Γιαννάκου στα Παραπολιτικά 90,1 για την επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ: Φριχτή και ντροπιαστική η εικόνα αυτή για τα πανεπιστήμια
«Η ιστορία με το άσυλο είναι παλιά, είχα τροποποιήσει –το 2007- το άσυλο μόνο στην αίθουσα διδασκαλίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90, 1, και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου.
Η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι «η εικόνα με τον πρύτανη είναι φρικτή και ντροπιαστική για τα Πανεπιστήμια».
Παράλληλα ζήτησε να υπάρχει ασφάλεια και να ελέγχεται η ταυτότητα σε όσους μπαίνουν στα Ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Ακόμη ανέφερε ότι «ομάδες στα Πανεπιστήμια παρεμποδίζουν ακόμα και την διδασκαλία».
Τέλος η βουλευτής της ΝΔ Διαφώνησε με την επικήρυξη των ατόμων που επιτέθηκαν στον πρύτανη λέγοντας ότι «δεν μου άρεσε αυτό και πώς πάντα υπήρχε ανοχή».
Διαβάστε ολόκληρη τη συν'εντευξη της Μαριέττας Γιαννάκου στα Παραπολιτικά 90,1:
Για το πανεπιστημιακό άσυλο, η κ. Γιανν'ακου ανέφερε: «Εγώ είχα τροποποιήσει την έννοια του ασύλου και είχα αφήσει άσυλο μόνο στις αίθουσες διδασκαλίας, όλα τα άλλα διάδρομοι, διοικητικές υπηρεσίες και τα λοιπά δεν είχαν καμία σχέση με το άσυλο. Επομένως το άσυλο είχε ήδη τροποποιηθεί πριν καταργηθεί τελείως. Το πρόβλημα το οποίο υπάρχει είναι ότι τα διάφορα γκρουπς των αντιεξουσιαστών κυρίως και διάφορων παραγόντων που εισέρχονται μέσα στο πανεπιστήμιο αναζητούν άλλους τρόπους για να μπορέσουν να δράσουν χωρίς να τιμωρηθούν».
Αναφερόμενη στην επίθεση που δέχτηκε ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ, σημείωσε: «Η εικόνα του καθηγητού μου θύμισε εποχές δεκαετίας του ’70 των γνωστών τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρώπης που έσπερναν εικόνες με τα άτομα τα οποία συνελάμβαναν ή απήγαγαν για να εκβιάσουν κλπ. Είναι φριχτή η εικόνα αυτή, είναι ντροπιαστική για τα πανεπιστήμια και πρέπει να βρεθεί τρόπος αυτό να αντιμετωπιστεί, και σε περιπτώσεις που είναι δύσκολο να παρέμβει η αστυνομία. Καταρχήν πρέπει να εμπλακούν οι διοικητικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων σε αυτή την υπόθεση έχοντας υπηρεσίες ασφαλείας οι ίδιες, και ταυτότητα για να μπαίνουν μέσα στα πανεπιστήμια αυτοί που είναι να μπουν κλπ. Το θέμα είναι ότι πολλά πανεπιστήμιά μας είναι ανοιχτά campus δεν περιβάλλονται από κάποιο τοίχος ή κάποιο καγκελόφραχτο σύστημα ώστε να μπορέσουν να ελεγχθούν με φυσικό τρόπο. Είναι μια αρρωστημένη κατάσταση».
«Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, με επαγγελματικό προσωπικό, τα πανεπιστήμια να μπορέσουν να διαφυλάξουν την ησυχία μέσα στους χώρους των κτηρίων της διδασκαλίας και της έρευνας», υπογράμμισε η ίδια.
Ερωτηθείσα αν συμφωνεί με την επικήρυξη, η βουλευτής της ΝΔ απάντησε: «Δεν μου άρεσε αυτό, δεν νομίζω ότι προσθέτει κάτι».
Για την ανοχή από διάφορους πολιτικούς χώρους, δήλωσε: «Η ανοχή πάντοτε υπήρχε από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. Όταν τροποποίησα το 2007 την έννοια του ασύλου και άφησα την έννοια μόνο στις αίθουσες διδασκαλίας και δόθηκε η δυνατότητα με πλειοψηφία του πρυτανικού συμβούλιο να καλείται η δημόσια αρχή, και υπήρχε ταυτόχρονα και η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών ότι αν ένας πολίτης δει ότι τελούνται κακουργηματικές πράξεις μέσα στο πανεπιστήμιο να μπορεί να προσκαλέσει την Εισαγγελία και η Εισαγγελία να είναι υποχρεωμένη να είναι παρούσα, όταν τροποποιήθηκε έτσι είχε αρθεί το άσυλο επανειλημμένα. Σας θυμίζω ότι είχαν γίνει δύο δολοφονίες μέσα στην πανεπιστημιούπολη και δεν άφηναν τα γκρουπούσκουλα αυτά, την Αστυνομία να πάρει δείγματα και να βρει λύση στις δολοφονίες. Δυστυχώς ορισμένα κόμματα λόγω της σύνδεσης τους με τις νεολαίες τους οι οποίες συμμετείχαν σε τέτοιες κινήσεις πάντοτε ήταν αρνητικά στο να υπάρξει μια τροποποίηση γενική και να δοθεί η ευκαιρία στη δημόσια αρχή όταν χρειαστεί να μπει μέσα. Πάντοτε υπήρχε αυτή η ιστορία, και αυτή η ιστορία της Αριστεράς γενικά η οποία θεωρούσε ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος επιστήμης και έρευνας και χώρος πειθαρχημένος, νόμιζαν ότι το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος που ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει».