Γεωργαντάς στα Παραπολιτικά 90,1: Αύξηση 13% των sms με το άνοιγμα της αγοράς
«Από το άνοιγμα της αγοράς υπήρξε αύξηση κατά 13% των sms που εστάλησαν στο 13033», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε πως τα μέτρα εφαρμόζονται από τα καταστήματα και πολλούς πολίτες.
Τόνισε ωστόσο, πως αναζητούνται τρόποι ώστε να περιοριστεί κάποιοι να κάνουν κατάχρηση των sms, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπει κόφτης στην αποστολή γραπτών μηνυμάτων, ξεκαθάρισε επίσης πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο της χρονομέτρησης.
Αναφερόμενος στα εμβόλια, δήλωσε πως «το πρόγραμμα των εμβολιασμών είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την παραλαβή των εμβολίων», λέγοντας ότι «υπάρχει χρόνος να καλυφθεί η μικρή καθυστέρηση από στην ασυνέπεια των φαρμακευτικών εταιριών».
Ανέφερε τέλος, πως «ο Φεβρουάριος θα είναι καθοριστικός για πόσο πίσω θα πάει το πρόγραμμα των εμβολιασμών».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Γεωργαντά στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τις εικόνες κίνησης και συνωστισμού στην αγορά, ο φυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σημείωσε: «Η αντιμετώπιση όλης αυτής της κατάστασης είναι μια δυναμική διαδικασία ακριβώς επειδή πρέπει να διαχειριζόμαστε κάθε φορά τα δεδομένα και να προσπαθούμε με τον καλύτερο τρόπο να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και βεβαίως και στη λειτουργία της οικονομίας. Από το άνοιγμα της αγοράς η αλήθεια είναι ότι εμείς ως όγκο αποστολής SMS για επιπλέον μετακινήσεις είδαμε μια αύξηση περίπου στο 13%».
«Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία τα οποία έδειξαν αυτό το συνωστισμό ο οποίος μας ανησύχησαν και ξέρουμε ποια είναι τα σημεία αυτά. Προσπαθήσαμε και με συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης να δούμε αν μπορούμε να περιορίσουμε το συνωστισμό στα συγκεκριμένα αυτά σημεία. Πρέπει να συνομολογήσουμε ότι γενικώς τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης τηρούνταν και από τους εργαζόμενους και από τον μεγάλο όγκο των καταναλωτών οι οποίοι μπήκαν στα καταστήματα. Δηλαδή εντός των καταστημάτων κυρίως η κατάσταση ήταν υποδειγματική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Προσπαθούμε να δούμε με ποιο τρόπο θα περιορίσουμε τη ζημία που μπορούν να κάνουν στα συγκεκριμένα σημεία αυτοί οι λίγοι που κάνουν κατάχρηση της δυνατότητας η οποία δόθηκε και για να καλύψουν τις ανάγκες τους αλλά και συγχρόνως για να λειτουργήσει η αγορά. Πάντως δεν μπορεί να μπει κόφτης γιατί ο κόφτης ήταν από την αρχή έξω από τη λογική με την οποία επιβάλλαμε το SMS καθώς έτσι θα μπαίναμε σε ζητήματα προσωπικών δεδομένων δηλαδή θα φαινότανε πόσες φορές έχει μετακινηθεί ποιος, έπρεπε να κρατούνται αρχεία δηλαδή ενώ δεν κρατούνται αρχεία. Διερευνήσαμε κάποιες άλλες δυνατότητες οι οποίες έχουν δύο ζητήματα, έξω από τα τεχνικά ζητήματα το θέμα είναι ότι πρέπει να είναι και καθολική η τήρησή τους εμείς όμως έχουμε ζητήματα ότι υπάρχουν τηλέφωνα που δεν μπορούν να υπηρετήσουν τις τεχνικές λύσεις που θα επιλέξουμε αλλά υπάρχουν και συμπολίτες μας οι οποίοι επιλέγουν την κίνηση με χαρτί», διευκρίνισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να μπει χρονομέτρηση των SMS, ο κ. Γεωργαντάς απάντησε: «Νομίζω ότι έχουμε απομακρυνθεί από αυτή την επιλογή ακριβώς γιατί δεν εξυπηρετεί την καθολικότητα ακριβώς επειδή πρέπει να υποχρεώσουμε τον καθένα σε συγκεκριμένο κινητό τηλέφωνο. Η λύση αυτή δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, να ολοκληρωθεί και να υπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο τη θέλουμε με όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι επιλέγουν να πανε στην αγορά. Προσεγγίζουμε κάποιες άλλες επιλογές, δεν είναι ανακοινώσιμο κάτι, προσπαθούμε να βρούμε κάποιο τρόπο ο οποίος να περιορίσει το συνωστισμό στα σημεία που αναφέρουμε. Νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα δείτε την όποια λύση τελικώς θα καταλήξουμε πάντως σίγουρα όχι κόφτης και μας προβληματίζει το θέμα της χρονομέτρησης καθώς έχει πολλά προβλήματα».
