Αποκάλυψη Σκυλακάκη στα Παραπολιτικά 90,1: Με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης η υπογειοποίηση των δικτύων
«Χρήματα από τα Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν σε υπογειοποιήσεις δικτύων όπου υπάρχει θέμα ασφάλειας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη ήδη η Ελλάδα έχει υποβάλει στην ευρωπαϊκή πλευρά σχετικό αίτημα που έχει αντιμετωπιστεί θετικά.
Ακόμη σημείωσε πως το έργο θα ξεκινήσει πριν από την έγκριση του από το ταμείο ανάκαμψης.
Παράλληλα τόνισε πως ο ΔΕΔΔΗΕ είναι θυγατρική της ΔΕΗ και πως θα υπάρξει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Ανέφερε τέλος, πως τα δημόσια οικονομικά έχουν υποστεί πλήγμα λόγω της πανδημίας ενώ είπε πως κάθε μήνα το ολικό lockdown κοστίζει από 2,5 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ ανάλογα με την εποχικότητα.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ, ο αν. υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Ήταν ένας προγραμματισμός που είχε ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες από την πλευρά του υπουργείου Ενέργειας και είναι ένα πρόγραμμα που έχουμε ήδη υποβάλει στην ευρωπαϊκή πλευρά, έχει αντιμετωπιστεί θετικά, τώρα θα οριστικοποιηθούν τα χαρακτηριστικά του. Όπως και όλα τα άλλα έργα του ταμείου ανάκαμψης ο στόχος μας θα είναι να γίνει πολύ αποτελεσματική χρήση αυτών των χρημάτων δηλαδή να πάνε και να επενδυθούν τα χρήματα σε υπογειοποιήσεις σε περιοχές που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο από πλευράς ασφάλειας, ιδίως εκεί το δάσος ή τα δέντρα που αναμειγνύονται με την οικιστική δραστηριότητα. Είναι πολλές περιοχές που συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα, θα χρειαστεί με προσοχή να επιλεγούν έτσι ώστε να μπορέσουμε με τους πεπερασμένους πάντα πόρους να έχουμε όσο γίνεται καλύτερο αποτέλεσμα και με ταχύτητα. Είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει και με το ΔΕΔΔΗΕ».
«Το σύνολο του κόστους υπογειοποίησης για ολόκληρο το δίκτυο είναι ένα τρομακτικό ποσό που προφανώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, είναι όμως ένα από τα σημαντικά έργα που θα προωθήσει άμεσα το Ταμείο. Δεν έχουμε ακόμα προσδιορίσει τα ποσά του Ταμείου στην τελική τους μορφή γιατί έχουμε ήδη περισσότερα έργα και προγράμματα από τα χρήματα που διαθέτουμε οπότε αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω ότι είναι ένα ποσό που δεν θα πειραχθεί καθόλου στην χειρότερη ή θα αυξηθεί στην καλύτερη σε σχέση με το αρχικό», διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης.
«Αυτού του είδους τα έργα των υπογειοποιήσεων και γενικότερα οποιοδήποτε έργο χρειάζεται μια ελάχιστη περίοδο ωρίμανσης, εδώ θα το ξεκινήσουμε πριν την έγκριση του Ταμείου. Είναι από αυτά τα έργα που θα ξεκινήσουν κατά το δυνατόν άμεσα γιατί δεν είναι ένα έργο που είχαμε κάποια αντίρρηση από την πλευρά την ευρωπαϊκή και έχουμε δικαίωμα με βάση τον κανονισμό να ξεκινάμε κάποια έργα νωρίτερα. Η εκτέλεσή του θα είναι στην επόμενη τριετία, θα πρέπει να έχει το μεγαλύτερο κομμάτι προχωρήσει», ανέφερε χαρακτηριστικα.
Για τον ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε: «Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι θυγατρική της ΔΕΗ, η ΔΕΗ έχει πλειονότητα των μετοχών από το κράτος αλλά και σημαντική παρουσία του ιδιωτικού τομέα και είναι μια εισηγμένη εταιρεία. Θα υπάρξει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ γιατί πολλές φορές πρέπει το κράτος να λειτουργεί σαν ελεγκτής πολύ περισσότερο των υπηρεσιών που δίνουν οι διάφοροι τέτοιοι οργανισμοί. Η αποεπένδυση που έγινε τα τελευταία χρόνια από το ’15 και μετά ήταν μια πολύ σημαντική αποεπένδυση, συνδέεται με τη συνολική αποτυχία και τον κίνδυνο στον οποίο βρέθηκε η ΔΕΗ. Η κακή διαχείριση που έγινε στην όλη υπόθεση ΔΕΗ επί προηγούμενης κυβέρνησης είχε συνέπειες, δεν λέω ότι μόνο αυτό φταίει, με τίποτε, είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα αυτό που συνέβη αυτές τις τελευταίες μέρες γιατί έχει πολλούς εμπλεκόμενους αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν δεν επενδύουμε τότε αυτό έχει συνέπειες».
Για τα δημόσια οικονομικά, ανέφερε: «Έχουν υποστεί τα δημόσια οικονομικά αναπόφευκτο πλήγμα και αυτό το αναπόφευκτο πλήγμα δεν πρέπει να το αφήσουμε να έχει οποιοδήποτε μόνιμο χαρακτηριστικό και να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη. Το ολικό lockdown κοστίζει από 2,5 ως 3 δις το μήνα, ανάλογα με το μήνα και την εποχικότητα, συνεπώς είναι μια πολύ βαριά και δυσμενής εξέλιξη όταν συμβαίνει για τα δημόσια οικονομικά. Ευτυχώς αυτή την περίοδο είναι μια περίοδος χαμηλού τουρισμού συνεπώς η επίπτωση στο ΑΕΠ είναι μικρότερη, θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο πως θα εξελιχθεί η πανδημία στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης για να δούμε πως θα περπατήσει ο τουρισμός στην επόμενη φάση».
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τη δήλωση του κ. Χρυσοχοϊδη ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 πολίτες στο Μάτι, απάντησε: «Ο κάθε πολιτικός έχει τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται, ο καθένας χρησιμοποιεί τα δικά του εκφραστικά πολιτικά μέσα. Προσωπικά και λόγω της θέσης που έχω προτιμώ να μην αναφέρομαι σχεδόν καθόλου στην αντιπολίτευση γιατί είναι η θέση αυτή των δημοσίων οικονομικών απαιτεί να αναζητούμε όσο γίνεται περισσότερο κοινό έδαφος γιατί τα δημόσια οικονομικά αφορούν όλο τον πολιτικό κόσμο και κανείς δεν μπορεί να αδιαφορεί για αυτά».