Ζέττα Μακρή στα Παραπολιτικά 90,1: Η 12η Απριλίου είναι πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα Λυκείων και Γυμνασίων
Επιθυμία του υπουργείου είναι η έναρξη της διαζώσης εκπαίδευση στα σχολεία με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο
«Το 44% των εκπαιδευτικών δήλωσε ενδιαφέρον για τις αδιάθετες δόσεις των εμβολίων κατά του κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.
Σύμφωνα με τον κ. Μακρή, το υπουργείο ζήτησε και πέτυχε την προτεραιότητα των εμβολιασμών για τους δασκάλους ειδικής αγωγής.
Ανέφερε πως επιθυμία του υπουργείου είναι η έναρξη της διαζώσης εκπαίδευση στα σχολεία με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο.
Τόνισε πως η 12η Απριλίου είναι μια πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων με πρώτα τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια.
Είπε πως είναι αναγκαιότητα να γίνεται η διενέργεια των self test για τους μαθητές πριν μπουν στις τάξεις.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ζέττας Μακρής στα Παραπολιτικά 90,1:
Ερωτηθείσα για το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για τις αδιάθετες δόσεις εμβολίων, η υφυπουργός Παιδείας απάντησε: «Σε ότι αφορά τους δασκάλους της Ειδικής Αγωγής το υπουργείο ζήτησε και πέτυχε γιατί ήταν και συνδικαλιστικό αίτημα, να γίνει κατά προτεραιότητα ο εμβολιασμός και των δασκάλων και του εκπαιδευτικού προσωπικού και του βοηθητικού προσωπικού και των μαθητών και μαθητριών που είναι πάνω από 16 ετών με συναίνεση γονέων και κηδεμόνων».
«Σε ότι αφορά τις αδιάθετες δόσεις επίσης θεωρήσαμε ότι καλό είναι και το πετύχαμε ότι μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις να καλούνται και οι εκπαιδευτικοί για τις αδιάθετες αυτές δόσεις. Αυτή ήταν η προσπάθεια του υπουργείου σε μια διεργασία η οποία δεν έχει το χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας. Γύρω στο 44% των εκπαιδευτικών δήλωσε ενδιαφέρον για τις αδιάθετες δόσεις εμβολίων. Πρέπει να συνεκτιμήσουμε ότι πέραν από τους δασκάλους της Ειδικής Αγωγής οι οποίοι είναι στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό, υπάρχει και η ηλικιακή ομάδα 60-64 που ήδη έχει μπει στον εμβολιασμό οπότε το ποσοστό είναι λίγο μεγαλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα αν φοβήθηκε να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, η κ. Μακρή απάντησε: «Καθόλου και θα κάνω και τη δεύτερη δόση με την ίδια εμπιστοσύνη».
Αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων, η υφυπουργός σημείωσε: «Βεβαίως και εμείς θέλουμε να επανέλθουμε στη δια ζώσης εκπαίδευση όχι όμως χωρίς να λάβουμε το πράσινο φως από τους ειδικούς. Καθόλου δεν τους πιέζουμε, ενημερώνουμε, καταθέτουμε τις προτάσεις μας, την επιθυμία μας και περιμένουμε το πράσινο φως. Το υπουργείο εκφράζεται με μια φωνή και σας λεω ότι δεν υπάρχει καμία πίεση. Είναι διαφορετικό πράγμα η επιθυμία, διαφορετικό η προετοιμασία και πολύ διαφορετική η πίεση».
Ερωτηθείσα γιατί δεν ανοίγουν τα σχολεία μετά το Πάσχα, απάντησε: «Γιατί αυτές οι τάξεις της Δευτεροβάθμιας λειτούργησαν δια ζώσης πολύ λιγότερο και γιατί πιστεύουμε στη δια ζώσης εκπαίδευση και στη διάδραση οι οποίες ψυχολογικά και κοινωνικά δίνουν στα παιδιά μια άλλη διέξοδο. Η επιλογή του υπουργείου θα είναι με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο και υπό την προϋπόθεση της άδειας από τους επιδημιολόγους της σχετικής απόφασης να επανέλθουμε στη δια ζώσης εκπαίδευση όσο περισσότερο, κατά τη γνώμη μου και μια ώρα κέρδος είναι. Αυτή είναι η γνώμη του υπουργείου αλλά και των εκπαιδευτικών που ξέρουν τις θετικές παραμέτρους της δια ζώσης εκπαίδευσης».
«Η πιθανότερη ημερομηνία είναι 12 του μηνός, δεν είναι κάτι το οποίο έχει ανακοινωθεί ως απόφαση των ειδικών φαίνεται ότι ειναι μια σχετικά ασφαλής πρόβλεψη. Εμείς θέλουμε αν αυτό το επιτρέπουν οι ειδικοί και το επιτρέπει η ιατρική επιστήμη, να γίνει ότι το δυνατόν νωρίτερα και εμείς διασφαλίζουμε την ασφαλέστερη δυνατή επιστροφή με τα μέτρα που ξέρουμε που τηρούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, με τον εμβολιασμό που προχωρά, και με το self testing το οποίο προστίθεται ως πρόσθετο μέτρο ασφαλείας», υπογράμμισε η ίδια.
«Είναι ένα ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα Λύκεια και μετά τα Γυμνάσια. Η σειρά με την οποία το υπουργείο προκρίνει τη σταδιακή επαναφορά στην εκπαιδευτική κανονικότητα είναι Λύκεια, Γυμνάσια και η Πρωτοβάθμια που λειτούργησε περισσότερο διά ζώσης μετά», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείσα αν είναι σίγουρη ότι οι γονείς θα κάνουν τα self test στα παιδιά τους, απάντησε: «Είμαι σίγουρη γιατί δεν διακινδυνεύει κανείς γονιός να στείλει το παιδί του χωρίς να το εξετάσει πριν γιατί κινδυνεύει και η υγεία του παιδιού του. Άρα θα το κάνει και θα το κάνει με προσοχή και θα το κάνει με επάρκεια με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν και θα δηλώσει αντίστοιχα τη θετικότητα ή την αρνητικότητα του τεστ. Δεν έχω αυτή την ανησυχία. Η διάθεσή μας είναι να πείσουμε για την αναγκαιότητα να γίνεται η αυτοεξέταση».
«Δεν φτάσαμε στο σημείο να σκεφτούμε ποια τιμωρία θα επιβάλλουμε (στην περίπτωση που δεν έχουν τη βεβαίωση του self test) γιατί η εκτίμηση που σας κατέθεσα είναι εκτίμηση και του υπουργείου. Είδατε ότι στην αρχή με τις μάσκες είχαμε κάποιες αντιδράσεις, υπήρξαν οι αρνητές, υπήρχε η αντίδραση, θεωρούσαν ότι δεν προστατεύει ότι είναι ένα υπερβολικό μέτρο. Με πειθώ τώρα πια τέτοια φαινόμενα δεν έχουμε, με τον ίδιο τρόπο θα προσπαθήσουμε- η υποχρεωτικότητα θα υπάρχει- γιατί δεν θέλουμε να φτάσουμε να ανακοινώνουμε συνέπειες. Με πειθώ, που εγώ εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί πολύς κόπος από την πλευρά μας για να πείσουμε τους συμμετέχοντες, θα εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή», κατέληξε.