Πιερρακάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Εξετάζονται τεχνολογικά μέτρα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Κακώς πολιτικοποιείται η υπόθεση Λιγνάδη
Το σύστημα για τους εμβολιασμούς μπορεί να αντέξει μεγάλο αριθμό ραντεβού, ήδη έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, είναι σε εκκρεμότητα η συζήτηση αν η βεβαίωση που λαμβάνουν όσοι έχουν εμβολιαστεί θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ τόνισε ότι οι εμβολιασμοί είναι ταχείς στην Ελλάδα και η χώρα μας βρίσκεται ψηλά μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Παράλληλα ανέφερε πως στο πρόγραμμα εμβολιασμού θα ενταχθούν άμεσα οι ευπαθείς ομάδες και θα τρέχει παράλληλα με την ηλιακή ομάδα 70 – 74.
Για την υπόθεση Λιγνάδη είπε πως το θέμα κακώς πολιτικοποιείται στο δημόσιο διάλογο ενώ για τη Λίνα Μενδώνη τόνισε πως είναι μια καλή υπουργός και πως έχει άριστη συνεργασία μαζί της.
Τόνισε ότι από το Μάρτιο σχεδιάζονται μια σειρά από δράσεις στο κτηματολόγιο μέσω του gov.gr.
Για το λιανεμπόριο είπε πως εξετάζονται τεχνολογικά μέτρα για το άμεσο άνοιγμα του.
Είπε πως ο κλάδος θα μείνει εκτός του 13033 αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρξει άλλος πενταψήφιος αριθμός στο οποίο οι καταναλωτές θα στέλνουν sms.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Κυριάκου Πιερρακάκη στα Παραπολιτικά 90,1
Ερωτηθείς αν θα αντέξει το σύστημα των εμβολιασμών σε μεγαλύτερο όγκο ραντεβού ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε: «Το σύστημα δεν έχει πρόβλημα, μπορεί να αντέξει οποιουσδήποτε αριθμούς αφορούν τη χώρα μας. Δεν υπάρχει κάποιο όριο το οποίο μας προβληματίζει οποτεδήποτε χρειαστεί να ανοίξουν και άλλα ραντεβού, ανοίγουν και άλλα ραντεβού. Ήδη 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν κλείσει τα δύο ραντεβού τους μέσω του συστήματος. 1 εκατομμύριο 45 χιλιάδες άτομα από αυτούς οι 486 χιλιάδες κάνανε την πρώτη δόση, οι 243 χιλιαδες περίπου κάναν και τη δεύτερη οπότε δεν μας προβληματίζει. Μας χαροποιεί το γεγονός, ειδικά για τους μηχανικούς του υπουργείου, ότι το σύστημα αυτό φαίνεται ότι σε άλλες χώρες κατ’ αντιστοιχία δεν έχει δουλέψει ενώ επενδύθηκαν πολλά χρήματα ενώ εδώ δουλεύει πολύ καλά μέχρι στιγμής και δικαιώνεται και μια στρατηγική να μην υπάρχει call center».
Ερωτηθείς αν η βεβαίωση εμβολιασμού θα χρησιμοποιηθεί και ως πιστοποιητικό εμβολιασμού τόνισε: «Αυτό είναι σε εκκρεμότητα γιατί η συζήτηση που τίθεται ευρωπαϊκά μπορεί να μας οριοθετήσει ότι για παράδειγμα κάποιο στοιχείο που γράφει αυτή η υγειονομική βεβαίωση αν είναι να χρησιμοποιηθεί σαν έγγραφο ταξιδιωτικό για παράδειγμα να πρέπει να απαλειφθεί και να μπει κάτι άλλο».
