Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1: Η Τουρκία έχει ξεσαλώσει και απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες
«Τεράστιο λάθος η αντιπαράθεση Γαλλίας – Τουρκίας, να μεταφερθεί στη διαμάχη μεταξύ θρησκειών, πρέπει να πολεμήσουμε την τρομοκρατία» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.
Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως «η Τουρκία έχει ξεσαλώσει και απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».
Για τον κοροναϊό, ανέφερε πως «πρέπει να κυριαρχήσει η ατομική ευθύνη».
Τέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown ενώ εκτίμησε ότι «ίσως υπάρξει μερικό lockdown».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με την ένταση Γαλλίας –Τουρκίας, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι το Ισλάμ και θα είναι τεράστιο λάθος εάν μεταφέρουμε τη διαμάχη την οποία έχουμε και δημιουργήσουμε ένα πόλεμο θρησκειών. Δηλαδή καλλιεργήσουμε την ισλαμοφοβία. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι το μεγάλο μας θέμα, την τρομοκρατία πρέπει να πολεμήσουμε και εκεί πιστεύω ότι πράγματι μια διαφορετική κίνηση δηλαδή κατά της τρομοκρατίας, αυτού του βάρβαρου αποκεφαλισμού αυτού του καθηγητού θα έφερνε ένα ολόκληρο κόσμο, και μουσουλμανικό, στο πλάι μας σε αυτό τον πόλεμο. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ανάγκη που είχε η Γαλλία να υπερασπιστεί τις αρχές, τις αξίες της, τις ιδέες της, το φιλελευθερισμό της, την ανοιχτή κοινωνία της αλλά θεωρώ ότι τα δημόσια κτήρια ήταν ένα βήμα που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».
«Η Ευρώπη δεν έχει καμία διάθεση να κάνει ένα πόλεμο θρησκειών. Σέβεται όλες τις θρησκείες και αυτή είναι και η βασική αρχή του πολιτισμού μας και αυτή είναι και η βασική αρχή της ελευθερίας. Το πρόβλημα είναι ότι ο Ερντογάν ξεκίνησε αυτή την ιστορία, αυτό το οποίο έκανε με την Αγιά Σοφιά, αυτό το οποίο κάνει σήμερα με τη Μονή της Χώρας, το ότι στερεί από τον κόσμο ένα σπανιότατο πολιτιστικό αριστούργημα γιατί η Μονή της Χώρας είναι ακόμα πιο μοναδική από πλευράς τοιχογραφιών και ψηφιδωτών και να κρεμάει τους μπερντέδες γύρω-γύρω είναι αίσχος αυτό το πράγμα. Είναι μια προσβολή όχι μόνο προς το θρησκευτικό συναίσθημα, είναι μια προσβολή προς το πολιτιστικό συναίσθημα όλου του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Τουρκία του 2004 με την Τουρκία του 2020 είναι μια διαφορετική χώρα, με διαφορετικές αξίες και δυστυχώς όλες της οι αξίες πάνε προς τα πίσω», υπογράμμισε η ίδια.
Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι παραμένουν ίδιοι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα τώρα που έχει στραφεί το ενδιαφέρον της Τουρκίας στην Γαλλία και τη Γερμανία, η βουλευτής της ΝΔ απάντησε: «Παραμένουν οι ίδιοι. Καταρχήν δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας μια Τουρκία η οποία έχει ξεσαλώσει. Δηλαδή μια Τουρκία που χάνει τον έλεγχο, μια Τουρκία της οποίας ο πρόεδρος έχει αυτή τη ρητορική, μια Τουρκία που απομακρύνεται κάθε μέρα και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες είναι μια Τουρκία η οποία εμάς δεν μας συμφέρει».
