Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, μιλάει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και την Σάσα Σταμάτη, για τις δυσκολίες της πανδημίας, ενώ αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της οικογενειακής της ζωής και την αγάπη της για τα ζώα.

Η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. στον Β2 ∆υτικό Τοµέα Αθήνας, είναι από τις πιο δραστήριες γυναίκες του Κοινοβουλίου, µε συνεχείς παρεµβάσεις και δράσεις.

Βρίσκεται στα πολιτικά πράγµατα από πολύ νεαρή ηλικία. Γεννηµένη το 1977, κόρη του βουλευτή Μεσσηνίας µε το ΠΑΣΟΚ Γιάννη Γιαννακόπουλου, σπούδασε στη Νοµική Σχολή Αθηνών και πήρε µεταπτυχιακά διπλώµατα στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και στο Εµπορικό και Τραπεζικό ∆ίκαιο, ενώ από το 2003 ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος.

Στα φοιτητικά της χρόνια υπήρξε µέλος της ΠΑΣΠ Νοµικής, ενώ από το 2006 αποτελεί µέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Το 2007 πήρε το βάπτισµα του πυρός, καθώς ήταν υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ (πρώτη επιλαχούσα) και κατάφερε να εκλεγεί στις κάλπες του Οκτωβρίου του 2009.

Μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά και έχει κάνει σπουδές στο κλασικό πιάνο, όµως την καρδιά της δεν την έκλεψε ένας µουσικός, αλλά ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάξιµος Μουµούρης, µε τον οποίο πριν από λίγες ηµέρες συµπλήρωσε 13 χρόνια γάµου και τα γιόρτασαν µαζί µε τις τρεις κόρες τους, που εσχάτως την έκαναν να κλάψει από χαρά.

717358


Εναν χρόνο µετά, βρισκόµαστε και πάλι σε µια δύσκολη φάση µε την πανδηµία. Πώς βλέπετε τα πράγµατα;

Πράγµατι, βρισκόµαστε σε µια κρίσιµη φάση της πανδηµίας. ∆ικαιολογηµένα υπάρχει µια κόπωση στην ελληνική κοινωνία έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο εφαρµογής περιοριστικών µέτρων. Χρειάζεται, λοιπόν, ψυχραιµία και υποµονή, προκειµένου να ξεπεράσουµε το διάστηµα των δύο µηνών και να φτάσουµε µε ασφάλεια στην ανοσία. Ακριβώς τώρα πρέπει να σταθούµε όρθιοι, αφού υπάρχει το εµβόλιο, που αποτελεί και τη µεγάλη ελπίδα.
Μέχρι στιγµής ένα εκατοµµύριο Ελληνες έχουν εµβολιαστεί. Η αύξηση του ρυθµού εµβολιασµού των πολιτών, σε συνδυασµό µε το καλό κλίµα που διαθέτει η χώρα µας και τις προτάσεις των ειδικών θα µας οδηγήσει σε µια σχετικά, έστω σε πρώτη φάση, καλύτερη κατάσταση.
Μόνο έτσι θα φτάσουµε σε ένα σηµείο που θα ανοίξουν τα µαγαζιά, τα σχολεία, η κοινωνία. Η κοινωνία βιώνει µια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η πανδηµία έχει υγειονοµικές, αλλά και οικονοµικές, κοινωνικές, ακόµα και ψυχολογικές παρενέργειες. Υπάρχουν πολλοί συµπολίτες µας που είναι σε αναστολή εργασίας πολλούς µήνες τώρα. Υπάρχουν κλάδοι (εστίαση, τουρισµός) οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί. Τα παιδιά µας προσπαθούν να κάνουν µάθηµα µέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, µε όλα τα προβλήµατα που αυτή παρουσιάζει. Χρειάζονται, εποµένως, µέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζοµένων και των ανέργων.
Είναι ανάγκη να δούµε το γενναίο κούρεµα των χρεών, που έχουν συσσωρευτεί προς ασφαλιστικά ταµεία και Εφορία, και να κάνουν το χρέος τους οι τράπεζες και να παρέχουν χαµηλότοκα δάνεια. Να δούµε τις επόµενες εβδοµάδες την τήρηση των µέτρων, ώστε να υποχωρήσει η εξάπλωση της πανδηµίας, µε την ταυτόχρονη προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία, το λιανεµπόριο, σειρά δραστηριοτήτων. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, βέβαια, και το στοίχηµα είναι να έχουµε τείχος ανοσίας µέχρι το καλοκαίρι, ώστε να κερδίσουµε και το δεύτερο στοίχηµα, αυτό της οικονομίας, με την ανάκαμψη του τουρισμού, τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης και την πιο ολοκληρωμένη και ασφαλή λειτουργία της αγοράς.

