Με την αυριανή ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με την έναρξη της συζήτησης έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα κατά των βλέψεων της Τουρκίας για τις «γκρίζες ζώνες» του Αιγαίου εν όψει των διερευνητικών επαφών της Αθήνας και της Άγκυρας που είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν την Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την επέκταση της κυριαρχίας στην Ελλάδα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «μετά το Ιόνιο, σειρά παίρνει η Κρήτη για την άσκηση του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας από τα 6 ΝΜ στα 12 ΝΜ».  «Όσον αφορά την Κρήτη έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού».

Ο Ν. Δένδιας απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλο ανέφερε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη όταν θα γίνει θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα, και όχι μόνο το νότιο.

Για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός και περιλαμβάνεται το νότιο και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης, σημείωσε στην Ολομέλεια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.


Ουδείς διαπραγματεύεται τα χωρικά μας ύδατα


Ο υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας και τις διαρροές περί διάστασης απόψεων με το Μαξίμου για μία σειρά από ζητήματα, «Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θέλουν να το εμφανίσουν ως απόκλιση, αλλά δεν υπάρχει» αρκέστηκε να πει, ενώ αναφορικά με τα περί διαπραγματεύσεων για τα χωρικά ύδατα, ξεκαθάρισε ότι ουδείς τα διαπραγματεύεται, γιατί απλά «είναι θέμα κυριαρχίας».

Αναφερόμενος στη θέση της χώρας μας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα τόνισε πως αυτή διατυπώνεται ξεκάθαρα από τον νόμο Μανιάτη του 2011, που θέτει ως εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τη μέση γραμμή (το σημείο δηλαδή που βρίσκεται στο μέσο μεταξύ των απέναντι ακτών).


Απαντώντας σε όσα ακούστηκαν στην Ολομέλεια από τον κ. Κατρούγκαλο, περί διπλού κέντρου άσκησης εξωτερικής πολιτικής με αφορμή την τηλεφωνική συνομιλία της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, ανέφερε «Η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού είναι διπλωμάτης και υπό αυτή την έννοια είναι υφισταμένη του υπουργείου Εξωτερικών και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών και έχω κάνει δήλωση ότι γνώριζα. Το έκανα για να υπογραμμίσω ότι σε κρίσιμες στιγμές η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή ότι γίνονται κινήσεις εν αγνοία της μιας ή της άλλης πλευράς είναι καταστροφική».



Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός και πολιτικοί αρχηγοί

Αύριο είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί (με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να έχει επιλέξει να τοποθετηθεί σήμερα το απόγευμα).

Στο νομοσχέδιο καταγράφεται ευρεία πλειοψηφία, καθώς υπέρ έχουν ταχθεί Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ «παρών» δηλώνει το ΚΚΕ.

«Το νομοθέτημα αυτό συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του εθνικού κοινοβουλίου. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι η στιγμή έχει στοιχείο ιστορικότητας και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα κόμματα για τη συνεργασία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών στην έναρξη της συνεδρίασης.

«Ιστορικό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, επισημαίνοντας πως «η χώρα μας μεγαλώνει». Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, όπως για παράδειγμα η συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην Αλβανία, λέγοντας πως αποφασίστηκε το ζήτημα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Για να συμπληρώσει πως ανοίγει ο δρόμος για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας.