Βλάσης στα Παραπολιτικά 90,1 για ελληνοτουρκικά: Οι ΗΠΑ φαίνεται να στηρίζουν πλέον τα συμφέροντα της χώρα μας
Ο κ. Βλάσης σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει «ένα κρεσέντο δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων προς την χώρα μας», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει συμμαχίες».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι ανοίγει «ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της χώρας μας με την Αλβανία που θα έχει θετικά αποτελέσματα στην ελληνική μειονότητα».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Βλάση στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τη στάση των ΗΠΑ σε σχέση με την ελληνοτουρκική κρίση, ο κ. Βλάσης σημείωσε: «Οι ΗΠΑ οι οποίες σταθερά έχουν μια στάση ουδετερότητας απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία για πρώτη φορά στηρίζουν με τόσο μεγάλη ένταση τα ελληνικά δίκαια. Νομίζω ότι υπάρχει μια διακομματική συναίνεση σε Βουλή και Γερουσία η οποία αντιλαμβάνεται την Τουρκία ως τον ταραχοποιό της Ανατολικής Μεσογείου. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένας τεράστιος ομογενειακός πληθυσμός στις ΗΠΑ άνω των 3 εκατομμυρίων που επηρεάζουν λίγο ή πολύ τα πράγματα στις ΗΠΑ. Εμείς μιλάμε σταθερά με οποιαδήποτε κυβέρνηση εκεί και τον εκάστοτε πρόεδρο, δεν μπορώ να σας πω ότι το ποιος θα είναι πρόεδρος θα καθορίσει λίγο ή πολύ την Τουρκία εμάς μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε αυτή τη σταθερή σχέση».
«Τις τελευταίες μέρες υπάρχει ένα κρεσέντο θετικών δηλώσεων από τις ΗΠΑ προς τα εμάς, και με επισκέψεις του κ. Πομπέο και με δηλώσεις επανειλημμένες σκληρές ενάντια στην Τουρκία, επομένως θεωρώ ότι πρέπει εμείς να κανουμε συμμαχίες και ειδικά στην Αμερική και πρέπει να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ τη δουλειά που γίνεται από τους Έλληνες ομογενείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με αφορμή την χθεσινή επίσκεψή του στα στρατιωτικά κοιμητήρια της Κλεισούρας και των Βουλιαράτων και τις σχέσες Ελλάδας -Αλβανίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Είναι δύσκολο να εκφράσει κανείς με λέξεις τα συναισθήματά του όταν επισκέπτεται αυτά τα ιερά χώματα γιατί εκεί δόθηκαν θρυλικές μάχες από ελληνόπουλα που πήγαν και δώσανε τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Από την κυβέρνηση μας θεωρείται ελάχιστο χρέος να αποδώσουμε αυτό το φόρο τιμής σε αυτούς που χάσαν τη ζωή τους εκεί. Από εκεί και πέρα σαφώς υπάρχει μια ελληνική μειονότητα εκεί που σκέφτεται ελληνικά, μιλάει ελληνικά, έχει υποστεί πολλές κακουχίες, έχει πάρα πολλά προβλήματα στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, έχουν χάσει πολλά από τα εδάφη τους, έχουν χάσει περιουσίες, έχουν πολλές πιέσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις θέλω να πιστεύω όμως ότι ανοίγει τώρα ένα καινούργιο κεφάλαιο στις σχέσεις μας με την Αλβανία το οποίο δεν αφορά μόνο τη διμερή συμφωνία που είχαμε κάνει το 2000 για την αναζήτηση , εκταφή και προσδιορισμό ταυτότητας και ενταφιασμό των ελλήνων στρατιωτικών αλλά τώρα και με αφορμή τη θέληση της Αλβανίας για πιθανή ενταξιακή της πορεία στην Ευρώπη νομίζω ότι τα θέματα τα ελληνοαλβανικά έχουν μπει σε μια καινούργια ρότα».
«Το κλίμα γίνεται όλο και καλύτερο και όπως καταλαβαίνετε αυτό θα έχει συνέπειες θετικές και στην ελληνική μειονότητα γιατί και το θέμα της ελληνικής μειονότητας τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων το οποίο δεν το θέτουμε μόνο εμείς , είναι ένα θέμα ευρωπαϊκό. Αυτό που θέλουμε είναι η ελληνική μειονότητα να αναγνωρίζεται σωστά, που αναγνωρίζεται μεν αλλά να μπορεί ελεύθερα να ζει και να προασπίζεται τα συμφέροντά της. Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι σταθερά δίπλα στην ελληνική μειονότητα και όχι μόνο δεν πρέπει να αισθάνονται μόνοι τους αλλά εμείς είμαστε και θα είμαστε πάντοτε δίπλα τους», δήλωσε επιπρόσθετα.
Αναφορικά με τη συνάντησή του με τους γονείς του Κατσίφα, δήλωσε: «Είναι μια συμβολική κίνηση γιατί όταν μια μάνα και ένας πατέρας χάνουν το γιό τους αισθάνονται να χάνεται ο κόσμος και το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Δεν έχω να πω κάτι νεότερο προς την κατεύθυνση της διαλεύκανσης της υπόθεσης, έχουν περάσει 2 χρόνια δεν υπάρχει κάποιο πόρισμα. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρξει ένα πόρισμα και όσο μπορεί η ελληνική κυβέρνηση θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».