Μιλήσατε για την αξία του εμβολιασμού. Πώς χαρακτηρίζετε τα παραδείγματα στελεχών που παρέβησαν τη σειρά τους και εμβολιάστηκαν;

Κατ’ αρχήν, πρόκειται για αντικοινωνική, απαράδεκτη συμπεριφορά να εμβολιάζεσαι πέραν της σειράς σου σε μια περίοδο που ούτε οι ευπαθείς ομάδες δεν έχουν εμβολιαστεί. Είδα τις προηγούμενες ημέρες τον Κώστα Σημίτη να περιμένει στη σειρά του για να εμβολιαστεί και αισθάνθηκα περήφανη που προέρχομαι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που ανέδειξε έναν τέτοιο πρωθυπουργό, ο οποίος εκπέμπει αξιοπρέπεια και σεβασμό στις διαδικασίες. Ολες αυτές είναι πάρα πολύ σοβαρές καταγγελίες, που πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος. Η Δικαιοσύνη κινήθηκε άμεσα, επιδεικνύοντας τα ανακλαστικά της, για τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη. Ομως, τι γίνεται με το θέμα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Χατζημάρκου; Τι γίνεται για τις αντίστοιχες καταγγελίες στον Δήμο Καλλιθέας; Πρέπει να δοθούν σοβαρές απαντήσεις. Η Ν.Δ. διέγραψε τα στελέχη της στη Θεσσαλονίκη. Με τους άλλους τι θα κάνει; Με τον κ. Χατζημάρκο, π.χ., τι θα κάνει; Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση. Πώς βρήκαν τα εμβόλια και μπόρεσαν να εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι; Τι κάνουν με τα εμβόλια που περισσεύουν; Υπάρχει κάποια άλλη λίστα; Δυστυχώς, οι απαντήσεις που μέχρι τώρα έχουν δοθεί είναι μισόλογα. Τίποτα δεν θα πρέπει να σκιάζει τη διαδικασία του εμβολιασμού, που προχωράει γενικώς υποδειγματικά.

Πριν από λίγες ημέρες είχατε επέτειο; Κλείσατε 13 χρόνια γάμου;

Κλείσαμε 13 χρόνια γάμου. Νιώθω ευγνωμοσύνη για αυτά τα υπέροχα 13 χρόνια, με τις όμορφες, αλλά και δύσκολες στιγμές. Αν δεν ήταν ο Μάξιμος, δεν ξέρω πώς θα είχα σταθεί όρθια σε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές. Είναι το στήριγμά μου, το άλλο μου μισό και, ειλικρινά, θέλω να πιστεύω ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Εχετε τρεις κόρες, την Κατερίνα, την Ιωάννα και την Γκρατσιέλλα. Πώς βιώνετε την καραντίνα; Η καραντίνα για τα παιδιά είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Το φυσιολογικό είναι να είναι στο σχολείο με τους δασκάλους και τους φίλους τους. Ειδικά η Κατερίνα, που πάει στο Γυμνάσιο, είναι σχεδόν μπροστά σε έναν υπολογιστή.

Προσπαθούμε, ειδικά ο Μάξιμος, να τις βγάζουμε έξω για ποδήλατο, για τρέξιμο, για βόλτα με τα σκυλάκια μας, αλλά και πάλι είναι δύσκολα τα πράγματα. Είστε, από ό,τι καταλαβαίνω, μια φιλόζωη οικογένεια; Ναι, αγαπάμε πολύ τα ζώα. Να φανταστείτε, πριν υιοθετήσουμε τα δύο σκυλάκια μας, ο Μάξιμος και τα κορίτσια φρόντιζαν όλα τα αδέσποτα γατάκια και σκυλάκια της γειτονιάς. Το είχα βάλει στο μυαλό μου, αφού τα παιδιά μας αγαπούν τόσο πολύ τα ζώα, και αποφάσισα να μεγαλώσουμε με ένα σκυλάκι. Αρχισα να το ψάχνω μέσα από διάφορα fora. Εκεί είδα δύο νεογέννητα αδελφάκια σκυλάκια για υιοθεσία. Κατευθείαν πήρα τηλέφωνο, ήρθαν και μεγάλωσε η οικογένειά μας. Τα λέμε Βίγκο και Ρόμα και έχουν κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη και με πιο πολλή αγάπη. Τα φροντίζουν αποκλειστικά οι κόρες μας, που έχουν αποκτήσει μεγάλη υπευθυνότητα από αυτό. Επίσης, έχω να σας ανακοινώσω ότι πήραμε και δύο κουνέλια, την Καίτη και τη Μαίρη.

