Πέντε ημέρες πριν την έκδοση της απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, σάλο προκάλεσε η απόφαση του διορισμού της χρυσαυγίτισσας Ελένης Ζαρούλια ως μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής.

Με την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός έβαλε τελικά τέλος στην πολιτική θύελλα και τις οργισμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά την αποκάλυψη του parapolitika.gr για τον διορισμό της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο οποίος ενέκρινε τον διορισμό της συζύγου του υπόδικου Νίκου Μιχαλολιάκου, «πάγωσε» τελικά την απόφαση αυτή μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της δίκης, αφού δέχτηκε τα «πυρά» σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία του χρέωσε την όλη «γκάφα».

Ένα βασικό ερώτημα που δημιουργείται βέβαια είναι ότι αφού ούτως ή άλλως ο κ. Τασούλας μπορούσε να μην υπογράψει άμεσα τον διορισμό, μέχρι να βγει η απόφαση της δίκης, γιατί επέλεξε να το κάνει τώρα.

Η χρονική στιγμή του διορισμού είναι ατυχής, την ώρα που σύσσωμη η κοινωνία περιμένει με αγωνία την απόφαση για τη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης, ενώ έχει δημιουργηθεί κίνημα υπό το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι».

Πώς εγκρίθηκε ο διορισμός

Σύμφωνα με το ΦΕΚ του διορισμού, η Ελένη Ζαρουλία διορίζεται με βάση τον κανονισμό της Βουλής ο οποίος σε δύο άρθρα του προβλέπει ότι υφίσταται η δυνατότητα σε πρώην προέδρους κοινοβουλευτικών ομάδων να ορίζουν μετακλητούς στην Βουλή των Ελλήνων. 

Στην επίσημη ανακοίνωσή του ο κ. Τασούλας, επικαλείται και πάλι τον κανονισμό της Βουλής για το δικαίωμα των αρχηγών πρώην κοινοβουλευτικών κομμάτων να διορίζουν μετακλητούς υπαλλήλους στα γραφεία τους στη Βουλή. Σημειώνει ωστόσο πως η κ. Ζαρούλια δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία και σημειώνει ότι «είναι αυτονόητο ότι μετά την δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής».

Σημείωνεται ότι ο κ. Τασούλας - μέσω συνεργατών του - επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για τον διορισμό Ζαρούλια όπου επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής και το δικαίωμα των πρώην κοινοβουλευτικών κομμάτων να ζητήσουν το διορισμό μετακλητού υπαλλήλου. «Έκανε χρήση του δικαιώματος που έχει ως πολιτικός αρχηγός. Ο πρόεδρος της Βουλής δεν μπορούσε να υποδείξει πιο πρόσωπο θα επιλεγεί να πάρει τη θέση. Βάσει του πλαισίου που ισχύει έχει το δικαίωμα να τοποθετήσει εκεί τη γυναίκα του (απαγορεύεται μόνο συγγενής πρώτου βαθμού)», ανέφεραν σχετικά κύκλοι του Προέδρου της Βουλής.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Η απάντηση του κ. Τασούλα δείχνει ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει κατανοήσει τι έκανε. Καμία διαδικαστική δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή για την πολιτική επιλογή του με τον διορισμό της κας Ζαρούλια, ηγετικού στελέχους των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, πέντε μέρες πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης, αναφέρει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας:

«Αναρωτιόμαστε αν τουλάχιστον ο Κ. Μητσοτάκης κατανοεί το πολιτικό σφάλμα που αδυνατεί να κατανοήσει ο κ. Τασούλας, ή επικροτεί την απόφασή του».

Σε άλλη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

«Η σημερινή απόφαση του κ. Τασούλα για το διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στην Ελληνική Βουλή σε θέση μετακλητού υπαλλήλου προξενεί έκπληξη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Η ελληνική κοινωνία αναμένει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου τη δικαστική απόφαση που θα οδηγήσει στο οριστικό τέλος τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί απεγνωσμένα να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους. Παραμένει, όμως, ως ερώτημα ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να προχωρήσει τώρα σε αυτή την ενέργεια».

