Δέσμευση Τσιάρα στα Παραπολιτικά 90,1 για αναμόρφωση ποινών μετά το σκάνδαλο Λιγνάδη: «Θα επανέλθει η μη παραγραφή αδικημάτων μέχρι την ενηλικίωση»
Την αναμόρφωση των ποινών και την επαναφορά της μη παραγραφής αδικημάτων μέχρι την ενηλικίωση, όπως ο βιασμός και η σεξουαλική κακοποίηση, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο.
Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας, σημείωσε πως δεν αποκλείεται να παραταθεί ο χρόνος παραγραφής των συγκεκριμένων αδικημάτων ενώ είπε πως στόχος είναι να δημιουργηθεί αίσθημα ασφάλειας στον Έλληνα Πολίτη.
Αναφερόμενος στις τελευταίες αποκαλύψεις για το χώρο του θεάτρου ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε πως η ελληνική κοινωνία είναι σοκαρισμένη από τις αποκαλύψεις, ενώ συμπλήρωσε πως το πολιτικό σύστημα είναι υπεύθυνο να θωρακίσει ένα νομικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα προστατεύονται οι πολίτες και θα ενθαρρύνονται όσοι έχουν υποστεί αδιανόητες συμπεριφορές.
Ο κ. Τσιάρας ωστόσο κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για κατηφορική πορεία, ανεπάρκεια σε ένα σοβαρό διάλογο, πολιτική γύμνια και αντιφατική συμπεριφορά.
Αναφορικά με την συν επιμέλεια των τέκνων είπε πως στόχος είναι το παιδί ώστε να έχει κοντά του και τους δύο γονείς.
Απέφυγε να σχολιάσει την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα λέγοντας πως έχει εμπιστοσύνη στους δικαστικούς και το κράτος δικαίου.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφερόμενος στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε: «Η ελληνική κοινωνία είναι σοκαρισμένη από το πλήθος αυτών των αποκαλύψεων και από το γεγονός ότι έχουν συμβεί πράγματα τα οποία κανείς δεν μπορούσε να τα βάλει στο μυαλό του. Υπάρχει μια γενικότερη αναστάτωση η οποία δημιουργείται από εύλογα ερωτηματικά τα οποία πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθούν. Θα συμφωνήσω ότι το πολιτικό σύστημα μπορεί να ταράσσεται αλλά δεν είναι θέμα του πολιτικού συστήματος , είναι θέμα της ίδιας της κοινωνίας. Το πολιτικό σύστημα όμως είναι υπεύθυνο να θωρακίσει ένα πλαίσιο τουλάχιστον νομικό μέσα από το οποίο θα προστατεύεται ο κάθε πολίτης και δεν θα υπάρχουν τέτοιου είδους ζητήματα ή εν πάση περιπτώσει θα ενθαρρύνονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν υποστεί τέτοιου είδους αδιανόητες συμπεριφορές από άλλους ανθρώπους. Είμαστε δυστυχώς σε αυτή τη δυσάρεστη θέση να διαπιστώνουμε αλλά από την άλλη είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τα απαραίτητα θεσμικά βήματα για να μην υπάρχει κανένα απολύτως τέτοιου είδους φαινόμενο από εδώ και πέρα».
Αναφορικά με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε: «Οποιονδήποτε σοβαρό Έλληνα πολίτη τον λυπεί η κατηφορική πορεία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το γεγονός ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση οικειοποιείται τέτοιου είδους θέσεις δείχνει και τη δική της ανεπάρκεια απέναντι ουσιαστικά σε ένα σοβαρό πολιτικό διάλογο που πρέπει να υπάρχει αλλά πολύ περισσότερο την προσπάθεια της να ρίξει λάσπη προς κάθε κατεύθυνση μιας και το τελευταίο χρονικό διάστημα δυστυχώς με καθε ευκαιρία αποδεικνύεται και η πολιτική γύμνια αλλά πολύ περισσότερο μια αντιφατική τοποθέτηση σε ίδια ζητήματα. Γιατί μη μου πειτε ότι δεν είναι τουλάχιστον οξύμωρο και αντιφατικό το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με μια αδικαιολόγητη σπουδή ψηφίζοντας τον ποινικό κώδικα μια μέρα πριν κλείσει το κοινοβούλιο για να οδηγηθούμε στις εκλογές στην πραγματικότητα μείωσε τις βασικές ποινές για το βιασμό».
