Οι υπουργοί εκφράζουν την ατζέντα του χαρτοφυλακίου τους, ορθά ο πρωθυπουργός παρενέβη λέγοντας ότι «θα πρέπει να υπηρετούν την κεντρική γραμμή, να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις» στην χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο,  ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.

Αναφορικά με την δικογραφία με τις καταγγελίες Καλογρίτσα κατά του Νίκου Παππά είπε πως πρόκειται για μια υπόθεση με ιδιαίτερο βάρος και συμπλήρωσε πως είναι ώριμος φάκελος και έχει σοβαρό έρεισμα προς έρευνα.

Ο κ. Πλεύρης τέλος, αναγνώρισε την κόπωση των πολιτών από τα μέτρα κατά της πανδημίας του κοροναϊού.
 

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Θάνου Πλεύρη στα Παραπολιτικά 90,1

 Για την παρέμβαση του Πρωθυπουργού σημείωσε: «Αυτό που επεσήμανε ο πρωθυπουργός, και είναι κάτι που και εμείς οι βουλευτές το ζούμε σε μεγάλο βαθμό, έχει να κάνει ότι πολλές φορές δινόταν ένα μήνυμα από κάποιες τοποθετήσεις που ενδεχομένως ήταν διαφορετικό από το κεντρικό μήνυμα διότι και  οι υπουργοί, λογικό είναι, εκφράζουν την ατζέντα του χαρτοφυλακίου τους και αντιστοίχως και τις θέσεις που χαρτοφυλακίου. Πολλές φορές δεν μπορούσε να εξηγηθεί το ότι είναι μια προσωπική θέση και πρόταση και πότε είναι κεντρική γραμμή. Κατά την άποψή μου ορθά ο πρωθυπουργός παρενέβη σε αυτό. Η στρατηγική θα αλλάζει και είναι λογικό γιατί δεν μπορεί η στρατηγική να μην ακολουθεί την πανδημία. Εάν η πανδημία δίνει άλλα μηνύματα, έχουμε μεταλλάξεις, έχουμε περισσότερα κρούσματα θα αλλάζουμε και τη στρατηγική μας. Άρα το να παίρνεις διαφορετικές αποφάσεις δεν είναι κάτι λάθος ούτε κάτι παράλογο αντιθέτως δείχνει αντανακλαστικά μιας κυβέρνησης. Το πρόβλημα είναι όταν ενώ έχει παρθεί μια απόφαση ακούγονται διαφορετικές φωνές που δημιουργεί μια σύγχυση. Θεωρώ ότι μέσα στη δράση και τη ζωντανή αντιμετώπιση ενός φαινομένου είναι πολύ λογικό να υπάρχουν κάποιες λανθασμένες επικοινωνιακές τοποθετήσεις αλλά κατά την άποψή μου αυτό δεν είναι το μείζον».

Αναφερόμενος στην κόπωση του κόσμου σημείωσε: «Η κόπωση είναι λογική, αντίστοιχα είναι λογικό το γεγονός ότι ειδικά κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που βρίσκονται σε ηλικιακές ομάδες που αισθάνονται λιγότερο  ευάλωτες ή στο μυαλό τους και καθόλου  ευάλωτες σε αυτή την κόπωση να είναι ακόμα πιο επιθετικοί και να λένε «δεν αντέχω άλλο». Υπάρχει και ο οικονομικός παράγοντας που δεν τον υποτιμούμε, δηλαδή άνθρωποι που στην αρχή φοβόντουσαν και λέγανε ότι «δεν με νοιάζει, με νοιάζει μόνο η υγεία αυτή τη στιγμή» μετά από ένα χρόνο λογικά να βάζουν και να λένε ότι «πέρα από την υγεία τι θα γίνω την επόμενη μέρα». Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί, να δεχτώ και αυτό που λέμε, και με  κάποια θέματα που μπορεί να μην είχαν το σαφές μήνυμα είναι λογικό να έχεις μια μεγαλύτερη κινητικότητα. Δεν θεωρούμε παράλογη αυτή την κόπωση, το σημαντικό είναι να καταλάβει ο κόσμος, και αυτό ήταν το αισιόδοξο μήνυμα του πρωθυπουργού, ότι πραγματικά είμαστε σε ένα οδικό χάρτη που ξέρουμε τη διαφυγή διότι στα τέλη Απριλίου οι ευάλωτες ομάδες θα έχουμε κατά βάση εμβολιαστεί άρα οι ομάδες που σε μεγάλο βαθμό επιβαρύνουν το εθνικό σύστημα υγείας θα είναι προστατευμένες ηλικιακά, αντιστοίχως ο ιός θα έχει κάνει έναν κύκλο και θα μπαίνουμε σε ποιο ζεστούς καιρούς που έχει ύφεση. Άρα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι αν αντέξουμε αυτές τις τέσσερις εβδομάδες, αυτό το δίμηνο  που είναι μπροστά μας και είμαστε προσεκτικοί σίγουρα θα έχουμε πολύ καλύτερες πιθανότητες να έχουμε μια καλύτερη κανονικότητα, όχι την κανονικότητα  που θέλουμε τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου. Ο πρωθυπουργός έχει βάλει σε ένα ξεκάθαρο τόνο ότι στη ζυγαριά δημόσια υγεία και οικονομική –κοινωνική ζωή του τόπου αυτό που επικρατεί είναι η δημόσια υγεία.  Άρα με βάση τα νούμερα θα κινηθούμε».

