Βαρβιτσιώτης στα Παραπολιτικά 90,1: Ούτε το Μάρτιο θα υπάρξει κατάληξη για την Ευρω-τουρκική σχέση
Για το δεύτερο κύκλο των διερευνητικών επαφών μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
«Στις 16 Μαρτίου είναι ο δεύτερος κύκλος αυτής της φάσης των διερευνητικών επαφών και πρέπει να υπάρχει ένας κύκλος επικοινωνίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως ούτε το Μάρτιο θα υπάρξει κατάληξη για το που οδηγείται η Ευρω-τουρκική σχέση.
Ωστόσο ο υπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν λέγοντας ότι «για πρώτη φορά οι ΗΠΑ υιοθετούν τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου».
Ακόμη τόνισε πως το σύστημα υγείας ανταποκρίνεται στο ρόλο του στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.
Ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως το τελευταίο δίμηνο διάφορες ομάδες επιζητούν την όξυνση με στόχο να ανέβουν οι τόνοι και να διχασμός κάτι που δεν θέλει η κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή τόνισε πως το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη είναι καταδικαστέο.
Τέλος επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινητοποιεί κόσμο για τις διαδηλώσεις.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «16 Μαρτίου είναι ο δεύτερος κύκλος αυτής της φάσης των διερευνητικών επαφών, νομίζω ότι τουλάχιστον σαν επιλογή δεν φαίνεται να έχει δημιουργήσει κανέναν πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Αυτό το οποίο πάντοτε πιστεύαμε είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας, να μπορούμε να συζητάμε ορισμένα πράγματα. Είναι σίγουρο ότι έρχονται αυτοί οι κύκλοι μετά από μια περίοδο πάρα πολύ υψηλής έντασης και με αυξημένη δυσπιστία και από τις δύο πλευρές άρα χρειάζονται πολλές και διαφορετικές επαφές για να μπορέσει να χαμηλώσει και ο κύκλος της έντασης και να κατακτηθεί κάποιο επίπεδο αξιοπιστίας για να προχωρήσουμε παραπέρα».
Ερωτηθείς αν η τουρκική πλευρά συμμετέχει στις διερευνητικές επαφές προσχηματικά λόγω της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Βαρβιτσώτης απάντησε: «Παραμένουν οι δύο δρόμοι που έχει περιγράψει το ευρωπαϊκό συμβούλιο από πέρυσι τον Οκτώβριο, ο δρόμος των θετικών εξελίξεων και της θετικής πορείας των σχέσεων με την Τουρκία και ο δρόμος της αρνητικής απόκλισης. Παραμένουν και οι δύο δρόμοι στο τραπέζι και από ότι φαίνεται ούτε το Μάρτιο θα έχουμε μια κατάληξη για το που οδηγείται η ευρωτουρκική σχέση, σε ποιο πλαίσιο θα συνεχίσουμε στο μέλλον να έχουμε σχέση μεταξύ μας. Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει επιδοθεί σε ένα πολύ έντονο φλερτ προς τους θεσμούς της ΕΕ και τις χώρες μέλη».
«Να θυμίσω ότι πριν μερικές μέρες ο πρόεδρος Ερντογάν συνομίλησε με τον πρόεδρο Μακρόν και κατάφερε ο κ. Ερντογάν αφού είχε σύρει τον εξάψαλμο στον κ. Μαρκρόν, να βρει και πολλά θετικά στοιχεία στην πολιτική του. Όλα αυτά συμβαίνουν και βεβαίως αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι αυτό να μην είναι ένα πρόσκαιρο φλερτ αλλά να είναι μια προσέγγιση επί της ουσίας, και για να φανεί ότι ειναι επί της ουσία θα πρέπει να έχει διάρκεια αυτή η στάση», ανέφερε χαραρακτηριστικά.
«Άρα δεν μπορούμε να δούμε την επανάληψη των διερευνητικών τον Μάρτιο ως μια ευκαιρία απλού κατευνασμού της Ελλάδας εν όψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου αλλά θα πρέπει η Τουρκία να υποστηρίξει ότι όντως θέλει να παραμείνει σε αυτό το τραπέζι του διαλόγου, ότι θέλει να απέχει από προκλητικές ενέργειες», διευκρίνισε ο ίδιος.
Αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση του αμερικανού υπουργού εξωτερικών, ο υπουργός επισήμανε: «Είναι πρωτοφανής η δήλωση από το γεγονός ότι πρώτη φορά οι ΗΠΑ υιοθετούν τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ως μέγιστη προκλητική ενέργεια. Είναι κάτι το οποίο χρόνια προσπαθεί η ελληνική διπλωματία να το πετύχει και είναι η πρώτη φορά που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόσο ξεκάθαρα τοποθετείται επ’ αυτού. Μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι υπάρχει μια συνέχεια στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, μη ξεχνάτε ότι η τελευταία τοποθέτηση του κ. Πομπέο στο ΝΑΤΟ ήταν ένας εξάψαλμος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και προκλητικότητας και σήμερα βλέπουμε μια από τις πρώτες τοποθετήσεις του κ. Μπλίνκεν να συνεχίζει σε αυτό το πνεύμα. Άρα δείχνει ότι υπάρχει μια ουσιαστική μεταστροφή των ΗΠΑ σε ότι αφορά τη σχέση με την Τουρκία, σε ότι αφορά την ισορροπία των δυνάμεων στο Αιγαίο».
Ερωτηθείς για την αλλαγή στρατηγικής της Αιγύπτου, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε: «Αυτό που μας αφορά με την Αίγυπτο είναι να μην παραβιάζει τις μεταξύ μας συμφωνίες η οποιαδήποτε συμφωνία επέλθει με τις άλλες χώρες και ιδιαίτερα με την Τουρκία. Δηλαδή να μην είναι μια συμφωνία η οποία θα αντιβαίνει με αυτά τα οποία εμείς έχουμε συμφωνήσει, και νομίζω ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, την επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρος Σίσι, την επίσκεψη του υπουργού στο Κάιρο άλλαξε ο χάρτης τον οποίο είχε εκδώσει το υπουργείο Ενέργειας της Αιγύπτου για το οικόπεδο το οποίο έπρεπε να δημοπρατηθεί και έφτασε στον 28ο παράλληλο πράγμα το οποίο μας ικανοποιεί. Όσον αφορά τον East Med είναι ένα πολύπλοκο και πολύ δύσκολο έργο το οποίο ακόμα βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού».
«Είναι γεγονός ότι μπορεί να πέσουν διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι, αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι είναι να βρεθούν τα δύο βασικά πράγματα, πρώτα από όλα η οριστική χάραξη η οποία θα είναι αντικείμενο που θα μπορεί να προσελκύσει και την απαραίτητη χρηματοδότηση- αυτό είναι το δεύτερο- για να μπορέσει να κατασκευαστεί. Άρα στη φάση της διερεύνησης πολλά γίνονται, πολλά λέγονται είναι σίγουρο ότι υπήρξε μια παρανόηση ιδιαίτερα με την Κυπριακή πλευρά ότι κάτι τέτοιο αποτελούσε ελληνική πρόταση. Δεν είναι η ελληνική πρόταση. Είναι στη φάση της διερεύνησης και δεν νομίζω ότι δημιουργεί καμία ανησυχία έτσι όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή το κλίμα», δήλωσε επιπρόσθετα.
Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέφερε: «Όποιος σήμερα λεει ότι η Ελλάδα έχει αποτύχει σε σχέση με τους εταίρους της στη διαχείριση της κρίσης έστω και σε αυτή την περίοδο του τρίτου lockdown που είναι πιο δύσκολο νομίζω ότι θα πρέπει να κοιτάζει τι γίνεται στον περίγυρο και να μην καταλήγει τόσο εύκολα σε συμπεράσματα όπως κατέληξε ο κ. Τσίπρας στην προχθεσινή του δήλωση».
Αναφερόμενος στο σύστημα υγείας, σημείωσε: «Έστω και με πάρα πολύ υψηλές πιέσεις φαίνεται ότι ακόμα ανταποκρίνεται στο ρόλο του χωρίς να υπάρχουν οι τεράστιες αρρυθμίες τις οποίες πολλοί προέβλεπαν ότι θα είχαν συμβεί».
