Τσακλόγλου στα Παραπολιτικά 90,1: Μέσα στο 2021 θα λυθεί το θέμα των εκκρεμών συντάξεων
Τα χρήματα από τις εισφορές των εργαζομένων δεν επαρκούν για την πληρωμή των συντάξεων με αποτέλεσμα το κράτος να συνεισφέρει δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνιών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου.
Παράλληλα ο κ. Τσακλόγλου συμπλήρωσε πως το ζήτημα των προσωρινών συντάξεων απασχολεί τα τελευταία 10 με 15 χρόνια, ενώ υπογράμμισε πως οι εκκρεμείς συντάξεις είναι 154 χιλιάδες και πάνω από 100 χιλιάδες οι επικουρικές.
Τόνισε πως η εθνική σύνταξη δίνεται ώστε να μην περιμένουν την προσωρινή σύνταξη όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.
Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα πως στόχος της κυβέρνησης είναι να λυθεί το θέμα των εκκρεμών συντάξεων μέσα στο 2021.
Τέλος, αναφορικά με την ψηφιακή απονομή των συντάξεων είπε πως θα δίνονται ψηφιακά έως το τέλος του χρόνου.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Τσακλόγλου στα Παραπολιτικά 90,1
Για τις συντάξεις ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε: «Το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας είναι διανεμητικό δηλαδή θεωρητικά οι τωρινοί εργαζόμενοι πληρώνουν τις συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων. Όμως έχουν επιδεινωθεί πάρα πολύ τα δημογραφικά μας το οποίο σημαίνει ότι έχουμε πολύ λίγους εργαζόμενους και αρκετούς συνταξιούχους αποτέλεσμα είναι ότι γενικά τα έσοδα τα οποία συλλέγουμε από τις εισφορές των ασφαλισμένων δεν επαρκούν για να πληρώσουμε τις συντάξεις των συνταξιούχων όπως τις είχε υποσχεθεί η πολιτεία. Αποτέλεσμα είναι ότι ο προϋπολογισμός συνεισφέρει αδρά προς το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Αυτό συνέβη και κατά την περίοδο της πανδημίας, δεν έγινε καμία περικοπή σύνταξης και μάλιστα έγιναν και αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες συντάξεων σαν συνέπεια του νόμου Βρούτση. Δηλαδή η ελληνική πολιτεία συνέδραμε τον ΕΦΚΑ με συγκεκριμένα ποσά ώστε να καλύψει όλες αυτές τις επιπρόσθετες ανάγκες και προφανώς να καλύψει και το κενό το οποίο άφηναν είτε η μικρή αύξηση της ανεργίας είτε μειωμένες αποδοχές των ατόμων τα οποία συνέχιζαν να εργάζονται».
Αναφορικά με το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων υπογράμμισε: «Το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων είναι 10 ίσως και 15 χρόνια που ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία και είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε στρέψει στο υπουργείο Εργασίας τις προσπάθειές μας ιδιαίτερα στην επίλυση του προβλήματος αυτού. Είναι πολλά τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα δούμε και αποτελέσματα, ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε κάποια αποτελέσματα για παράδειγμα πέρυσι οι απονομές συντάξεων ήταν περίπου 30% περισσότερες που ήταν το 2019. Αυτή τη στιγμή οι εκκρεμείς συντάξεις είναι γύρω στις 154 χιλιάδες στις κύριες συντάξεις, είναι παραπάνω από 100 χιλιάδες που είναι οι επικουρικές. Στα εφάπαξ τα νούμερα που μου έδωσε ο ΕΦΚΑ ήταν πράγματι πάρα πολύ μικρά και είχαμε σημαντικό αριθμό εκκαθάρισης των εφάπαξ σχετικά πρόσφατα. Είναι μεγάλα νούμερα αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία και κυρίως υπάρχουν και ορισμένες κατηγορίες που είναι και πάρα πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα που περιμένουν τη σύνταξή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που πέρα από αυτό που είχε λάβει ήδη με το νόμο Βρούτση που είχε προβλεφτεί για αύξηση της προσωρινής σύνταξης. Η διαδικασία για την έκδοση της προσωρινής σύνταξης για τους περισσότερους συνταξιούχους είναι μια βαριά διαδικασία, διαρκεί αρκετά αυτός είναι και ο λόγος που είναι σχετικά μικρό το ποσοστό των ατόμων τα οποία λαμβάνουν προσωρινές συντάξεις οπότε αυτό το οποίο θελήσαμε είναι να μην μένει κανείς συνταξιούχος χωρίς καθόλου εισόδημα. Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων λαμβάνει την εθνική σύνταξη αυτό το οποίο είπαμε ήταν ότι με σχετικά απλές διαδικασίες όταν κάποιος κάνει την αίτησή του τσεκάρουμε δηλαδή μόνο τον χρόνο ασφάλισης που έχει ουσιαστικά και καταβάλλεται σχεδόν αυτόματα η εθνική σύνταξη στον αντίστοιχο συνταξιούχο. Και μάλιστα είπαμε ότι θα δώσουμε αναδρομικά το αντίστοιχο ποσό για όσους μήνες εκκρεμεί η αίτηση συνταξιοδότησης».
