Γιατρομανωλάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Πάνω από 300 εκατ. ευρώ διατέθηκαν στον πολιτισμό
Προανήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών και έργα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας
«Περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί στον κλάδο του πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Παράλληλα, ο κ. Γιατρομανωλάκης προανήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών και έργα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Σημείωσε πως για πρώτη φορά δίνεται έμφαση στην αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου με πολλά πιλοτικά προγράμματα.
Τόνισε πως προωθείται η ενδυνάμωση του ελληνικού κινηματογράφου με περισσότερες και καλές ελληνικές ταινίες, όπως επίσης και η προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.
Ανέφερε πως θα διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό από ομάδες όπως άτομα ΑΜΕΑ.
Είπε επίσης πως στόχος είναι να ξαναφέρουμε στην αγορά εργασίας 18.000 καλλιτέχνες που την τελευταία 7ετία έκλεισαν τα βιβλία τους.
Τόνισε πως έχει κατατεθεί στην επιτροπή των ειδικών σχέδιο για το άνοιγμα θεάτρων, μουσείων πολιτιστικών χώρων.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νικόλα Γιατρομανωλάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
«Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ έχουν διοχετευτεί από την πολιτεία προς τον κλάδο του πολιτισμού με διάφορες μορφές στήριξης από προγράμματα όπως τα γνωστά και οριζόντια προγράμματα όπως η επιστρεπτέα για παράδειγμα, όπως επίσης και εξειδικευμένα προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για τον κλάδο του πολιτισμού ο οποίος έχει κάποιες ιδιαιτερότητες και για τη στήριξη των επαγγελματιών του. Αυτό συνδέεται και με ένα από τα κομμάτια αυτού που κάναμε με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ότι η πανδημία έβγαλε στην επιφάνεια κάποια ζητήματα χρόνια και παθογένειες του κλάδου αυτού δεκαετιών οι οποίες δεν είχαν αντιμετωπιστεί. Επομένως εμείς τι λέμε να κανουμε όταν με το καλό επανακκινηθεί η λειτουργία του πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού.
«Λέμε ότι αναλαμβάνουμε μια σειρά θαρραλέων μεταρρυθμίσεων ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα δεκαετιών του κλάδου όπως τα εργασιακά, εκπαιδευτικά κλπ και παράλληλα σχεδιάζουμε αναπτυξιακά έργα ουσίας τα οποία και δημιουργούν θέσεις εργασίας, και δεν είναι μόνο για την Αθήνα πιάνουν όλη τη χώρα και μάλιστα εστιάζουν σε περιοχές με οικονομικά θέματα, και βελτιώνουμε την πρόσβαση των πολιτών στον πολιτισμό και ενισχύουμε τις πολιτιστικές εξαγωγές. Θέλουμε να κάνουμε ένα πλέγμα να δώσουμε στον πολιτισμό τη θέση που του αξίζει, όχι μόνο στην καθημερινότητά μας που είναι αυταπόδεικτη η αξία του αλλά και ακόμη στην οικονομία μας», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Για πρώτη φορά το υπουργείο Πολιτισμού διεκδικεί τόσο δυναμικά τόσο σημαντικούς πόρους, μαζί Σύγχρονος πολισμός και κληρονομιά διεκδικούμε πάνω από μισό δις. Θα σας μιλήσω για τα 250 εκ. τα οποία διεκδικούμε για το σύγχρονο πολιτισμό. Ο τρόπος με τον οποίο έχουμε σχεδιάσει τις προτάσεις μας εστιάζει αφενός στην αναπτυξιακή δυναμική που έχει ο κλάδος, μάλιστα θα κάνουμε κάποια πιλοτικά προγράμματα στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όπου ουσιαστικά θα προσπαθήσουμε να δείξουμε στην πράξη πως ο πολιτισμός μπορεί να δημιουργήσει και θέσεις εργασίας και ευκαιρίες ανάπτυξης και γύρω από τον πολιτισμό να χτιστεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα τουριστικό, εκπαιδευτικό, επιχειρηματικό που να δυναμώσει αυτές τις περιοχές» τόνισε ο κ. Γιατρομανωλάκης.