ΔΗΜ: Αυτό που έχουν στα χέρια τους σήμερα τι μπορούν να το κάνουν όσοι το έχουν λέτε για ιδιωτική χρήση ;
«Για ιδιωτική χρήση έχει να κάνει ότι έχεις ουσιαστικά μια απόδειξη ότι εμβολιάστηκες. Αυτή είναι η μοίρα του να κάνεις κάτι από τους πρώτου, εμείς είμαστε από τις πρώτες χώρες που το φτιάξαμε και τώρα πρωταγωνιστούμε στη συζήτηση που μπορεί αυτό να χρησιμοποιηθεί γιατί δεν έχει κλείσει. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να είναι ένα εργαλείο διευκόλυνσης, όχι ένα εργαλείο διακρίσεων. Εργαλείο διευκόλυνσης είναι η πρόταση του πρωθυπουργού, δηλαδή να μπορείς να περνάς τα σύνορα, για να το πω απλά, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις πρόσθετα test ή κάποια καραντίνα. Η πρόταση είναι ότι εφόσον έχεις εμβολιαστεί πολύ απλά να μην χρειάζεται να ταλαιπωρείσαι, τίποτα παραπάνω από αυτό. Αυτή είναι και η πρόταση που συζητείται τώρα, έχει τρία στάδια, είναι και τεχνική είναι και νομική και είναι και μια συζήτηση που μπορεί να χρησιμοποιείται αυτό και που όχι, και η Ελλάδα σε αυτή τη συζήτηση αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστεί ευρωπαϊκά με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού».
Ερωτηθείς ποια θέση κατέχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των εμβολιασμών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σημείωσε: «Χθες έγιναν περισσότερα από 33 χιλιάδες εμβολιασμοί, είμαστε πάνω από το μέσο όρο στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, είμαστε στην 4η θέση στον αριθμό εμβολιασμών της τελευταίας εβδομάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι στην 9η θέση στο δείκτη των χωρών της ΕΕ εμβολιασμοί ανά 100 άτομα άρα κινούμαστε με ταχύτητα».
Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων δήλωσε: «Η κατηγοριοποίηση των πληθυσμιακών ομάδων γίνεται από την αρμόδια επιτροπή εμβολιασμών, εμείς ουσιαστικά και στο τεχνικό επίπεδο υλοποιούμε οτιδήποτε αποφασίζεται με βάση τα κριτήρια που αποφασίζεται, από εκεί και πέρα θα ενταχθούν άμεσα οι ευπαθείς ομάδες, είναι το αμέσως επόμενο στάδιο οι ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από covid 19 και θα είναι παράλληλα με την ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών άρα είναι το αμέσως επόμενο στάδιο. Το πότε θα είναι αυτό εξαρτάται με τις παραδόσεις των εμβολίων. Με το που θα έχουμε δηλαδή επαρκή εμβόλια για την ηλικιακή κατηγορία 70-74 και για τις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης παράλληλα θα ανοίξει το σύστημα για αυτούς. Και μετά από την πρώτη ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου, υπάρχει και μια δεύτερη ομάδα η λεγόμενη αυξημένου κινδύνου θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα νοσήματα και αυτή όλων των ηλικιών, και αμέσως επόμενο στάδιο θα είναι να ανοίξει και για αυτούς. Το ποια νοσήματα εκεί περιλαμβάνονται είναι απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών. Εμείς εκεί χρησιμοποιούμε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έχουμε ένα πολύ καλό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η άυλη είναι ένα κομμάτι αυτού του συστήματος, είναι το κομμάτι της επικοινωνίας με τον πολίτη , εμείς μπορούμε όμως από εκεί να αντλήσουμε στοιχεία με βάση τη συνταγογράφηση και όταν πει το κράτος ότι «τώρα ανοίγει για αυτές τις πληθυσμιακές κατηγορίες» το σύστημα να ξέρει με βάση τις ουσίες και τη συνταγογράφηση που έχει γίνει, να ανοίγει το σύστημα για εκείνους».
Αναφορικά με την υπόθεση Λιγνάδη και το αίτημα για παραίτηση της κας Μενδώνη ανέφερε: «Το θέμα αυτό πολύ κακώς κομματικοποιείται στο δημόσιο διάλογο γιατί νομίζω ότι δεν υπάρχουν ούτε μπλε, κόκκινοι, πράσινοι θύτες ούτε μπλε, κόκκινα, πράσινα θύματα. Υπάρχουν θύτες και θύματα και για πρώτη φορά σπάει η αλυσίδα της σιωπής στη χώρα μας με αυτό τον τρόπο. Η κυβέρνηση έχει δράσει σαν καταλύτης για να σπάσει, και η κομματικοποίηση της συζήτησης με μια κομματική κερδοσκοπία από τη μια μεριά, και ο εκχυδαϊσμός σε ένα βαθμό που έχει συντελεστεί από την άλλη νομίζω ότι αδικούν πρωτίστως όχι εμάς ως κυβέρνηση αλλά τα ίδια τα θύματα τα οποία αισθάνονται ότι για πρώτη φορά μπορούν να μιλήσουν και πρέπει να μιλήσουν. Και ακριβώς για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός παίρνει την πρωτοβουλία να πάμε στη Βουλή την Πέμπτη για να μπορέσουν να επανέλθουν κάποια πράγματα στην σωστή τους ισορροπία και μόνο».
ΔΗΜ: Για την κα Μενδώνη;
Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: «Θα σταθώ απολύτως στα όσα είπε χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, η κα Μενδώνη είναι μια καλή υπουργός, εγώ συνεργάζομαι πολύ στενά μαζί της. Η παραγωγικότητά της είναι δεδομένη, εγώ έχω την καλύτερη γνώμη από τη συνεργασία μου μαζί της άρα νομίζω ότι αρκεί κανείς να μείνει στη μεγάλη εικόνα, στο δάσος και όχι στο δέντρο, που είναι αυτά τα οποία είπα πριν. Αυτό το θέμα να μην κομματικοποιηθεί».
ΔΗΜ: Μήπως πρέπει να «θυσιαστεί» η κα Μενδώνη για να πάρει κάποιος την πολιτική ευθύνη και να φύγει η συζήτηση από όλο αυτό;Γιατί βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όσο η κα Μενδώνη είναι εκεί θα επαναφέρει το θέμα, θα μιλάει για ευθύνες, θα μιλάει για συγκάλυψη.
Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: «Στον πυρήνα της λέξης συγκάλυψη βρίσκεται η λέξη γνώση και πολύ απλά μόλις υπήρξε μια συγκεκριμένη καταγγελία υπήρξε παραίτηση. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι έχει απαντήσει σε αυτό ξεκάθαρα χθες η κα Πελώνη, εκφράζει απολύτως όλη την κυβέρνηση και εμένα αυτό άρα ας μείνουμε ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει να κομματικοποιηθεί. Η ουσία βρίσκεται στο να μπορέσουν τα θύματα να εκφραστούν».
Αναφορικά με το «#ΝΔ παιδεραστές» ανέφερε: «Το κρίνω ως απολύτως χυδαίο. Δεν κάνει αυτή η συζήτηση να εκχυδαΐζεται, νομίζω ότι αφήσαμε πολύ δύσκολα χρόνια πίσω μας όπου υπήρχε πολιτική κερδοσκοπία πάνω σε έναν ακραίο διχασμό. Νομίζω ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτή την ακραία πόλωση. Αυτή η ακραία πόλωση και αυτές οι χυδαίες εκφράσεις βάλλουν κατά των ίδιων των θεσμών και ακριβώς για αυτό το λόγο πρέπει να τις αφήσουμε επιτέλους πίσω μας και να προχωρήσουμε μπροστά. Όλο το δημοκρατικό τόξο οφείλει να καταδικάζει αυτά τα φαινόμενα εκχυδαϊσμού του πολιτικού διαλόγου. Πρέπει όλα αυτά να μείνουν πίσω μας, μας έχουν κάνει κακό ως χώρα, πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε».
