Ένα ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων στον τουρισμό, των γυμναστηρίων και των παιδότοπων θα ανακοινωθεί το προσεχές το διάστημα, αποκάλυψε στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Προσπαθούμε και κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βρούμε λύσεις στα πρακτικά προβλήματα και να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις στην εστίαση να ανοίξουν», δήλωσε σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος υποστηρίζει πως «όσοι συνωστίζονται στις πλατείες, και μάλιστα χωρίς μάσκες, στρέφονται κατά της κοινωνίας».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Σε τέσσερις ηµέρες επανεκκινεί η εστίαση. Ανησυχείτε ότι πολλές επιχειρήσεις µπορεί να µην ανοίξουν, είτε γιατί δεν έχουν το κεφάλαιο για να πληρώσουν τις προµήθειες και τους πρώτους µισθούς των εργαζοµένων είτε γιατί δεν έχουν επαρκή εξωτερικό χώρο όπου επιτρέπεται να σερβίρουν;


Ασφαλώς και ανησυχούµε για τα πολλά πρακτικά προβλήµατα που η πολύµηνη καραντίνα και τα υγειονοµικά µέτρα για την αντιµετώπιση της πανδηµίας δηµιουργούν στις επιχειρήσεις.

Προσπαθούµε και κάνουµε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βρούµε λύσεις σε αυτά τα προβλήµατα και να δώσουµε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να ανοίξουν.

Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7 οι επιχειρήσεις της εστίασης είχαν τη µερίδα του λέοντος. 55.000 επιχειρήσεις εστίασης έλαβαν µετρητά για να µπορούν τη ∆ευτέρα του Πάσχα να ανοίξουν. Η πλατφόρµα για το πρόγραµµα ΕΣΠΑ -ειδικά προσαρµοσµένο στην εστίαση- θα ανοίξει στην ώρα της και εντός του Μαΐου θα πάρουν επίσης ένα πολύ σηµαντικό ποσό περίπου 40.000 επιχειρήσεις εστίασης.

Η νοµοθεσία για τους κοινόχρηστους χώρους εξακολουθεί να ισχύει, ώστε οι δήµοι να µπορούν να δίνουν περισσότερο εξωτερικό χώρο σε όσους έχουν πρόβληµα. Αν κάποιος έχει ακόµα µία άλλη καλή ιδέα, εδώ είµαστε για να την εφαρµόσουµε. Θα χρειαστεί λίγος κόπος στην αρχή. Οµως, όσο προχωρούν οι εµβολιασµοί, τόσο όλα θα πηγαίνουν καλύτερα.

Τα ξενοδοχεία και οι λοιπές επιχειρήσεις τουρισµού, τα γυµναστήρια, οι κινηµατογράφοι και άλλες επιχειρήσεις που παραµένουν ακόµη κλειστές θα λάβουν κάποια νέα ενίσχυση ή στήριξη από την Πολιτεία τους προσεχείς µήνες;

Και ειδικό πρόγραµµα ΕΣΠΑ σχεδιάζεται για τον τουρισµό και θα ανακοινωθεί οσονούπω και για τα γυµναστήρια και τους παιδότοπους. Γενικά, ο σκοπός µας είναι σε όσες επιχειρήσεις έπαθαν τη µεγαλύτερη ζηµία να είµαστε στο πλάι τους, αναγνωρίζοντας ότι χρειάζονται βοήθεια για να µπορέσουν να µείνουν όρθιες. Στόχος µας είναι να µη µείνει κανένας µόνος του πίσω.