«Έχουμε αναβίωση της χειροτεχνίας σε όλη τη χώρα όχι ως μουσειακό είδος , λαογραφικό αλλά ως έναν μηχανισμό σύγχρονης δημιουργίας που μπορεί να συνδεθεί με το design, τη μόδα, να φέρει εξαγωγές και να φέρει και δουλειές σε όλη την Ελλάδα. Μιλάμε για ένα άλλο project που έχει να κάνει με την ενδυνάμωση του ελληνικού κινηματογράφου και πως μπορεί να έχουμε πιο πολλές και πιο καλές ελληνικές ταινίες. Μιλάμε επίσης για ενίσχυση των εξαγωγών, προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, από το βιβλίο μέχρι τα εικαστικά και από το θέατρο μέχρι το χορό και τη μουσική. Επίσης έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για την ενίσχυση του ''ασημένιου τουρισμού''», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Ο ''ασημένιος τουρισμός'' είναι οι τουρίστες που είναι πάνω από 65 ετών, οι διεθνείς έρευνες λένε ότι αυτό είναι το κομμάτι του τουρισμού το οποίο αναπτύσσεται ταχύτερα από όλα τα άλλα γιατί έχουν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα να ξοδέψουν και πιο πολύ χρόνο στα χέρια τους. Όμως έχουν και κάποιες ιδιαιτερότητες επομένως θα προσαρμόσουμε κάποιες πολιτιστικές υπηρεσίες και προγράμματα για αυτους τους ανθρώπους, για να προσελκύσουμε τέτοιου είδους τουρισμό και παράλληλα και τουρισμό ατόμων με αναπηρία. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι πραγματικά θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό όλες αυτές οι ομάδες», επισήμανε ο υφυπουργός.
Για την επαναλειτουργία του πολιτισμού, ο κ. Γιατρομανωλάκης ανέφερε: «Όταν αρχίσαμε να σχεδιάζουμε τα μέτρα στήριξης βλέπαμε ότι υπήρχε ένα σημαντικό κομμάτι των επαγγελματιών του κλάδου που έμενε εκτός από το δίχτυ προστασία του κράτους γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι ειδικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τα τελευταία χρόνια έκλεισαν τα βιβλία τους γιατί δεν μπορούσαν πια να τα συντηρήσουν και να τα κρατήσουν ανοιχτά. Κάναμε μια έρευνα σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ζήτησα τα στοιχεία τα τελευταία 7 χρόνια πόσοι καλλιτέχνες έκλεισαν τα βιβλία τους και συνειδητοποιήσαμε ότι μιλάμε για 18.000 άτομα. Επομένως εμείς πρέπει να βρούμε τρόπους και κίνητρα να ξαναφέρουμε αυτά τα άτομα στη δηλωμένη εργασία για να μπορούν να απολαμβάνουν των δικαιωμάτων και των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για αυτούς».
«Ξεκινήσαμε με το μητρώο καλλιτεχνών πέρυσι που ήταν μια πρώτη γρήγορη μορφή ανταπόκρισης για να λύσουμε φλέγοντα ζητήματα και να στηρίξουμε άμεσα τους ανθρώπους. Έχουμε δώσει και συνεχίζουμε με δίνουμε. επιδόματα ειδικού σκοπού μέσα από το μητρώο καλλιτεχνών σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων αλλά ξέρουμε ότι αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να βρεθεί κάτι μόνιμο, ουσιαστικό το οποίο θα δώσει και μια αναπτυξιακή δυναμική στο χώρο. Δεν μπορεί να είμαστε η χώρα που λέμε ότι έχουμε τέτοιο πολιτιστικό απόθεμα και πλούτο και οι εξαγωγές μας οι πολιτιστικές να είναι μικρότερες από όλων των γειτονικών μας χωρών. Όλα αυτά τα θέματα πρέπει να τα λύσουμε δομικά και όλα είναι αλληλένδετα για αυτό επενδύουμε και μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης στο να δώσουμε κίνητρα και ευκαιρίες να επιστρέψουν στη δηλωμένη εργασία», διευκρίνισε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει οδικός χάρτης για το άνοιγμα των θεάτρων, μουσείων και πολιτιστικών χώρων, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού απάντησε: «Έχουμε καταθέσει ειδικό χάρτη στην επιτροπή λοιμωξιολόγων εδώ και πολύ καιρό, πιέζουμε όσο μπορούμε για το άνοιγμα. Έχουμε αποδείξει και από πέρυσι ότι μπορούμε να κάνουμε ένα ασφαλές άνοιγμα. Πιέζουμε επίσης και για την έναρξη των δραματικών σχολών και των σχολών χορού για να μην χάσουν τα παιδιά τη χρονιά τους. Από εκεί και πέρα μουσεία, σινεμά, θέατρα, συναυλιακοί χώροι και λοιπά θεωρώ και εκτιμώ και δική μας εισήγηση είναι να ανοίξουνε μαζί, και πριν αν είναι δυνατόν, με τον τουρισμό γιατί είναι και μέρος του τουριστικού πακέτου».