Για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 10 ∆εκεµβρίου και τις αποφάσεις σχετικά µε την Τουρκία προετοιµάζεται η κυβέρνηση, βλέποντας µε ενδιαφέρον έναν νέο παράγοντα, που είναι η πίεση των Πρασίνων στη Γερµανία για σκλήρυνση της στάσης του Βερολίνου έναντι της Άγκυρας. Το κόµµα των Πρασίνων (που αριθµεί 67 βουλευτές και είναι πιθανός µελλοντικός εταίρος στην κυβέρνηση) κατέθεσε προ ηµερών σχέδιο ψηφίσµατος στη γερµανική Βουλή. Με αυτό ζητά από την γερµανική κυβέρνηση να διακόψει την παράδοση στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, να ανακαλέσει την αδειοδότηση για την εξαγωγή των υποβρυχίων Τ-214 και να παρέµβει στο πλαίσιο της Ε.Ε. προκειµένου να επιβληθεί ευρωπαϊκό εµπάργκο όπλων στην Τουρκία, αυξάνοντας έτσι σηµαντικά την πίεση προς την Αγκελα Μέρκελ, λίγες εβδοµάδες πριν από την κρίσιµη Σύνοδο Κορυφής. Υπάρχει, µάλιστα, στην ελληνική κυβέρνηση η εκτίµηση ότι, λόγω της πίεσης αυτής -που έχει αντίκτυπο και στη γερµανική κοινή γνώµη- καθώς και άλλων παραγόντων που έχουν να κάνουν µε τις ευρύτερες εξελίξεις, η στάση του Βερολίνου έναντι Αθήνας και Άγκυρας δεν θα είναι 50-50 στο εξής.

Στο µεσοδιάστηµα, βέβαια, η επανέναρξη των διερευνητικών συνοµιλιών µε την Τουρκία είναι ανοιχτή, η κυβέρνηση έχει κάνει βήµατα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά η προκλητική στάση της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται, παρά τα αντίθετα µηνύµατα που έστελνε προς την ελληνική πλευρά στις αρχές της εβδοµάδας.

Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι σταθερά προσανατολισµένη στα σχήµατα τριµερών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στις διµερείς συµµαχίες, όπως αποδείχθηκε και από την έλευση του προέδρου της Αιγύπτου, Αλ-Σίσι, στην Αθήνα την περασµένη εβδοµάδα. Πέραν της σύσφιγξης των σχέσεων των δύο χωρών και των «καθαρών» µηνυµάτων που έστειλαν προς την Άγκυρα, στο Μέγαρο Μαξίµου υπογραµµίζουν ιδιαίτερα και τη σηµασία της ενεργειακής συνεργασίας. Μάλιστα, ο Αλ-Σίσι συναντήθηκε ξεχωριστά µε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, και συµφώνησαν να συγκροτηθεί και µεικτή τεχνική οµάδα, µε συµµετοχή εµπειρογνωµόνων και από τις δύο χώρες, που θα εξετάσει άµεσα, χωρίς καθυστέρηση την εµβάθυνση της διµερούς ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου τόσο στο εµπορικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των διασυνδετήριων αγωγών ενέργειας.

ΚΟΜΒΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

Η ενδυνάµωση των περιφερειακών συµµαχιών έχει συνέχεια, και µάλιστα γρήγορη, αφού από χθες, Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, όπου θα έχει συνάντηση µε τον διάδοχο του Αµπου Ντάµπι και αναπληρωτή ανώτατο διοικητή των Ενόπλων ∆υνάµεων των ΗΑΕ, Σεΐχη Μοχάµεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού µέσα σε οκτώ µήνες στο Αµπου Ντάµπι, δείγµα της αναβαθµισµένης συνεργασίας των δύο χωρών, τόσο σε γεωστρατηγικό όσο και σε οικονοµικό επίπεδο. Ενδεικτικό είναι ότι τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος ∆ένδιας, και ο υφυπουργός αρµόδιος για την οικονοµική διπλωµατία, Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ο επικεφαλής του οικονοµικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και ο σύµβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος.

Τον περασµένο Φεβρουάριο οι δύο χώρες συµφώνησαν στην αναβάθµιση των διµερών σχέσεων µέσω της ∆ιευρυµένης Στρατηγικής Συνεργασίας. ∆εν είναι τυχαίο ότι στο απόγειο της ελληνοτουρκικής κρίσης, στα τέλη Αυγούστου, έγιναν κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων στην περιοχή νότια της Κρήτης. Λίγες ηµέρες νωρίτερα η χώρα είχε υπογράψει ιστορική ειρηνευτική συµφωνία µε το Ισραήλ, µε σκοπό την πλήρη εξοµάλυνση των διπλωµατικών τους σχέσεων, σε µια κίνηση απολύτως ενδεικτική του νέου ρόλου που διεκδικoύν τα Εµιράτα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όσο κι αν δεν βρέχονται από αυτή…

Στο τέλος Σεπτεµβρίου, έγιναν νέες ασκήσεις και στη Σούδα µετέβη τότε ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων ∆υνάµεων των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων, όπου συναντήθηκε µε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο. Η διευρυµένη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων στο Αµπου Ντάµπι αυτή την Τετάρτη αναµένεται να συνοδευτεί από ανακοινώσεις για την αµυντική συνεργασία των δύο κρατών, που µπορεί µάλιστα να συνοδευτεί και από εξοπλιστικά προγράµµατα στα οποία θα εµπλέκονται οι αµυντικές βιοµηχανίες και της Ελλάδας και των Εµιράτων.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 14 Νοεμβρίου