηστοτάκης, σημειώνοντας τα νέα δεδομένα από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που υπαγορεύουν την πρόταξη άλλων προτεραιοτήτων, ενώ σημείωσε ότι η διαχείρισή της δεν πρέπει να επιφέρει πλήγμα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας, οριοθετούν τις συντεταγμένες των πρωθυπουργικών εξαγγελιών.
Αποχώρηση Oruc Reis «Είμαι έτοιμος να κάτσω στο τραπέζι και να συζητήσω λύσεις»
«Είμαστε πάντα έτοιμοι να ξεκινήσουμε έναν κύκλο νέων επαφών. Για να συμβεί αυτό πρέπει να δούμε έμπρακτα σημάδια αποκλιμάκωσης» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις τουρκικές προκλήσεις και την αποχώρηση του Oruc Reis, σημειώνοντας ότι υπάρχει η μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ορίων μας. Τον τελευταίο μήνα δεν δημιουργήθηκε κλίμα για συζητήσεις εξαιτίας της Τουρκίας. Η αποκλιμάκωση δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός. Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για έναν νέο κύκλο διερευνητικών επαφών. Εφόσον δούμε σημάδια αποκλιμάκωσης είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε στο τραπέζι για τη μία και μοναδική διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Από τη στιγμή που έχουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης πρώτος εγώ είμαι έτοιμος να κάτσω στο τραπέζι για να αφήσουμε πίσω μας την περίοδο έντασης.
Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης με ισχυρές συμμαχίες, διπλωματικά είμαστε πιο ενισχυμένοι και σε κάθε περίπτωση ο διάλογος χωρίς μονομερείς προκλήσεις είναι το μόνο πρόβλημα. Πιστεύω ότι οι νησιώτες μας οι οποίοι στέκονται με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και στηρίζουν την κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένοι από αυτές τις εξελίξεις αν οδηγηθούμε στην κατεύθυνση που περιέγραψα».
«Είμαι έτοιμος να κάτσω στο τραπέζι και να συζητήσω λύσεις».
Επανέλαβε ότι : «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρήκε ενισχυμένη από την περιπέτεια αυτό. Ο διάλογος χωρίς μονομερής προκλήσεις είναι ο μόνος δρόμος για την λύση. Έχουμε αποδείξει ότι συμμαχικά έχουμε ενισχυθεί και η κυβέρνησή μας στηρίζεται στην υπεράσπιση αυτής της πολιτικής».
Εξοπλιστικά-Άμυνα: «Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εντός των δυνατοτήτων της χώρας μας»
Αναφερόμενος στο πακέτο για την θωράκιση της χώρας που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, έδωσε απάντηση σε σχετική ερώτηση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα.
«Είναι ένα πρόγραμμα φιλόδοξο αλλά εντός των δυνατοτήτων της χώρας. Είναι επίσης ένα πρόγραμμα ολιστικό. Ακολουθούμε νέα προσέγγιση. Αναγνωρίζουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο η ενίσχυση αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Για αυτό προχωράμε σε 15 χιλιάδες προσλήψεις αλλά και τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία αλλά και την κυβερνοασφάλεια και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.
Τα Ραφαλ θα αντικαταστήσουν τα Μιραζ. Εξι καινούργια και δώδεκα ελαφρώς μεταχειρισμένα. Τα πρώτα θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και θα ολοκληρωθεί η αγορά το 2022. Εδώ και μία δεκαετία δεν έγινε επένδυση στο ναυτικό. Η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση. Και για αυτό αγοράζονται τέσσερις φρεγάτες. Το πρόγραμμα θα είναι περίπου 4 με 7 χρόνια. Εχουν γίνει πολύ αναλυτικές συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ και έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για υπογραφή αμυντικής συμφωνία με τη Γαλλία. Η συνθήκη της ΕΕ προβλέπει ότι όλα τα μέλη έχουν τη δυνατότητα συνδρομή σε άλλο μέλος που πλήττεται. Εύχομαι ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί η χώρα την ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας».
«Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα»
Ηχηρό μήνυμα σε γονείς και μαθητές για την χρήση μάσκας, αλλά και σε όσους έχουν επιφυλάξεις για την ύπαρξη του ιού
Την διαβεβαίωση ότι τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και ότι όλα θα είναι έτοιμα, έδωσε ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι και δεν θέλουμε να διακοπεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα», τόνισε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε τον δύσκολο δρόμο που είχε να διανύσει η Παιδεία στη χώρα μας με την υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο κοροναϊός να βάζει νέα αναχώματα την προσπάθεια να αλλάξει σελίδα η Παιδεία.
« Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί όλο το πλαίσιο για να είμαστε έτοιμοι. Ευχαριστώ την ΚΕΔΕ και τον υπουργό τον κ. Γεραπετρίτη που εξασφάλισε τον κεντρικό συντονισμό για τις μάσκες. Θα έχουμε και τα παγούρια που αν και άκουσα ειρωνικά σχόλια αποτελεί μία κίνηση σημαντικής εταιρικής ευθύνης. Θέλω να κάνω μία έκκληση». Ο λόγος που επιμένουμε για τις μάσκες είναι ότι αυτό μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ως το κατάλληλο μέτρο προστασίας από τον κορανοϊό. Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο αλλά είναι αναγκαίο και θα ζητήσω σε όλου να συμμορφωθούν στις υποδείξεις για το καλό όλων. Οι επιστήμονες μας λένε ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι.
Ηταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσουμε τόσες πρόσθετες τάξεις για να μοιραστούν τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα. Επιλέχθηκε η λύση αυτή και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι δεδομένο ότι κάπου θα υπάρχουν κρούσματα αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το τι πρέπει να γίνει σε αυτή την περίπτωση. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε εκκρεμότητα. Δεν είναι δουλειά των δημάρχων το αν θα κλείνουν τα σχολεία.
Έκκληση σε μαθητές και γονείς για υπευθυνότητα
Τέλος, ο πρωθυπουργός, έστειλε ηχηρό μήνυμα τόσο στους γονείς όσο και στους μαθητές, απευθύνοντας έκκληση για την χρήση μάσκας, όσο και προς όσους έχουν επιφυλάξεις για την ύπαρξη του ιού.
Η Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο όρο σε ημερήσια τεστ. Εχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να έχουμε ένα σύστημα να έχουμε γρήγορα αποποτελέσματα για να μπορούμε να κάνουμε τις ιχνηλατήσεις. Η χώρα έχει ήδη μεριμνήσει να είναι από τις πρώτες που θα προμηθευτεί τα rapid test. Κάνω έκκληση σε όλους να αντιμετωπίσουμε την αυριανή μέρα με αισιοδοξία. Μπορεί αύριο να μην δούμε τα χαμόγελα των παιδιών στο πρόσωπό τους αλλά θα τα δούμε στα μάτια τους. Και να ξέρετε ότι κάνουμε το σωστό».
«Και ένα μήνυμα σε όσους έχουν επιφυλάξεις. Ο κοροναϊός είναι μια πραγματικότητα και είναι πιο επικίνδυνος από ότι δείχνει. Εχω την ευθύνη ως Πρωθυπουργός να αντικρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και με την πειθώ και με μέτρα. Αν δει κανείς τα στοιχεία θα παρατηρήσει ότι έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα από ότι πήγαμε στο πρώτο. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και ενισχυμένοι. Είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».
Μητσοτάκης για κοροναϊό: Το εμβόλιο είναι ασφαλές- Θα εμβολιαστώ πρώτος και εγώ και η οικογένειά μου
«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το εμβόλιο θα είναι ασφαλές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, ενώ συμπλήρωσε πως «Θα εμβολιαστώ πρώτος και εγώ και η οικογένειά μου».
«Το εμβόλιο είναι πάνω από όλα ασφαλές και απαραίτητο» τόνισε και επισήμανε ότι είναι πρόβλημα οι αρνητές του εμβολίου- μια κατάσταση που όπως είπε δεν είναι καινούργια.
Επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς. «Το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν» ανέφερε για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης, διαπιστώνοντας ότι το «πρόβλημά μας θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες να εμβολιαστούν».
Τέλος, ανέφερε «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το εμβόλιο θα είναι ασφαλές, απολύτως ασφαλές, όσο το εμβόλιο της γρίπης» και συνέχιζε ζητώντας ενημέρωση της κοινής γνώμης για την ανάγκη να εμβολιαστούμε όλοι, δηλώνοντας ότι θα κάνει πρώτος μαζί με την οικογένειά του το εμβόλιο.
Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ για το ζήτημα ασυνόδευτων προσφύγων
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σημείωσε πως θα υπάρχει νέα δομή στη Λέσβο για την οποία ζήτησε τη συμβολή της ΕΕ, στην διαχείριση της κρίσης.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική επαφή με την Άνκελα Μέρκελ χθές το βράδυ για το ζήτημα των ανήλικων προσφύγων, μάλιστα ο πρωθυπουργός εξήρε την υποστηρικτική στάση της καγκελαρίου στο να δεχθεί η Γερμανία τη μετεγκατάσταση προσφυγικών οικογενειών.
