Ζωή Κωνσταντοπούλου στα Παραπολιτικά 90,1 για αγωγές σε δημοσιογράφους: Ο Τσίπρας πολιτεύεται με ισχυρό το πρόσημο της διαπλοκής
Για κρυφές συναντήσεις και συνεργασίες του Αλέξη Τσίπρα που δεν γνώριζε κανείς στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο.
Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφερόμενη στην αγωγή που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του εκδότη των Παραπολιτικών, Γιάννη Κουρτάκη και του δημοσιογράφου των ΝΕΩΝ, Γιώργο Παπαχρήστο, αναφέρθηκε στην πολιτική της διαπλοκής του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Τσίπρας πολιτεύεται με ισχυρό το πρόσημο της διαπλοκής, λέγοντας πως έκανε κρυφές συναντήσεις και συμφωνίες που δεν γνώριζε κανένας στο κόμμα του. Απέδωσε επίσης στον κ. Τσίπρα βαθιά διαβρωμένη πολιτική λειτουργία.
Αναφερόμενη στο θέμα της φύλαξης των Πανεπιστημίων η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως η αστυνομία δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια.
Είπε ωστόσο ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να περιφρουρήσει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες ενώ τόνισε πως μέσα από το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες ασφαλούς λειτουργίας των πανεπιστημίων.
Μάλιστα, κάλεσε τις εκάστοτε κυβερνήσεις να σέβονται τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την έρευνα και την ελευθερία ιδεών. Σημείωσε πως είναι λυπηρό ένα σχέδιο για την Παιδεία να αντιμετωπίζει με τόσο αρνητική προδιάθεση το χώρο και το πεδίο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δηλαδή να ασχολείται με έλεγχο, καταστολή και περιστολή και να μην ασχολείται με έρευνα, ελευθερία γνώμης και έκφρασης.
Ανέφερε τέλος, πως το χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο είχε σαφές συνταγματικό διακύβευμα.
Αναλυτικά η συνέντευξη της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, κα Ζωής Κωνσταντοπούλου στα Παραπολιτικά 90,1
Αναφορικά με τις αγωγές του κ. Τσίπρα στους δημοσιογράφους Γ.Κουρτάκη και Γ. Παπαχρήστο η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε: « Όταν εδώ και αρκετά χρόνια αποκαλύπτεται ότι δυστυχώς αντίθετα με ότι πολλοί πίστεψαν, ο κ. Τσίπρας πολιτεύτηκε και πολιτεύεται με πολύ ισχυρό το πρόσημο της διαπλοκής. Αποκαλύφθηκε σας θυμίζω αρκετά νωρίς αλλά και αρκετά αργά για μένα ότι ήδη από την πρώτη περίοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε κρυφές συναντήσεις με τον κ. Ψυχάρη, έκανε συμφωνίες και συζητήσεις που δεν γνώριζαν ούτε τα μέλη του κόμματός του ούτε οι πολίτες. Αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε ένας τύπος ο Πετσίτης ο οποίος γυρνούσε στα επιχειρηματικά γραφεία και στους οικονομικούς παράγοντες και έκανε οικονομικές συζητήσεις και συμφωνίες.
ΔΗΜ: Δεν φοβάστε ότι μη σαν κάνει αγωγή ο κ. Τσίπρας;
«Όχι. Ο κάθε άνθρωπος χαράσσει την πορεία του με βάση τις αρχές και τις αξίες του, εγώ έχω πάρα πολύ ήσυχη τη συνείδησή μου γιατί πάντοτε έλεγα αυτό που πίστευα και μίλαγα για αυτο το οποίο αποκαλυπτόταν. Για μένα το γεγονός ότι σκάνδαλα όπως η υπόθεση Πετσίτη ,η υπόθεση Καλογρίτσα, η υπόθεση Παπαγγελόπουλου, η υπόθεση των αδειών των ΜΜΕ, η υπόθεση Μιωνή και αυτή η φοβερή συζήτηση Μιωνή–Παππά με τον Παππά να είναι το δεξί χέρι και το κυβερνητικό εξαπτέρυγο του κ. Τσίπρα και να συναλλάσσεται και να κάνει deal και να συζητάει με πρόσωπο ελεγχόμενο, γιατί ο κ. Μιωνής ήταν και είναι και θα έπρεπε να είναι πρόσωπο ελεγχόμενο για τη λίστα Λαγκαρντ. Αποκαλύψεις όπως ότι αμέσως μετά την υπογραφή αυτής της κατάπτυστης συμφωνίας με την οποία έκανε το Όχι των πολιτών Ναι ο κ. Τσίπρας πήγε πολυτελείς διακοπές σε θαλαμηγούς και σε κότερα. Ότι μετά το ολοκαύτωμα στο Μάτι και πάλι η μεριμνά του ήταν να φιλοξενηθεί σε θαλαμηγό εφοπλιστή, όλα αυτά αποκαλύπτουν μια πολιτεία η οποία δεν έχει καμία σχέση ούτε με το δημόσιο συμφέρον ούτε με το κοινωνικό συμφέρον ούτε με τη διαφάνεια, ούτε με την καταπολέμηση της διαπλοκής αλλά αντίθετα έχει να κάνει με μια βαθειά διαβρωμένη πολιτική λειτουργία, που δεν είναι καν πολιτική, και με μια διαπλεκόμενη συνολικότερα δράση. Αυτά τα πράγματα και αυτές οι αποκαλύψεις δεν κατασκευάζουν αγωγές. Η αγωγή του κ. Τσίπρα φαντάζομαι θα κριθεί στα δικαστήρια εάν δεν αποσυρθεί. Επιφυλάσσομαι, θα δούμε τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας και αν τελικά θα συζητήσει την αγωγή αυτή όμως ανεξαρτήτως αγωγής η ουσία του πράγματος είναι ότι οι πολίτες έγιναν κοινωνοί και έμαθαν σε όλο αυτό το διάστημα για επιλογές και συμπεριφορές που εκθέτουν τον κ. Τσίπρα, την κυβέρνησή του και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και όσους συνεχίζουν να τον πλαισιώνουν και να τον υποστηρίζουν για συμπεριφορές οι οποίες υπονομεύουν και τη δημοκρατική και αδιάβλητη λειτουργία μιας κυβέρνησης και τη διαφάνεια. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην αντίληψη των πολιτών, δεν τους θεωρώ κουτούς και βλάκες, θεωρώ ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν και θεωρώ ότι δικαιούνται να γνωρίζουν την αλήθεια».
Φύλαξη Πανεπιστημίων
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε: «Δεν έχει καμία θέση η Αστυνομία εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Είναι πολύ προβληματικό να αντιμετωπίζεται ο χώρος του πανεπιστημίου από τις εξουσίες και από τις κυβερνήσεις ως χώρος που προκαλεί το φόβο, την καχυποψία και ως χώρος γενικά στον οποίο μπαίνει ένα αρνητικό πρόσημο. Είναι ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης να σέβεται τις ελευθερίες τις ακαδημαϊκές, είναι ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης να προωθεί και να σέβεται και να ενθάρρυνε και την έρευνα και τη γνώση και την ελευθερία του λόγου και των ιδεών. Είναι από την άλλη πλευρά ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας, και των πανεπιστημιακών δασκάλων και των φοιτητών και οι ίδιοι να περιφρουρούν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες αλλά και τις πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα και να μην αφήνουν να γίνεται το πανεπιστήμιο οχυρό για δραστηριότητες και για πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την ακαδημαϊκή ελευθερία.
Δεν επιτρέπεται η πανεπιστημιακή κοινότητα να μην κάνει τίποτα, η λύση είναι μέσα από το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, που είναι μια μεγάλη κατάκτηση, να θεσπιστούν και κανόνες ασφαλούς λειτουργίας των πανεπιστημίων και για τους φοιτητές και για οποιονδήποτε άλλο επιθυμεί να μετάσχει στην ακαδημαϊκή και πανεπιστημιακή ζωή και σαφώς είναι μια ήττα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών το να γίνεται μια αντιποίηση της ακαδημαϊκής ζωής και της ελευθερίας του λόγου από έκνομες πράξεις».
Ερωτηθείσα αν υπάρχουν ευθύνες των πρυτανικών αρχών τόνισε: «Σαφώς υπάρχουν ευθύνες και σαφώς υπάρχει και ένα σοβαρό ερώτημα γιατί αυτές οι ευθύνες δεν αναλαμβάνονται πέραν του γιατί δεν αποδίδονται, από την άλλη την απάντηση σε αυτά τα σοβαρά ερωτήματα την βρίσκει κανείς βλέποντας ιδιοτελείς συμπεριφορές από πλευράς ανθρώπων που θα έπρεπε να περιφρουρούν και την πανεπιστημιακή λειτουργία και την ακαδημαϊκή λειτουργία. Όμως ανεξαρτήτως αυτης της συζήτησης είναι συνολικά λυπηρό ένα νομοσχέδιο για την Παιδεία το οποίο προωθείται εν έτει 2021 να αντιμετωπίζει με τόσο αρνητική προδιάθεση το χώρο και το πεδίο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Να ασχολείται μόνο με πράγματα που έχουν να κάνουν με έλεγχο, καταστολή, περιστολή, τις βάσεις, τους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές, την αστυνόμευση και να μην ασχολείται με τα πραγματικά διακυβεύματα της παιδείας που είναι η ενίσχυση της έρευνας, η ενίσχυση της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, η ενίσχυσης ακόμη και της αμφισβήτησης και των νέων ιδεών γιατί ο πανεπιστημιακός χώρος είναι ιστορικά ο χώρος μέσα στον οποίο γεννιούνται και ιδέες και αμφισβητήσεις και αντιστάσεις . Εγώ θα περίμενα να δω κάτι εντελώς διαφορετικό στο επίπεδο της παιδείας και θεωρώ απογοητευτικό το πολύ στενό και αρνητικό πεδίο επί του οποίου διεξάγεται, με ευθύνη της κυβέρνησης, η συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση. Όσο δεν αφορά τη στάση και την πολιτική του κ. Χρυσοχοϊδη που τώρα μπαίνει και στο πεδίο των πανεπιστημίων, θα έλεγα ότι επίσης είναι λυπηρό σε ένα χώρο που αφορά την ασφάλεια των ανθρώπων και των πολιτών και επικρατεί από πλευράς υπουργού και υπουργείου η λογική του πολίτη εχθρού και του πολίτη τον οποίο πρέπει πάση θυσία να καταστείλουμε και να περιφρουρήσουμε.
Αναφορικά με τις χθεσινές συγκεντρώσεις ανέφερε: «Κατά τη γνώμη μου η συγκέντρωση και η διαμαρτυρία των φοιτητών είχε σαφές συνταγματικό και δημοκρατικό διακύβευμα, υπήρχε λόγος διαμαρτυρίας, από την άλλη η προσπάθεια καπηλείας της διαμαρτυρίας φοιτητών από κόμματα και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, και η προκλητική παρουσία βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε μια φοιτητική πορεία για μένα δίνει και ένα στίγμα πολιτικής που δεν έχει καθόλου στο νου της τις φοιτητικές και πολιτικές ελευθέριες αλλά έχει τα πολιτικά οφέλη και την πολιτική εκμετάλλευση.