O νέος Πτωχευτικός Κώδικας είναι πλέον νόµος του κράτους και µια ευκαιρία για τα ελληνικά νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς τράπεζες και ∆ηµόσιο ανοίγεται µπροστά. Ενας νόµος-τοµή για την ελληνική κοινωνία και οικονοµία. Ενα από τα µεγαλύτερα προβλήµατα που καλούνται διαχρονικά να αντιµετωπίσουν όλες οι κυβερνήσεις είναι το ιδιωτικό χρέος. Σήµερα, το ύψος του αγγίζει τα 234 δισ. ευρώ και σε µια περίοδο που η παγκόσµια οικονοµία καταρρέει, λόγω της πανδηµίας του COVID-19, οι αποφάσεις πρέπει να είναι γενναίες, µε άµεσα αποτελέσµατα.


Οι πολίτες, που σήµερα βρίσκονται εγκλωβισµένοι στα χρέη τους, µόνο χρέη µπορούν να αφήσουν στα παιδιά τους παραµένοντας σε ένα νοµικό πλαίσιο που µέχρι τώρα δεν παρείχε βιώσιµες λύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγµα οι αποποιήσεις κληρονοµιάς, οι οποίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αφού τα παιδιά και τα εγγόνια δεν µπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη των γονιών τους και των παππούδων τους. Σε αυτό το µείζον για την ελληνική κοινωνία πρόβληµα δίνει λύση ο Πτωχευτικός Κώδικας. Πλέον, ακόµα και τα φυσικά πρόσωπα θα µποßρούν είτε να ρυθµίζουν όλες τις οφειλές τους µέχρι και σε 20 χρόνια είτε, αν βρίσκονται σε οικονοµική αδυναµία, να πτωχεύουν. Θα απαλλάσσονται, µε αυτόν τον τρόπο, από όλα τα χρέη τους και θα µπορούν να κάνουν ένα νέο ξεκίνηµα.


Σε αυτή τη νέα αρχή που διαµορφώνεται για όλους τους πολίτες, «οι συνήθεις ύποπτοι» δεν στήριξαν αυτή τη νέα προοπτική. Με αναλγησία και επιχειρήµατα που έρχονται από το παρελθόν προσπάθησαν για ακόµα µία φορά να διχάσουν την κοινή γνώµη. Ακούστηκαν πολλά, ότι θα πάρουµε τα σπίτια του κόσµου και ότι δεν προβλέπεται καµιά προστασία της α’ κατοικίας. Ξέχασαν ότι αυτοί ήταν που κατάργησαν την προστασία της α’ κατοικίας το 2019. Προφανώς, ούτε χρόνο για µια ανάγνωση δεν αφιέρωσαν στον Πτωχευτικό Κώδικα, αφού η προστασία της α’ κατοικίας για τους ευάλωτους θα είναι συνεχής και χωρίς ηµεροµηνία λήξης.


Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι µετέτρεψαν τη Βουλή από ναό της ∆ηµοκρατίας σε «Πειθαρχική Επιτροπή» της Κουµουνδούρου για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Επέλεξαν να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονοµικών, µόνο και µόνο για να θυµηθεί το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τι δεν έκανε ο υπουργός Οικονοµικών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και να κριθεί ως ανεπαρκής στη συνείδηση του κοµµατικού τους ακροατηρίου. Την ώρα, µάλιστα, που η χώρα µας καλείται να αντιµετωπίσει πολλαπλές και σύνθετες κρίσεις.


Η Τουρκία απειλεί ευθέως τα κυριαρχικά µας δικαιώµατα και είµαστε αντιµέτωποι µε την έξαρση του δεύτερου κύµατος της πανδηµίας και τις οικονοµικές συνέπειές της. Σε αυτό το κλίµα, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τον δρόµο της πόλωσης και της σύγκρουσης, προσπαθώντας να υποκρύψει τα δικά του εσωτερικά προβλήµατα.


Εµείς, αντιθέτως, επιλέξαµε σε αυτήν τη δύσκολη οικονοµική συγκυρία, λόγω της πανδηµίας του κορονοϊού, που πλήττει όλο τον κόσµο, τον δρόµο της ευθύνης. Με τον Πτωχευτικό Κώδικα δίνουµε µια ευκαιρία επανεκκίνησης, όχι µόνο για την ελληνική οικονοµία, αλλά συνολικά για όλους τους πολίτες.


Ο Γιάννης Μελάς είναι βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων της Νέας ∆ημοκρατίας