Κουμουτσάκος στα Παραπολιτικά 90,1: Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι εταίρος ή κράτος παρίας
Αναφορικά με την πανδημία, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι «όλοι πρέπει να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια».
Για το πάρτι με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού, επισήμανε πως «οι νόμοι του κράτους πρέπει να τηρούνται».
Με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία ανήκει στη Δύση, εξέφρασε την ελπίδα οι ευρωπαίοι να μην φανούν αφελείς.
Τέλος ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να αλλάξει στάση.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κουμουτσάκου στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με το εξιτήριο από το νοσοκομείο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κου Αναστάσιου, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε: «Είναι μεγάλη μου η χαρά που σήμερα το μαθαίνω, είχα αυτό τον καιρό νέα του πραγματικά είναι μεγάλη η χαρά μου και όλων και βέβαια ευχόμαστε και στον Αρχιεπίσκοπο και σε όλους τους συμπολίτες που ταλαιπωρούνται πολύ γρήγορη ανάρρωση και να πάνε όλα καλά σε αυτή τη μάχη που δίνει συνολικά η κοινωνία και η κυβέρνηση».
Αναφορικά με την εικόνα της Παναγίας την πρόσοψη της Βουλής, δήλωσε: «Στην καρδιά της πρωτεύουσας συνυπάρχουν τρείς μεγάλοι συμβολισμοί η Βουλή των Ελλήνων, το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και η πλατεία Συντάγματος πιστεύω ότι διαμορφώνουν ένα ενιαίο μήνυμα δημοκρατίας και εθνικών αγώνων για την ελευθερία. Θεωρώ ότι το γεγονός την ημέρα που γιόρταζαν οι Ένοπλες Δυνάμεις υπήρξε μια προβολή για τις Ένοπλες δυνάμεις στη Βουλή, στο συγκεκριμένο τοπόσημο το γεμάτο σημειολογία, δεν ήταν μια λανθασμένη απόφαση ήταν μια σωστή απόφαση. Η αισθητική είναι κάτι δεύτερο αλλά από εκεί και πέρα θεωρώ ότι η υπερβολή σκοτώνει και η υπερβολή προήλθε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αλίμονο αν τίθεται θέμα δημοκρατίας ή σεβασμού των πιστεύω των πολιτών με αυτό το οποίο έγινε στο συγκεκριμένο χώρο. Αντιθέτως το μήνυμα το οποίο έδωσε με την προβολή για τις Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτό το χώρο τονίζει το δημοκρατικό ρόλο και το δημοκρατικό αίσθημα και τη δημοκρατική αποστολή που έχουν οι Ένοπλες δυνάμεις σε μια χώρα να την προστατεύσουν».
«Ο κ. Φίλης είναι ένας άνθρωπος μορφωμένος αλλά καθ’ έξιν είναι λάτρης της υπερβολής. Θεωρώ ότι έκανε μια υπερβολή αλίμονο αν τίθενται θέματα δημοκρατίας στην εποχή μας με αυτές τις αφορμές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η πρόσοψη της Βουλής έχει χρησιμοποιηθεί για εμφάνιση διαφόρων μηνυμάτων με τα οποία αν με ρωτούσατε εγώ θα διαφωνούσα. Δεν είναι η πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής ένας χώρος που προβάλλονται συνεχώς μηνύματα ανάλογα για τις παγκόσμιες ημέρες. Υπάρχει η δυνατότητα στα social media μαζικής παραγωγής μηνυμάτων τέτοιων ημερών, δεν πιστεύω ότι η πρόσοψη της Βουλής μπορεί να είναι κάτι που υποκαθιστά μια μεγάλη γιγαντοοθόνη. Δεν είναι γιγαντοοθόνη αλλά το προχθεσινό μήνυμα ήτανε σωστό. Αντιθέτως από αυτό που λέγεται τόνισε τη δημοκρατικότητα και το ρόλο της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων. Η υπερβολή σκοτώνει και η υπερβολή σκότωσε το όποιο επιχείρημα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο κ. Φίλης και ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε επίπρόσθετα.
Αναφορικά με την πανδημία και το πάρτι του κ. Βερβεσού, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισήμανε: «Η πατρίδα αυτή τη στιγμή περνάει την πιο δύσκολη φάση της πανδημίας. Η χώρα πάει πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναλόγου μεγέθους όμως είμαστε στην πιο σκοτεινή στιγμή. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οφείλουμε όλοι να υποστηρίξουμε μια συλλογική μάχη και μια συλλογική προσπάθεια. Να βγούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι από αυτό. Θεωρώ ότι όλες αυτές είναι παραφωνίες. Εφόσον υπάρχουνε μέτρα, προβλέπονται ποινές, έχουν διαμορφωθεί με συγκεκριμένη λογική, συγκεκριμενη νομοθεσία για να προστατευτεί η δημόσια υγεία πρέπει ότι έχει συμφωνηθεί να τηρείται και να τηρείται απαρεγκλίτως. Οι νόμοι του κράτους πρέπει να τηρούνται και πρέπει να τηρηθούν. Θεωρώ ότι είναι λάθος (το πάρτι του κ. Βερβεσού), πρέπει να τηρηθεί ο νόμος, πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα, η πολιτεία δεν έχει στην πιο σκοτεινή στιγμή της πανδημίας δεν έχει δυνατότητα ευελιξίας».
Αναφορικά με τη δήλωση Ερντογάν ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, τόνισε: «Ελπίζω η Ευρώπη και οι ευρωπαίοι να μην φανούν αφελείς. Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι εταίρος ή κράτος παρίας».
Ερωτηθείς τι θα πρέπει να κάνει ο κ. Ερντογάν για να αποφύγει τις κυρώσεις, ο κ. Κουμουτάσκος απάντησε: «Πρέπει να αλλάξει ρότα, πρέπει να επιστρέψει στην κατάσταση πριν. Η Τουρκία έχει πολύ δρόμο να κάνει για να πείσει τους ευρωπαίους ότι δεν είναι πια κράτος παρίας και αυτό βεβαίως σε ότι μας αφορά επικεντρώνεται και στη συμπεριφορά της συνεχούς αμφισβήτησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου και στο Κυπριακό τα Βαρώσια. Αυτό πρέπει να κάνει αν θέλει να χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης με ψήγματα αξιοπιστίας, αν δεν το κάνει όλα αυτά τα οποία λεει δεν πείθουν και δεν πρέπει να πείσουν κανέναν. Για αυτό είπα ότι η Ευρώπη δεν πρέπει αν είναι αφελής απέναντι στην Άγκυρα».
«Το ζήτημα είναι πλέον η Ευρώπη να απαντήσει με παρρησία ποιες είναι οι σχέσεις που θέλει με ένα κράτος το οποίο έχει αυταρχική διακυβέρνηση, του ενός ανδρός αρχή και το οποίο δημιουργεί προβλήματα σταθερότητας ακόμα και όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η Ευρώπη έχει έρθει η στιγμή και συγκρατώ μια δήλωση του κ. Μπορέλ ότι «ο χρόνος της Τουρκίας τελειώνει», υπογράμμισε ο ίδιος.