Αναφορικά με το πρόγραμμα του εμβολιασμού, επισήμανε: «Το πρόγραμμα του εμβολιασμού είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την διαθεσιμότητα των εμβολίων. Το πρόβλημα είναι σε όλη την ΕΕ, θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει χρόνος ακόμα να καλυφτεί η μικρή καθυστέρηση η οποία δημιουργήθηκε από την ασυνέπεια των εταιρειών καθώς ήταν κάτι το οποίο δεν μπορούσε να έχει προβλεφθεί ούτε από την ΕΕ ίσως αλλά σε κάθε περίπτωση βλέπω ότι κινούνται γρήγορα για να αποκαταστήσουν τον χαμένο χρόνο. Εμείς ως εφοδιαστική αλυσίδα έχουμε καταφέρει και έχουμε δημιουργήσει εκείνο το μηχανισμό που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να εξυπηρετήσει το μεγάλο αριθμό των εμβολίων. Είμαστε στον προγραμματισμό μας με την έννοια ότι είχαμε πει ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα μπορούμε να εμβολιάζουμε 20 χιλιάδες συνανθρώπους μας την ημέρα, ήδη αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί και θα τον υπερβούμε μέχρι τέλος του μήνα».
«Έχουμε ξεδιπλώσει τα εμβολιστικά κέντρα τα οποία έχουμε προγραμματίσει. Από σήμερα ξεκινάνε οι εμβολιασμοί στα νησιά κάτω των 1000 κατοίκων , ξεκινάμε από το Καστελόριζο αλλά γενικότερα έχουμε μια πολύ καλή ανταπόκριση και έχουμε επίσης και το καλύτερο σύστημα εμείς και οι Καναδοί με το οποίο αναπληρώνονται όλες οι ίσως χαμένες δόσεις των εμβολίων, αυτών που δεν μπορούν να προσέλθουν στο ραντεβού. Ο Καναδάς και εμείς είμαστε οι δύο χώρες που έχουμε καταφέρει με την προσπάθεια των ανθρώπων που υπηρετούν στα εμβολιαστικά κέντρα αλλά και με το σύστημα αναπλήρωσης με τους αστυνομικούς και στους στρατιωτικούς που δημιουργήσαμε, να μην χάνεται καμία δόση», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς πόσο πίσω μπορεί να πάει το πρόγραμμα του εμβολιασμού, ανέφερε: «Νομίζω ότι ο Φεβρουάριος θα είναι ο καθοριστικός μήνας για να καταλήξουμε στο πόσο πίσω θα πάει το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πότε θα μπορέσει να υπάρχει η ροή που περιμέναμε από τα εμβόλια σε όλη την ΕΕ, νομίζω ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει το επόμενο 15νθήμερο οπότε τότε θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε και την πορεία όλης αυτής της διαδικασίας».
«Στο πρόγραμμα των ραντεβού το οποίο κάνουμε εμείς είναι απόλυτα διασφαλισμένη η δεύτερη δόση. Το επόμενο δεκαήμερο θα φανεί το αποτέλεσμα από την πίεση που ασκεί με πολλούς τρόπους και έντονα πλέον η ΕΕ θέλω να πιστεύω ότι το όποιο πρόβλημα είχε παρουσιαστεί θα ξεπεραστεί», υπογράμμισε.