«Είναι θέμα και πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν κομματικό χρώμα. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να αφορούν ανθρώπους οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους μπορεί Να βρίσκονται σε οποιοδήποτε κομματικό ή πολιτικό χώρο χωρίς αυτό βεβαίως να λειτουργεί επειδή βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο ή σε κάποιον άλλο πολιτικό χώρο», υπογράμμισε ο υπουργός.
«Όλα αυτά έχουν να κάνουμε με την απολύτως ανθρώπινη συμπεριφορά, αρρωστημένη βεβαίως αλλά από εκεί και πέρα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αν προσπαθούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα μέσα από μια λογική μικροκομματικής αντιπαράθεσης και μικροκομματικής σύγκρουσης στην πραγματικότητα δεν συνεισφέρουμε σε καμία περίπτωση στην κατεύθυνση που όλοι θέλουμε να κινηθούμε. Στην κατεύθυνση του να βγουν όλα στο φως, στην κατεύθυνση του να ενθαρρύνουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν υποστεί τέτοιου είδους αδιανόητες συμπεριφορές να βγουν και να το πούνε. Στην κατεύθυνση του να θωρακίσουμε το θεσμικό νομικό πλαίσιο της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Από την πρώτη στιγμή έχω επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης του νέου ποινικού κώδικα, έθεσα όλους τους προσωπικούς προβληματισμούς και τους προβληματισμούς που έχουν αναπτυχθεί και μεταξύ των συνεργατών μου εδώ στο υπουργείο αλλά ούτως ή άλλως όλοι αυτοί οι προβληματισμοί εκφράζονται δημόσια και μέσα από τα ΜΜΕ αλλά κυρίως από τους απλούς πολίτες και βεβαίως έχουμε ζητήσει στην αναμόρφωση η οποία θα υπάρχει έως το καλοκαίρι να υπάρχουν όλες εκείνες οι απαραίτητες προβλέψεις έτσι ώστε και οι ποινές να είναι αυτές που πρέπει αλλά κυρίως να έχουμε ένα θωρακισμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο να δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη», δήεπιπρόσθετα.
«Τουλάχιστον μέχρι την ενηλικίωση θα επανέλθει η μη παραγραφή, ενδεχομένως είναι ένα θέμα συζήτησης που είναι επιστημονικό πρωτίστως θέμα, του να παραταθεί ο χρόνος παραγραφής των συγκεκριμένων αδικημάτων. Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει κανείς να τα δει μέσα από την επιστημονική θεώρηση και να κάνει τα βήματα τα σωστά τα οποία αφενός μεν δημιουργούν την αίσθηση ότι υπάρχει ένα σύγχρονο ποινικό δίκαιο στη χώρα, ότι η χώρα εξακολουθεί να είναι κράτος δικαίου αλλά βεβαίως να είναι τέτοιο το πλαίσιο που να δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη», πρόσθεσε.
«Όλη αυτή η προσπάθεια, όλη αυτή η καμπάνια ξεκίνησε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, αυτή είναι η κυβέρνηση που προέτρεψε τους συγκεκριμένους ανθρώπους να βγουν και να μιλήσουν. Είναι αυτή η κυβέρνηση η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξεσκεπάσει αυτά τα φαινόμενα και να δημιουργήσει μια δυνατότητα προβολής και πολύ περισσότερο μια δυνατότητα ούτως ώστε όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι υπήρξαν θύματα στο παρελθόν να μπορέσουν να απελευθερωθούν από αυτή την ψυχολογικής τους πίεση. Όλα τα άλλα είναι μια γενικόλογη συζήτηση, είναι κρίμα που μετατίθεται στο πεδίο της μικροκομματικής αντιπαράθεσης», τόνισε ο κ. Τσιάρας.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την συν επιμέλεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο έχει υποστεί μια τεράστια επεξεργασίας, έχει σαν μοναδικό στόχο το πραγματικό καλό, το πραγματικό συμφέρον του παιδιού και με δεδομένο ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο γονέων, δηλαδή να μπορούν οι γονείς να έχουν ένα συγκεκριμένο ρόλο επικοινωνίας και ουσιαστικής παρουσίας στη ζωή τους, η προσπάθεια που γίνεται είναι ακριβώς να υιοθετήσουμε μοντέλα που υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως να άρουμε όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία στο παρελθόν δημιουργούσαν πολλές φορές την αποκοπή ή τη διάρρηξη των σχέσεων των παιδιών και του ενός γονέα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τέτοιου είδους ζητήματα».
«Έχουμε κάνει μια πραγματικά τεράστια προσπάθεια με τη βοήθεια και τη συμβολή και του νομικού επιστημονικού κόσμου και παιδοψυχολόγων και ψυχολόγων και κοινωνιολόγων. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα σε μια κατεύθυνση που θα απαντήσει σε πολλά σύγχρονα προβλήματα και σε πολλά ζητήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί. Μη ξεχνάτε ότι η ισχύουσα νομοθεσία κρατάει εδώ και 40 χρόνια, είναι η στιγμή που πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το συγκεκριμένο κεφάλαιο του δικαίου που αφορά στις σχέσεις γονέων και παιδιού, είναι η στιγμή που πρέπει να ακολουθήσουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να περιορίσουμε φαινόμενα τα οποία δημιουργούσαν μεγάλη ένταση και ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά», διευκρίνισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ομοθυμία από τα υπόλοιπα κόμματα για το νομοσχέδιο για την συν- επιμέλεια, απάντησε: «Έκανα τουλάχιστον δύο συσκέψεις με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, έχουμε καταλήξει ουσιαστικά σε πολλές κοινές θέσεις. Έχω υιοθετήσει και αποδεχτεί πολλές προτάσεις των βουλευτές των άλλων κομμάτων νομίζω ότι εδώ υπάρχει ένα πεδίο στο οποίο μπορούμε όλοι να συναινέσουμε και να κάνουμε ένα πραγματικά γενναίο βήμα».
Ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα, ανέφερε: «Υπήρχε ένα χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα περίπου τον Ιούνιο. Θέλαμε περίπου 18 μήνες για να δούμε ποια είναι τα αποτελέσματα τα οποία παρήγαγε ο προηγούμενος ποινικός κώδικας και να δούμε που υπήρχαν οι ατέλειες και τα προβλήματα, που ενδεχομένως δημιουργούνταν ένα κενό δικαίου προκειμένου να επέμβουμε και να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές. Εδώ που είμαστε μιας και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δουλειάς απ’οτι με διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης του ποινικού κώδικα έχει γίνει θα μπορούσαμε να έρθουμε και λίγο νωρίτερα, ένα-δύο μήνες νωρίτερα».
Αναφορικά με την απεργία πείνας του κ. Κουφοντίνα, σημείωσε: «Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο. Προσπαθώ μέσα από τον θεσμικό ρόλο του υπουργού Δικαιοσύνης να μην κάνω κανενός είδους κριτική ούτε σε εξελίξεις που αφορούν ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις ούτε πολύ περισσότερο σε ζητήματα τα οποία αφορούν στην ίδια τη Δικαιοσύνη. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη στους δικαστικούς μας λειτουργούς, στο κράτος δικαίου που υπάρχει στη χώρα μας και βεβαίως σε όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα και να το ενισχύσουμε αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε αυτό το δίχτυ προστασίας σε όλη την ελληνική κοινωνία σε μια λογική ότι πυλώνας της δημοκρατίας και της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας είναι η δικαιοσύνη».