Ερωτηθείς για την αυριανή συζήτηση στη Βουλή, απάντησε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τελευταίο δίμηνο διάφορες ομάδες προσπαθούν να προκαλέσουν με τη συμπεριφορά τους την κρατική λειτουργία και επιζητούν να υπάρχει όξυνση. Αυτό το βλέπουμε καθημερινά, το βλέπουμε με τις επιθέσεις που γίνονται από τα πολιτικά μας γραφεία μέχρι τις εκάστοτε εκδηλώσεις και έχει ξεκάθαρα μια στόχευση να ανέβουν οι τόνοι και να δημιουργηθεί ένας καινούργιος διχασμός. Κάτι τέτοιο δεν το θέλει η κυβέρνηση και δεν το υπηρετεί η παράταξη η δική μας η οποία διαχρονικά ηταν υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης και υπέρ της ενότητας του λαού».
«Η Αστυνομία νομίζω ότι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά, ήταν πολύ ατυχές και πολύ κακό και έστειλε ένα πολύ κακό μήνυμα το περιστατικό τη νέα Σμύρνη. Νομίζω ότι είναι μεμονωμένο και καταδικαστέο άλλωστε επελήφθησαν και οι ανάλογες αρχές εντός της αστυνομίας για την επιβολή των κυρώσεων και από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι θα πρέπει να καλλιεργούμε ένα κλίμα ότι στην Ελλάδα ζούμε σε ένα αστυνομικό κράτος», ανέφερε ο υπουργός.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποδαυλίζει τις διαδηλώσεις, υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε όλες αυτές στις διαδηλώσεις, κινητοποιεί κόσμο για να πάνε σε αυτές τις εκδηλώσεις και δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ εθελοτυφλεί απέναντι στο γεγονός ότι προχθές στη Νέα Σμύρνη το θύμα ήταν ένας αστυνομικός γιατί η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εχθές έβγαλε ένα βίντεο το οποίο παραγνώριζε όλο αυτό το γεγονός, και προσπαθεί να δημιουργήσει μια ένταση απέναντι στις αστυνομικές αρχές που κάνουν το καθήκον τους όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη η Σύγκλητος ζήτησε από την αστυνομία να επέμβει όπως όριζε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, και πήγαν οι βουλευτές του να αποτρέψουν την είσοδο των αστυνομικών σε ένα δημόσιο χώρο στον οποίο τελούνταν ένα αδίκημα και οι οποίοι είχαν προσκληθεί από τις αρμόδιες πρυτανικές αρχές».
«Αν νομίζουν ότι αυτό θα τους δώσει την πλειοψηφία της εμπιστοσύνης της μεσαίας τάξης η οποία θέλει ηρεμία και τάξη στη χώρα, νομίζω ότι πολιτικά έχουν ποντάρει στο λάθος άλογο», τόνισε ο ίδιος.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως ούτε το Μάρτιο θα υπάρξει κατάληξη για το που οδηγείται η Ευρω-τουρκική σχέση.
Ωστόσο ο υπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν λέγοντας ότι «για πρώτη φορά οι ΗΠΑ υιοθετούν τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου».
Ακόμη τόνισε πως το σύστημα υγείας ανταποκρίνεται στο ρόλο του στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.
Ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως το τελευταίο δίμηνο διάφορες ομάδες επιζητούν την όξυνση με στόχο να ανέβουν οι τόνοι και να διχασμός κάτι που δεν θέλει η κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή τόνισε πως το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη είναι καταδικαστέο.
Τέλος επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινητοποιεί κόσμο για τις διαδηλώσεις.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «16 Μαρτίου είναι ο δεύτερος κύκλος αυτής της φάσης των διερευνητικών επαφών, νομίζω ότι τουλάχιστον σαν επιλογή δεν φαίνεται να έχει δημιουργήσει κανέναν πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Αυτό το οποίο πάντοτε πιστεύαμε είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας, να μπορούμε να συζητάμε ορισμένα πράγματα. Είναι σίγουρο ότι έρχονται αυτοί οι κύκλοι μετά από μια περίοδο πάρα πολύ υψηλής έντασης και με αυξημένη δυσπιστία και από τις δύο πλευρές άρα χρειάζονται πολλές και διαφορετικές επαφές για να μπορέσει να χαμηλώσει και ο κύκλος της έντασης και να κατακτηθεί κάποιο επίπεδο αξιοπιστίας για να προχωρήσουμε παραπέρα».