Για τις καθυστερήσεις σημείωσε: «Δεν καθυστερούμε τις συντάξεις επειδή έχουμε κάποιο ταμειακό πρόβλημα. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς έγινε η ενοποίηση του ΕΦΚΑ, γενικά όταν ενοποιούνται οργανισμοί μεγάλοι προβλήματα τέτοια έχουμε αλλά το ζήτημα ήταν ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ενοποίηση ουσιαστικά δεν ελήφθησαν μέτρα που να έχουμε και πραγματική ενοποίηση. Είναι διάφορα παλαιά συστήματα τα οποία είχαν διαφορετικούς κανόνες, με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα υπολογιστικά και ούτω καθεξής. Οπότε έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα εκεί το οποίο το ότι είναι αφενός αυτή η πανσπερμία κανόνων η οποία πολλαπλασιάστηκε με το νόμο Κατρούγκαλου και το δεύτερο που εχουμε είναι ότι μεγάλο τμήμα των αρχείων μας των ασφαλιστικών μας εισφορών δεν ειναι αυτή τη στιγμή ψηφιοποιημένο. Δηλαδή για τα περισσότερα ταμεία έχουμε από τις αρχές του 2000 αλλά αν πάμε σε παλαιότερες περιόδους εκεί τα περισσότερα από αυτά υπάρχουν ακόμα σε χαρτί».
Για την ενίσχυση του ΕΚΦΑ τόνισε: «Η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά μέτρων ώστε να ενισχύσει τόσο το έμψυχο υλικό του ΕΦΚΑ, δηλαδή πήραμε project manager που να κάνει μόνο αυτό το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, ενισχύσαμε το προσωπικό του ΕΦΚΑ, ζητήσαμε από συνταξιούχους εθελοντικά, που είχαν σχέση με την απονομή συντάξεων, να επιστρέψουν και να εργαστούν εκεί. Πήραμε κόσμο από άλλα πράγματα όπως ήταν επιμελητήρια και άλλους τομείς του δημόσιου τομέα για να ενισχύσουμε τον ΕΦΚΑ. Δώσαμε προσλήψεις τον ΕΦΚΑ και ειδικά με σκοπό να απελευθερωθούν άτομα τα οποία έχουν γνώση του αντικειμένου της απονομής των συντάξεων. Ενισχύθηκε ο ΕΦΚΑ στην υλικοτεχνική του υποδομή ώστε άτομα τα οποία δουλεύουν με τηλεεργασία να έχουν άμεση πρόσβαση στην λειτουργία του ΕΦΚΑ. Εκείνο που υπολογίζουμε, και αυτή ήταν και η δέσμευση του πρωθυπουργού, ήταν ότι το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων ουσιαστικά να μπορέσει να λυθεί μέσα στη φετινή χρονιά. Ο ΕΦΚΑ δεν είναι παράρτημα του υπουργείο Εργασίας , είναι ένας οργανισμός, είναι εποπτευόμενος μεν από το υπουργείο Εργασίας και είναι αυτόνομος οργανισμός».
Για την ψηφιακή σύνταξη δήλωσε: «Δεν θέλουμε απλά να λύσουμε το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων φέτος και του χρόνου ή μετά από δυο χρόνια να εμφανιστεί και πάλι. Πως μπορεί να λυθεί συνολικά όλο το ζήτημα; Είναι το περίφημο ζήτημα της ψηφιοποίησης δηλαδή όλη αυτή η πληροφορία η οποία υπάρχει σχετικά με τις ασφαλιστικές μας εισφορές να ψηφιοποιηθεί και το δεύτερο το οποίο θέλουμε είναι όλοι αυτοί οι κανόνες να κωδικοποιηθούν ώστε ο συνδυασμός των δεδομένων με τους κανόνες να μπορεί να δίνει σε ένα τάχιστο χρονικό διάστημα την αντίστοιχη σύνταξη. Η περίφημη ψηφιακή σύνταξη. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα και σε αυτό σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ για την πλειονότητα, όχι για όλες τις ανεξαιρέτως τις συντάξεις, γιατί υπάρχουν μερικές κατηγορίες συντάξεων που είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολες αλλά γύρω στο 80% με 85% των συντάξεων πιστεύουμε ότι στο τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ΕΦΚΑ, θα απονέμονται ψηφιακά. Ήδη περίπου το 20% των συντάξεων απονέμονται ψηφιακά αν και πρέπει να ομολογήσω ότι είναι σχετικά πιο εύκολες κατηγορίες. Δηλαδή είναι συντάξεις χηρείας από θάνατο συνταξιούχου όπως επίσης είναι και οι συντάξεις από τον πρώην ΟΓΑ αλλά να έχει ο ασφαλιστική ιστορία μόνο στον ΟΓΑ».