Με την συμμετοχή του Νίκου Παναγιωτόπουλου η τηλεδιάσκεψη για την Υποσαχάρια Αφρική που οργάνωσε η Φλοράνς Παρλύ
Τι συζητήθηκε
Με τη συμμετοχή και του Έλληνος υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη για την Υποσαχάρια Αφρική που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίδας ομολόγου του Φλωράνς Παρλύ, τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν θέματα αμύνης και ασφαλείας που αφορούν τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής («περιοχή του Σαχέλ/SAHEL»).
Στην τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν, επίσης, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, υπουργοί Αμύνης κρατών-μελών της ΕΕ και των χωρών του SAHEL, ο αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ Ζαν Πιερ Λακρουά, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των υπουργείων Αμύνης ΗΠΑ και Καναδά.
Πιο συγκεκριμένα, στην προαναφερθείσα τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν σε επίπεδο υπουργών Αμύνης του SAHEL θέματα που αφορούν στην κατάσταση ασφαλείας και τις επιχειρήσεις, την ενίσχυση της καταπολεμήσεως της τρομοκρατίας και τη διεθνή υποστήριξη προς τις εννέα χώρες (Μπουρκίνα Φάσο, Πράσινο Ακρωτήρι, Τσαντ, Γκάμπια, Γουϊνέα – Μπισσάου, Μαλί, Μαυριτανία, Νίγηρα και Σενεγάλη, με συνολικό πληθυσμό άνω των 100 εκατομμυρίων), που βρίσκονται στο σύνολό τους ή κατά ένα τμήμα τους στην περιοχή του SAHEL, μεταξύ των οποίων και μερικές από τις πιο φτωχές του πλανήτη μας.
Ο Έλληνας ΥΕΘΑ κατά την παρέμβασή του επισήμανε τις σοβαρές επιπτώσεις από την αποσταθεροποίηση της περιοχής στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, στην παράνομη μετανάστευση και την θαλάσσια ασφάλεια, υπογράμμισε τη σημασία των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, των κρατών-μελών της και της διεθνούς κοινότητας για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στις χώρες που βρίσκονται στη λεγόμενη «περιοχή του SAHEL».
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι ο πρόσφατος διορισμός ειδικού απεσταλμένου του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα SAHEL και η έναρξη λειτουργίας ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη, υποδηλώνει την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην περιοχή αυτή στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, αλλά και γενικότερα τη διεθνή παρουσία της στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας και των ειρηνευτικών αποστολών.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι πρόσφατα, στις 6 Μαρτίου 2021, το Ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε επισήμως ότι με απόφαση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, ο Πληρεξούσιος Υπουργός Β’ Ευθύμιος-Γεώργιος Κωστόπουλος, ορίστηκε ως Ειδικός Απεσταλμένος του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα SAHEL. «Η απόφαση αυτή υποδηλώνει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην περιοχή αυτή, τόσο στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όσο και στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης» σημειωνόταν στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Λίγες μέρες πριν την έκδοση της προαναφερθείσας ανακοινώσεως του ΥΠΕΞ, ο Ε. Κωστόπουλος επέδωσε τα διαπιστευτήριά του ως ο πρώτος Πρέσβης της Ελλάδος στη Σενεγάλη με έδρα το Ντακάρ, μία κίνηση «υψηλού συμβολισμού τόσο
στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχέσεων με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, όσο και με τη Γαλλοφωνία γενικότερα», συμφώνως πάντα με το ΥΠΕΞ