Θα ήταν δύσκολα πιστευτό να σας μεταφέρω το πόσο θετικό είναι το κλίμα. Η Ελλάδα έχει αντιστρέψει το κακό όνομα που είχε τα περασμένα χρόνια και πλέον θεωρείται αξιόπιστη

Τι απαντάτε σε όσους δυσανασχετούν που έβλεπαν τον τελευταίο καιρό πολύ κόσµο να συνωστίζεται κάθε βράδυ σε µεγάλες πλατείες της Αττικής, αλλά οι ίδιοι δεν µπορούν να πάνε µε τις οικογένειές τους στο χωριό τους για να κάνουν Πάσχα;

∆υστυχώς, σε µια κοινωνία υπάρχουν άνθρωποι υπεύθυνοι και σοβαροί, οι οποίοι έχουν συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης, και υπάρχουν πάντα και κάποια αντικοινωνικά στοιχεία. Αυτό δεν µπορείς να το αποκλείσεις. Αυτοί οι οποίοι συνωστίζονταν στις πλατείες, και µάλιστα χωρίς µάσκες, προφανώς δεν στρέφονταν µόνο κατά του εαυτού τους, στρέφονταν και κατά ολόκληρης της κοινωνίας µε την ανευθυνότητά τους. ∆εν µπορούµε, όµως, οι πολλοί να υποτασσόµαστε στη θέληση των λίγων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιµένει στην ανάγκη διαγραφής χρεών που δηµιουργήθηκαν µέσα στην πανδηµία. Εξετάζετε την πρόταση αυτή;

∆υστυχώς, η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ εν µέσω πανδηµίας αρχίζει να µοιάζει ολοένα και περισσότερο µε τη ρητορική του για τη σεισάχθεια του 2012-2014. Ασφαλώς, µερική διαγραφή χρεών πρέπει να γίνει και γίνεται. Μια σειρά µέτρων που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση είναι διαγραφή χρεών.

Να φέρω µερικά παραδείγµατα; Οταν πληρώνουµε τους τόκους των δανείων και τους χαρίζουµε αυτούς τους τόκους, αυτό δεν είναι διαγραφή του χρέους που θα είχες, αν δεν είχαµε παρέµβει;

Οταν σου δίνουµε το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής µη επιστρεπτέο, αυτό δεν είναι διαγραφή χρέους που θα είχες, αν σου ζητούσαµε να πληρώσεις το χρέος σου; Τώρα, γενικευµένη και µεγαλύτερη διαγραφή χρέους ή, για να το πω πιο σωστά, ο τρόπος που θα διευθετηθούν οριστικά τα χρέη της πανδηµίας δεν µπορεί να αποφασιστεί τώρα και δεν µπορεί να αποφασιστεί µόνο από την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό ζήτηµα το οποίο ασφαλώς θα απασχολήσει όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους πάντες.

Πότε, όµως; Οταν λήξει η πανδηµία και έχουµε τον τελικό λογαριασµό. Τότε θα γίνει αυτή η συζήτηση, οργανωµένα, σωστά και νοικοκυρεµένα. Οφείλω, δε, να πω και σε αυτό ότι η ιδέα η Ελλάδα να γίνει ο πανευρωπαϊκός κήρυκας διαγραφής χρεών εµένα µου προκαλεί πολύ µεγάλο φόβο. Η Ελλάδα έχει ένα βεβαρηµένο παρελθόν στα µάτια πολλών Ευρωπαίων στο ζήτηµα των χρεών. ∆εν είναι σοφό να βγούµε εµείς µπροστά. Θα βγουν άλλοι και ασφαλώς την πανευρωπαϊκή λύση θα την υποστηρίξουµε και εµείς.

Είστε σε επικοινωνία µε επενδυτές και επιχειρηµατίες από το εξωτερικό. Υπάρχει έµπρακτο ενδιαφέρον για άµεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα µας καθώς βγαίνουµε σταδιακά από την κρίση της πανδηµίας;

Θα ήταν δύσκολα πιστευτό να σας µεταφέρω το πόσο θετικό είναι το κλίµα για άµεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα µε τη λήξη της πανδηµίας. Αντί να σας πω τι λέω εγώ, σας προκαλώ να διαβάσετε όλες τις εκθέσεις των ξένων θεσµικών, είτε είναι η Standard & Poοrs, που πρόσφατα µας αναβάθµισε, είτε είναι η CitiBank, είτε οποιοσδήποτε άλλος.

Ολοι µιλούν για επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα µε το πέρας της πανδηµίας. Γιατί βλέπουν αυτό που βλέπω και εγώ. Η Ελλάδα έχει αντιστρέψει το κακό όνοµα που είχε τα περασµένα χρόνια και πλέον θεωρείται µια αξιόπιστη και λειτουργική χώρα.