717372


Είχατε κάποιον δικό σας άνθρωπο που νόσησε από COVID-19;

Υπήρξαν περιπτώσεις στη διάρκεια του έτους που φοβηθήκαμε και μέσα στο σπίτι μας, λόγω κάποιων συμπτωμάτων που μας ανησύχησαν, αλλά δεν είχαμε τελικά κάποιο κρούσμα. Αυτή την περίοδο δίνει μάχη με τον κορονοϊό ο πεθερός μου, ο πατέρας του Μάξιμου. Βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά. Με την ευκαιρία, θέλω να εκφράσω και τη χαρά μου όταν μπήκα σε ένα άρτια οργανωμένο και με τις πιο προωθημένες προδιαγραφές νοσοκομείο σαν αυτό, αλλά και τον θαυμασμό μου για την προσπάθεια όλων των νοσοκομειακών. Νιώθω την ανάγκη να πω ένα τεράστιο «ευχαριστώ» τόσο στον διοικητή του νοσοκομείου, κ. Κατσακιώρη, όσο και στον διευθυντή της ΜΕΘ, κ. Κουλούρα, αλλά και σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τους ευχαριστώ για τη στήριξη, ανάμεσα στους ασθενείς τους, και του πεθερού μου σε αυτή την τόσο δύσκολη μάχη.

Eχετε τρεις κόρες. Πώς καταφέρνετε να διατηρείτε αυτό το σώμα;

Σας ευχαριστώ. Τρεις κόρες, οικογενειακές υποχρεώσεις, τρέξιμο στις γειτονιές για να βρεθείς κοντά στα προβλήματα των ανθρώπων της περιοχής που σε τίμησαν, κοινοβουλευτικές και κομματικές υποχρεώσεις δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για να πάρεις κιλά. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζω να βρίσκω χρόνο, είτε πολύ νωρίς το πρωί είτε αργά το βράδυ, για τρέξιμο και πιλάτες.

Βλέπετε τις «8 λέξεις», όπου παίζει ο σύζυγός σας, Μάξιμος Μουμούρης;

Μην του το πείτε, αλλά έχω δει ελάχιστα επεισόδια. Οταν έχεις όλες τις δραστηριότητες που περιέγραψα και, επιπλέον, πολλά βράδια έχεις και τηλεοπτικές παρουσίες ή προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, δεν έχεις την πολυτέλεια να δεις ή και να απολαύσεις κάτι που θες.

Συζητήσατε με τον σύζυγό σας όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον χώρο του θεάτρου; Τι σας είπε;

Δεν κάναμε μια τυπική συζήτηση. Συζητήσαμε πολλές φορές αυτό το διάστημα -και τόσο ο Μάξιμος όσο και εγώ κάναμε επιπλέον πολλές δημόσιες τοποθετήσεις- για όλο αυτόν τον «χορό» των αποκαλύψεων για αποκρουστικές, χυδαίες, εγκληματικές συμπεριφορές, μετά τη θαρραλέα στάση της Σοφίας Μπεκατώρου. Σοκαριστήκαμε και εμείς, προβληματιστήκαμε για όσα βγαίνουν στην επιφάνεια ως δυσοσμία και παθογένεια μεγάλης έκτασης - και όχι μόνο στον χώρο του θεάτρου, αλλά και σε αθλητικούς χώρους, σε σχολεία, ακόμα και μέσα σε σπίτια, σε οικογένειες. Νιώσαμε και οι δύο να σφίγγεται το στομάχι μας, αλλά και την υποχρέωση να δούμε τι μέτρα, τι πρωτοβουλίες πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο νομοθεσίας, κωδίκων δεοντολογίας, Παιδείας.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία και ποιος ο αγαπημένος σας ηθοποιός;

Αγαπώ πολλές ταινίες, γιατί, λόγω του Μάξιμου, όπως καταλαβαίνετε, βλέπουμε επίσης πολλές. Αυτή που μου ήρθε πρώτη στο μυαλό, γιατί την είδαμε προσφατα, είναι το «Only lovers left alive» του Τζιμ Τζάρμους, που είναι από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες. Είναι τρομερά ρομαντική και πραγματεύεται τον διαχρονικό έρωτα ενός διαφορετικού και αντισυμβατικού ζευγαριού. Και έχει, όπως όλες οι ταινίες του Τζάρμους, καταπληκτικό soundtrack.

Πότε κλάψατε τελευταία φορά;

Πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή την κάρτα που μου έφτιαξαν και έγραψαν οι κόρες μου για την ημέρα της γυναίκας. Οι κόρες μου βρίσκουν πάντα έναν μοναδικό τρόπο να με εκπλήσσουν διαρκώς με υπέροχα πράγματα και να με συγκινούν.