«Πρόθεσή μας η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους»
Μια από τις προεκλογικές του εξαγγελίες, την μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, έβαλε και πάλι στο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στον απόηχο τον χθεσινών εξαγγελιών για τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις συνέπειες της πανδημίας στη χώρα μας, ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε:
«Είχα πει ότι εντός τετραετίας θα καταργηθεί οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης. Γίνεται το πρώτο βήμα. Αυτή τη στιγμή επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας γιατί έχει πληγεί περισσότερο από τους υπόλοιπους. Πρόθεσή μας είναι η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους».
«Πλειστηριασμοί θα γίνουν αλλά όχι για την πρώτη κατοικία»
Επίσης, αναφορικά με το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικία και το πρόγραμμα Γέφυρα, τόνισε πως «Πολύ θετική η ανταπόκριση στο πρόγραμμα Γέφυρα, που μας βοηθά να προλάβουμε το κακό, πριν κοκκινίσουν δάνεια. Δεν θα γίνει καμία έξωση. Αυτός είναι ο σκοπός των παρεμβάσεών μας.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα φαινόμενα που άνθρωποι έχασαν την πρώτη τους κατοικία. Πλειστηριασμοί θα γίνουν αλλά όχι για την πρώτη κατοικία. Ενας επιχειρηματίας που έχει φεσώσει την τράπεζα θα χάσει για παράδειγμα το εξοχικό του σε ένα νησί. Μέχρι να έχουμε ένα νέο πλαίσιο πιο τολμηρό ανανεώνουμε το υπάρχον πλαίσιο. »
Για τουρισμό: «Πέσαμε λίγο θύματα της επιτυχίας μας, υπήρξε χαλάρωση, αλλά πήραμε γρήγορα μέτρα»
Απάντηση σε όσους εκτιμούν ότι δεν έπρεπε να ανοίξει ο τουρισμός έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έπρεπε να ανοίξει ο τουρισμός, ωστόσο λόγω των συνθηκών που επικρατούν το καλοκαίρι, υπήρξε χαλάρωση. Όπως σημείωσε «πέσαμε θύματα της επιτυχίας μας, αλλά πήραμε γρήγορα μέτρα που είναι αποτελεσματικά»
Ειδικότερα, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης: «Δεν υπήρξε χώρα μετά το lockdown που να μην άνοιξε ξανά στην οικονομική δραστηριότητα. Το πρώτο lockdown έγινε για να κερδίσουμε χρόνο. Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα, με πάρα πολλή υποστήριξη τεστ και επαγγελματισμό. Αν κάποιος πιστεύει ότι έπρεπε να πετάξουμε τα 4-5 δισ., έσοδα από τον τουρισμό, ας το πει. Δεν γινόταν να το κάνουμε. Πέσαμε λίγο θύματα της επιτυχίας μας. Υπήρξε χαλάρωση. Πήραμε όμως γρήγορα μέτρα, τα οποία δουλεύουν».
1.200 μόνιμες εντατικές μέχρι το τέλος του έτους - Ενισχυμένο το Ε.Σ.Υ.
Πιο δυνατό χαρακτήρισε το ΕΣΥ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προσελήφθησαν 6.818 πρόσθετοι γιατροί και νοσηλευτές, ενώ πρόσθεσε πως θα προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις αλλά και θα δημιουργηθούν πολλές νέες εντατικές.
«Η δέσμευσή μου ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1200 μόνιμες εντατικές ισχύει».
Συνολικά, τόνισε, ότι δεν βλέπει πιο αποδυναμωμένο το Σύστημα Υγείας αλλά πιο δυνατό.
«Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από ότι ήμασταν και με ένα ΕΣΥ που στα δύσκολα στάθηκε στο ύψος του», είπε χαρακτηριστικά.
Την υποχρεωτική στράτευση στα 18 εξετάζει η κυβέρνηση
Σε συζητήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις για υποχρεωτική στράτευση στα 18 έτη βρίσκεται ο πρωθυπουργός, όπως ανέφερε ίδιος στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ.
«Στέκομαι στην ανάγκη οι νεοσύλλεκτοι να αποκτούν κάποιες δεξοιότητες στη θητεία τους που θα τους είναι χρήσιμες μετά τον στρατό. Ψηφιακές δεξιότητες να μην αισθάνονται ότι είναι χαμένος χρόνος», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πρέπει να το θέσω, υπάρχει και το ζήτημα που δεν είμαι έτοιμος να μιλήσω, της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18. Διευκολύνει τον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί ισότητα για όλους. Το συζητάμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Καμία περίπτωση περικοπών μισθών
Αναφορικά με την καθημερινότητα των πολιτών και την οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περικοπή μισθών:
Τόνισε χαρακτηριστικά:
«Είδατε στις χτεσινές εξαγγελίες μου κάποιο μνημονιακό μέτρο όπως περικοπές μισθών ή αύξηση φόρων; Οι όμορφες ταμπέλες όμορφα καίγονται. Ο λαός μάς ψήφισε για να ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Θα επιμείνουμε σε αυτές. Πλέον έχουμε ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης. Το 2021 θα είναι χρονιά εξαίρεσης από τους δημοσιονομικούς στόχους. Αλλά μετά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Υπέρτατος κριτής των πολιτικών μας είναι οι αγορές που μας δανείζουν με πολύ συμφέροντες όρους, παρά την κρίση».