Αναφορικά με τα «ρίσκα» που δέχεται ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Θυμάμαι όταν έγινε πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας πριν βάλει τον πίνακα με τους ταύρους, ο πρώτος πίνακας που είχε πίσω του έδειχνε ένα τάβλι εγώ νόμιζα ότι αυτό ήταν από τύχη αλλά τελικά δείχνει τη στρατηγική του κ. Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να παίζει σκάκι ώστε να βλέπει τις κινήσεις και να κανει τη στρατηγική. Ο κ. Τσίπρας  και το πρώτο 8μηνο της διαπραγμάτευσης και με την Τουρκία και τώρα σου λεει το ρισκάρουμε, παίρνουμε το ρίσκο. Δηλαδή έχουμε μια στρατηγική τύπου τάβλι αλλά πρέπει να μας κάτσει και η ζαριά γιατί αν δεν κάτσει καλή ζαριά την πατήσαμε. Όμως η χώρα δεν είναι μπαρμπούτι, η χώρα πρέπει να έχει συγκεκριμένη στρατηγική. Δεν είναι δυνατόν ο άνθρωπος που έχει διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας και είναι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όλοι περιμένουμε από αυτόν ένα ξεκάθαρο μήνυμα να πει «καταστροφική κυβέρνηση, απαράδεκτο το νομοσχέδιο αλλά προσέξτε προέχει η υγεία σας», αμέσως όταν στην ερώτηση του κ. Σρόιτερ «δέχεστε το ρίσκο;» , «βεβαίως δέχομαι το ρίσκο» αμέσως καλεί τον κόσμο γιατί ο άνθρωπος που θα τον ακούσει και τον πιστεύει θα πει «θα πρέπει να κατέβω κάτω γιατί πρέπει να πάρω και εγω το ρίσκο αφού το ρίσκο το παίρνει αυτός που θέλω για πρωθυπουργό». Δεν καταλαβαίνει ότι η θέση του δεν είναι η θέση του προέδρου του 15μελούς που ήταν και είναι η θέση του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.   Τι μήνυμα δίνει αυτός ο άνθρωπος στην κοινωνία; Δίνει το μήνυμα ότι η πανδημία είναι κάτι αλλά προκειμένου να πετύχουμε κάτι άλλο ας αναλάβουμε τα ρίσκα. Και θα είναι ο ίδιος   μετά που θα φωνάζει για αύξηση των κρουσμάτων».

Για την υπόθεση Καλογρίτσα υπογράμμισε: «Η υπόθεση Καλογρίτσα–Παππά είναι μια υπόθεση με ιδιαίτερο βάρος υπό την έννοια ότι είναι ένας ώριμος φάκελος, υπάρχουν καταθέσεις μαρτύρων, υπάρχουν ανταλλαγή email, υπάρχουν 3 εκατομμύρια που έχουν κινηθεί και αποδεικνύεται η κίνησή τους. Τώρα αν ισχύουν αυτά που λεει ο κ. Καλογρίτσας ή όχι είναι θέμα προς εξέταση αλλά λεω ότι υπάρχει ένα βάσιμο υλικό σοβαρό το οποίο το εξετάζουμε με πολύ μεγάλη προσοχή γιατί η ΝΔ έχει αποφασίσει ότι αν κινηθεί για να κανει ή να μην κάνει προκαταρκτική επιτροπή ή οτιδήποτε άλλο θα στηρίζεται αποκλειστικά στη σωστή μελέτη των στοιχείων και αυτό που έχει καταλήξει η νομική έρευνα του φακέλου και όχι σε πολιτικές  σκοπιμότητες.  Αυτή η υπόθεση σίγουρα είναι  μια υπόθεση που έχει σοβαρό έρεισμα προς έρευνα και από εκεί και πέρα μένει να δούμε αν αυτά τα στοιχεία που αξιολογούμε τώρα είναι και ικανά για να πάνε σε παρακάτω επίπεδο».