Χατζηδάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Καταβάλλονται έως το Πάσχα οι εθνικές συντάξεις και τα αναδρομικά
Τι είπε για το νέο εργασιακό νόμο
«Μέχρι το Πάσχα θα έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους οι εθνικές συντάξεις και τα αναδρομικά τους για όσους υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 31 Μαρτίου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κωστής Χατζηδάκης.
Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως οι εκκρεμείς συντάξεις είναι 149.000.
Αναφορικά με τα 200 ευρώ voucher για tablet, είπε πως αρμόδιο είναι το υπουργείο Παιδείας και πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ανακοίνωση για την διεύρυνση των κριτηρίων.
Σημείωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τις παλιές συντάξεις του 2016 και 2017.
Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις είπε πως οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν έναν ατομικό κουμπαρά.
Για τον εργασιακό νόμο είπε πως είναι σχεδόν έτοιμος και αποτελεί παρέμβαση που ωθεί τα πράγματα προς το εμπρός. Είπε πως έχει σημαντικές διατάξεις για τους εργαζόμενους, όπως είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας και οι άδειες πατρότητας.
Τόνισε πως η τηλεργασία μένει σε όλη την Ευρώπη και το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σχετικές ρυθμίσεις.
Αναφορικά με τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού, τόνισε ότι προχωρούν οι διαδικασίες.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Για τον ΕΦΚΑ, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε: «Στον ΕΦΚΑ από το ’16 δεν μένουν ίδια τα πράγματα πήγαν πίσω. Υπήρχαν κάποιες διαδικασίες, κάποιες ρουτίνες στο χειρισμό των πραγμάτων και με την φύρδην μίγδην άτακτη συγχώνευση που έγινε τα πράγματα μπερδεύτηκαν πάρα πολύ με αποτέλεσμα τελικά να έχουμε μεγαλύτερες καθυστερήσεις από το ’16 και μετά σε σχέση με τις καθυστερήσεις που υπήρχαν πρωτύτερα».
Με αφορμή την επίσκεψη του στον ΕΦΚΑ, ο Κωστής Χατζηδάκης σνέφερε: «Σου δημιουργείται ένα αίσθημα μελαγχολίας και φαντάζομαι ότι και οι υπάλληλοι που καταβάλλουν πολύ δύσκολες προσπάθειες σε αντίξοες συνθήκες έτσι θα αισθάνονται . Είδα αξιόλογα παιδιά που έχουν πτυχία, μεταπτυχιακά και έχουν προσβληθεί μέσω ΑΣΕΠ τα τελευταία χρόνια και δουλεύουν στον ΕΦΚΑ και δουλεύουν μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Και πραγματικά σας λέω ότι ειναι η κόπρος του Αυγεία με την έξης έννοια ότι παρά τις προσπάθειες και τις προόδους που έχουν γίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο διότι έχουν αυξηθεί οι συντάξεις το 2020 που δόθηκαν σε σχέση με το ’19 κατά 31%, παρά του ότι ο ΕΦΚΑ έχει ξεκινήσει να κάνει σε σημαντική κλίμακα ψηφιακές συναλλαγές έχουν γίνει 1 εκατομμύριο 750 χιλιάδες ψηφιακές συναλλαγές το σημείο αφετηρίας ήταν τέτοιο που προφανώς έχεις να ανέβεις ένα πολύ μεγάλο βουνό».
Για την καταβολή των εθνικών συντάξεων, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε: «Φαίνεται στον ορίζοντα μια πρώτη μικρή νίκη που έχει να κάνει με τις εθνικές συντάξεις τα 384 € τα οποία τα δίνουμε και αναδρομικά για όσους μήνες ο ΕΦΚΑ χρωστάει συντάξεις. Η καταβολή θα γίνει μέχρι το Πάσχα λεει η διοίκηση του ΕΦΚΑ σε όλους όσους υποβάλλει τις αιτήσεις τους μέχρι 31 Μαρτίου. Μέχρι τώρα έχουν υποβάλλει πάνω από 30 χιλιάδες αλλά είμαστε της τελευταίας στιγμής. Οι εκκρεμείς συντάξεις οι κύριες είναι 149 χιλιάδες. Εκτός από αυτό προφανώς καταβάλουμε προσπάθειες και σε άλλα επίπεδα, προχωρεί η πρόσληψη 100 συνταξιούχων πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντων για να βοηθήσουν και αυτοί με συμβάσεις έργου δηλαδή πληρωμή με το τεμάχιο για την έκδοση συντάξεων. Το ίδιο θα κάνουμε με κάποιους συμβασιούχους νέους οικονομολόγους οι οποίοι θα μπουν και αυτοί με την ίδια λογική».
Ερωτηθείς αν τον κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι παίρνει ιδιώτες για να δώσει συντάξεις, ο υπουργός απάντησε: « Δεν το λεει για αυτούς, το λεει για κάτι άλλο που θέλουμε να κανουμε που είναι με πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές που θέλουμε να τους βάλουμε να συμβάλλουν όπως το κάνουν άτυπα μέχρι τώρα. Όλοι αυτοί που διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους αγνοούν ότι τώρα υπάρχει μια ολόκληρη αγορά με δικηγόρους και λογιστές οι οποίοι βοηθάνε ατύπως τους συνταξιούχους για να πάρουν τις συντάξεις τους; Εμείς θέλουμε όχι απλώς να επισημοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία, θα ήταν τελείως λάθος και άδικο στην πρωτοβουλία μας, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα όπλα στη μάχη και να δώσουμε με εξουσιοδότηση του ασφαλισμένου τη δυνατότητα σε πιστοποιημένο λογιστή και σε πιστοποιημένο δικηγόρο να ασχοληθεί με τη σύνταξή του είτε προσωρινή είτε σχέδιο οριστικής και αυτό φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τα προσωπικά δεδομένα που επικαλούνται ορισμένοι. Γιατί όταν εγώ εξουσιοδοτήσω να δει κάποιος το θέμα μου που είναι το προσωπικό δεδομένο;»
Αναφορικά με τα 200 ευρώ voucher για tablet στους πολυτέκνους, επισήμανε: «Το υπουργείο το δικό μας είναι συναρμόδιο μαζί με το υπουργείο Παιδείας γιατί το υπουργείο Παιδείας πήρε βασικά την πρωτοβουλία για να δώσει tablet στους μαθητές. Είναι συναρμόδιο με το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι συναρμόδιο επίσης με το υπουργειο Οικονομικών. Η κα Συρρεγγέλα, η αρμόδια υφυπουργός για τους πολύτεκνους, είναι σε επαφή με τους συναρμόδιους υπουργούς και σε λίγες μέρες θα είμαστε σε θέση να κανουμε μιας ανακοίνωση η οποία θα καταλήγει σε διεύρυνση των κριτηρίων».
ΔΗΜ: Το πρόβλημα είναι ότι αντιμετωπίζεται ο άνθρωπος που έχει 2 παιδιά με τα ίδια κριτήρια με τον άνθρωπο που έχει 5 και 7 παιδιά και αυτό είναι άδικο.
«Συμφωνώ μαζί σας», απάντησε ο κ. Χατζηδάκης.
Αν αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα κριτήρια θα διευρυνθεί και το ποσό, απάντησε: «Προφανώς θα διερευνηθεί και το ποσό. Θα αντιμετωπιστεί το θέμα πιστεύω με έναν τρόπο ικανοποιητικό».
Για τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε: «Καταβάλλουμε μια προσπάθεια να κλείσουμε πρώτα από όλα τις παλιές συντάξεις. Έχουμε ένα ειδικό σχέδιο για να κλείσουν αυτές που είναι του ’16-’17, δεύτερον έχουμε ένα σχέδιο για τα προβληματικά ταμεία. Στο Ταμείο των Υγειονομικών έχουμε ήδη καλά αποτελέσματα διότι υπάρχει μια πολύ καλή βελτίωση, και θα πάμε να κάνουμε το ίδιο Ταμείο των Μηχανικών και στο Ταμείο των Ναυτικών. Άρα έχουμε μια πολυεπίπεδη προσπάθεια η οποία συνδυάζεται με αυτά που σας είπα δικηγόρους, προσλήψεις συμβασιούχων και συνταξιούχων. Παίρνουμε 1.700 computers για να μπορέσει να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή».
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις, σημείωσε: «Ο στόχος είναι να παρουσιαστεί για διαβούλευση μέχρι το τέλος εξαμήνου, είναι εκπλήρωση προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ. Για τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν πρώτη φορά στη δουλειά ή αυτούς που είναι μέχρι 35 χρονών θα υπάρξει ένα καινούργιο σύστημα το οποίο δεν θα στηρίζεται στο γνωστό σύστημα που λέγεται της αλληλεγγύη των γενεών δηλαδή πληρώνω εγώ σήμερα και άλλοι αργαζόμενοι για να πάρει κάποιος συνταξιούχος τη σύνταξή του. Θα πάμε σε κεφαλαιοποιητικό που σημαίνει πληρώνω εγώ για να πάρω σύνταξη εγώ, με έναν ατομικό κουμπαρά».
«Το σύστημα της αλληλεγγύης των γενεών θεσπίστηκε στην Ελλάδα το 1930 όταν και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είχαμε 4 εργαζόμενους να συντηρούν 1 συνταξιούχο. Τώρα άλλαξε αυτό το πράγμα έχουμε περίπου 1 εργαζόμενο για κάθε συνταξιούχο για αυτό το λόγο είδατε τα προηγούμενα χρόνια ότι έπεσαν έξω μερικά επικουρικά ταμεία διότι δεν υπάρχουν πια εργαζόμενοι για να συντηρούν συνταξιούχους. Στις επικουρικές συντάξεις αυτό που πάμε να κανουμε εμείς υπάρχει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τον εργασιακό νόμο, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Ο εργασιακός νόμος είναι σχεδόν έτοιμος, πιστεύω ότι συνολικά είναι μια μεγάλη παρέμβαση που ωθεί τα πράγματα προς τα μπρος είτε επειδή φέρνει διατάξεις διαφάνειας για το συνδικαλισμό, είτε επειδή μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στηρίζει τους εργαζόμενους γιατί όταν πάει μπροστά η οικονομία πάνε μπροστά και οι εργαζόμενοι, είτε επειδή έχει διάφορες απευθείας διατάξεις προστασίας των εργαζομένων. Επειδή είναι μια πολύ σοβαρή παρέμβαση θέλουμε να ανοίξουν τα πράγματα σε σχέση με την οικονομία και την αγορά και αμέσως μετά να προχωρήσουμε αλλά δεν έχουμε σκοπό και να καθυστερήσουμε πάρα πολύ γιατί οι διατάξεις αυτές είναι κρίσιμες».
«Δεν έχουμε αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα αλλά δεν θέλουμε μεσούσης της πανδημίας να το παρουσιάσουμε αλλά δεν θέλουμε και να καθυστερήσουμε γιατί η καθυστέρηση στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποβαίνει τελικά και εις βάρος των ίδιων των εργαζομένων. Έχουμε διατάξεις για την ψηφιακή κάρτα εργασίας με την οποία θα ελέγχεται ο χρόνος που πάει ο εργαζόμενος και ο χρόνος που φεύγει από τη δουλειά του, αυτό είναι υπέρ του εργαζόμενου γιατί με αυτό τον τρόπο κανείς διασφαλίζεται για τις υπερωρίες για παράδειγμα, είναι εγγύηση για τον εργαζόμενο. Ή έχουμε διατάξεις οι οποίες εισάγουν για πρώτη φορά την άδεια πατρότητας», υπογράμμισε ο ίδιος.
Για το ζήτημα των απεργιών, ανέφερε: «Τόσο στο ζήτημα των απεργιών και γενικότερα του συνδικαλιστικού νόμου όσο και στο θέμα πως λειτουργεί το πράγμα συνολικά στις εργασιακές σχέσεις η κατεύθυνσή μας είναι μια, να πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν θέλουμε να κάνουμε δικές μας πατέντες, δεν θέλουμε να κανουμε πράγματα τα οποία δεν θα μπορούν να δικαιολογούνται και για αυτό έχω πει προκαταβολικά σε αυτούς που σπεύδουν να κάνουν κριτική ας είναι λίγο συγκρατημένοι διότι τα επιχειρήματά μας θα είναι ακράδαντα, θα παραπέμπουν στο τι γίνεται σε μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει Ευρώπη και σε αυτό και αυτό θα είναι προς όφελος και των επιχειρηματιών αλλά και των εργαζομένων».
Ερωτηθεις αν τηλεργασία ήρθε για να μείνει, ο υπουργός απάντησε: «Η τηλεργασία μένει σε όλη την Ευρώπη, προχωρεί με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς από ότι θα προχωρούσε υπό κανονικές συνθήκες ακριβώς λόγω του covid. Το νομοσχέδιο θα έχει ρυθμίσεις και για την τηλεργασία».
Ερωτηθείς αν θα μικραίνει τους μισθούς, απάντησε: «Τι σχέση έχουν οι μισθοί με το νομοσχέδιο; Καμία απολύτως σχέση. Το νομοσχέδιο είναι θεσμική παρέμβαση. Η τηλεργασία θα γίνεται σε βάση εθελοντική, μετά από συμφωνία των εργαζομένων με τους εργοδότες, εξαιρέσεις θα υπάρχουν μόνο για λόγους δημόσιας υγείας αλλά θα ρυθμίζουμε παράλληλα και το λεγόμενο δικαίωμα αποσύνδεσης. Δηλαδή θα διασφαλίζουμε ότι ο εργαζόμενος δεν θα δουλεύει εκτός του ωραρίου του, δεν θα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον εργοδότη».
Αναφορικά με τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε: «Αυτές τις μέρες θα κινηθεί η διαδικασία. Ο επανακαθορισμός σημαίνει ότι ακολουθούνται κάποιες διαδικασίες που προβλέπονταν από έναν νόμο της ΝΔ παλιά και του ΠΑΣΟΚ, της συγκυβέρνησης τότε ο οποίος παρέμεινε επί ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το νόμο καθορίστηκε ο κατώτατος μισθός το 2019, τώρα υπήρξαν αναστολές λόγω covid την περασμένη χρονιά. Προχωρούμε τη διαδικασία, θα γίνει ταμείο το καλοκαίρι με βάση τις διαδικασίες του νόμου που είναι διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων από τη μια πλευρά, προτάσεις διαφόρων φορέων και Ινστιτούτων από την άλλη».
«Όλα αυτά στηρίζονται το πώς πήγε η οικονομία το διάστημα που έχει περάσει και στη συνέχεια μόλις κλείσει αυτό και η κυβέρνηση καταλήξει το καλοκαίρι στην απόφαση της βάσει των προτάσεις που θα έχουν προηγηθεί, στη συνέχεια θα ξεκινήσει η άλλη διαδικασία δηλαδή του χρόνου τέτοιο καιρό, για την επόμενη απόφαση για τον κατώτατο μισθό. Για τον επόμενο μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι η συζήτηση θα γίνει σε θετικό έδαφος», δήλωσε επιπρόσθετα.