Δίνουμε κίνητρο στην πρόσληψη και για αυτό μειώσαμε τις εισφορές
Αναφορικά για με την ανεργία και τις θέσεις εργασίας, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε:
«Είχα πει πολλές φορές ότι πρέπει να περάσουμε από την επιδότηση και τη στήριξη της ανεργίας, στην επιδότηση της εργασίας. Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Θα υπάρξουν εξαγγελίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα»:
«Υπάρχει πρόβλημα ως προς τη φορολόγηση της εργασίας. Είναι ακριβή και για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως πρέπει να «δώσουμε κίνητρο στην πρόσληψη και για αυτό μειώσαμε τις εισφορές».
Μητσοτάκης-ΔΕΘ: Δεν θα μπούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών
Ξεκάθαρος εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση για τα εξοπλιστικά σημειώνοντας ότι «δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών, επισημαίνοντας ότι οι χθεσινές εξαγγελίες αφορούν στα «απολύτως απαραίτητα» για τις ένοπλες δυνάμεις.
“Η επιλογή των Rafale γίνεται γιατί έχουμε ήδη γαλλικά αεροσκάφη, στα οποία και οι πιλότοι έχουν εμπειρία” τόνισε ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλη επένδυση τα 4 πλοία. “Το τίμημα της θέσης μας στο χάρτη το γνωρίζει η ελληνική κοινωνία, αρκεί τα όπλα να δουλεύουν όλα και η αμυντική μας βιομηχανία να συνεισφέρει εκεί που μπορεί” υποστήριξε ο Πρωθυπουργός.
Έξυπνες και ψηφιακές οι ένοπλες δυνάμεις που κοιτούν το μέλλον είναι η κατεύθυνση που έδωσα σχολίασε ο Πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τες δημόσια για τη συνεισφορά τους το τελευταίο διάστημα.
Όχι σε αποστρατικοποίηση των νησιών
Παράλληλα με ένα «εμφαντικό όχι» απάντησε ο Πρωθυπουργός και απέναντι στα ενδεχόμενα διεκδίκησης από τουρκικής πλευράς αποστρατικοποίησης των νησιών και παγώματος ερευνών νοτίως της Κρήτης, επαναλαμβάνοντας τη μία μόνη αποδεκτή διαφορά από ελληνικής πλευράς, δηλαδή την αποκλειστική οικονομική ζώνη και την υφαλοκρηπίδα. Το 2021 θα είναι μια χρονιά πολύ σημαντική εκτίμησε παράλληλα ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μια εμβληματική χρονιά, στην οποία «θα παρουσιάσουμε την νέα ταυτότητα της χώρας», γνωστοποίησε.
Στοίχημα η Παιδεία -Υπό εξέταση η εφαρμογή ελάχιστου βαθμού εισαγωγής από τις σχολές
Σε αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να εισάγονται στα ΑΕΙ φοιτητές με λευκή κόλλα περνάει η εκπαίδευση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και τα όσα ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.
Ο κ. Μητσοτάκης, προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση σχετικά με την εισαγωγή των φοιτητών στα ΑΕΙ. «Ένα από τα ζητήματα που συζητάμε, είναι υπό εξέταση, είναι η ίδια σχολή να ορίζει ελάχιστο βαθμό για ένα μάθημα».
Τόνισε ακόμη, πως τα τελευταία χρόνια είχαν δημιουργηθεί τμήματα με βουλευτικές αποφάσεις τα οποία και μπήκαν σε αναστολή.
«Μεγάλο στοίχημα η Παιδεία»
Η Παιδεία ανέφερε ότι είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση.
«Έχουμε κάνει πολλά και έχουμε περισσότερα να κάνουμε. Οι παρεμβάσεις στην Παιδεία είναι παρεμβάσεις μακροχρόνιες και δεν μπορούν να υλοποιηθούν όλες σε ένα χρόνο» τόνισε.
Μιλώντας για το πανεπιστημιακό άσυλο, είπε ότι δεν θυμίζει σε τίποτα η κατάσταση που υπήρχε στα πανεπιστήμια με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι τα ΑΕΙ έπαψαν να είναι σημεία παραβατικότητας.
Δείτε LIVE: