Γιάννης Τσακίρης στα Παραπολιτικά 90,1: Η Ελλάδα θα βγει ανταγωνιστική στο άμεσο μέλλον
«Οι αποφάσεις για το άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας λαμβάνονται κατόπιν των εισηγήσεων των επιδημιολόγων», τόνισε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.
Ο κ. Τσακίρης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα γίνει η απορρόφηση των πόρων από το ΕΣΠΑ, ενώ είπε πως «σχεδιάζεται και το επόμενο ΕΣΠΑ».
Παράλληλα σημείωσε πως με το Ταμείο Ανάκαμψης συγκεντρώνεται ένα σημαντικό ποσό το οποίο δίνει αισιοδοξία για το μέλλον.
Κατηγορηματικός ήταν ωστόσο ο κ. Τσακίρης σχετικά με τα οικονομικά βήματα της χώρας, με τον ίδιο να εκτιμά ότι: «η Ελλάδα θα βγει ανταγωνιστική στο άμεσο μέλλον». Δικαιολόγησε την αισιοδοξία του αυτή, προσθέτοντας πως δημιουργήθηκαν χρηματοδοτικά εργαλεία ενώ πως αναμένεται εγγυοδοτικό για μικρές επιχειρήσεις.
Τέλος, ερωτηθείς εάν οι τράπεζες συνεργάζονται είπε «πως αποτελούν ένα βασικό κανάλι με το οποίο δουλεύουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Τσακίρη στα Παραπολιτικά 90,1:
Ερωτηθείς πότε θα ανοίξει η αγορά και θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απάντησε: «Είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου και νομίζω κανένας δεν μπορεί να το απαντήσει. Οι αποφάσεις παίρνονται μετά από εισηγήσεις των ειδικών για την κατάσταση που επικρατεί η οποία κατάσταση καθημερινά αλλαζει. Στη χώρα μας προφανώς πάμε καλύτερα και φαίνεται από τα νούμερα, σε άλλες χώρες η κατάσταση χειροτερεύει άρα είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να απαντήσω, απαντάει η κυβέρνηση υπεύθυνα κάθε εβδομάδα μετά την εισήγηση των υγειονομικών και λαμβάνοντας παραλλήλως και υπόψη τις συνθήκες της αγοράς».
Ερωτηθείς αν θα καταφέρουμε να απορροφήσουμε τους πόρους από το ΕΣΠΑ, ο κ. Τσακίρης ανέφερε: « Όχι μόνο θα το απορροφήσουμε, πλέον υπάρχει και ένα πρόγραμμα γέφυρα μεταξύ των δύο ΕΣΠΑ , αυτού που τέλειωσε 31/12 και αυτού που ήδη θεωρητικά έχει ξεκινήσει αλλά οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί θα είναι έτοιμοι μες το καλοκαίρι. Σας θυμίζω ότι παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στο 27% και το φτάσαμε στο 60%. Αν θεωρήσουμε ότι το υπάρχον ΕΣΠΑ ειναι λίγο πάνω από 20 δις αυτή η διαφορά, στους 18 μήνες αντιστοιχεί σε από 7 δις στην πραγματική οικονομία. Άρα όχι μόνο θα το απορροφήσουμε, θα χρησιμοποιήσουμε και τη γέφυρα που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είμαστε και πολύ μπροστά στο σχεδιασμό του επόμενου ΕΣΠΑ. Έχουμε καταθέσει όλες τις προτάσεις μας και αυτή τη στιγμή αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπ».
«Παράλληλα μαζί με το νέο ΕΣΠΑ υπάρχει κα το Ταμείο Ανάκαμψης άρα μαζεύεται ένα πάρα πολύ σημαντικό ποσό το οποίο μας δίνει και σε εμάς, πέρα από την αγορά, ένα τόνο αισιοδοξίας για το μέλλον. Η κατάσταση της οικονομίας, όχι μόνο πανευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια, είναι πάρα πολύ κακή αλλά νομίζω ότι εμείς έχουμε το πλεονέκτημα των πόρων, έχουμε το πλεονέκτημα της εμπειρίας και θεωρώ έχουμε και την τεχνογνωσία γρήγορα να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία και έχω την αίσθηση ότι θα βγούμε και πάρα πολύ ανταγωνιστικοί στο άμεσο μέλλον», δήλωσε επιπρόσθετα.
Για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, σημείωσε: «Δημιουργήσαμε σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας μέσω της Αναπτυξιακής τράπεζας, τόσο συγχρηματοδοτούμενα δάνεια όσο και εγγυημένα δάνεια. Η απορρόφηση ήταν τεράστια που είχαμε, μακάρι να είχαμε και άλλους πόρους, και συνεχίζουμε με αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία και στο μέλλον. Πολύ σύντομα θα βγει ένα εγγυοδοτικό για πολύ μικρές επιχειρήσεις, από 0 έως 10 εργαζομένους. Έχουμε 830.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα οι μεσαίες είναι 2.350 μόνο, είναι το 1% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 17%. Σχεδιάζουμε μέτρα και δράσεις έτσι ώστε να μεγεθύνουμε τις μικρές επιχειρήσεις, εάν θελήσουν, να γίνουν μεσαίες, είναι πάρα πολύ σημαντικό και δίνει την ανθεκτικότητα σε μια οικονομία».
Για τις τράπεζες, ο κ. Τσακίρης ανέφερε: «Οι τράπεζες είναι το βασικό κανάλι μέσα από το οποίο δουλεύουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία γιατί αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν και μόχλευση, έχουν και ιδιωτικούς πόρους. Δηλαδή στο εγγυημένο δάνειο δεν είναι 100% εγγυημένο βάζει και η τράπεζα ένα κομμάτι του ρίσκου. Οι ελληνικές τράπεζες, που πέρασαν μέσα από μια πολύ μεγάλη κρίση, και θέλει σημαντικό χρόνο στο να επανέλθουν στην κανονικότητα. Και ο κ. Ζαβός που είναι αρμόδιος για τις τράπεζες και ο κ. Σταϊκούρας μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδας νομίζω ότι σιγά –σιγά αυτό το πλαίσιο το φτάνουνε τον Ηρακλή, με όλα αυτά που υπάρχουν στο τραπέζι θα φτάσουμε σε ένα σημείο οι τράπεζες να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και να ξυπνήσουν».
«Αλλά δεν είναι θέμα να ξυπνήσουν μια μέρα και να πούμε δίνουνε χρήματα επειδή από την άλλη μεριά έχουν και καταθέσεις ιδιωτών το ρίσκο μετριέται. Αυτό που σίγουρα δεν ισχύει είναι αυτό που λέγεται καμία φορά ότι «οι τράπεζες κάθονται πάνω στα χρήματα», αυτό δεν ισχύει η δουλειά των τραπεζών είναι να δίνουν χρήματα αν δεν δίνουν θα κλείσουν γιατί δεν έχουν έσοδα. Θεωρώ όπως σε κάθε αγορά επέρχεται κάποια στιγμή, με τη βοήθεια της κυβέρνηση και με σωστές πολιτικές, η ισορροπία», υπογράμμισε ο ίδιος.