Αν ψηφίζαμε σήμερα με απλή αναλογική: Πως θα ήταν οι πολιτικές δυνάμεις στο κοινοβούλιο – Τα δύο επικρατέστερα σενάρια – 130 έδρες θα είχε η ΝΔ
Infographics: Γιώργος Μαλανδρής
Ξεκάθαρο στίγμα των σκέψεων και των σχεδιασμών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά τον χρόνο των εθνικών εκλογών και τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη διαμόρφωση του γενικότερου πολιτικού κλίματος το επερχόμενο κρίσιμο διάστημα δίνουν τα στοιχεία που παρουσιάζουν σήμερα τα «Π» σχετικά με την εικόνα που θα προκύψει στο κοινοβουλευτικό σκηνικό την επομένη των εκλογών.Ξεκάθαρες λύσεις διακυβέρνησης
Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα αλλά και τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουλίου του 2019, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι η απόφαση αναφορικά με τη συγκυρία προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία θα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και προϋποθέσεων που θα εξετάσουν ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του. Με δεδομένες τις δηλώσεις του ίδιου σχετικά αλλά και τη μόνιμη επωδό των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, «θα παραμείνει προσηλωμένος στην αρχή του σεβασμού των θεσμών και όχι της εργαλειοποίησής τους, όπως ο προκάτοχός του», είναι σαφές πως, ανεξάρτητα από την τελική του απόφαση όσον αφορά το χρονικό πλαίσιο των εκλογών, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να υπάρξουν ξεκάθαρες λύσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας. Πολλώ δε μάλλον, αφού τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα κληθεί να κερδίσει το στοίχημα της αλλαγής και της ανάπτυξης, σε ένα ιδιαιτέρως δύσκολο διεθνές και εγχώριο περιβάλλον, το οποίο επιβαρύνθηκε από τη δοκιμασία της πανδημίας.
Η Απλή Αναλογική ως «παγίδα» αποσταθεροποίησης
Στο πλαίσιο αυτό, όπως λένε στελέχη του Μαξίμου, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αλλαγή της απλής αναλογικής, που συνιστά παγίδα αποσταθεροποίησης και οδηγεί την πολιτική ζωή δεκαετίες πίσω (και την οποία ο πρωθυπουργός απέρριπτε και προεκλογικά), με έναν εκλογικό νόμο που θα αποτυπώνει την επιθυμία των πολιτών και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει συνθήκες ομαλής και σταθερής διακυβέρνησης αποκτά πλέον ακόμα πιο κομβική σημασία. Απαντες οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο πρωθυπουργικό στρατηγείο συνομολογούν πως, με φόντο την απόλυτη πολιτική του κυριαρχία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσανατολισμένη την πυξίδα του στον στόχο της υπέρβασης του σκοπέλου της απλής αναλογικής όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για τη χώρα.
Παράλληλα, θα επιχειρήσει να καταδείξει σε όλα τα επίπεδα ότι επρόκειτο για μια ριψοκίνδυνη πολιτική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά τους να εγκλωβίσουν τη Ν.Δ. και να επηρεάσουν διά της πλαγίας τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και για μια εμμονή της Αριστεράς, που επηρεάζει βαθιά την αξιοπιστία του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα. Αυτές οι παράμετροι, πέραν της ανάγκης αποφυγής της κυβερνητικής ρευστότητας, θα σηματοδοτήσουν και τους κεντρικούς άξονες γύρω από τους οποί ους θα στηριχθεί η προοπτική των διπλών εκλογών (αλλά και η ανάσχεση της περί του αντιθέτου ρητορικής που θα αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ και πιθανόν το ΚΙ.ΝΑΛ.). «Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή εκλογικού νόμου, οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός από τον Οκτώβριο κιόλας του 2019, παρουσιάζοντας τις ακριβείς προθέσεις του. Η τοποθέτηση αυτή ενισχύεται πλέον από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο έναν χρόνο, καθώς, όπως διαμηνύουν συνομιλητές της ηγεσίας της κυβέρνησης, «στη μετα-κορονοϊό εποχή δεν θα υφίστανται περιθώρια αστάθειας και πολιτικών διεργασιών που θα παραπέμπουν σε περασμένες περιόδους και καταστάσεις».
Κατανομή εδρών με απλή αναλογική
Ενδεικτικά των ενεργειών στις οποίες θα προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα των εκλογών είναι τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τις εκλογικές αναλύσεις, που αναδεικνύουν σήμερα τα «Π», όσον αφορά τα πιθανά αποτελέσματα της κάλπης. Το πρώτο σενάριo αφορά την κατανομή των εδρών των κομμάτων με την απλή αναλογική, αλλά και με την ενισχυμένη του νέου εκλογικού νόμου, σύμφωνα με τη μέτρηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» του προπερασμένου Σαββάτου. Το δεύτερο, τους αντίστοιχους δείκτες με βάση τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων τον Ιούλιο του 2019. Στην περίπτωση της απλής αναλογικής η Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα δεν συγκεντρώνει περισσότερες από 140 έδρες με το ποσοστό του 37,2% που λαμβάνει στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO, ενώ, αν χρησιμοποιήσει κανείς ως υπόθεση εργασίας το 39,85% της αναμέτρησης του 2019, δεν θα υπερέβαινε τις 130! Οι έδρες προκύπτουν, σημειωτέον, σε συνάρτηση με το πόσα κόμματα εισέρχονται στο νέο Κοινοβούλιο. Επίσης, με το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα κόμματα που δεν εισέρχονται τελικά στο Κοινοβούλιο.
Ενισχυμένη Αναλογική (νόμος Θεοδωρικάκου)
Αντίστοιχα, με την ενισχυμένη αναλογική του Νόμου Θεοδωρικάκου (και όχι τον εκλογικό νόμο ενισχυμένης που ίσχυσε στις εκλογές του 2019), το πρώτο κόμμα θα λάμβανε, σύμφωνα με το «γαλάζιο» ποσοστό της αναμέτρησης του 2019, 157 έδρες (1 λιγότερη δηλαδή από τον σημερινό συνολικό αριθμό). Αν, τώρα, ανατρέξει κανείς στα ποσοστά της τελευταίας δημοσκόπησης της GPO, ο συγκεκριμένος αριθμός ανεβαίνει σε 163 βουλευτές.