Οι µεταρρυθµίσεις που έχουµε κάνει έχουν γίνει αντιληπτές σε επενδυτές στο εξωτερικό, που αντιλαµβάνονται πια ότι υπάρχει µια κυβέρνηση που είναι εδώ για να λύνει τα προβλήµατα και όχι για να δηµιουργεί προβλήµατα, και η επιτυχής διαχείριση της πανδηµίας έχει αυξήσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.

Αυτά σε συνδυασµό µε την απολιγνιτοποίηση και σε συνδυασµό µε το ότι η Ελλάδα έχει µείνει πολύ πίσω στις άµεσες ξένες επενδύσεις, λόγω της οικονοµικής κρίσης την περασµένη δεκαετία, δηµιουργούν ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον και, σε συνδυασµό µε τη χρηµατοδότηση του Ταµείου Ανάκαµψης και του νέου ΕΣΠΑ, θα προκαλέσουν αναπόφευκτα µεγάλη επενδυτική έκρηξη.

Τα κόµµατα της αντιπολίτευσης ετοιµάζονται για «µάχη» εντός και εκτός Βουλής για το εργασιακό νοµοσχέδιο. Φοβάστε έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις;

Η λέξη «φοβάµαι» δεν θα ήταν σωστή. Είµαι βέβαιος ότι η αντιπολίτευση ανεύθυνα θα προσπαθήσει εκ νέου να δυναµιτίσει το κλίµα. Είµαι, όµως, µέσα µου απολύτως πεπεισµένος ότι η ελληνική κοινωνία έχει πια ωριµάσει. ∆εν παρασύρεται εύκολα από τις σειρήνες του λαϊκισµού και θέλει επιτέλους να γυρίσουµε σελίδα και να πάµε µπροστά.

Είναι προφανές ότι το εργασιακό νοµοσχέδιο δεν είναι το νοµοσχέδιο «τέρας» που παρουσιάζει η αντιπολίτευση. Είναι ένα εξαιρετικά φιλεργατικό νοµοσχέδιο, γιατί δίνει στον εργαζόµενο δυνατότητες που σήµερα δεν έχει, να ρυθµίσει τον χρόνο του κατά τον τρόπο που θέλει, σεβόµενο πλήρως τα δικαιώµατά του. Στην πραγµατικότητα, η αντιπολίτευση χάνει άλλη µία ευκαιρία. Να συµβάλει εποικοδοµητικά στον διάλογο ενός εργασιακού νοµοσχεδίου που προσπαθεί να προσαρµόσει τις εργασιακές συνθήκες του 21ου αιώνα και τις τεχνολογίες που πλέον αναπτύχθηκαν και που δεν υπήρχαν σε παλαιότερη νοµοθεσία. Αυτό είναι το νέο νοµοσχέδιο του κυρίου Χατζηδάκη και είναι µια σηµαντική µεταρρύθµιση.

Είναι υπαρκτό το ενδεχόµενο τα περιοριστικά µέτρα που έχουν αρθεί ή «χαλαρώσει» να επιβληθούν ξανά, αν αυξηθούν και πάλι τα κρούσµατα;

Εργαζόµαστε σκληρά για να µην αυξηθούν πάλι τα κρούσµατα. Παρέχουµε σε όλους εµβόλια, για να µην αυξηθούν πάλι τα κρούσµατα. Εχουµε φτιάξει ένα σύστηµα εµβολιασµού πρότυπο για όλη την Ευρώπη, για να µην αυξηθούν πάλι τα κρούσµατα. Τώρα, εάν η κοινωνία ακολουθήσει και εµβολιαστεί, δεν θα αυξηθούν τα κρούσµατα και η ερώτησή σας δεν θα έχει αξία. Εάν, όµως, ο κόσµος δεν εµβολιαστεί και αυξηθούν τα κρούσµατα, µε συγχωρείτε, αλλά, όπως έχουµε ξαναπεί, πάντα η δηµόσια υγεία προηγείται.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ΤΗ Μ. ΠΕΜΠΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021