Για το Κτηματολόγιο σημείωσε: «Μαζί με τον κ. Στύλιο σχεδιάζουμε μια σειρά από δράσεις που αφορούν το Κτηματολόγιο. Μαζί με τον κ. Στύλιο και την διοίκηση του Κτηματολογίου θέλουμε να επιστρέψουμε πρόσβαση στους επαγγελματίες απομακρυσμένα στα ψηφιοποιημένα στοιχεία του κτηματολογίου. Δηλαδή ότι κάνει σήμερα ένας δικηγόρος όταν πηγαίνει σε ένα κτηματολογικό γραφείο, η έρευνα του, θα γίνεται πλέον από τον Μάρτιο σε πολύ μεγάλο βαθμό από το γραφείο του χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς συνωστισμό, χωρίς χαμένο χρόνο. Και αντίστοιχα οι μηχανικοί, οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί επιμελητές θα μπορούν να έχουν και αυτοί απομακρυσμένη πρόσβαση στα στοιχεία που σχετίζονται με τη δική τους δραστηριότητα. Βήμα- βήμα μια μικρή αλλαγή κάθε μέρα είναι ο στόχος του υπουργείο και της κυβέρνησης. Όλα θα είναι στο gov.gr. Το κράτος είναι ένα οπότε όποιος χρειάζεται κάτι θα μπαίνει εκεί, θα το αναζητά και θα το βρίσκει χωρίς καμία ταλαιπωρία».
Για το λιανεμπόριο υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο το ποια θα είναι αυτά δεν έχει τελειώσει ακόμα σαν συζήτηση είναι κάτι που το εξετάζουμε εσωτερικά. Θέλουμε με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση να βρούμε τεχνολογικά μέτρα τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει και η αγορά και η οικονομία και ο κόσμος να κανει τη δουλειά του. Δεν είμαι έτοιμος να σας πω ποια είναι αυτά γιατί τα συζητάμε, έχουν κυκλοφορήσει στον Τύπο κάποιες εναλλακτικές αυτές που έχουν κυκλοφορήσει πράγματι εξετάζονται αλλά δεν έχει κλείσει η συζήτηση».
ΔΗΜ: Αυτό πότε θα είναι έτοιμο γιατί αν είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο 1η Μαρτίου λογικά θα πρέπει να το έχετε έτοιμο
Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: «Είμαστε γρήγοροι το ξέρετε. Σκεφτείτε ότι το 13033 όταν το φτιάξαμε φτιάχτηκε σε λιγότερο από 24 ώρες, δεν είναι το τεχνικό κομμάτι πάντα ο προβληματισμός μας, είναι περισσότερο να δούμε τις επιχειρησιακές παραμέτρους. Δηλαδή αυτό το οποίο πάντα προτείνουμε θέλουμε να είναι εύκολο, χρηστικό, λογικό, ο κόσμος να μπορεί να το χρησιμοποιήσει».
ΔΗΜ: Θα είναι στο υπάρχον 13033;
Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: «Όχι. Το 13033 θα θεωρήσετε ότι μένει αυτούσιο από εκεί και πέρα ότι άλλο εξετάζουμε είναι κάτι εκτός. Ότι άλλο εξετάζουμε είναι ειδικά για το λιανεμπόριο. Όποια λύση προκριθεί θα έχει προφανώς χρονικό περιορισμό αλλά αυτή είναι η πρόταση όμως για αρχή. Το τεχνολογικό σκέλος είναι το εύκολο η συζήτηση εδώ έχει να κάνει πάρα πολύ και με την αρμόδια επιτροπή των επιδημιολόγων το τι θα αξιολογηθεί ως επαρκές και χρηστικό και από αυτούς για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι μια συζήτηση ακόμη που αφορά πολλές παραμέτρους και πολλά άτομα αλλά γενικά η πρότασή μας θα είναι να υπάρχει και περιορισμός».