9 Σεπτεμβρίου 2020. Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας τυλίγεται στις φλόγες. Η φωτιά συνεχίζει να καίει μέχρι την επόμενη ημέρα. Ακολουθούν άλλες δύο εμπρηστικές ενέργειες με αποτέλεσμα το κέντρο να καταστραφεί ολοσχερώς. Τη θέση της Μόριας παίρνει ένα γαϊτανάκι καταγγελιών από τη διεθνή κοινή γνώμη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στη μέση αυτών βρίσκεται η χώρα μας, με την αξιοπιστία και διεθνή της εικόνα να κηλιδώνονται με βάναυσο τρόπο. Όλα δείχνουν προς μία μόνο κατεύθυνση. Οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές είναι, πλέον, αναγκαιότητα και -σύμφωνα με τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα- λαϊκή απαίτηση.

Γιατί είναι τα κλειστά κέντρα αυτά που μπορούν να εμφυσήσουν το αίσθημα ασφάλειας, τόσο στους διαμένοντες, όσο και στις πολύπαθες τοπικές κοινωνίες. Κοινωνίες που οι αντοχές τους δοκιμάστηκαν και ο ανθρωπισμός τους λαφυραγωγήθηκε μέσα σε αυτά τα χρόνια. Το χρέος απέναντι τους μπορεί να το εκπληρώσει η Πολιτεία μόνο με αυτόν τον τρόπο. Για να το πετύχει αυτό, το κράτος μας σχεδιάζει δομές με συστήματα ελέγχου, πυρασφάλειας, εισόδου/εξόδου, ισχυρή περίφραξη και κάρτες πιστοποίησης όσων εισέρχονται στη δομή.

Γιατί τα κλειστά κέντρα είναι η τα μόνα που μπορούν να εξασφαλίσουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο. Οι εικόνες ανθρώπων να μένουν σε σκηνές και αυτοσχέδια παραπήγματα δεν περιποιούν τιμή για κανέναν. Ειδικά, όταν επί της προηγούμενης Κυβέρνησης, συνοδεύονταν από θρασείς διαπιστώσεις, όπως το περίφημο « οι πρόσφυγες λιάζονται». Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που έρχονται στη χώρα θα απολαμβάνουν συνθήκες αξιοπρεπούς φιλοξενίας. Αλλά και μια γρήγορη και δίκαιη διαδικασία ασύλου.

Γιατί τα κλειστά κέντρα μπορούν να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς θα λειτουργούν αποτρεπτικά για νέες ροές. Η ανομία και το απρόσκοπτη «πηγαινέλα» στις υφιστάμενες δομές έστελνε τόσα χρόνια ένα άκρως λανθασμένο μήνυμα. Το μήνυμα μιας χώρας με σύνορα-σουρωτήρια και κέντρα τύπου μπάτε σκύλοι αλέστε. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Στα νέα κέντρα, οι κανόνες και οι νόμοι του κράτους θα τηρούνται και οι έκνομες συμπεριφορές δε θα γίνονται ανεκτές.

Σήμερα, η Κυβέρνηση αναζητά διαρκώς τη συναίνεση με τις τοπικές κοινωνίες, αναζητά συμμαχίες και έχει ήδη προχωρήσει συντονισμένα στην κατασκευή των πρώτων κλειστών δομών. Αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον καθένα την ιστορική ευκαιρία και δίνει σε όσους επενδύουν σε μαγικές λύσεις ένα δυνατό μάθημα. Η Μόρια τελείωσε. Δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες.

* Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη είναι Οικονομικός Σύμβουλος MSc, Πρόεδρος Σ.Ε.Φ., Πολιτευτής ΝΔ Β' Πειραιά