Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και πάλι η Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος προκρίθηκε στην τελική τετράδα υποψηφίων για το αξίωμα του επόμενου γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που εδρεύει στο Παρίσι.

Ποτέ άλλοτε δεν είχαν χρειαστεί τόσοι γύροι αξιολόγησης για να αναδειχθεί ο επικεφαλής του Οργανισμού, γεγονός που αναδεικνύει το, χωρίς προηγούμενο, υψηλό επίπεδο του ανταγωνισμού.

Σε προηγούμενους γύρους αξιολόγησης είχαν αποσυρθεί οι υποψηφιότητες της εν ενεργεία προέδρου της Εσθονίας Κέρστι Κάλιουλαϊντ, του μέχρι πρότινος υπουργού Οικονομικών του Καναδά, Μπιλ Μορνό, του νυν υπουργού Περιβάλλοντος της Πολωνίας, Μίχαλ Κούρτικα, του τέως αναπληρωτή πρωθυπουργού της Τσεχίας Βλάντιμιρ Ντουχί, καθώς και του αναπληρωτή διευθυντή του Λευκού Οίκου (επί Ντόναλντ Τραμπ) Κρίς Λίντελ.

Στην κούρσα για την ηγεσία του Ο.Ο.Σ.Α. έχουν παραμείνει, εκτός της κυρίας Διαμαντοπούλου, η πρώην επίσης ευρωπαία επίτροπος σουηδή C.Malmstrom, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, Μ.Cormann και ο Ελβετός αντιπρόεδρος της Blackrock, P.Hildebrand. Και οι 3 ήταν εξαρχής μεταξύ των μεγάλων φαβορί.

Η διαδικασία ανάδειξης του επόμενου / της επόμενης ΓΓ του Ο.Ο.Σ.Α θα ολοκληρωθεί μέχρι την 5η Μαρτίου.

Πρόταση Μητσοτάκη

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με την πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου, την οποία πρότεινε ως υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σε συνθήκες πανδημίας, παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, θεμάτων ασφαλείας και νέων προκλήσεων όπως το Μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή, ο ρόλος των διεθνών οργανισμών αποκτά κρίσιμη διάσταση. Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για τον ΟΟΣΑ, τον κατεξοχήν φορέα για τη συνεργασία των κρατών με στόχο την ειρήνη και την κοινή ανάπτυξη».