Ένας σχετικός ντόρος σηκώθηκε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τους μετακλητούς υπαλλήλους στο Δημόσιο. Με αφορμή δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πως «την ώρα που η πανδημία καλπάζει και η οικονομία βρίσκεται σε ιστορικά επίπεδα ύφεσης, η τακτοποίηση «γαλάζιων παιδιών» και κολλητών σε θέσεις μετακλητών με βαρύ δημοσιονομικό τίμημα δεν έχει τέλος». Στην ίδια ανακοίνωση το κόμμα του κ. Τσίπρα κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «έχει φτάσει να συντηρεί 2.965 μετακλητούς, κάτι που αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας».


Αν ξεκινήσουμε την αναζήτηση πιο πίσω, θα δούμε ότι τον Δεκέμβριο του 2014, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το σύνολο των μετακλητών υπαλλήλων στο Δημόσιο ήταν 1.888. Τον Δεκέμβριο του 2018, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο αριθμός αυτός ήταν 2.699, αυξημένος δηλαδή κατά 811 ανθρώπους. Μέσα σε αυτή την τετραετία συνεπώς ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων αυξήθηκε κατά 42%!


Ας δούμε όμως τι έγινε στη συνέχεια. Τον Μάιο του 2019 υπήρχαν συνολικά 2.716 μετακλητοί (εκτός Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1.052, στους ΟΤΑ 1.085, επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών 579). Τον Νοέμβριο του 2020 η Απογραφή δείχνει συνολικά 2.994 μετακλητούς (εκτός ΟΤΑ, 910 σε ΟΤΑ 1.518, επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών 566).


Συνεπώς, μια απλή ανάγνωση των στοιχείων της Απογραφής φανερώνει ότι οι μετακλητοί στα Υπουργεία και φορείς είναι πλέον λιγότεροι σε σχέση με την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.


Η αύξηση στους μετακλητούς των ΟΤΑ επήλθε σταδιακά. Με με μια σειρά νομοθετικών διατάξεων των τελευταίων ετών, προβλέφθηκαν επιπλέον θέσεις Ειδικών Συνεργατών σε Δήμους.


Επιπρόσθετα, ένα μικρό μέρος του αυξημένου αριθμού συμβούλων και συνεργατών στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ οφείλεται στο γεγονός της διάσπασης των Δήμων Κεφαλονιάς, Σάμου, Λέσβου, Σερβίων-Βελβεντού και Κέρκυρας.