Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης επανεντάσσει στην καθημερινότητα το σύμβολο της κλασσικής Ελλάδας
Παρακολουθείστε την ομιλία του πρωθυπουργού
Λίγο από το φως του πολιτισμού της μοιράστηκε σήμερα η Ακρόπολη με τον υπόλοιπο κόσμο καθώς η νέα φωταγώγησή της, αναμεταδόθηκε ζωντανά σε όλη την υφήλιο.
Το έργο της αναβάθμισης του φωτισμού στον Ιερό Βράχο έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ιστορία της φλόγας του πολιτισμού που ταυτίστηκε με την χώρα μας.
«Ο προορισμός της ιερής φλόγας, είναι ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης. Οι αξίες που γεννήθηκαν σ’ αυτό εδώ τον τόπο αποτελούν πανανθρώπινο κτήμα. Γεννήθηκαν εδώ για να απλωθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι έγιναν η μόνη και σωστή απάντηση για την οργάνωση μιας κοινωνίας».
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορές στις ρίζες της Δημοκρατίας και στις αρχές τις Κλασικής Αθήνας σημειώνοντας ότι απαιτούν καθημερινή ανάδειξη και αναστοχασμό των δημοκρατικών κανόνων.
Αναφερόμενος στην Ακρόπολη και στον Ιερό Βράχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η αλλαγή που δρομολογείται σήμερα, με τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης, ήταν μια συνειδητή πολιτική επιλογή. Να επανενταχθεί στην καθημερινότητα το σύμβολο της κλασικής Ελλάδος».
Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε το τεχνικό μέρος του φωτισμού θα αλλάξει την όψη της Ακρόπολης και της γύρω περιοχής και ευχαρίστησε όσους ανέλαβαν αυτή την σημαντική πρωτοβουλία.
Στην πανδημία που πολιορκεί σήμερα τον κόσμο ολόκληρο καταφύγιο και όπλο μας είναι οι αξίες της αλληλεγγύης και της ισότητας», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «και εκείνες που μετουσιώθηκαν στις ιατρικές συμβουλές του Ιπποκράτη και στην πολιτική οξυδέρκεια του Περικλή. Ξαναφωτίζοντας την Ακρόπολη τους δίνουμε συμβολικά ακόμα μεγαλύτερη δύναμη».
Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι «πριν από 3 χρόνια ο Πρόεδρος Μακρόν μίλησε για μια νέα ευρωπαϊκή κυριαρχία και όσα μεσολάβησαν επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητά της. Τα προβλήματα δεν μπορούν να απαντηθούν μεμονωμένα παρλα με τη συνεργασία όλων των χωρών και των λαών της Ηπείρου μας που είναι η κοινή μας πατρίδα. Στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε τα κρίσιμα στοιχήματα των καιρών μας αν τα αντιμετωπίσουμε ενωμένοι».
Καταλήγοντας, κάλεσε «να μην αφήσουμε καμία σκιά να θαμπώσει τις αξίες της σύγχρονης Ευρώπης αλλά να τις αγκαλιάσουμε με ακόμη περισσότερο φως που αιώνια θα εκπέμπει μέρα και νύχτα η Ακρόπολη».
Το φως του πολιτισμού
Για πρώτη φορά ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου τόσο από τα τείχη όσο και μεταξύ τους, αναδεικνύοντας το σύνολό τους, αλλά και τον όγκο και τη γεωμετρία του κάθε μνημείου από κάθε πιθανό σημείο θέασης.
Τα μάρμαρα, πιο λευκά από ποτέ, αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου.
Η μελέτη για τον φωτισμό της Ακρόπολης, που έγινε από τη σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ, δεν περιορίστηκε στο αισθητικό μέρος, αλλά συμπεριλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων.
Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά έργων που πραγματοποιούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της Ακρόπολης, με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση.