Ηχηρό ράπισμα αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκοπική πορεία που καταγράφει το τελευταίο τρίμηνο. Σύμφωνα με τις τρεις τελευταίες έρευνες της Alco (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος), το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κινείται πτωτικά μη μπορώντας να καρπωθεί οφέλη από τη σύγκρουση και την τεχνητή κρίση που ο ίδιος δημιούργησε.

Σε μια πολιτικά έντονη περίοδο (πανδημία, Μήδεια) που οξύνθηκε με τις διαδηλώσεις για τον Κουφοντίνα και την υποτιθέμενη αστυνομική βία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε στην πρόθεση ψήφου 0,6% (Ιανουάριος 23,9%, Φεβρουάριος 23,5%, Μάρτιος 23,3%).

Image-1
Image-2

Συμπέρασμα: Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην στείρα κριτική και στην αναξιοπιστία.

Είναι ενδεικτικό ότι η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αυξάνεται σε σχέση με την έρευνα του Φεβρουαρίου όπως και η εμπιστοσύνη στο πιο κρίσιμο στάδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας που είναι ο εμβολιασμός.

Στον τομέα αυτό, η εμπιστοσύνη για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, εκτινάσσεται στο 51% από 36% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.

Image-3

Υπενθυμίζεται πως η δημοσκόπηση παρουσιάζει προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με 14 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της ALCO η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 17 Mαρτίου και παρουσιάστηκε σήμερα.

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει 37,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,3%, το ΚΙΝΑΛ 6,1%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 4,3% και το ΜέΡΑ25 2,9%.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν και τα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ από 23,5% σε 23,3%, την ίδια ώρα που η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα είναι ακριβώς ίδια σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, μόλις στο 22%. Αντιστοίχως οι αρνητικές γνώμες για το έργο και τη στάση του κ. Τσίπρα φτάνουν το 54%, όταν οι θετικές είναι μόλις στο 30%.

Η εν λόγω έρευνα έρχεται να προστεθεί σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών και οι οποίες δείχνουν, πάνω κάτω, τα ίδια: Η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ευρύτερα ακροατήρια, ούτε η ακραία ρητορική του συναντά ευήκοα ώτα. Φαίνεται, μάλιστα, να «πληρώνει» την ταύτισή του με περιθωριακές ομάδες της κοινωνίας και ιδιαίτερα τη στάση του στην υπόθεση Κουφοντίνα. Το πιο ανησυχητικό, δε, για τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα. Το άλλοτε ισχυρό χαρτί του κόμματος έχει μετατραπεί σε αδύναμο κρίκο για την αξιωματική αντιπολίτευση. Η απήχησή του εξαντλείται στον βασικό πυρήνα των «σκληρών» ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσως να είχε «διαβάσει» ο Αλέξης Τσίπρας το κλίμα αυτό, για αυτό και έσπευσε πριν από δυο ημέρες να προτείνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα πολιτικό μορατόριουμ. Επειδή, ακριβώς, η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας και όχι οι μειοψηφίες που φωνασκούν περί...ακροδεξιάς και αστυνομοκρατίας, επιθυμούν μια πιο συναινετική πολιτική αντιπαράθεση, εξαιτίας κυρίως της έξαρσης της πανδημίας. Ακόμα, όμως, και σε αυτό δεν είναι πειστικός ο πρώην πρωθυπουργός, διότι δεν βγαίνει να εκφράσει με κάθετο τρόπο την αντίθεσή του στις διαδηλώσεις. Για αυτό και τα επίχειρα της πολιτικής του αποτυπώνονται πλήρως στις αρνητικές δημοσκοπήσεις.