Το παρασκήνιο της μυστικής συνομιλίας Μητσοτάκη-Δένδια και οι αυστηρές συστάσεις σε Τσαβούσογλου
«Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και η εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν και παραμένει επιλογή της Αθήνας», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη την επομένη της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και της έντασης που επικράτησε στις κοινές δηλώσεις με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Συνομιλία Μητσοτάκη-Δένδια
«Η χώρα μας προσέρχεται πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση στις συνομιλίες. Όμως, όταν γίνονται συνομιλίες -και αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία- η Ελλάδα προβάλλει τις θέσεις της. Αυτή τη φορά οι διαφωνίες εκφράστηκαν δημοσίως και με ειλικρίνεια, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει εκτονωτικά», επισημαίνουν παράλληλα. «Ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. «Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, ο κ. Δένδιας είχε ρητή εντολή από τον κ. Μητσοτάκη, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως - κάτι που τελικά έπραξε.
Ο Δένδιας παρουσίασε δημόσια της ελληνικές θέσεις
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στις δηλώσεις του στην Άγκυρα, παρουσίασε δημόσια τις ελληνικές θέσεις για όλα τα κρίσιμα διμερή και περιφερειακά ζητήματα, όχι μόνο για το ελληνοτουρκικό ακροατήριο, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα. Στο Κυπριακό, εν όψει και της πενταμερούς, επανάλαβε πως μοναδική λύση, που είναι αποδεκτή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα ζήτησε να υπάρχει αποχή από ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για το τουρκικό casus belli, υπογράμμισε πως η στάση αυτή αντίκειται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν συνάδει ούτε με έναν νατοϊκό Σύμμαχο, ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας και με την προώθηση αυτών των σχέσεων. Σχετικά με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε πως αυτό έχει καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Για την Αγία Σοφία ήταν επίσης σαφής: «Η προσδοκία αναστροφής της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και της απόφασης της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, εκφράστηκε προς την τουρκική πλευρά. Εμείς πιστεύουμε ότι μία τέτοια αναστροφή είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας και της εικόνας της Τουρκίας διεθνώς».
Μηνύματα για το Μεταναστευτικό από Μητσοτάκη
Την ίδια ώρα, σε σχέση με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστελνε ένα καθαρό μήνυμα προς την Άγκυρα από τον Πειραιά, στην ομιλία του κατά την τελετή ονοματοδοσίας των δύο πρώτων από τα τέσσερα μεγάλα περιπολικά σκάφη που θα ενισχύσουν φέτος τον στόλο του Λιμενικού Σώματος. Αφού τόνισε πως «με την εμπειρία του Έβρου, αλλά και του Αιγαίου, θα χαρακτήριζα τα σκάφη του Λιμενικού ‘πλωτά συνοριακά φυλάκια’», ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Τουρκία έχει, τώρα, την ευκαιρία να επιστρέψει στο πνεύμα της Κοινής Δήλωσης για το Μεταναστευτικό. Να πάψει να εξάγει ροές παρανόμων, αντιμετωπίζοντας, επιτέλους, αποτελεσματικά τους διακινητές που δρουν από τις ακτές της. Με πρώτη κίνηση, την επιστροφή στο έδαφός της των 1.450 ανθρώπων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδι».