Ρεκόρ θετικών ψήφων για το ψηφιακό νομοσχέδιο του Πιερρακάκη - Πέρασε με 275«ναι»
Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία
Με εντυπωσιακή πλειοψηφία ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Κυριάκου Πιερρακάκη για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, γνωστό και ως Σύνταγμα της Πληροφορικής.
Συγκεκριμένα, "ναι" ψήφισαν 275 βουλευτές. Ψήφισαν “ναι” όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ και ελληνικής λύσης.
Όλες οι νέες υπηρεσίες που φέρνει ο «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης»
Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Δημόσιο τομέα και ηλεκτρονικών επικοινωνιών
Κωδικοποιεί πάνω από 125 διατάξεις που περιλαμβάνονται σε δεκάδες νόμους της προηγούμενης δεκαπενταετίας για την πληροφορική και τους ανανεώνει με τα σημερινά δεδομένα (π.χ. Διαύγεια, Προσβασιμότητα, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση).
Εισάγει νέες διατάξεις για να συγκροτηθεί η απαραίτητη θεσμική και νομοθετική βάση για την εξέλιξη του Ψηφιακού Κράτους την επόμενη δεκαετία.
Προωθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον Ενιαίο Αριθμό του Πολίτη, τις ψηφιακές υπογραφές, τις ψηφιακές σφραγίδες, τα ψηφιακά έγγραφα
Εξυπηρετεί τους στόχους της Καλής Νομοθέτησης, όπως έχουν τεθεί στο ν. 4622/2019 για το Επιτελικό Κράτος, ώστε α) πολίτες, επιχειρήσεις, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι να μην χρειάζεται να ανατρέχουν σε μια πανσπερμία διατάξεων β) να εξοπλίσει το Κράτος για να είναι σε θέση να προσαρμόζεται στις ταχέως εξελισσόμενες και πολλές φορές φαινομενικά αντικρουόμενες, τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις και να αποτελέσει επιταχυντή των εξελίξεων αυτών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα προστατεύοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.
Αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα του Νόμου για το Επιτελικό Κράτος
Ενσωματώνει ευρωπαϊκές οδηγίες για τα ανοιχτά δεδομένα
Ενσωματώνει τον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΕΕ, νομοθεσία αναγκαία για το πέρασμα στην εποχή του 5G
Σε συνέχεια του Επιτελικού Κράτους, θεμελιώνει την τεχνολογική εξέλιξη της χώρας, δίνοντας έμφαση τόσο στον αναπτυξιακό χαρακτήρα όσο και στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών
Απελευθερώνει τις τεχνολογικές δυνατότητες της Δημόσιας Διοίκησης και μειώνει τη γραφειοκρατία προς πολίτες και επιχειρήσεις
Έχει έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα καθώς πέραν των αμιγώς αναπτυξιακών διατάξεων (π.χ. ανοικτά δεδομένα, cloud first policy, ηλεκτρονικές επικοινωνίες), η απελευθέρωση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της δημόσιας διοίκησης μειώνει τα διοικητικά βάρη προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και ενδυναμώνει το ΑΕΠ της χώρας.