Με εντολή Μητσοτάκη ακυρώνεται ο διορισμός Ζαρούλια στη Βουλή-Παρέμβαση του πρωθυπουργού μετά τις αντιδράσεις από την αποκάλυψη του parapolitika.gr
Με παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ακυρώνεται ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή, σε θέση μετακλητού υπαλλήλου.
Με την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός βάζει τέλος στην πολιτική θύελλα και τις οργισμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά την αποκάλυψη του parapolitika.gr για τον διορισμό της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή.
Μετά τον σάλο και τις εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει ο πρόεδρος της Βουλής, μέσω κύκλων ωστόσο αρχικά, καθώς ο διορισμός της κ. Ζαρούλια φέρει αναγκαστικά την υπογραφή του κ. Τασούλα, η πολιτική αντιπαράθεση οξύνθηκε με καταιγισμό ανακοινώσεων από την αντιπολίτευση, και με τον ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα να επανέρχεται με νέα ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκείς τις εξηγήσεις από την πλευρά Τασούλα.
Τασούλας για διορισμό Ζαρούλια: «Δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία»
Ο κ. Τασούλας, που αρχικά και παρά τις έντονες αντιδράσεις, είχε επιλέξει να «απαντήσει» μέσω των συνεργατών του για το ζήτημα του διορισμού Ζαρούλια, εξέδωσε ανακοίνωση που ακολούθησε της παρέμβασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος με εντολή του «πάγωσε» τον διορισμό Ζαρούλια.
Στην επίσημη ανακοίνωσή του ο κ. Τασούλας, επικαλείται και πάλι τον κανονισμό της Βουλής για το δικαίωμα των αρχηγών πρώην κοινοβουλευτικών κομμάτων να διορίζουν μετακλητούς υπαλλήλους στα γραφεία τους στη Βουλή. Σημειώνει ωστόσο πως η κ. Ζαρούλια δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία και σημειώνει ότι «είναι αυτονόητο ότι μετά την δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής».
Συγκεκριμένα η δήλωση του κ. Τασούλα έχει ως εξής:
«Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, πρώην Πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων δικαιούνται έναν μετακλητό υπάλληλο της επιλογής τους. Το δικαίωμα αυτό έληγε με το πέρας της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου. Με τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής της 26ης/2/2019, το δικαίωμα αυτό παρετάθη και κατά την τρέχουσα βουλευτική περίοδο.
Είναι αυτονόητο ότι μετά την δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής. Εν τω μεταξύ δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία και να εκδοθεί πράξη ανάληψης καθηκόντων».
Σημείωνεται ότι νωρίτερα ο κ. Τασούλας - μέσω συνεργατών του - επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για τον διορισμό Ζαρούλια όπου επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής και το δικαίωμα των πρώην κοινοβουλευτικών κομμάτων να ζητήσουν το διορισμό μετακλητού υπαλλήλου. «Έκανε χρήση του δικαιώματος που έχει ως πολιτικός αρχηγός. Ο πρόεδρος της Βουλής δεν μπορούσε να υποδείξει πιο πρόσωπο θα επιλεγεί να πάρει τη θέση. Βάσει του πλαισίου που ισχύει έχει το δικαίωμα να τοποθετήσει εκεί τη γυναίκα του (απαγορεύεται μόνο συγγενής πρώτου βαθμού)», ανέφεραν σχετικά κύκλοι του Προέδρου της Βουλής.
Ωστόσο, το γεγονός ότι τόσο ο κ. Μιχαλολιάκος, όσο και η κ. Ζαρούλια είναι υπόδικοι προκάλεσε κενά και ερωτήματα για την βιαστική υπογραφή του διορισμού από τον κ. Τασούλα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος της Βουλής όφειλε από τη στιγμή που είδε το αίτημα να βγει και να εκθέσει τον Μιχαλολιάκο.
Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από σύσσωμη σχεδόν την αντιπολίτευση.
Η απόφαση «προξενεί έκπληξη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά» είχε σχολιάσει νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, ενώ σε δεύτερη ανακοίνωσή του μετά τις εξηγήσεις Τασούλα, έκανε ζητούσε την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για το λάθος που δεν μπορεί να αντιληφθεί ο κ. Τασούλας. Ανάκληση της απόφασης και κατάργηση του κανονισμού ζήτησε το ΚΚΕ, ενώ το ΜέΡΑ 25 έκανε λόγω για «αδιανόητη και εξοργιστική» απόφαση. Τέλος για πρόκληση έκανε λόγο ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.
Η αποκάλυψη του parapolitika.gr για τον διορισμό Ζαρούλια στη Βουλή
Υπενθυμίζεται ότι τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή, αποκάλυψαν τα parapolitika.gr με ανάρτησή τους, κατά την οποία μάλιστα παρουσιάστηκαν και τα σχετικά ντοκουμέντα, όπως το έγγραφο του διορισμού της.
Ειδικότερα το δημοσίευμα-φωτια του parapolitika. gr ανέφερε:
«Η Χρυσή Αυγή μπορεί να έχει καταρρεύσει πολιτικά αλλά ο επικεφαλής της Νίκος Μιχαλολιάκος βρήκε όπως φαίνεται τον τρόπο να τακτοποιήσει τη συζυγό του σε θέση μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής.
Ο Μιχαλολιάκος όπως και κάθε αρχηγός πολιτικού κόμματος, που έχει περάσει από τη Βουλή, δικαιούται βάσει κανονισμού να διατηρεί πολιτικό γραφείο στη Βουλή και αντίστοιχες θέσεις μετακλητών υπαλλήλων.
Αυτό το «παραθυράκι» εκμεταλλεύτηκε και ο ίδιος διορίζοντας τη συζυγό του, η οποία μέχρι την περασμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν βουλευτής.
Η λεπτομέρεια ωστόσο είναι ότι μπορεί να διορίστηκε ως μετακλητή υπάλληλος, ωστόσο η συγκεκριμένη θέση δεν έχει όριο και ημερομηνία λήξης από τη στιγμή που ανάλογες θέσεις σε γραφεία πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών κομμάτων διατηρούνται μέχρι να αποβιώσουν τα πρόσωπα που τις κατέχουν, με αποτέλεσμα να διορίζουν και να απομακρύνουν όποιον και όποτε θέλουν.
Από βουλευτής, μετακλητή υπάλληλος.
Ο διορισμός της κ. Ζαρούλια όπως δημοσιεύθηκε: