Γιατρομανωλάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Οποιαδήποτε μορφή βίας και διάκρισης, δεν έχει θέση σε ένα χώρο δημιουργίας
«Ο κώδικας δεοντολογίας στους κρατικούς καλλιτεχνικούς φορείς και τις εκπαιδευτικές δομές στόχο έχει να διασφαλίσει ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης
Ο κ. Γιατρομανωλάκης ανέφερε παράλληλα πως με το πλαίσιο που μπαίνει θα προληφθεί η κατάχρηση εξουσίας, γίνεται ξεκάθαρο πως η βία δεν έχει θέση στον χώρο του πολιτισμού και δίνεται η δυνατότητα σε αυτόν που υφίσταται διάκριση να μιλάει και να μην φοβάται αντίποινα.
Τέλος, παραδέχθηκε ότι ο κλάδος του πολιτισμού έχει πληγεί ενώ είπε πως έχουν ληφθεί μέτρα για καλλιτέχνες και φορείς του πολιτισμού.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νικόλα Γιατρομανωλάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τους κανόνες δεοντολογίας στο πολιτισμό, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού σημείωσε: «Είναι για να υπάρχει αφενός ένα πλαίσιο, να ξέρουν όλοι και όλες ποιο είναι αυτό το πλαίσιο το οποίο διασφαλίζει ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Να ξέρουμε ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές, ποιες συμπεριφορές ξεπερνούν τα όρια αυτά. Να προλάβουμε καταστάσεις, να προλάβουμε κατάχρηση εξουσίας με οποιαδήποτε μορφή μπορεί αυτή να εκφράζεται, και να δημιουργήσουμε και μια αίσθηση αφενός του ότι δεν δικαιολογείται και δεν έχει θέση η βία σε οποιαδήποτε μορφή της στον χώρο του πολιτισμού και ότι επίσης κανένα άνθρωπος ο οποίος μπορεί να αισθάνεται ότι υφίσταται διακρίσεις ή βία ή οτιδήποτε άλλο ότι δεν μπορεί να μιλήσει ή ότι κινδυνεύει αν μιλήσει με αντίποινα. Επομένως θέτουμε αυτό το πλαίσιο με κανόνες ξεκάθαρους όπου όλοι θα τους ξέρουν και θα πρέπει μάλιστα να τους συνυπογράφουν όταν συνεργάζονται με τις κρατικές μας σχολές, τις κρατικές μας σκηνές κλπ».
«Δεν είναι μόνο ένας κώδικας σκέτος, είναι και ο μηχανισμός ελέγχου από εκεί και πέρα δεδομένου του ότι η σκέψη είναι αυτό να είναι κάτι το οποίο ο κάθε εργαζόμενος σε έναν τέτοιο φορέα θα πρέπει να συνυπογράφει αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και κάποιες κυρώσεις ενδεχομένως αν δούμε και παραβιάζεται αυτός ο κώδικας δεοντολογίας που έχουν να κάνουν με την εργασιακή σχέση που έχει αυτός ο άνθρωπος με το φορέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν υπήρχε πλαίσιο, θεωρούμε σημαντικό να υπάρχει αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε σημαντικό να διασφαλίσουμε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον για όλους και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των ανθρώπων του πολιτισμού, απάντησε: «Ο κλάδος του πολιτισμού είναι ένας από τους κλάδους εκείνους που όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς έχει πληγεί περισσότερο από όλους τους άλλους για προφανείς λόγους. Από την πρώτη στιγμή λάβαμε μέτρα στήριξης σε δύο επίπεδα, το ένα είναι μέτρα στήριξης προς μεμονωμένους καλλιτέχνες και δημιουργούς και το άλλο είναι μέτρα στήριξης σε φορείς πολιτισμού. Ως προς τα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών, και μέσα σε αυτό βάζω όλο το οικοσύστημα δηλαδή μπορεί να είναι και οι τεχνικοί που ασχολούνται στον κλάδο, εκεί από την πρώτη μέρα όλος ο κλάδος εντάχθηκε στα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης αλλά μετά ακριβώς επειδή είδαμε ότι υπάρχει μια ιδιομορφία στον κλάδος ως προς τα εργασιακά του αρχίσαμε να διευρύνουμε το πεδίο, να βρίσκουμε και άλλους τρόπους να εντάξουμε ανθρώπους που ήταν εκτός των μέτρων στήριξης μέσα».
«Στο τέλος φτάσαμε στη δημιουργία του μητρώου καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το υπουργειο Εργασίας, όπου εκεί με ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων ως προς τα ένσημα και τα υπόλοιπα κριτήρια καλέσαμε όλους αυτούς τους ανθρώπους να εγγραφούν όχι για να τους φακελώσουμε, όχι για να τους ελέγξουμε αλλά για να μπορέσουμε να τους στηρίξουμε. Συνολικά σε μεμονωμένα άτομα μέχρι στιγμής έχουν δοθεί περισσότερα από 60 εκατομμύρια και τώρα ετοιμαζόμαστε να δώσουμε μέσω του μητρώου σε 35 χιλιάδες άτομα άλλα 534 € για τον Νοέμβριο και άλλα 534€ για το Δεκέμβριο, και σε υπόλοιπα μέτρα στήριξης είναι πάνω 40 εκατομμύρια ως προς τους φορείς πολιτισμού. Μιλάμε για πάνω από 100 εκατομμύρια για τον πολιτισμό», δήλωσε επιπρόσθετα.
Για το χαρτοφυλάκιο του σύγχρονου πολιτισμού, ανέφερε: «Το χαρτοφυλάκιο αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους εξής λόγους, πρώτα από όλα ο σύγχρονος πολιτισμός ακριβώς εν μέσω πανδημίας είναι από τους πλέον πληγέντες χώρους γιατί ο σύγχρονος πολιτισμός έχει μέσα όλο τον κλάδο των δημιουργών επομένως έχει όλη την οικονομία του πολιτισμού. Μέχρι τώρα παραδοσιακά, δυστυχώς, αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό μόνο με τη μία του πλευρά, ως προς την κληρονομιά κυρίως δηλαδή το βάρος πάντα πέφτει στην κληρονομιά η οποία είναι πολύ σημαντική προφανώς αλλά υπάρχει και η δημιουργία».
«Το άλλο επίσης είναι ότι πάντα τη βλέπαμε με το κομμάτι του κοινωνικού αγαθού και της πρόσβασης σε αυτόν το οποίο είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών όμως σε αυτή τη λογική έχουμε διαχρονικά παραβλέψει ότι μιλάμε για έναν κρίσιμο οικονομικό κλάδο. Επομένως στο πλάνο μας ,και ελπίζουμε ότι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα το καταφέρουμε αυτό, είναι να αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό και ως ένα εργαλείο κοινωνικής συνοχής αλλά και ως ένα εργαλείο αναπτυξιακό για την Ελλάδα με προστιθέμενη αξία για όλους, κατέληξε.