«Αυτό το οποίο πρέπει να καταπολεμηθεί είναι η ισλαμική φονταμεταλιστική τρομοκρατία και στην καταπολέμηση της φονταμεταλιστικής τρομοκρατίας ο Ερντογάν είναι ανοιχτός. Το ότι επί 10 μέρες δεν καταδίκασε τον αποκεφαλισμό του καθηγητή και το θυμήθηκε μετά από 10 μέρες να το κάνει, δημιουργεί πάρα πολλά ερωτηματικά σε όλους τους ευρωπαίους . Για αυτό πιστεύω ότι αυτό που μας ενώνει είναι ο πόλεμος αυτού του φανατισμού ο οποίος υπάρχει και δεν είναι ο πόλεμος εναντίον του Ισλάμ γιατί υπάρχει ένα Ισλάμ φιλήσυχο, ήρεμο που σέβεται τις αρχές και τις ανθρώπινες αξίες, με αυτό το Ισλάμ κανένας στην Ευρώπη δεν έχει πρόβλημα», δήλωσε επιπρόσθετα.
Αναφορικά με την έξαρση του κοροναϊού, επισήμανε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μεταβληθεί σε ένα κράτος με στρατιωτικό νόμο, ούτε μπορεί ένας αστυνομικός να βρίσκεται πίσω από τον καθένα. Υπάρχει αυτό που ονομάζεται προσωπική ευθύνη. Εγώ έχω αυξημένη υποχρέωση να φοράω μάσκα, έχω αυξημένη υποχρέωση γιατί είμαι ένας πολιτικός, γιατί είμαι ένας βουλευτής, γιατί είμαι αναγνωρίσιμη και γιατί ο κόσμος θα με κοιτάξει για να δει αν πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τον κορονοϊό, άρα πρέπει να δώσω το παράδειγμα. Το ίδιο πρέπει να το δώσουν και οι διάφοροι επώνυμοι είτε αυτοί είναι ιερείς είτε είναι δημοσιογράφοι είτε τραγουδιστές ή οτιδήποτε και το οποίο το περιμένει ο πολίτης από έναν υπεύθυνο άνθρωπο ο οποίος είναι στη δημόσια σφαίρα. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή είναι μια μάχη η οποία δεν πρόκειται να κερδηθεί δια της επιβολής, θα κερδηθεί δια της πειθούς».
«Πιστεύω ότι (η κατάσταση) θα μας οδηγήσει σε ένα μερικό lockdown. Δεν πιστεύω ότι θα πάμε, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον σε ολικό lockdown αλλά σε ένα μερικό lockdown θα πρέπει να πάμε», εκτίμησε η ίδια.
Αναφερόμενη στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Τσίοδρα, τόνισε: «Θεωρώ ότι είμαστε σε μια φάση που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την μπάλα. Είναι εντυπωσιακό πόσο λίγη επαφή έχουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι Έλληνες αυτή τη στιγμή. Εντυπωσιάζομαι, δηλαδή δεν περίμενα ποτέ ότι ένα κόμμα με στελέχη τα οποία έχουν κυβερνήσει αυτή τη χώρα θα έφταναν στο σημείο να μην έχουν επαφή με το μέσο πολίτη, με το τι σκέφτεται. Αν ρωτήσετε το μέσο πολίτη για τον κ. Τσίοδρα είναι ζήτημα αν θα βρείτε στους 100 έναν ο οποίος να έχει αρνητική άποψη για αυτό τον άνθρωπο. Όταν ένα κόμμα πάει κόντρα σε αυτά τα ποσοστά λογικής των ανθρώπων καταλαβαίνετε ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα».
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι «κινδυνεύει» η αποδοχή του κ. Τσίοδρα, απάντησε: «Για να κινδυνεύσει ο κ. Τσιόδρας πρέπει όταν μετρηθεί η αξιοπιστία του κ. Παππά ή όποιου άλλου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή του κ. Τσιόδρα, σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση.
Ερωτηθείσα αν πρέπει να παραμείνει ο κ. Τσίοδρας στην ενημέρωση, ανέφερε: «Όσο αντέχει ο άνθρωπος, αλίμονο! Δημιουργεί ένα αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες αλλά και ο κ. Μαγιορκίνης και οι άλλοι επιστήμονες οι οποίοι βγαίνουνε, και το βλέπετε και εσείς οι δημοσιογράφοι ότι όταν βγαίνουν οι επιστήμονες ο κόσμος θέλει να τους ακούσει γιατι έχει σεβασμό στους ανθρώπους αυτούς».