Ερωτηθείς αν η τουρκική πλευρά συμμετέχει στις διερευνητικές επαφές προσχηματικά λόγω της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Βαρβιτσώτης απάντησε: «Παραμένουν οι δύο δρόμοι που έχει περιγράψει το ευρωπαϊκό συμβούλιο από πέρυσι τον Οκτώβριο, ο δρόμος των θετικών εξελίξεων και της θετικής πορείας των σχέσεων με την Τουρκία και ο δρόμος της αρνητικής απόκλισης. Παραμένουν και οι δύο δρόμοι στο τραπέζι και από ότι φαίνεται ούτε το Μάρτιο θα έχουμε μια κατάληξη για το που οδηγείται η ευρωτουρκική σχέση, σε ποιο πλαίσιο θα συνεχίσουμε στο μέλλον να έχουμε σχέση μεταξύ μας. Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει επιδοθεί σε ένα πολύ έντονο φλερτ προς τους θεσμούς της ΕΕ και τις χώρες μέλη».
«Να θυμίσω ότι πριν μερικές μέρες ο πρόεδρος Ερντογάν συνομίλησε με τον πρόεδρο Μακρόν και κατάφερε ο κ. Ερντογάν αφού είχε σύρει τον εξάψαλμο στον κ. Μαρκρόν, να βρει και πολλά θετικά στοιχεία στην πολιτική του. Όλα αυτά συμβαίνουν και βεβαίως αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι αυτό να μην είναι ένα πρόσκαιρο φλερτ αλλά να είναι μια προσέγγιση επί της ουσίας, και για να φανεί ότι ειναι επί της ουσία θα πρέπει να έχει διάρκεια αυτή η στάση», ανέφερε χαραρακτηριστικά.
«Άρα δεν μπορούμε να δούμε την επανάληψη των διερευνητικών τον Μάρτιο ως μια ευκαιρία απλού κατευνασμού της Ελλάδας εν όψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου αλλά θα πρέπει η Τουρκία να υποστηρίξει ότι όντως θέλει να παραμείνει σε αυτό το τραπέζι του διαλόγου, ότι θέλει να απέχει από προκλητικές ενέργειες», διευκρίνισε ο ίδιος.
Αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση του αμερικανού υπουργού εξωτερικών, ο υπουργός επισήμανε: «Είναι πρωτοφανής η δήλωση από το γεγονός ότι πρώτη φορά οι ΗΠΑ υιοθετούν τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ως μέγιστη προκλητική ενέργεια. Είναι κάτι το οποίο χρόνια προσπαθεί η ελληνική διπλωματία να το πετύχει και είναι η πρώτη φορά που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόσο ξεκάθαρα τοποθετείται επ’ αυτού. Μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι υπάρχει μια συνέχεια στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, μη ξεχνάτε ότι η τελευταία τοποθέτηση του κ. Πομπέο στο ΝΑΤΟ ήταν ένας εξάψαλμος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και προκλητικότητας και σήμερα βλέπουμε μια από τις πρώτες τοποθετήσεις του κ. Μπλίνκεν να συνεχίζει σε αυτό το πνεύμα. Άρα δείχνει ότι υπάρχει μια ουσιαστική μεταστροφή των ΗΠΑ σε ότι αφορά τη σχέση με την Τουρκία, σε ότι αφορά την ισορροπία των δυνάμεων στο Αιγαίο».
Ερωτηθείς για την αλλαγή στρατηγικής της Αιγύπτου, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε: «Αυτό που μας αφορά με την Αίγυπτο είναι να μην παραβιάζει τις μεταξύ μας συμφωνίες η οποιαδήποτε συμφωνία επέλθει με τις άλλες χώρες και ιδιαίτερα με την Τουρκία. Δηλαδή να μην είναι μια συμφωνία η οποία θα αντιβαίνει με αυτά τα οποία εμείς έχουμε συμφωνήσει, και νομίζω ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, την επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρος Σίσι, την επίσκεψη του υπουργού στο Κάιρο άλλαξε ο χάρτης τον οποίο είχε εκδώσει το υπουργείο Ενέργειας της Αιγύπτου για το οικόπεδο το οποίο έπρεπε να δημοπρατηθεί και έφτασε στον 28ο παράλληλο πράγμα το οποίο μας ικανοποιεί. Όσον αφορά τον East Med είναι ένα πολύπλοκο και πολύ δύσκολο έργο το οποίο ακόμα βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού».
«Είναι γεγονός ότι μπορεί να πέσουν διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι, αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι είναι να βρεθούν τα δύο βασικά πράγματα, πρώτα από όλα η οριστική χάραξη η οποία θα είναι αντικείμενο που θα μπορεί να προσελκύσει και την απαραίτητη χρηματοδότηση- αυτό είναι το δεύτερο- για να μπορέσει να κατασκευαστεί. Άρα στη φάση της διερεύνησης πολλά γίνονται, πολλά λέγονται είναι σίγουρο ότι υπήρξε μια παρανόηση ιδιαίτερα με την Κυπριακή πλευρά ότι κάτι τέτοιο αποτελούσε ελληνική πρόταση. Δεν είναι η ελληνική πρόταση. Είναι στη φάση της διερεύνησης και δεν νομίζω ότι δημιουργεί καμία ανησυχία έτσι όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή το κλίμα», δήλωσε επιπρόσθετα.
Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέφερε: «Όποιος σήμερα λεει ότι η Ελλάδα έχει αποτύχει σε σχέση με τους εταίρους της στη διαχείριση της κρίσης έστω και σε αυτή την περίοδο του τρίτου lockdown που είναι πιο δύσκολο νομίζω ότι θα πρέπει να κοιτάζει τι γίνεται στον περίγυρο και να μην καταλήγει τόσο εύκολα σε συμπεράσματα όπως κατέληξε ο κ. Τσίπρας στην προχθεσινή του δήλωση».
Αναφερόμενος στο σύστημα υγείας, σημείωσε: «Έστω και με πάρα πολύ υψηλές πιέσεις φαίνεται ότι ακόμα ανταποκρίνεται στο ρόλο του χωρίς να υπάρχουν οι τεράστιες αρρυθμίες τις οποίες πολλοί προέβλεπαν ότι θα είχαν συμβεί».
Ερωτηθείς για την αυριανή συζήτηση στη Βουλή, απάντησε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τελευταίο δίμηνο διάφορες ομάδες προσπαθούν να προκαλέσουν με τη συμπεριφορά τους την κρατική λειτουργία και επιζητούν να υπάρχει όξυνση. Αυτό το βλέπουμε καθημερινά, το βλέπουμε με τις επιθέσεις που γίνονται από τα πολιτικά μας γραφεία μέχρι τις εκάστοτε εκδηλώσεις και έχει ξεκάθαρα μια στόχευση να ανέβουν οι τόνοι και να δημιουργηθεί ένας καινούργιος διχασμός. Κάτι τέτοιο δεν το θέλει η κυβέρνηση και δεν το υπηρετεί η παράταξη η δική μας η οποία διαχρονικά ηταν υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης και υπέρ της ενότητας του λαού».
«Η Αστυνομία νομίζω ότι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά, ήταν πολύ ατυχές και πολύ κακό και έστειλε ένα πολύ κακό μήνυμα το περιστατικό τη νέα Σμύρνη. Νομίζω ότι είναι μεμονωμένο και καταδικαστέο άλλωστε επελήφθησαν και οι ανάλογες αρχές εντός της αστυνομίας για την επιβολή των κυρώσεων και από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι θα πρέπει να καλλιεργούμε ένα κλίμα ότι στην Ελλάδα ζούμε σε ένα αστυνομικό κράτος», ανέφερε ο υπουργός.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποδαυλίζει τις διαδηλώσεις, υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε όλες αυτές στις διαδηλώσεις, κινητοποιεί κόσμο για να πάνε σε αυτές τις εκδηλώσεις και δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ εθελοτυφλεί απέναντι στο γεγονός ότι προχθές στη Νέα Σμύρνη το θύμα ήταν ένας αστυνομικός γιατί η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εχθές έβγαλε ένα βίντεο το οποίο παραγνώριζε όλο αυτό το γεγονός, και προσπαθεί να δημιουργήσει μια ένταση απέναντι στις αστυνομικές αρχές που κάνουν το καθήκον τους όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη η Σύγκλητος ζήτησε από την αστυνομία να επέμβει όπως όριζε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, και πήγαν οι βουλευτές του να αποτρέψουν την είσοδο των αστυνομικών σε ένα δημόσιο χώρο στον οποίο τελούνταν ένα αδίκημα και οι οποίοι είχαν προσκληθεί από τις αρμόδιες πρυτανικές αρχές».
«Αν νομίζουν ότι αυτό θα τους δώσει την πλειοψηφία της εμπιστοσύνης της μεσαίας τάξης η οποία θέλει ηρεμία και τάξη στη χώρα, νομίζω ότι πολιτικά έχουν ποντάρει στο λάθος άλογο», τόνισε ο ίδιος.