Έρχεται Κώδικας Δεοντολογίας στον Πολιτισμό για τις παρενοχλήσεις - Τηλεδιασκέψεις με φορείς και φοιτητές του Εθνικού θα έχει ο Γιατρομανωλάκης
Αθόρυβα αλλά μεθοδικά προχωρά από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, το πλέγμα των πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση και πρόληψη περιπτώσεων βίας, κατάχρησης εξουσίας και παρενόχλησης στο χώρο του Πολιτισμού. Μάλιστα μέσα στην εβδομάδα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του parapolitika.gr, o υφυπουργός θα έχει ευρεία τηλεδιάσκεψη με τους εποπτευόμενους φορείς στους οποίους το υπουργείο Πολιτισμού έχει αναθέσει τη σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας, ενώ ο κ. Γιατρομανωλάκης θα έχει την Τετάρτη τηλεδιάσκεψη με τους σπουδαστές και τους καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου προκειμένου να συζητήσουν τόσο το θέμα του Κώδικα Δεοντολογίας, όσο και το ζήτημα της διαχείρισης του σπουδαστικού έτους και της αναπλήρωσης των πρακτικών μαθημάτων, που λόγω φύσης του αντικειμένου δεν μπορούν να γίνουν με τηλεκπαίδευση.
Μετά την καταγγελία της Ζέτας Δούκα
Οι τηλεδιασκέψεις αυτές είναι ουσιαστικά το επόμενο βήμα υλοποίησης των πρωτοβουλιών που ανέλαβε και ανακοίνωσε πριν περίπου ένα μήνα, στις 28 Ιανουαρίου – δύο μόλις μέρες μετά την καταγγελία της Ζέτας Δούκα που άνοιξε το κεφάλαιο #metoo στο χώρο του θεάτρου - ο υφυπουργός, κ. Γιατρομανωλάκης. Συγκεκριμένα, όπως αναφερόταν τότε στο σχετικό δελτίο τύπου «ο αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Υφυπουργός, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, έχει ήδη επικοινωνήσει τόσο με το ΣΕΗ όσο και με εκπροσώπους των θεατρικών παραγωγών, καλώντας τους σε διάλογο για το θέμα, με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Επιπλέον, σε επίπεδο κρατικών φορέων και καλλιτεχνικών εκπαιδευτικών δομών, ο κ. Γιατρομανωλάκης εκκινεί τη διαδικασία για τη δημιουργία και υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας, που θα διασφαλίζει τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς εργασιακού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος».
Χαμηλό προφίλ από τον υφυπουργό
Στον ένα μήνα που έχει μεσολαβήσει από τότε και εν μέσω του αναβρασμού που επικρατεί στο χώρο του Πολιτισμού μετά τις απανωτές αποκαλύψεις, την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δ. Λιγνάδη και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει διατηρήσει χαμηλό προφίλ, εστιάζοντας στην υλοποίηση των πρωτοβουλιών και στην επικοινωνία με τους φορείς. Έχει ήδη λάβει προτάσεις και προσχέδια για τον Κώδικα Δεοντολογίας από αρκετούς από τους εποπτευόμενους, ενώ στις λίγες και επιλεκτικές δημόσιες τοποθετήσεις, έχει αποκαλύψει σε μεγάλο βαθμό το σχεδιασμό και τις ενέργειες που γίνονται. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατο άρθρο γνώμης του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», ο κ. Γιατρομανωλάκης ανέφερε πως «ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι η απαραίτητη βάση για το συνολικό οικοδόμημα ενός ασφαλούς και συμπεριληπτικού εργασιακού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, καθώς ορίζει με σαφήνεια το πλαίσιο του τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Περιλαμβάνει τις θεμελιώδεις αρχές, τους κανόνες και τις αξίες που καθορίζουν την καθημερινή συμπεριφορά και πρακτική που αναμένουμε από όλους, ανεξαρτήτως ιεραρχικής βαθμίδας. Για τον λόγο αυτό ο Κώδικας Δεοντολογίας θα πρέπει να συνοδεύεται και από ένα σύστημα εφαρμογής και μια σειρά μέτρων».
Πρόσκληση σε διάλογο
Παράλληλα ο υφυπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε και την παρανόηση που έχει δημιουργηθεί ως προς το πώς αυτές οι πρωτοβουλίες συνδέονται με το ελεύθερο θέατρο, σημειώνοντας πως «δεν είναι πρόθεσή μας να υποκαταστήσουμε κανέναν. Τα επαγγελματικά σωματεία θα πρέπει να δράσουν πειθαρχικά όπως ορίζει το καταστατικό τους, η δικαιοσύνη θα παρέμβει όπου και όπως προβλέπει ο νόμος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με κάθε νομοθετική πρωτοβουλία κρίνει αναγκαία και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα υλοποιήσει τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει». Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως η πρόσκληση σε διάλογο στο ΣΕΗ και στους εκπροσώπους των παραγωγών, είναι μία παρακίνηση του Υπουργείου να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι εργαζόμενοι και εργοδότες και να συνδιαμορφώσουν ένα πλαίσιο αυτορρύθμισης που θα διασφαλίζει ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, ξεκαθαρίζοντας δηλαδή πως το Υπουργείο δεν έχει πρόθεση ούτε αρμοδιότητα να επιβάλει έναν κώδικα στο ελεύθερο θέατρο.
Παράλληλα, ωστόσο, προκειμένου να διευρύνει το δίχτυ ασφαλείας στο χώρο του πολιτισμού, ο υφυπουργός έχει προσθέσει πως ένας Κώδικας Δεοντολογίας θα διέπει και τη σχέση της Πολιτείας τόσο με τους επιχορηγούμενους πολιτιστικούς φορείς, όσο και με τα μέλη των επιτροπών του ΥΠΠΟΑ για τις εξετάσεις σε δραματικές σχολές κ.ο.κ., διασφαλίζοντας πως όποιος επιθυμεί επιχορήγηση ή πιστοποίηση από το υπουργείο, θα πρέπει να δεσμεύεται στην τήρηση του εν λόγω Κώδικα.