Οι λέξεις-κλειδιά για την κυβέρνηση στην πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη
Η πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία, η οποία παρουσιάστηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει και συγκεκριμένες «λέξεις-κλειδιά», οι οποίες αποτελούν ζητούμενο για τις ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια.
Συγκεκριμένα στην πρόταση γίνεται αναφορά για δημοσιονομικό μείγμα και αλλαγή της αναλογίας μεταξύ δημοσίων δαπανών και εσόδων από φόρους, δύο έννοιες που ακούγονται στον δημόσιο διάλογο από την αρχή της οικονομικής κρίσης και απ’ ό,τι φαίνεται ακόμα δεν έχει υπάρξει αλλαγή. Ζητούμενο πλέον είναι αν τα δύο παραπάνω ζητούμενα θα περάσουν από το φάσμα της θεωρίας, στην πράξη.
Στην πρόταση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η δημοσιονομική ισορροπία προτείνεται να έχει διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά από ό,τι τα τελευταία χρόνια και ότι το μείγμα των δημοσίων δαπανών και εσόδων θα πρέπει να είναι διαφορετικό, ώστε να στηρίξει το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα.
Στην πλευρά των δαπανών, αναφέρει η πρόταση, θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε αντιδιαστολή με τις γενικές λειτουργικές ή συνταξιοδοτικές δαπάνες.
Αναφορικά με τα έσοδα, η πρόταση επισημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε να κατανεμηθούν δικαιότερα τα φορολογικά βάρη, με στοχευμένα κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές, και να μειωθεί η επιβάρυνση στη μισθωτή εργασία.