Είναι πρόκληση

«Είναι αδιανόητο η ΝΔ να βάζει στη Βουλή, εκείνους που ο ελληνικός λαός επέλεξε να αφήσει εκτός. Δεν άλλαξε τον κανονισμό, ενώ θα μπορούσε. Η δε υπογραφή του ΦΕΚ πρόσληψης της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή λίγες ημέρες πριν την έκδοση απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής, είναι πρόκληση» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

Το ΚΚΕ ζητάει την ανάκληση του διορισμού της υπόδικης στη δίκη της Χρυσής Αυγής και συζύγου του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου, ενώ για αδιανόητο φάουλ του προέδρου της Βουλής κάνει λόγο το ΜέΡΑ25.

«Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, η απόφαση του Προέδρου της Βουλής να διορίσει, ως μετακλητή υπάλληλο της Βουλής, την πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και μάλιστα υπόδικη Ελ. Ζαρούλια, προκαλεί την οργή κάθε λαϊκού ανθρώπου, νέου και νέας, κάθε δημοκράτη και πάνω απ’ όλα των θυμάτων της ναζιστικής βίας.

Κανένας κανονισμός της Βουλής και καμιά διαδικασία δεν πρέπει να γίνει το άλλοθι για τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις, που πρέπει εδώ και τώρα να ανακληθούν, μαζί με την κατάργηση του επίμαχου άρθρου του κανονισμού της Βουλής» αναφέρει το ΚΚΕ.


«Την ίδια ώρα που όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες ενώνονται κάτω από το σύνθημα «οι Ναζί στη φυλακή», ο κ. Τασούλας τους ξαναβάζει από την πίσω πόρτα στην Ελληνική Βουλή αποδεχόμενος τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια ως μετακλητής υπαλλήλου. Αδιανόητο φάουλ» επισημαίνει το ΜέΡΑ25.

Η αποκάλυψη του parapolitika.gr για τον διορισμό Ζαρούλια στη Βουλή


Υπενθυμίζεται ότι τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή, αποκάλυψαν τα parapolitika.gr με ανάρτησή τους, κατά την οποία μάλιστα παρουσιάστηκαν και τα σχετικά ντοκουμέντα, όπως το έγγραφο του διορισμού της.  
Ειδικότερα το δημοσίευμα-φωτια του parapolitika. gr ανέφερε: 

 «Η Χρυσή Αυγή μπορεί να έχει καταρρεύσει πολιτικά αλλά ο επικεφαλής της Νίκος Μιχαλολιάκος βρήκε όπως φαίνεται τον τρόπο να τακτοποιήσει τη συζυγό του σε θέση μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής.

 Ο Μιχαλολιάκος όπως και κάθε αρχηγός πολιτικού κόμματος, που έχει περάσει από τη Βουλή, δικαιούται βάσει κανονισμού να διατηρεί πολιτικό γραφείο στη Βουλή και αντίστοιχες θέσεις μετακλητών υπαλλήλων.

 Αυτό  το «παραθυράκι» εκμεταλλεύτηκε και ο ίδιος διορίζοντας τη συζυγό του, η οποία μέχρι την περασμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν βουλευτής.

  Η λεπτομέρεια ωστόσο είναι ότι μπορεί να διορίστηκε ως μετακλητή υπάλληλος, ωστόσο η συγκεκριμένη θέση δεν έχει όριο και ημερομηνία λήξης από τη στιγμή που ανάλογες θέσεις σε γραφεία πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών κομμάτων διατηρούνται μέχρι να αποβιώσουν τα πρόσωπα που τις κατέχουν, με αποτέλεσμα να διορίζουν και να απομακρύνουν όποιον και όποτε θέλουν.

  Από βουλευτής, μετακλητή υπάλληλος.