Την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για τη διευκόλυσνη της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υιοθέτησε τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  

Μιλώντας στο CNN o Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη αναφέροντας ότι είναι «χαρούμενος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την ιδέα, η οποία θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια». Μάλιστα όπως σημείωσε και η Αμερικανίδα παρουσιάστρια ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ηγέτης στην Ε.Ε. που έκανε την πρόταση τον περασμένο Ιανουάριο.  

Πράγματι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέσα Ιανουαρίου με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, πρότεινε την υιοθέτηση μεταξύ των κρατών - μελών ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών. 

 Πρόταση που αρχικά δεν είδαν με καλό μάτι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. 

Ωστόσο η πρόταση του πρωθυπουργού που πήρε το τελικό ΟΚ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βρήκε ευήκοα ώτα ούτε στο εσωτερικό της χώρας. Μάλιστα ο μεγαλύτερος πολέμιός της τότε ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση Μητσοτάκη ως «κίνηση εντυπωσιασμού» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αντί να «δώσει μάχη για την έγκαιρη επάρκεια εμβολίων, την εξασφάλιση της πατέντας ώστε να παραχθεί μαζικά και γρήγορα το εμβόλιο και να μην κρέμεται όλος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός από το πλάνο παραγωγής τριών βιομηχανιών, επέλεξε να κάνει απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, μόνο και μόνο για να ακουστεί ότι κάτι έκανε». 

Επιπλέον σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει αναφορικά με την ιδέα του Έλληνα πρωθυπουργού: «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψε την καταφανώς προβληματική από πλευράς θεμελιωδών δικαιωμάτων πρότασή του και το μόνο που του μένει είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας